Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί;

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.Η γερμανική εφημερίδα Bild.

(Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό) Πριν μερικές εβδομάδες η γερμανική εφημερίδα Bild με πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους εξυμνούσε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού που θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες την ελεύθερη μετακίνηση και συμμετοχή  σε κάποιες δραστηριότητες που δε θα μπορούν οι υπόλοιποι να απολαμβάνουν. Και ο ελληνικός τύπος αναπαρήγαγε αυτή την είδηση με περηφάνεια για την αποδοχή της από τους ευρωπαϊκούς κύκλους και μάλιστα όλο αυτό το διάστημα έχει καταστήσει την πρόταση περίπου εθνικό σκοπό και καταξίωση.

Επειδή όμως όπως φαίνεται ξεχνάμε πολύ εύκολα θα χρειαζόταν ίσως να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια γερμανική λαϊκίστικη εφημερίδα ήταν που πριν από μερικά χρόνια πάλι με πρωτοσέλιδα ζητούσε από τους Έλληνες να πουλήσουν τον Παρθενώνα για να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Τι αφορά όμως αυτή η πρόταση που γίνεται διεθνώς αποδεκτή από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους παγκοσμίως;

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.Οι αποκλεισμοί.

Η πρόταση αυτή υποστηρίζει ότι μετά από τον εμβολιασμό για κορονοϊό ένας πολίτης εφοδιάζεται με ένα πιστοποιητικό που το επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία προκειμένου να ταξιδεύει σε άλλες χώρες, να μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου ή κινηματογράφου, σε αγορές σε καταστήματα κλπ. Όσοι δεν έχουν το πιστοποιητικό αυτό θα αποκλείονται από αυτές τις δραστηριότητες ή θα χρειάζονται ειδικές δοκιμασίες για να γίνονται αποδεκτοί. Και αυτό για απροσδιόριστο  διάστημα και όχι μόνο για όσο διαρκεί η πανδημία.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.Αξιολόγηση της πρότασης.

Για να αξιολογηθεί η πρόταση αυτή επιστημονικά θα πρέπει αρχικά να καταθέσουμε τα υπάρχοντα δεδομένα για τα εμβόλια. Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού που όσο πάνε  και αυξάνονται, έχουν απροσδιόριστη αποτελεσματικότητα έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών που εξαρτάται και από τον αριθμό και τη χρονική απόσταση των δόσεων.  Κάθε μέρα τα ποσοστά αποτελεσματικότητας ανεβοκατεβαίνουν από 95% έως και 0%. Είναι μάλιστα πολύ ενδιαφέρον ότι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις προθέσεις διαφόρων  χωρών εμφανίζονται μικρές εργασίες που μειώνουν τον αριθμό των δόσεων, τη χρονική απόσταση μεταξύ τους, τη διάρκεια της ανοσίας, την αποτελεσματικότητα έναντι κάποιου στελέχους.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.Η στατιστική στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων.

Είναι τραγικό πλέον και είναι οφθαλμοφανές ότι η στατιστική μπαίνει στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων και βγάζει όποιο αποτέλεσμα θέλουμε. Νέες παράμετροι εμφανίζονται. Δε μας ενδιαφέρει πια η προστασία έναντι του ιού αλλά η αποφυγή νοσηλείας, δε μας ενδιαφέρει η προστασία της ζωής αλλά των συστημάτων υγείας, παραμετροποιούμε ανάλογα με την ηλικία. Απόλυτο χάος επικρατεί. Πάντως αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι ο εμβολισμός δεν προστατεύει τους άλλους άλλα μόνο τον εμβολιαζόμενο (στο βαθμό που τον προστατεύει), ότι η ανοσία από τα εμβόλια κρατάει μερικούς μήνες και ότι η προστασία είναι μερική. Άρα τι αποδεικνύει ένα πιστοποιητικό και σε ποιο βαθμό εξασφαλίζει κάτι;

Ο εμβολιασμένος μπορεί να είναι φορέας μετάδοσης.

Ο εμβολιασμένος μπορεί να είναι φορέας μετάδοσης του ιού στους άλλους και έτσι συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μην είναι καλυμμένος έναντι πολλών μεταλλάξεων, μπορεί να μην έχει αντισώματα ή να μην έχει επαρκές επίπεδο αντισωμάτων. Μήπως λοιπόν το πιστοποιητικό είναι ελευθέρας διασποράς και μετάδοσης από κάποιο ασυμπτωματικό εμβολιασμένο αλλά φορέα και συνιστά για να χρησιμοποιήσουμε ένα όρο του συρμού «υγειονομική βόμβα»;

Γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για το πιστοποιητικό;

Αφού λοιπόν όλα τα πιο πάνω είναι γνωστά γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για το πιστοποιητικό; Μια πρώτη σκέψη είναι ότι αυτό αποτελεί ένα μέσο πίεσης και εκβιασμού. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, από τη στιγμή όμως που ο μη εμβολιασμένος θα αποκλείεται από πολλές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες θα αναγκάζεται να εμβολιαστεί, απρόθυμα ίσως αλλά θα το κάνει.

Αυτό αποδεικνύει ότι παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις υπάρχει πολύς ενδοιασμός για τη διαδικασία του εμβολιασμού μεταξύ των πολιτών που θα αυξάνει γεωμετρικά όσο προχωρούμε σε νεότερες ηλικίες. Άρα κάπως πρέπει να εκβιάσουμε τους νεότερους και πιο κινητικούς που δεν κρίνουν απαραίτητο να εμβολιαστούν, να το κάνουν. Το κίνητρο μιας πιο ελεύθερης ζωής θα οδηγεί στο συμβιβασμό του εμβολιασμού.

Διαρροή προσωπικών δεδομένων.Η περίπτωση των οροθετικών γυναικών.

Αυτό είναι το ορατό. Υπάρχουν και μερικά όμως πιο σοβαρά και λιγότερο ορατά. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθιστά τη φιλολογία περί προσωπικών δεδομένων που τόσο αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, γράμμα κενό. Θα θυμάστε παλαιότερα ότι όταν κάποιος υπουργός υγείας τόλμησε να δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες κάποιων εκδιδόμενων γυναικών που ήσαν φορείς του AIDS και το απέκρυπταν, έγινε φοβερός σάλος.

Η δημοσίευση είχε ως σκοπό να προειδοποιήσει κάποιους που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους να ελεγχθούν γιατί εν αγνοία τους μπορεί να είχαν ήδη μολυνθεί από το θανατηφόρο ιό. Τότε ακούστηκαν φωνές περί ιδιωτικότητας και διασυρμού, περί ιατρικού απορρήτου, περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη κάποιοι βάλλουν εναντίον του  εν ενεργεία αυτού πολιτικού για την πράξη του αυτή.

Φανταστείτε τώρα κάποιον στο γκισέ μιας αεροπορικής εταιρείας που πρέπει να επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορεί να εκδώσει ένα εισιτήριο. Φανταστείτε κάποιον που πρέπει να δείχνει το πιστοποιητικό του για να μπει σε ένα θέατρο ή μια εκδήλωση. Σκεφτείτε ότι στην είσοδο ενός ιερού ναού μπορεί να γίνεται έλεγχος σε όσους εισέρχονται και όσοι δεν έχουν το πιστοποιητικό να αποκλείονται γιατί το κράτος θα το επιβάλει στην Εκκλησία όπως άλλωστε και τόσα άλλα μέχρι σήμερα «για το καλό και την προστασία των ανθρώπων».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.Η περίπτωση του Ισραήλ.

Ίσως κάποιος πει ότι αυτά που γράφουμε είναι υπερβολικά. Μακάρι να ήσαν. Δυστυχώς δεν είναι εικόνες από το μέλλον αλλά από το παρόν. Σε μια χώρα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ανατριχιάζει και μόνο στο άκουσμα μιας ρατσιστικής διάκρισης των ανθρώπων γιατί ακόμη καπνίζουν οι φούρνοι του Άουσβιτς, το Ισραήλ, φαίνεται ότι το άστρο του Δαβίδ αναβιώνει. Νέα γκέτο δημιουργούνται. Ξεκίνησε η εφαρμογή της επιλεκτικής συμμετοχής των ανθρώπων σε εκδηλώσεις με βάση το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Έγινε ήδη μια συναυλία για εμβολισμένους. Όποιος δεν έχει πιστοποιητικό θα απομονώνεται.

Νέα γκέτο δημιουργούνται στη χώρα που ζουν οι απόγονοι αυτών που βίωσαν τα γκέτο του γερμανικού ναζισμού. Και για να μην αμφιβάλλετε ούτε για τη σημειολογία και τις προθέσεις, ψάξτε συνέντευξη του πρώην καθηγητή της καρδιολογίας, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και αμφιτρύωνα του πρωθυπουργού στο περιβόητο γεύμα της Ικαρίας στην οποία λέει ότι προτείνει κάθε εμβολιασμένος να κυκλοφορεί με ειδικό βραχιολάκι που θα το υποδηλώνει!!!! Και να φανταστείτε ότι ο άνθρωπος αυτός χρημάτισε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Τα παιδικά εμβόλια.

Για όσους παραπέμπουν στα παιδικά εμβόλια και τα βιβλιάρια που τα συνοδεύουν νομίζω ότι είναι σκόπιμη η σύγχυση. Τα παιδικά εμβόλια είναι κλασικής τεχνολογίας, κυκλοφορούν χρόνια και γνωρίζουμε τις παρενέργειές τους αναλυτικά. Τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι νέας τεχνολογίας, έχουν προσωρινή άδεια κυκλοφορίας και εκφράζονται προβληματισμοί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη και έχουμε γράψει στο παρελθόν γι’ αυτό.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα μέσο πίεσης και εκβιασμού.

Είναι λοιπόν φανερό ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα μέσο πίεσης και εκβιασμού για τον εμβολιασμό αλλά και ένα μέσο ελέγχου και καταστολής των ελευθεριών των πολιτών που δύσκολα θα εφαρμοστεί σε χώρες με δημοκρατική παράδοση στις οποίες δυστυχώς δε συμπεριλαμβάνεται η δική μας. Όχι μόνο γιατί η πρόσφατη ιστορία της έχει αμαυρωθεί από πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης αλλά και διότι η νοοτροπία πολλών από εμάς ρέπει προς τον αυταρχισμό και την επιβολή.

Και μια προσωπική μαρτυρία.

Ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης μου αποτελείται από βιβλία που έφερνε ο μακαριστός πατέρας μου στο σπίτι όταν ήμουν μικρός χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος. Βιβλία ποιότητας που όμως κανείς δεν τα διάβαζε τότε. Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω ότι τα αγόραζε από το υστέρημά του για να ενισχύσει ένα εξαίρετο, ακέραιο και τίμιο θείο μου που έκανε τον πλασιέ βιβλίων για να ζήσει αν και δάσκαλος στο επάγγελμα γιατί λόγω ιδεολογίας δεν είχε πιστοποιητικό εθνικοφροσύνης και δε μπορούσε να βρει δουλειά. Σήμερα ακούμε για ανθρώπους που απειλούνται ότι αν δεν εμβολιαστούν θα απολυθούν και πολλοί είναι όσοι υποστηρίζουν ότι το μέλλον θα βρίσκεται στην πρόσληψη με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Δεν μπορώ να κατανοήσω τα χρόνια εκείνα και τις σκοπιμότητες που επέβαλαν τέτοια μέτρα αλλά νομίζω ότι είναι σήμερα τεράστια προσβολή στην ελευθερία του ανθρώπου να κυκλοφορούμε  με ένα χαρτί που δε θα αποδεικνύει τίποτε περισσότερο από τη νομιμοφροσύνη μας σε ένα κράτος που συνεχώς μας περιορίζει.