Τι γίνεται τελικά με τα εμβόλια; (Μια απίστευτη σύγχυση σε ένα πολύ σοβαρό θέμα)

 

Εμβόλια και εμβολιασμοί για κορονοϊό

Εμβόλια και εμβολιασμοί για κορονοϊό: Μια απόφαση για αναμονή.

(Εμβόλια και εμβολιασμοί για κορονοϊό) Με το θέμα των εμβολίων και τους προβληματισμούς που τα συνοδεύουν έχουμε ασχοληθεί πρόσφατα σε σειρά άρθρων και γι’ αυτό το λόγο είχα αποφασίσει να τηρήσω την ίδια στάση με τους οργανισμούς που έδωσαν την προσωρινή άδεια κυκλοφορίας τους. Να περιμένω δηλαδή τα αποτελέσματα από τον μαζικό εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως με υπομονή για τους επόμενους μήνες. Απλώς να ενημερώσω όσους με περισσό θράσος αλλά και ανάλογη άγνοια εμφανίζονται δημόσια  και δηλώνουν ότι δεν έχουν βγάλει ουρά ούτε πρόσθετα μέλη  μετά τον εμβολιασμό τους, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα σε τέτοια θέματα.

Προφανώς και δεν περίμενε κανείς να δει θεαματικά προβλήματα και επιπλοκές άμεσα. Όσοι προσεγγίζουν το θέμα σοβαρά και επιστημονικά δε μπορούν παρά να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις πιθανές  μακροχρόνιες επιπτώσεις των εμβολίων στους εμβολιαζόμενους πράγμα που θα φανεί μετά από αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Άρα δηλώσεις του τύπου που προαναφέραμε υποβιβάζουν τη συζήτηση και ευτελίζουν την επιστημονική τους ιδιότητα (όταν την έχουν).

Εμβόλια και εμβολιασμοί για κορονοϊό: Βιασύνη και σύγχυση.

Ο λόγος που επανερχόμενος θίγω το θέμα είναι τα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα με τους εμβολιασμούς και την απίστευτη σύγχυση που έχει επικρατήσει. Ήταν εξ αρχής φανερό ότι έχοντας τα περισσότερα κράτη ακολουθήσει τον αδιέξοδο δρόμο των μαζικών lockdown οδήγησαν τις χώρες τους σε καταστροφή χωρίς να αποφύγουν τελικά και ένα μεγάλο αριθμό θανάτων. Και αυτό που φάνηκε το πρώτο χρονικό διάστημα ως σωτήριο  όσο περνούσαν οι μήνες  άρχισε να φαίνεται εφιαλτικό και τραγικό γιατί δεν εγγυόταν διάρκεια και αποτελέσματα. Οι κοινωνικές σχέσεις, η οικονομική δραστηριότητα, η ψυχική υγεία, η ομαλή ανάπτυξη και μόρφωση των παιδιών και των νέων, η θρησκευτική δραστηριότητα και άλλα πολύ σοβαρά θέματα διαταράχθηκαν σε πολύ επικίνδυνο βαθμό. Έπρεπε να δοθεί μια διέξοδος. Κι έτσι αφού απαξιώθηκε η λογική της ανοσίας της κοινότητας τα εμβόλια φάνηκαν ως η μοναδική λύση.

Εμβόλια και εμβολιασμοί για κορονοϊό. Τεράστια συμφέροντα εταιριών και κρατικοί οργανισμοί.

Τεράστια οικονομικά, πολιτικά και άλλα φανερά και κρυφά συμφέροντα εξυπηρετούνταν με τη λύση των εμβολίων. Όμως χρειαζόταν μια ΑΜΕΣΗ και ΒΙΑΣΤΙΚΗ λύση. Έτσι φαρμακευτικοί κολοσσοί αλλά και νεοσύστατες εταιρείες αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για την κυκλοφορία ενός εμβολίου. Δεκάδες έρευνες έτρεξαν άμεσα.  Κάποιες από αυτές εγκατέλειψαν την έρευνα σε άλλους τομείς ασθενειών όπως οι όγκοι, οι καρδιακές παθήσεις, νευρολογικά νοσήματα κλπ. που είχαν μεν αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τον κορονοϊό αλλά δεν αφορούσαν τόσα πολλά άτομα όσα οι υποψήφιοι εμβολιασμοί και δεν υπόσχονταν ασφαλώς τόσα κέρδη. Κάποιες νεοσύστατες εταιρείες όπως η Moderna μυρίστηκαν κέρδη και χωρίς να έχουν ποτέ τους κυκλοφορήσει κάποιο φάρμακο ρίχτηκαν στη μάχη του εμβολίου.

Μεγάλη χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις προς τις εταιρίες-κατασκευαστές των εμβολίων.

Τη χρηματοδότηση ενίσχυσαν γενναία οι κυβερνήσεις (αυτές που τώρα εκλιπαρούν για μία δόση). Και σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε ελάχιστους μήνες χωρίς καλά καλά να προλάβουν να ελεγχθούν φάνηκαν τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια. Οι κρατικοί οργανισμοί ελέγχου πιεζόμενοι από τις κυβερνήσεις τους έδωσαν προσωρινές άδειες για την κυκλοφορία τους επιφυλασσόμενοι να δώσουν τελικές άδειες όταν θα έχουν συλλεχθεί αρκετά στοιχεία. Οι επικεφαλής των κυβερνητικών επιτροπών λοιμωξιολόγοι  ακολούθησαν τη πολιτική των κυβερνήσεων και όσοι δεν το έκαναν απομακρύνθηκαν ή άλλαξαν γνώμη άμεσα. Να αναφέρουμε τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων των ΗΠΑ που μόλις ξεκίνησαν εσπευσμένα οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer στη Μεγάλη Βρετανία δήλωσε ότι βιάστηκαν οι Βρετανοί για να ανασκευάσει σε λίγες ώρες λέγοντας ότι παρερμηνευτήκαν οι απλές και σαφέστατες δηλώσεις του.

Εμβόλια και εμβολιασμοί για κορονοϊό:Η περίπτωση της Μεγάλη Βρετανίας.

Έτσι λοιπόν σε χρόνο ρεκόρ ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με πολύ πολιτικό και ιατρικό παρασκήνιο. Ως προς το πρώτο μέρος  η μόλις αποχωρήσασα από την Ε.Ε Μεγάλη Βρετανία πχ. χρησιμοποίησε την ταχύτατη έναρξη της διαδικασίας των εμβολιασμών για να ισχυροποιήσει την κίνησή του Brexit αναφερόμενη σε καθυστέρηση της γραφειοκρατικής Ε.Ε στην έγκριση των εμβολίων. Ως προς το δεύτερο είναι εντυπωσιακό πως πνίγηκαν όλες οι απόπειρες έκφρασης αμφιβολιών και πως οργανώθηκε ο αποκλεισμός από επιστημονικά περιοδικά κάθε αμφισβήτησης της ασφάλειας των εμβολίων. Τα ΜΜΕ έδιναν βήμα μόνο σε θιασώτες των εμβολίων και όποιος εξέφραζε κάποιο σκεπτικισμό χαρακτηριζόταν ως ψεκασμένος και αντιεμβολιαστής. Με πρωτοφανή δημοσιότητα εμβολιάστηκε η πολιτική αλλά και ακαδημαϊκή ηγεσία στη χώρα μας και αποκρύφθηκε ότι μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών απέφυγε να εμβολιαστεί.

Βιασύνη και τραγελαφικές καταστάσεις.

Τώρα μερικές εβδομάδες μετά η υπερβολική βιασύνη που επιδείχθηκε οδήγησε σε τραγελαφικές καταστάσεις. Πολλοί από όσους εμβολιάστηκαν πίστεψαν τόσο πολύ ότι είναι άτρωτοι ώστε παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ ηλικιωμένων σε ιδρύματα, ιατρών όπως ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και απλών πολιτών πχ. Ισραήλ. Κάποιοι αυξημένοι θάνατοι σε μία πολύ σχολαστικά στατιστικά οργανωμένη κοινωνία όπως η Νορβηγία που αναφέρθηκαν σε ηλικιωμένους μετά τον εμβολιασμό αποδόθηκαν εσπευσμένα στο προχωρημένο γήρας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες για λόγους μεγαλύτερου κέρδους δεν τίμησαν τα συμβόλαια που είχαν συνάψει και διοχέτευσαν σε πιο κερδοφόρες αγορές τα εμβόλιά τους.

Τα ρωσικά και τα κινέζικα εμβόλια.

Θυμηθήκαμε τότε τα ρωσικά εμβόλια που σε όλους τους τόνους κατηγορούσαμε μέχρι τότε ότι δεν είχαν τηρήσει προδιαγραφές αποδεκτές από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Κάποιοι μίλησαν και για το καταφρονημένο Κινεζικό εμβόλιο. Κάποιοι μίλησαν για επίσπευση αδειοδότησης εμβολίων που δεν είχαν συμπληρώσει όλα τα στάδια ελέγχου.  Και εν αναμονή νέων δόσεων οι κυβερνήσεις άρχισαν τους αυτοσχεδιασμούς. Κάποιες χώρες π.χ. η Βρετανία είπαν ότι θα έκαναν μόνο την πρώτη από τις δύο δόσεις ώστε να εμβολιάσουν περισσότερα άτομα. Άλλες όπως η Γερμανία δήλωσαν ότι θα παρατείνουν το χρόνο της δεύτερης δόσης μέχρι να εξασφαλίσουν και άλλα εμβόλια και αντί για τρεις εβδομάδες θα το έκαναν μέχρι μέσα σε δύο μήνες. Άλλες δήλωναν προσηλωμένες στην αρχική άποψη για τις τρεις εβδομάδες.

Εμβόλια και μεταλάξεις του κορονοϊού.

Και τότε ήρθαν οι μεταλλάξεις. Αρχικά και χωρίς τις απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις οι εταιρείες και τα παπαγαλάκια τους είπαν ότι καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Όμως στη συνέχεια άρχισε μια χιονοστιβάδα δηλώσεων. Το εμβόλιο της Pfizer δεν καλύπτει επαρκώς τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Το ίδιο και της Moderna. Από το αρχικό 95% έπεφταν κάτω από 70%. Και όμως κατά τις δηλώσεις του Εθνικού λοιμωξιολόγου στη Βουλή οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν τελικά στο γενικό πληθυσμό. Οι εταιρείες υποσχέθηκαν  ενίσχυση του εμβολίου με νέα στοιχεία τους προσεχείς μήνες. Επομένως όσοι εμβολιάστηκαν ίσως πρέπει να ξαναεμβολιαστούν. Το εμβόλιο της Astra και αυτό της Johnson έχουν σίγουρα μειωμένη απόδοση στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος και ίσως και στο βρετανικό.

Οι χώρες έχασαν την ψυχραιμία τους.

Πάνω σε αυτό το αλαλούμ η βιασύνη που επιδείχτηκε στην κυκλοφορία των εμβολίων φάνηκε στις ενδείξεις του εμβολίου της Astra. Κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δήλωσαν ότι δε θα εμβολιάσουν με αυτό τους άνω των 65 γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία στους μεγαλύτερους. Κάποιες άλλες ότι δε θα εμβολιάσουν τους άνω των 55 ετών. Κάποιες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη εμβολιάσει υπερήλικες άνω των 85 ετών με τα επίμαχα εμβόλια..

Αισθάνεστε σίγουροι ότι τα ξέρουμε όλα; Θα δεχόσασταν να πάρετε ένα οποιοδήποτε άλλο προληπτικό φάρμακο με αυτές τις προϋποθέσεις; Οι χώρες έχασαν την ψυχραιμία τους και υπό το κράτος του πανικού  αθετούν την υπ’ αριθμόν ένα υποχρέωσή τους. Την εγγύηση της προστασίας των πολιτών τους. Τις εβδομάδες που ακολουθούν θα δούμε σίγουρα πολλά. Γιατί φοβάμαι ότι ίσως τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός.