Ο εθελοντισμός δεν πουλάει πια. Ήρθε η ώρα της επιστράτευσης.

 

Στρατηγέ, το τανκ σου είναι δυνατό μηχάνημα
θερίζει δάση ολόκληρα, κι εκατοντάδες άντρες αφανίζει.
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:
Χρειάζεται οδηγό.

Μπέρτολτ Μπρέχτ

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα:Το χρονικό.Όταν οι μάσκες αρχίζουν και πέφτουν.

(Ο κορονοϊός στην Ελλάδα) Αρχίζουν λοιπόν σιγά σιγά οι μάσκες να πέφτουν. Πολλοί ήσαν εκείνοι που κατά τη διάρκεια της αρθρογραφίας μας εξέφραζαν κάποιες επιφυλάξεις που στηρίζονταν στην πεποίθηση ότι οι κυβερνώντες έκαναν ότι μπορούσαν για να διασώσουν την υγεία μας. Όμως νομίζω ότι πια φαίνεται καθαρά ότι όσα ζήσαμε ήσαν ένα συνονθύλευμα από δεσμεύσεις, αγκυλώσεις και προχειρότητα.

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα.Φεβρουάριος-καλοκαίρι 2020.

Ας βάλουμε λοιπόν τα γεγονότα σε μια σειρά. Ο κορονοϊός εμφανίστηκε στην Ευρώπη το Φεβρουάριο του 2020 κατά τρόπο εντυπωσιακό στην Ιταλία όπου για λόγους που είχαμε εξηγήσει τότε πήρε στην περιοχή του Μπέργκαμο μεγάλες διαστάσεις. Εμείς εδώ με ελάχιστα κρούσματα κλείσαμε τα πάντα και νομίζω ότι τρομοκρατήσαμε τον κόσμο αγνοώντας τις συνέπειες που θα είχε στον ψυχισμό, την κοινωνία και την οικονομία κάτι τέτοιο.

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να ανεβάζουν τα ποσοστά της και παίζοντας μόνη της στο γήπεδο με μια αντιπολίτευση ανύπαρκτη η κυβέρνηση με αγορασμένα τα ΜΜΕ, δημιούργησε ένα μύθο γύρω της που έλεγε ότι χάρη στην άμεση παρέμβασή της σώθηκαν οι Έλληνες. Η ιστορική μάλιστα δήλωση του Πρωθυπουργού «δε με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια αλλά η υγεία» των πολιτών» έμεινε και θα χρειαστεί να αξιολογηθεί συχνά στο μέλλον. Και φτάσαμε χαλαρά στο καλοκαίρι και ανοίξαμε τον τουρισμό και πιστέψαμε ότι ξεμπερδέψαμε και δε λάβαμε κανένα μέτρο για το δύσκολο χειμώνα που ερχόταν.

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα:Νοέμβριος 2020 κι η Βόρεια Ελλάδα.

Με περισσή βεβαιότητα δηλώθηκε ότι αποκλείεται νέο lockdown το χειμώνα αλλά πριν να λαλήσει ο πετεινός κλείσαμε το Νοέμβριο και πάλι τα πάντα για τέσσερις εβδομάδες με συνεχείς δηλώσεις ότι αρχές Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία, στα μέσα του μήνα το λιανεμπόριο και μέχρι τα Χριστούγεννα και κάποια καταστήματα της εστίασης. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και πέραν κάποιων ευφάνταστων εμπνεύσεων τύπου click away τίποτε άλλο δεν άνοιξε. 

Μάλιστα το Νοέμβριο και Δεκέμβριο κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα είχαμε εκατόμβες θυμάτων εν μέσω κωμικοτραγικών εμπνεύσεων. Μια από αυτές ήταν το τραίνο που θα μετέφερε διασωληνωμένους από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Μια άλλη ο περίφημος εθελοντισμός  των τηλεοράσεων και των ΜΜΕ που διήρκεσε μία εβδομάδα και ενέπλεξε πολιτική και πολιτειακή ηγεσία σε μια επικοινωνιακή δίνη που γοήτευσε τους αφελείς και ανυποψίαστους και -επιτρέψτε το βαρύ χαρακτηρισμό- αηδίασε τους υποψιασμένους και γνώστες.

Μια ακόμη περίφημη δήλωση ήταν αυτή που έλεγε ότι η Ελλάδα είναι πια μια υγειονομική περιφέρεια και στο πλαίσιο αυτό μεταφέρθηκαν για το θεαθήναι ασθενείς από τη Θεσσαλία με σαράβαλα νοσοκομειακά που πάθαιναν διαδοχικά βλάβες στην εικονική άρτι ιδρυθείσα ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κορίνθου. Μια ακόμη τρομερή έμπνευση ήταν η πρόταση για κυκλοφορία των πολιτών με μονά ζυγά με βάση τον λήγοντα της ταυτότητάς τους.

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα:Και οι παλινωδίες συνεχίζονται το 2021.

Αρχές του χρόνου και ενώ απαγορεύτηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων που θα γινόταν παραδοσιακά σε ανοικτό χώρο αλλά κρίθηκε άκρως επικίνδυνος, αποφασίστηκε ένα πιο σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες που ήσαν κρίσιμες ώστε να γυρίσουμε σε κανονικότητα. Και όταν συμπληρώθηκε αυτός ο χρόνος δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν ήσαν καλά και έπρεπε να μείνουμε κλεισμένοι ακόμη δύο κρίσιμες εβδομάδες και μετά άλλες δύο κρίσιμες και από κρίσιμη σε κρίσιμη εβδομάδα φτάσαμε στον Απρίλιο που νομίζω ότι θα είναι κρίσιμος αν και τα λύματα λένε ότι και ο Μάιος θα είναι κρίσιμος αν και 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός.

Lockdown και εμβόλια.

Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν καραντίνα και εμβόλια αν και πολλές φορές κι εμείς με την ισχνή φωνή μας υποστηρίξαμε ότι η λύση ήταν πολλά τέστ και ανοικτή κοινωνία. Υπήρχαν όμως οι φωνές των σοφών ειδικών που όλο και μας έκλειναν μέσα περιμένοντας το καλοκαίρι να μας απελευθερώσει. Τις τελευταίες όμως εβδομάδες παρουσιάζεται το εξής περίεργο φαινόμενο. Οι ειδικοί να κάνουν στροφή 180ο και να μας τρελαίνουν όλους.

Οι επώνυμοι της επιτροπής των ειδικών.

Θα αναφερθούμε ονομαστικά γιατί κάποιοι άνθρωποι μπαίνοντας στα σπίτια από τις οθόνες των τηλεοράσεων έγιναν πολύ οικείοι. Κατ’ αρχήν ο εθνικός λοιμωξιολόγος καταλαβαίνοντας τα αδιέξοδα εξαφανίστηκε από το Σεπτέμβριο κάνοντας εμφάνιση μόνο στους εμβολιασμούς. Αυτός φέρθηκε έξυπνα.

Η κ. Παγώνη που μας είχε από τα Χριστούγεννα προαναγγείλει «ξεχάστε το Πάσχα» τώρα επιμένει ότι παρά τα αυξημένα κρούσματα πρέπει να ανοίξουμε άμεσα σχολεία και καταστήματα.

Ο εξ Ελβετίας κ. Δερμιτζάκης φανατικός υποστηρικτής των lockdown δηλώνει ότι αυτά απέτυχαν, πρέπει να ανοίξουμε και να βρούμε plan B.

Ο λαλίστατος κ. Μόσιαλος μας εγκατέλειψε στην αγωνία μας μη κάνοντας τις συνήθεις παρεμβάσεις του και ασχολούμενος με τα εμβόλια της Astra τα οποία υπερασπίζεται με φανατισμό. Πρέπει εξ άλλου και να δουλέψει λίγο.

Η κ. Λινού ανακάλυψε ότι οι ανοικτοί χώροι είναι ακίνδυνοι ενώ το κλείσιμο μέσα διασπείρει τον ιό. Πρότεινε λοιπόν παράταση της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και μείωση των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ο κ. Βατόπουλος που ήταν θιασώτης της αυστηρής καραντίνας τύπου Γιουχάν, με ένα μέλος της οικογένειας μόνο να βγαίνει μία ώρα για την προμήθεια των απαραίτητων για τη διατροφή, τώρα δηλώνει ότι τα lockdown απέτυχαν και πρέπει να ανοίξουμε. Και βέβαια ξαφνικά θυμηθήκαμε τα τεστ που ως πρωτοπόροι πάντα είμαστε οι πρώτοι που από τα ανυποψίαστα για το τι τα περιμένει φαρμακεία, θα κάνουμε σπίτι μας. Και κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος απειθαρχεί και δεν εμπιστεύεται πια τη γνώμη των αρμοδίων.

Ο υπουργός υγείας.

Και μέσα σε αυτό το χάος μια μορφή να αγωνίζεται αταλάντευτα για το καλό των Ελλήνων. Ο άνθρωπος που τολμά και μας κάνει να αναρωτιόμαστε από ποιο κομμουνιστικό μανιφέστο ξεπήδησε. Ο Υπουργός Υγείας μας. Λίγους μήνες πριν την πανδημία εγκαινίαζε πανηγυρικά με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου σε Ιδιωτικό θεραπευτήριο ένα υβριδικό χειρουργικό τραπέζι που μπορεί να μην ήταν τόσο πρωτοποριακό αλλά ήταν μια ευκαιρία προβολής όλων. Και του ιδιωτικού θεραπευτηρίου και του ίδιου. Τότε γράψαμε ότι αντί να πηγαίνει σε φιέστες θα έπρεπε να θωρακίσει το ΕΣΥ. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ήταν συνεπής γιατί η κυβέρνησή του είχε εκλεγεί με σύνθημα: «το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας, η υγεία στους ιδιώτες».

Το ΕΣΥ ανοχύρωτο.

Και μετά ήρθε η πανδημία. Και το κρατικό σύστημα έγινε σύμβολο. Και η πρωθυπουργική σύζυγος μας καλούσε να χειροκροτήσουμε στα μπαλκόνια τους ήρωες υγειονομικούς (σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία ήταν άδεια). Και την τελευταία στιγμή αρχίσαμε να αραδιάζουμε στο πουθενά κρεβάτια και αναπνευστήρες, δωρεές ιδρυμάτων και εταιρειών, μόνο που ξεχάσαμε ότι για να φτιάξεις ΜΕΘ χρειάζεται και κάτι ακόμη. Προσωπικό. Και πιστέψαμε ότι διορίζοντας όποιον βρήκαμε θα λύναμε το πρόβλημα.

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα: Η Αθήνα φλέγεται.

Όμως η Αθήνα φλέγεται και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Κρεββάτια δημιουργούμε σε αίθουσες χειρουργείων, στις ανανήψεις (εκεί όπου ξυπνάμε μετά το χειρουργείο τους ασθενείς), σε υπόγεια, μέχρι και σε χώρους που αφού δεν χωράνε αλλά και δεν περισσεύουν οι υγειονομικοί τοποθετήθηκαν κάμερες και οι ασθενείς παρακολουθούνται από μακριά (το ελληνικό δαιμόνιο για γέλια και για κλάματα). Νοσοκομεία εκκενώθηκαν. Ειδικότητες καταργήθηκαν και ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ο φίλος μας ιδιωτικός τομέας βέβαια συνεχίζει να θησαυρίζει. Με μια θεατρική κίνηση έδωσε για τα μάτια του κόσμου ότι του περίσσευε, ένα μαιευτήριο και ένα νοσοκομειάκι- πολυκατοικία μερικών δεκάδων κλινών, χωρίς ουσιαστικά προσωπικό κατάλληλο για τη διαχείρισή τους, έτσι ώστε να κληθούν ειδικευόμενοι από κρατικά νοσοκομεία για να τα στελεχώσουν. Και βέβαια οι ναυαρχίδες των ιδιωτικών ομίλων πλουτίζουν με τη διαχείριση όλων των άλλων μη covid ασθενών που μη βρίσκοντας λύση στα προβλήματά τους ξεπουλιόνται για να χειρουργηθούν από κάποιο επιφανή ιδιώτη ιατρό.

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα:Η συκοφάντηση των υγειονομικών.

Και οι μάσκες έπεσαν. Πρώτα η συκοφάντηση των υγειονομικών του δημοσίου. Οι πρώην ήρωες είναι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι. Το 50% των νοσηλευτών και το 25% των ιατρών που δεν εμβολιάστηκαν φταίνε για τη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό θα υποχρεώνονται δύο φορές την εβδομάδα να κάνουν τεστ. Οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται. Κι ας ξέρουμε ότι το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση.

Αν κύριε υπουργέ που τιμωρείτε όσους έχουν άποψη για τον εμβολιασμό και ρισκάρουν κάθε μέρα τη ζωή τους  πιστεύεται ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών προστατεύει τους ασθενείς δώστε εντολή οι εμβολιασμένοι να μη φορούν μάσκες. Εμείς  να σας ενημερώσουμε ότι δεν στερούνται αισθήματος ευθύνης  όσοι δεν εμβολιάστηκαν γιατί ξέρουν ότι το εμβόλιο ΔΕΝ προστατεύει τους ασθενείς τους αλλά μόνο τον εαυτό τους. Και αυτόν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι πως θα τον διαχειριστούν.

Η απαξίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Δεύτερον. Αφού το αναξιοκρατικό πολιτικό σύστημα βόλεψε τους ημετέρους στο κρατικό ΕΣΥ, έδιωξε πολλούς άξιους που δεν είχαν μπάρμπα στην Κορώνη στο εξωτερικό, απαξίωσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τώρα απειλεί τους έντιμους ανθρώπους που στηρίχθηκαν στις δυνάμεις τους, άνοιξαν με τις δικές τους οικονομίες ένα ιατρείο, υποστηρίζουν καθημερινά δεκάδες ασθενείς που τους γνωρίζουν με το όνομά τους και βοηθούν την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ από το δικό τους μετερίζι.

Ο γιατρός της γειτονιάς κ. υπουργέ δεν έβαλε πολιτικό μέσο για μια δημόσια σίγουρη θέση αλλά αγωνίζεται μόνος, με εχθρό το κράτος που τον φορολογεί αλύπητα, τον ανταγωνίζεται, τον απαξιώνει. Αγωνίζεται μόνος με στήριγμα την αγάπη των ασθενών του. Και τώρα τι του λέτε; Κλείσε το ιατρείο σου, παράτα τους ασθενείς σου και έλα να μας ξελασπώσεις. Και επειδή εσύ δεν είσαι του επικοινωνιακού εθελοντισμού, αν δεν έρθεις θα σε επιστρατεύσω, θα σου στείλω φύλλο πορείας και θα σε βάλω να δουλεύεις  χωρίς να προηγηθεί εκπαίδευση  και με άγνωστους όρους. Ας μη γελιόμαστε. Αυτό είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τρυκ. Οι επιστρατευμένοι ιατροί δε θα προλάβουν να καταλάβουν που βρίσκονται, όχι να προσφέρουν. Όπως έχουμε απάτη ΜΕΘ θα έχουμε και κομπάρσους ιατρούς. Για να λειτουργήσει κάποιος στο νοσοκομειακό χώρο θέλει μήνες να εγκλιματιστεί. Από την άλλη βέβαια η διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα είναι μια πραγματικότητα. Ποιος ιατρός θα εργάζεται σε συνθήκες χάους στο ΕΣΥ, θα κάνει εφημερίες και θα ανοίγει και το ιατρείο του;

Ο Ιατρικός Σύλλογος.

Από την άλλη ο Ιατρικός μας Σύλλογος μας δελεάζει με γελοία ανταλλάγματα. Αν πάμε στο ΕΣΥ, χωρίς όρους και σαφείς προϋποθέσεις, θα μας χαρίσει 5 δωρεάν ετήσιες συνδρομές   (5Χ80= 400 ευρώ) και δε θα έχουμε καμία αστική ευθύνη για τα λάθη που πιθανόν θα κάνουμε σκοτώνοντας κόσμο γιατί στο κρατικό σύστημα υγείας την ευθύνη έχει το νοσοκομείο και όχι ο ιατρός. Και μόνο γι’ αυτά ο ιατρικός κόσμος θα έπρεπε να στείλει στα σκουπίδια τους συναδέλφους πολιτικούς και συνδικαλιστές που τολμούν να αντιμετωπίζουν έτσι τους αγωνιστές ιδιώτες του ιατρείου. Οι επικεφαλής του συνδικαλιστικού μας σωματείου, έχοντας κομματικές ταυτότητες και προσβλέποντας σε κυβερνητικές θέσεις αγνοούν το δίκαιο των συναδέλφων τους και το καλό της κοινωνίας και τάσσονται με την άσχετη και εκτός πραγματικότητας κομματική ηγεσία. Νομίζω πια ότι τα προσωπεία έπεσαν και είστε απόβλητοι στη συνείδηση όλου του ιατρικού κόσμου. Καλό ταξίδι στις κομματικές σας επιδιώξεις αλλά ιατροί δεν είστε.  Αν θέλετε να δείξετε τη μαγκιά σας κύριοι τολμήστε να επιστρατεύσετε τους ιδιωτικούς ομίλους υγείας. Αλλά φυσικά αυτοί σας συντηρούν και είναι στο απυρόβλητο.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η κρίση του κορονοϊού είναι κρίση θεσμών και όχι υγειονομική κρίση. Και όποιος δεν κατάλαβε ακόμη τι συμβαίνει θα πρέπει να ξυπνήσει επειγόντως γιατί σίγουρα αύριο θα καταλάβει ότι τόσον καιρό αυτοί που χτυπούν την πόρτα του δε θέλουν να τον προειδοποιήσουν αλλά να τον ποδοπατήσουν.