Αντέχουμε να δούμε κατάματα την αλήθεια; (Η πλήρης αποσύνθεση του συστήματος υγείας και όχι μόνο)

Κατάρρευση του συστήματος υγείας. Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Κατάρρευση του συστήματος υγείας.Κοιτώντας την αλήθεια κατάματα.

(Κατάρρευση του συστήματος υγείας) Σήμερα θα σας πω μια ιστορία που αφορά έναν άνθρωπο που μπορεί να ήταν ο πατέρας μας ή ο  αδελφός μας για να καταλάβουμε ότι τα μυωπικά γυαλιά της πολιτικής ή η σιγουριά και η «ψυχραιμία» του καναπέ μπορεί να κρύβουν εγκλήματα. Αν δεν δούμε κατάματα την αλήθεια αλλά συνεχίσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε θα γίνουμε συνένοχοι στα εγκλήματα αυτά ή και θύματα τελικά.

Κατάρρευση του συστήματος υγείας. Η χαρακτηριστική περίπτωση ενός  ασθενούς χωρίς κορονοϊό.

Κάποιος συνάνθρωπός μας 69 ετών αισθάνθηκε ένα οξύ πόνο στην κοιλιά και λιποθύμησε. Επειδή δεν ήταν από τους προνομιούχους βρέθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Ξέρετε ότι σε αυτό το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο παθολογική και γυναικολογική κλινική και όταν προκύπτει χειρουργικό πρόβλημα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο; Αυτός λοιπόν ο ασθενής είχε την ατυχία να έχει ρήξη  ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, δηλαδή με απλά λόγια το κεντρικό αγγείο του οργανισμού του στην περιοχή της κοιλιάς  έσπασε με συνέπεια να αιμορραγεί και να πρέπει επειγόντως να μπει στο χειρουργείο. Αλλά σε ποιο χειρουργείο αφού όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας ασχολούνται με τον κορονοϊό;

Τα αγγειοχειρουργικά τμήματα είναι σε αναστολή. Ο Ευαγγελισμός είναι στην πράξη νοσοκομείο μόνο για κορονοϊό, το ίδιο και το Αττικό, ο Ερυθρός Σταυρός και το Σισμανόγλειο είναι πιά επίσημα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό. Τι μένει λοιπόν; Ένα μικρό νοσοκομείο σε μια συνοικία των βορείων προαστείων που το αγγειοχειρουργικό του τμήμα υπάρχει για να δικαιολογεί τη μισθοδοσία του προσωπικού του. Ο ασθενής μεταφέρεται εκεί, η επέμβαση γίνεται για το θεαθήναι και μετά από 6 ώρες και αφού έχει μεταγγισθεί με άπειρα αίματα οι συγγενείς ενημερώνονται ότι η αιμορραγία συνεχίζεται, ΜΕΘ δεν υπάρχει διαθέσιμη και το καλύτερο είναι να τον αποχαιρετήσει η οικογένειά του και να τον αποσωληνώσουν για να πεθάνει και να μην ταλαιπωρείται άδικα. Τραγικό αλλά αληθινό και δεν είναι η μοναδική ζωή που χάνεται άδικα.

Για όσους διαβάζουν τα άρθρα μου όσα θα επισημάνω είναι γνωστά αλλά θα ήθελα να δούμε μαζί τι γίνεται αυτή τη στιγμή:

Κατάρρευση του συστήματος υγείας. Τα lockdown απέτυχαν.

1ον) Τα lockdown είναι ξεκάθαρο ότι απέτυχαν. Μετά από 5 μήνες συνεχούς καραντίνας με ανυπολόγιστες συνέπειες σε οικονομική, κοινωνική, προσωπική και ψυχική ζωή τα κρούσματα βρίσκονται στα ύψη. Σε μια χώρα που έχει σύμμαχο τον καιρό, δεν έχει βαριά βιομηχανία για να συγχρωτίζονται εργάτες, έχει κλείσει λιανεμπόριο, σχολεία, εκκλησίες, εστίαση, απαγορεύει τη μετακίνηση σε ακτίνα άνω των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι, απαγόρευσε την κυκλοφορία από τις 9 τις καθημερινές και από τις 6 ή τις 7 τα Σαββατοκύριακα, εμποδίζει τη μετακίνηση από νομό σε νομό από το Νοέμβριο, δεν έχει επιτρέψει να γιορταστούν Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα, Απόκριες, Καθαρά Δευτέρα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι θάνατοι αυξάνουν.

Κατάρρευση του συστήματος υγείας.Χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

2ον) Αφού δεν υπάρχει προνοσοκομειακή περίθαλψη, όποιος αισθάνεται άσχημα πηγαίνει στο νοσοκομείο. Εκεί θα τον εισαγάγουν και πολύ πιθανό αφού ο φόρτος εργασίας δεν επιτρέπει να ασχοληθεί το προσωπικό ιδιαίτερα με τον καθένα για να αποτραπεί η εισαγωγή του στη ΜΕΘ,  ο ασθενής διασωληνώνεται. Αν σε προσωπικό επίπεδο ένας ιατρός ασχολείτο με τον ασθενή στο σπίτι από την αρχή και προσπαθούσε να αποφευχθεί η εισαγωγή του στο νοσοκομείο και το σύστημα υγείας θα προστατευόταν και  ασθενής θα μπορούσε να αποφύγει την περιπέτεια. Αντί να ενισχύσει λοιπόν την πρωτοβάθμια περίθαλψη τι λέει ο υπουργός Υγείας; Ότι θα επιτάξει ιδιώτες ιατρούς αν δεν πλαισιώσουν εθελοντικά τα νοσοκομεία. Πλήρης απαξίωση της πρωτοβάθμιας υγείας και εντελώς λανθασμένη τακτική.

Νοσοκομεία μιας μόνο νόσου.

3ον) Ο ασθενής καταφεύγει στο νοσοκομείο. Που θα νοσηλευτεί; Αφού έγινε από την αρχή το τραγικό λάθος να μην ξεχωρίσουν νοσοκομεία «καθαρά» από κορονοϊό από αυτά που θα νοσηλεύουν μολυσμένους από τον ιό, όλα τα νοσοκομεία έγιναν εστίες μόλυνσης και τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μεγάλα νοσοκομεία  όπως ο Ερυθρός, το Σωτηρία  και το Σισμανόγλειο να γίνονται αποκλειστικά covid. Από ποια θα αντικατασταθούν; Από το ΝΙΜΙΤΣ ή κάποια μικρά ιδιωτικά που δόθηκαν γυμνά από γιατρούς για τα μάτια του κόσμου; Τι θα γίνουν όσοι δεν έχουν covid όπως ο ασθενής που προαναφέραμε; Μα θα πεθάνουν αβοήθητοι και κανένας εκτός από τους συγγενείς τους δε θα ασχοληθεί μαζί τους.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται εκτός μάχης.

4ον) Ας μην αναφερθούμε στην κωμωδία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία που δόθηκαν για νοσηλεία στο κράτος. Ένα μαιευτήριο και μια πολυκατοικία. Χωρίς ιατρούς. Να αναγκαστούν να στείλουν ειδικευόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς ειδικευμένους. Και οι όροι για νοσηλεία ασθενών να είναι τόσο επιλεκτικοί που σε κανονικές συνθήκες αφορούν ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από το δημόσιο νοσοκομείο. Και τα υπόλοιπα ιδιωτικά. Να παίρνουν το φιλέτο των μη covid ασθενών έναντι αδρής αμοιβής.

Κατάρρευση του συστήματος υγείας.Οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

5ον) Και ο ασθενής που  διασωληνώθηκε; Που θα νοσηλευτεί; Έχει γίνει φαντάζομαι αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν κρεββάτια ΜΕΘ. Είναι τραγικό να ακούγεται από υπεύθυνα χείλη ότι φτιάχνουμε ΜΕΘ καθημερινά σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. Επιτρέψτε μου το σχόλιο: Πρόκειται για αποθήκες ανθρώπων. Χωρίς εξοπλισμό, προσωπικό, προδιαγραφές. Αλλά και πάλι δε φτάνουν τα κρεββάτια. Και αρχίζει η επιλογή. Ποιος θα ζήσει και ποιος θα αφεθεί να πεθάνει; Καταγγελίες για λίστες δεκάδων ασθενών που θα πεθάνουν διασωληνωμένοι  εκτός ΜΕΘ. Θα δούμε τους νεκρούς να εκτοξεύονται τις επόμενες ημέρες και αυτό γιατί αυτή θα είναι η επιλογή ενός ανήθικου συστήματος που έχοντας εξαγοράσει τα ΜΜΕ ξέρει μόνο να μιλάει για το Μπέργκαμο και όχι για την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη που είναι αντίγραφά του.

Τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής.

6ον) Και την ίδια στιγμή μιλάμε για άνοιγμα κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Δίπλα στις εκατόμβες των νεκρών κάποιοι υπουργοί και «ειδικοί» συμπεριφέρονται σαν να ζουν σε άλλο κόσμο. Οι επιστήμονες στην υπηρεσία των εντολέων τους παύουν να βλέπουν κινδύνους και βιάζονται να προαναγγέλλουν άνοιγμα της αγοράς. Τα χρήματα τελειώνουν, τα επιδόματα στερεύουν και πρέπει να ανοίξουμε την ώρα που η πανδημία βρίσκεται στο ζενίθ της. Τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν ότι κακώς κλείναμε τον κόσμο νωρίς τα Σαββατοκύριακα αφού τον αναγκάζαμε να συνωστίζεται στα σούπερ μάρκετ σε λιγότερο χρόνο. Ότι κακώς απαγορεύαμε τη μετακίνηση για άσκηση αφού στο ύπαιθρο δε μεταδίδεται ο ιός. Κακώς δε χρησιμοποιούμε τους ανοιχτούς χώρους αφού στους κλειστούς η διασπορά είναι αυξημένη. Τελικά μέσα ή έξω; Θα μας τρελάνουν όλους.

Το σύστημα απέτυχε παταγωδώς.

Το σύστημα απέτυχε παταγωδώς. Και αυτό σε πρώτη φάση θα φανεί σε θανάτους και αναπηρίες. Η οικονομική καταστροφή θα εμφανιστεί σε όλη της την έκταση σε λίγο. Η κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις είναι δύσκολο να αποτιμηθούν. Όμως για όλα φταίνε οι πολίτες. Όχι γατί δεν τηρούν την καραντίνα. Αλλά γιατί πίστεψαν ότι σε αυτό το κράτος θα μπορούσε να υπάρξει στοιχειώδης σχεδιασμός. Δυστυχώς μας αξίζει αυτό το κράτος κουρελού γιατί εμείς το συντηρούμε μέχρι να μας σκοτώσει τελικά.

Υ.Γ. Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει από πέρυσι και μπορείτε να τα βρείτε όπως γράφτηκαν, χωρίς να έχει αλλάξει ούτε ένας τόνος. Ρίξτε μια ματιά και πέστε μου που υπερέβαλα. Δυστυχώς όμως  τα χειρότερα είναι μπροστά.