Όπως φαίνεται δεν είναι οι ξαπλώστρες το μεγαλύτερο πρόβλημά μας.

Το κίνημα της πετσέτας .Καρδιολόγος Μαρούσι Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Το κίνημα της πετσέτας και τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας μας.

(άρθρο:Το κίνημα της πετσέτας) Είμαστε μια κοινωνία με τεράστια προβλήματα. Όσο και αν ο ιδιότυπος εθνοεγωισμός μας και ο εγωκεντρισμός μας δε μας αφήνουν να το παραδεχτούμε έχουμε συνέχεια να αντιμετωπίσουμε θέματα που οι οργανωμένες δυτικές κοινωνίες έχουν λύσει από πολλών ετών. Παρ’ όλα αυτά παρακολουθούμε τα τρομερά προβλήματά μας με την απάθεια του θεατή.

Η ολοκληρωτική διάλυση συστήματος υγείας μετά την πανδημία.

Βγήκαμε από μια πανδημία που οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι την αντιμετωπίσαμε με κάκιστο τρόπο. Το διαλυμένο σύστημα υγείας μας –δημόσιο και ιδιωτικό με το δικό του τρόπο το καθένα-, οι λανθασμένες και αποσπασματικές αποφάσεις, η διαπλοκή πολιτικής εξουσίας, ΜΜΕ  και επιστημόνων και άλλες παθογένειες της χώρας μας οδήγησαν στο να έχουμε τους χειρότερους δείκτες θανάτου στην Ευρώπη. Μόνο κάποιοι λαοί που βγαίνοντας από καθεστώτα και νοοτροπίες που θέλουν πολλά χρόνια να αλλάξουν, ίσως μας ξεπέρασαν.

Δε διδαχτήκαμε αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε σιωπηροί το μετά –κορονοϊό ΕΣΥ να καταρρέει, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή αλλά κυρίως με συνεχείς παραιτήσεις του κατάκοπου και υποβαθμισμένου, από κάποιους, επιστημονικού του προσωπικού. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να κακοποιούνται από «αγανακτισμένους» συγγενείς οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής τη στιγμή που οι κυρίως υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία και αναγνώριση από τους παραπλανημένους από τα Μέσα Ενημέρωσης πολίτες. Και βέβαια βλέπουμε απαθείς συνεχείς παραιτήσεις ιατρών και νοσηλευτών που απογοητευμένοι εγκαταλείπουν το σκάφος παίρνοντας μαζί τους την πολύτιμη εμπειρία τους

Η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

Βλέπουμε την πατρίδα μας να καταστρέφεται με την απώλεια του τεράστιου φυσικού θησαυρού της, που συνιστούν τα δάση και η πανίδα και χλωρίδα που βρίσκεται μέσα σε αυτά. Καίγονται πανέμορφα φυσικά καταφύγια μαζί με χιλιάδες είδη ζώων και φυτών. Φυσικά κι εδώ τα Μέσα Ενημέρωσης που πάντα βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία διαστρεβλώνουν κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας την αλήθεια. Θριαμβολογούν για το ότι δεν έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών ή μεγάλης αξίας περιουσιών (άσχετα αν και αυτό δεν είναι αλήθεια) όμως πως να αποτιμηθεί η αξία ενός δάσους; Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στο μέλλον από την απουσία του; Πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τη φυσική ομορφιά και την ψυχική ηρεμία που θα τους προσέφερε το φυσικό περιβάλλον; Η απώλεια του φυσικού μας πλούτου είναι ένα έγκλημα που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους.

Το κίνημα της πετσέτας τα ΜΜΕ το προβάλλουν ως το σημαντικότερο θέμα της κοινωνίας μας.

Και όμως μέσα σε όλο αυτό το εφιαλτικό τοπίο η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της ΜΜΕ, αποφάσισαν να προβάλλουν το «κίνημα της πετσέτας» ως το σημαντικότερο θέμα της κοινωνίας μας. Και όχι μόνο του έδωσαν την πρώτη θέση στην ειδησεογραφία αλλά παρασύροντας και την Δικαιοσύνη και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό του Αρείου Πάγου, το ανέδειξαν ως το κορυφαίο πρόβλημά μας. Οι πολίτες οργανώθηκαν, οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτυρήθηκαν και τα κέρδη του αγώνα άρχισαν να φανερώνονται.

Το κίνημα της πετσέτας και όταν όλα τα υπόλοιπα εκκενώνονται.

Οι ξαπλώστρες στις πανάκριβες παραλίες των κορυφαίων και απρόσιτων για το μέσο πολίτη τουριστικών προορισμών έγιναν το κύριο θέμα αγώνα. Οι εισαγγελείς και τα αστυνομικά όργανα επί το έργον άρχισαν τους ελέγχους, συλλήψεις έγιναν και πρόστιμα επιβλήθηκαν και όλοι αισθανθήκαμε μεγάλη ευφορία. «Κερδάμε αδέλφια». Ξαπλώστε ελεύθερα απολαμβάνοντας τους καρπούς του αγώνα μας.

Την ίδια στιγμή άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας το ΕΚΑΒ, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία μας είναι τεράστιες, εκατομμύρια στρέμματα δάσους αποτεφρώνονται, οικοσυστήματα καταστρέφονται, χωρία, πόλεις και νοσοκομεία εκκενώνονται κι εμείς στρώνουμε την πετσέτα μας δωρεάν σε μια παραλία που με τους αγώνες μας κερδίσαμε για να κάνουμε ανενόχλητοι το μπάνιο μας.

Θα τα ξεχάσουμε όλα μέχρι την επόμενη τραγωδία;

Είχαμε επισημάνει μετά από την τραγωδία των Τεμπών ότι θα τα ξεχάσουμε όλα μέχρι την επόμενη τραγωδία. Και πράγματι στις εκλογές που μεσολάβησαν το υπεύθυνο πολιτικό σύστημα επιβραβεύθηκε με πολύ αυξημένα ποσοστά και ο υπεύθυνος Υπουργός πρώτευσε στην περιφέρειά του. Οι διαχειριστές της πανδημίας επιβραβεύθηκαν και σε πολιτικό και σε επιστημονικό επίπεδο. Νομίζω ότι και πάλι σε ένα μήνα θα τα έχουμε ξεχάσει όλα και θα προχωρήσουμε περιμένοντας την επόμενη τραγωδία μας. Εμείς να περνάμε καλά, να αποφεύγουμε τις τραγωδίες που αφορούν τους άλλους και αν δίπλα μας αυτοί οι άλλοι καταστρέφονται και πεθαίνουν και το μέλλον των  επόμενων γενιών υποθηκεύεται δε μας αφορά.

Έλα όμως που κάποια στιγμή το κακό θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα και τότε θα είναι πολύ οδυνηρό ότι θα αντιμετωπίσουμε την αυτάρεσκη αδιαφορία των άλλων. Γιατί ότι κάνεις θα το βρεις μπροστά σου. Καληνύχτα λοιπόν στον κόσμο των ονείρων μας. Και εύχομαι να μη  δούμε εφιάλτη που θα μας ξυπνήσει απότομα.