Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Άρθρο για την πανδημία του κορονοϊού.Καρδιολόγος Μαρούσι Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
Αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

(Αποτελεσματικότητα των εμβολίων) Έχουμε συζητήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα για την ασφάλεια των εμβολίων. Και αυτό είναι λογικό μια που όπως έχουμε τονίσει τα εμβόλια γίνονται προληπτικά σε υγιείς που θέλουν να αποφύγουν τη σοβαρή νόσηση. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μηδενικός κίνδυνος από τη χρήση τους. Εδώ είναι που έχει στηριχθεί όλη η σύγχυση που όσο  περνάει ο καιρός επιτείνεται αντί να καταλαγιάζει. Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν για τον κορονοϊό χρησιμοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με την μέχρι τώρα εμπειρία της επιστήμης  με τα εμβόλια.  Η φάση ελέγχου των εμβολίων συντομεύθηκε τόσο πολύ που δεν προλάβαμε να διερευνήσουμε τα τυχόν προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν.

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Pfizer,Moderna,Astra,Johnson.

Για το λόγο αυτό πήραν προσωρινές άδειες λόγω πανδημίας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna  είναι στο μικροσκόπιο για περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που πιθανόν προκαλούν πιο πολύ σε νεότερες ηλικίες. Αυτά για τις άμεσες παρενέργειές τους. Τα εμβόλια της Astra αρχικά προορίζονταν για όλους, στη συνέχεια στην Ελλάδα μόνο για τους κάτω των 65 ενώ σε άλλες χώρες κάτω των 55, στη συνέχεια  στους άνω των 30, μετά στους άνω των 60 και τέλος απαγορεύτηκαν αφήνοντας ακάλυπτους όσους είχαν κάνει την πρώτη δόση. Τα εμβόλια της Johnson άρχισαν ήδη να χορηγούνται με αστερίσκους στις ΗΠΑ και το Βέλγιο και επειδή είναι της ίδιας τεχνολογίας με της Astra μάλλον θα ακολουθήσουν  την τύχη τους.

Ο υπουργός βέβαια λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ο πρωθυπουργός είχε λανσάρει το πολυπαιγμένο «καλό είναι το πιο σύντομο εμβόλιο». Μέσα σε όλο αυτό το χάος των άμεσων επιπλοκών να μην ξεχνάμε ότι αιωρείται στους επιστημονικούς -και όχι στους συνωμοσιολογικούς-  κύκλους  ο προβληματισμός για τις απώτερες επιπλοκές των mRNA εμβολίων. Μέσα λοιπόν σε ένα χάος πληροφοριών και παλινωδιών οι άνθρωποι πιέζονται με κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο να εμβολιαστούν. Όμως επί της ουσίας λίγα έχουν ειπωθεί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν αυτά.

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Τι πραγματικά γνωρίζουμε για την αποτελεσματικότητα  των εμβολίων;

Ας δούμε λοιπόν τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, μια που όπως έχουμε τονίσει τώρα μαθαίνουμε τα εμβόλια και έχουμε ακόμη να μάθουμε πολλά. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων όπως προβλήθηκαν στην αρχή αφορούσε ένα μεγάλο μεν δείγμα εθελοντών αλλά  μικρό χρονικό διάστημα δοκιμής και σε σχέση πάντα με  το αρχικό στέλεχος του ιού. Στην πορεία που οι εμβολιασμοί γενικεύτηκαν και προέκυψαν μια σειρά από μεταλλαγμένα στελέχη τα πράγματα μπερδεύτηκαν. Δεν υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα μιας σοβαρής μελέτης που να παρουσιάζει ξεκάθαρα την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γι’ αυτό και στην επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ χρησιμοποιούνται ακόμη οι όροι «φαίνεται» «είναι πολύ πιθανό» κλπ.

Το Ισραήλ που λόγω κουλτούρας έκανε όλο τον πληθυσμό του πειραματόζωα με αντάλλαγμα περισσότερες δόσεις του εμβολίου, αρχικά μετέφερε αισιόδοξα μηνύματα χωρίς όμως να δούμε τελικά αποτελέσματα. Επικράτησαν απλώς επικοινωνιακές προσεγγίσεις.  Με πολύ ενθουσιασμό άνοιξαν τις δραστηριότητες για να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα και να κάνουν πίσω. Απλά διακινούνται διάφορες πληροφορίες. Όπως η  άποψη που ακούμε τελευταία και στη χώρα μας ότι η πλειοψηφία των βαριά πασχόντων είναι ανεμβολίαστη. Νομίζω ότι αυτή εντάσσεται στη σειρά της προπαγάνδας και της αμετροέπειας, μια που οι διασωληνωμένοι του σήμερα είναι οι βαριά πάσχοντες των προηγούμενων μηνών  και η πλειοψηφία του τότε και του τώρα στον πληθυσμό είναι ανεμβολίαστοι (εμβολιασμένος θεωρείται όποιος απέχει τουλάχιστον 15 ημέρες από τη δεύτερη δόση). Για να το κατανοήσουμε αλλιώς. Αν 8 στους 10 στο γενικό πληθυσμό δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, λογικό είναι ότι και στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ 8 στους 10 θα είναι ανεμβολίαστοι. Σε χώρες που η πλειοψηφία είναι εμβολιασμένοι οι νοσούντες είναι εμβολιασμένοι στην πλει0ψηφία τους όπως π.χ. στο Ισραήλ που αναφέραμε.

Πόση είναι η διάρκεια κάλυψης των εμβολίων;

Σε κάθε περίπτωση δεχόμαστε για τη συζήτηση ως δεδομένο ότι οι εμβολιασμένοι αποφεύγουν τη βαριά νόσηση άρα όπως έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει, οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες κάποιο σοβαρό νόσημα είναι ωφελημένοι από τον εμβολισμό. Με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, οι νεότεροι που δεν κινδυνεύουν από βαριά νόσηση και μάλιστα οι 20άρηδες -και πρόσφατα και οι 15άρηδες- πόσο ωφελούνται από τον εμβολιασμό; Αυτό είναι ερώτημα προς απάντηση.

Πόση είναι η διάρκεια κάλυψης των εμβολίων;

Η διάρκεια της κάλυψης από τα εμβόλια ποιος είναι; Άλλο ένα αποτέλεσμα της βιαστικής κυκλοφορίας τους. Κυκλοφορούν λιγότερο από έτος. Άρα λέμε ότι καλύπτουν για 6 μήνες, ίσως για 9 αλλά δεν ξέρουμε για πόσο τελικά. Θα δούμε στο μέλλον όπως και για πολλά άλλα.

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων.Τι συμβαίνει στις χώρες που μπαίνουν τώρα στο χειμώνα;

Ένας άλλος προβληματισμός έρχεται από χώρες που ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει και μπαίνουν τώρα στο χειμώνα τους. Οι Σεϋχέλλες ήταν η πρώτη αμφισβήτηση στην υπερβολική σιγουριά της σωτηρίας που φέρνουν τα εμβόλια. Εκεί έχοντας  εμβολιαστεί  η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ξέσπασε νέο κύμα πανδημίας. Η αποτυχία αποδόθηκε από τη Δύση στο ότι είχαν εμβολιαστεί με το κινέζικο εμβόλιο. Να ρωτήσω όμως κάτι. Δε θα δεχόμαστε τουρίστες από την Κίνα θεωρώντας τα εμβόλιά τους αναξιόπιστα; Η απάντηση έχει δοθεί αρχικά από τους υπευθύνους. ΟΛΑ τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αξιόπιστα και όλοι οι εμβολιασμένοι γίνονται δεκτοί με τους ίδιους όρους στη χώρα μας. Η άποψη αυτή τελευταία ανασκευάστηκε – και για πολιτικούς λόγους- και έτσι μόνο τα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. εμβόλια είναι αξιόπιστα.

Το δεύτερο μήνυμα προβληματισμού έρχεται από τη Χιλή στην οποία ξεκίνησε μόλις ο χειμώνας του νοτίου ημισφαιρίου. Εκεί έχοντας εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού ήδη, με όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ευρώπη αλλά και το κινέζικο εμβόλιο, ξέσπασε σφοδρό κρούσμα πανδημίας με αυστηρή καραντίνα και πλήρεις τις ΜΕΘ. Και να σκεφτεί κάποιος ότι τώρα άρχισε ο χειμώνας τους. Τα ίδια βλέπουμε και στην Αργεντινή με μικρότερο όμως ποσοστό εμβολιασμένων. Ανησυχητικά είναι και τα φαινόμενα από χώρες όπως η Βρετανία και η Πορτογαλία που άνοιξαν τις δραστηριότητες πανηγυρικά δηλώνοντας (ιδιαίτερα για την πρώτη) ότι οι εμβολισμοί πέτυχαν τείχος ανοσίας και τώρα προβληματίζονται έντονα παρατηρώντας την ανάκαμψη των κρουσμάτων

Για το 4ο κύμα πανδημίας θα φταίνε οι μεταλλάξεις και οι ανεμβολίαστοι;

Τι φταίει; Τα είπε ήδη ένας εκ των ειδικών προετοιμάζοντάς μας για τα χειρότερα. Αν ξεσπάσει τέταρτο  κύμα πανδημίας το χειμώνα θα φταίνε οι μεταλλάξεις και οι ανεμβολίαστοι. Θα έλεγα απλά. Για όσα βλέπουμε φταίει η επιπολαιότητα και η υπερβολική βεβαιότητα. Στην επιστήμη όλα είναι υπό εξέταση και επανεξέταση. Δεν πρέπει να δημιουργούμε βεβαιότητες. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι υπό εξέταση. Γιατί κυκλοφόρησαν βιαστικά, γιατί δε γνωρίζουμε καλά τις μεταλλάξεις του ιού, γιατί συνοδεύονται από τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Ας είμαστε σοβαροί και επιφυλακτικοί. Σκεφθείτε τον Οκτώβριο που θα είμαστε μπροστά στο χειμώνα. Άλλοι θα έχουν εμβολιαστεί προ 8μήνου, άλλοι θα έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που δεν κυκλοφορούν πλέον, θα υπάρχουν τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη και πιθανόν νέα εμβόλια για τρίτες δόσεις, θα υπάρχουν άτομα που δε θα έχουν εμβολιαστεί. Πλήρες χάος.

Εφησυχασμός το καλοκαίρι και πανικός το φθινόπωρο;

Φοβάμαι ότι και φέτος πέφτουμε στην ίδια παγίδα. Εφησυχασμός το καλοκαίρι λόγω μειωμένων κρουσμάτων και πανικός το φθινόπωρο με τα κρούσματα να ανεβαίνουν και τα νοσοκομεία να πιέζονται. Τα εξιλαστήρια θύματα έχουν ήδη προβληθεί. Οι ψεκασμένοι ανεμβολίαστοι. Χρειάζεται σοβαρή προσέγγιση και σχεδιασμός. Με καλύτερη οργάνωση του συστήματος υγείας βασισμένο στα λάθη που εντοπίστηκαν, με σοβαρό επιδημιολογικό σχεδιασμό με test σε όλο τον πληθυσμό, με αξιολόγηση και εφοδιασμό με όσα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους βαριά πάσχοντες και βέβαια με την πρόοδο των εμβολιασμών που θα προχωρήσει σοβαρά, με αξιοπιστία και όχι με απειλητικές κραυγές. Μήπως όμως ζητάμε πολλά;