Φθινόπωρο και τέταρτη δόση εμβολίου

Όμικρον και 4η δόση εμβολίου.Άρθρο για την πανδημία κορονοϊού από τον καρδιολόγο Νικάλαο Παναγιωτόπουλο.

Όμικρον και 4η δόση εμβολίου.

Από την ώρα που ο Frankenstein γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου,
o κόσμος προχωράει μαθηματικά στην εκμηδένιση του.
Γιατί δεν είναι που σταμάτησε να φοβάται, αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται.
Μ. Χατζιδάκις

(άρθρο:Όμικρον και 4η δόση εμβολίου) Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Υπουργού Υγείας, ακούσαμε ότι το φθινόπωρο θα υποβληθούμε στην 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό η οποία εξετάζεται σοβαρά να είναι υποχρεωτική .

Αυτή η δήλωση απετέλεσε την αφορμή να προβληματιστούμε πολύ πιο έντονα για το ρόλο της πολιτείας και των συμβούλων της «ειδικών» σε σχέση με τη διαδικασία του εμβολιασμού.Οι πιο καλοπροαίρετοι εξ ημών ομνύουν στην αξία των εμβολίων και τη στρατηγική σημασία τους για την αναχαίτιση της πανδημίας. Οι πιο σκεπτικιστές όμως ζητούν απαντήσεις σε κάποιες απορίες.

1) Είναι τα υπάρχοντα εμβόλια αποτελεσματικά για την μετάλλαξη Ο;

Ως γνωστόν τα εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν δημιουργηθεί όταν την ανθρωπότητα απασχολούσε η αρχική παραλλαγή του κορονοϊού. Ως γνωστόν η αποτελεσματικότητά τους για τη νόσηση και τη μετάδοση του ιού αγγίζουν το μηδέν, ενώ καταλήξαμε ότι εμποδίζουν σε κάποιο ποσοστό τη βαριά νόσηση. Η αρχική παραλλαγή όμως στη πορεία αντικαταστάθηκε από τη Δέλτα για την οποία τα εμβόλια είχαν ακόμη μικρότερη αποτελεσματικότητα που κατά τους αρχικούς αισιόδοξους υπολογισμούς έφταναν το 50-60%.

Όταν στη διαδοχή των μεταλλάξεων επικράτησε η παραλλαγή Όμικρον εξαφανίζοντας κάθε άλλη παραλλαγή διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικά. Άρα τα υπάρχοντα εμβόλια δεν έχουν καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι έχουν κάποιο λόγο να δίνονται σε μια κοινωνία που η παραλλαγή Όμικρον αφορά το 100% του πληθυσμού.

2) (Όμικρον και 4η δόση εμβολίου) Γιατί τότε η πανδημία υποχώρησε;

Αυτό συνέβη διότι η παραλλαγή Ο είναι πολύ ήπια και όπως συμβαίνει πάντα στις πανδημίες η βαρύτητα του ιού όσο πάει και μειώνεται αλλά η μεταδοτικότητα αυξάνεται οπότε η πανδημία γίνεται μια ενδημική νόσος με μεγάλη εξάπλωση στον πληθυσμό αλλά πολύ μικρή επικινδυνότητα. Έτσι η ήπια Όμικρον καθημερινά δίνει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και μονοψήφιους ή οριακά διψήφιους θανάτους. Ένα λοιπόν τέτοιο στέλεχος δε δικαιολογεί μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού ακόμη και αν υπήρχε το ειδικό εμβόλιο γι’ αυτό.

3) Γιατί οι εταιρίες δε βγάζουν εμβόλιο για την όμικρον;

Φαίνεται ότι αν και μας είχαν δηλώσει ότι τα mRNA εμβόλια μπορούν σε εβδομάδες να κυκλοφορήσουν για οποιοδήποτε ιό, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εμβόλια για την Όμικρον. Και αυτό γιατί όπως είπαμε είναι ήπια παραλλαγή και το οικονομικό όφελος δε θα είναι μεγάλο όσο και αν τα κράτη πιέσουν τους πολίτες. Για ένα ήπιο ιό, όση προπαγάνδα και να γίνει δε θα πεισθεί μεγάλο ποσοστό πολιτών να εμβολιαστούν. Άρα δε συμφέρει να βγούν νέα εμβόλια, ας βολευτούμε με τα υπάρχοντα.

4) Ποιοι θα έπρεπε να εμβολιστούν αν υπήρχε εμβόλιο για την Όμικρον;

Όσοι εμβολιάζονται για τη γρίπη. Ηλικιωμένοι, πάσχοντες από σοβαρά καρδιακά, πνευμονικά, νεφρολογικά κλπ προβλήματα, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς και γενικά όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο από οποιαδήποτε ίωση ακόμη και ήπια. Τώρα βέβαια με τα αναποτελεσματικά εμβόλια που κυκλοφορούν και αυτό είναι αμφίβολο.

5) Γιατί τότε επιμένουν οι ιθύνοντες για εμβολιασμό το φθινόπωρο με τα υπάρχοντα εμβόλια και μάλιστα πιθανώς υποχρεωτικό;

Ας μιλήσουμε ανοιχτά. Υπάρχουν συμβάσεις σε βάθος χρόνου για αγορά συγκεκριμένων εκατομμυρίων εμβολίων. Τι θα γίνουν όλα αυτά; Θα πρέπει να καταναλωθούν. Ήδη γίνεται προσπάθεια αναθεώρησης των συμβάσεων προς τα κάτω αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Πολύ λοιπόν πιθανό είναι να καταναλωθούν από τους πιεσμένους και τρομοκρατημένους ανθρώπους σε ένα νέο γύρο τρόμου που θα ακολουθήσει μια χαλαρή τουριστική περίοδο.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα η ανάγκη μιας μαζικής τέταρτης δόσης εμβολίου το φθινόπωρο βοά ότι κρύβει μια σκοπιμότητα. Και επειδή θα γίνει αντιληπτό και από αυτούς –τους τελευταίους- που παραμένουν ανυποψίαστοι το τι παίζεται καλό είναι να το σκεφτούν διπλά οι κυβερνώντες και οι αυλικοί τους πριν το πράξουν.