Είναι τα lockdown λύση στην πανδημία του κορονοϊού;

Πανδημία κορονοϊού και lockdown

Πανδημία κορονοϊού και lockdown

(Πανδημία κορονοϊού και lockdown) Είχα υποσχεθεί σε πρόσφατο άρθρο μου ότι θα συζητούσαμε εκτενέστερα το φαινόμενο του lockdown, του αναγκαστικού δηλαδή εγκλεισμού ολόκληρων κοινωνιών με όσα ψυχολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα αυτό συνεπάγεται. Είχαμε λοιπόν προβλέψει περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα, την ώρα που ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ότι οδεύουμε προς εγκλεισμό και μάλιστα με κεντρική δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο. Ήρθε νομίζω λοιπόν, μια εβδομάδα μετά την επαλήθευση της πρόβλεψης, η ώρα να τηρήσω την υπόσχεσή μου.

Πανδημία κορονοϊού και lockdown: Για να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας.

Νομίζω ότι από την αρχή της πανδημίας είχαμε επαρκώς αναφερθεί στο ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι ο θανατηφόρος ιός αλλά η μεγάλη του μεταδοτικότητα που οδηγεί τα συστήματα υγείας σε κατάρρευση. Και ότι το δικό μας σύστημα υγείας που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει μια σειρά από  οργανωτικά και διαρθρωτικά διαχρονικά προβλήματα είναι από τα πρώτα που θα καταρρεύσει. Και νομίζω ότι πια είναι φανερό και στον πιο καλοπροαίρετα αφελή ότι το πολιτικό σύστημα που τις τελευταίες δεκαετίες συνειδητά διέλυσε το σύστημα υγείας τώρα με καταστροφικά μέτρα όπως το lockdown προσπαθεί όχι να μας προστατέψει αλλά να διασωθεί το ίδιο.

Μπροστά στον πανικό της ανυπαρξίας οργάνωσης και προετοιμασίας κλείσαμε το Μάρτιο τα πάντα. Είναι αλήθεια ότι μαζί μας έκλεισαν και χώρες με πολύ πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Κι αυτό γιατί δε γνωρίζαμε πολλά γι’ αυτό τον ιό και χρειαζόμασταν χρόνο για να τον γνωρίσουμε και να οργανωθούμε. Εμείς εδώ τον πανικό μας τον μεταβάλαμε σε θρίαμβο. Κλείνοντας πολύ γρήγορα και με ελάχιστα κρούσματα από φόβο για παντελή κατάρρευση, είπαμε ότι αυτό έγινε γιατί είχαμε πολύ πιο γρήγορα αντανακλαστικά από όλους τους άλλους.

Πανδημία κορονοϊού και lockdown: Καμμία προετοιμασία για το χειμώνα.

Και με αυτό το αφήγημα περάσαμε ένα καλοκαίρι χωρίς να λάβουμε κανένα μέτρο για να προετοιμαστούμε για το χειμώνα που έφτανε. Με σχετική χαλαρότητα ανοίξαμε τα σύνορα και μάλιστα χωρίς όρους στους βόρειους γείτονές μας  γιατί δήθεν ήσαν ασφαλείς (χωρίς βέβαια όπως κι εμείς να κάνουν τα απαραίτητα τεστ) και όταν πήραμε είδηση ότι ο ιός διαδιδόταν περιμέναμε να κρυώσει ο καιρός για να πάρουμε μέτρα. Στο μεταξύ η μάσκα θεωρήθηκε πανάκεια, τα σχολεία άνοιξαν σε συνθήκες συνωστισμού αφού τα παιδιά και οι νέοι χαρακτηρίστηκαν ασφαλείς, τα μέσα μεταφοράς κινούνταν σε συνθήκες υπερφόρτωσης, άπαντες διαβεβαίωναν ότι δε θα γίνει lockdown, και όταν αντιλήφθηκαν οι ιθύνοντες ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ άρχισαν πανικόβλητοι να παίρνουν μέτρα και να προσπαθούν με τρυκ να αποδείξουν ότι υπάρχει οργάνωση.

Πανδημία κορονοϊού και lockdown:Τα τρυκ με τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Μερικά από τα τρυκ αυτά είναι όπως έχουμε ήδη αναφέρει η μετακίνηση προσωπικού από νοσοκομειακό τμήμα σε τμήμα, η πρόσληψη με διαδικασίες που δεν εξασφαλίζουν την ποιότητα όποιου ιατρού και νοσηλευτή ήταν διαθέσιμος, η μετονομασία άλλων κλινών σε κλίνες covid, η αναστολή του 80% των χειρουργείων, οι υπόγειες συνεννοήσεις με τον ιδιωτικό τομέα που παραμένει καθαρός και προνομιούχος για μεταφορά μη covid ασθενών με το αζημίωτο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των σπασμωδικών και πρόχειρων μέτρων; Η αύξηση των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων, η ραγδαία αύξηση των θανάτων και η λήψη κάθε μέρα νέων και πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Αυτά όλα σε ένα φόντο θριαμβευτικό ότι είμαστε και πάλι πρωτοπόροι σε μέτρα και πιο αποτελεσματικοί από όλους τους άλλους.

Πανδημία κορονοϊού και lockdown:Μερικές αλήθειες.

Ας πούμε λοιπόν μερικές πικρές αλήθειες ακόμη. Η Ευρώπη με την οποία συγκρινόμαστε έχει μπει σε θερμοκρασίες χειμερινές, ευνοϊκές για την εξάπλωση και την βαρύτητα του ιού από τον καιρό που εμείς κυκλοφορούσαμε με τα φανελάκια και κάναμε μπάνια στις παραλίες. Χρονικά δε μπορούμε να συγκρινόμαστε παρά μόνο με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών. Άρα δεν είμαστε μπροστά αλλά ουραγοί. Δεύτερον τα ΜΜΕ που έχουμε πολλές φορές αναφέρει το ρόλο τους, μεταφέρουν επιλεκτικά πληροφορίες από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενώ σιωπούν για άλλες.

Τί συμβάινει σε άλλες χώρες.

Τι γίνεται στις Σκανδιναβικές χώρες; Τι γίνεται σε χώρες με πιο οργανωμένα συστήματα υγείας όπως η Ολλανδία; Σε κάποιες από τις χώρες αυτές συζητούν ακόμη αν πρέπει να φορουν μάσκες και η ζωή συνεχίζεται με τις στοιχειώδεις προφυλάξεις. Υπόσχομαι ότι σύντομα θα αφιερώσω ένα άρθρο στον άλλο αυτό κόσμο που μας κρύβουν ή τον συκοφαντούν τα εγχώρια ΜΜΕ. Η Γερμανία από την άλλη πλευρά που κάνει εισαγωγή ασθενών ΜΕΘ από γειτονικές χώρες παρουσιάζεται περίπου ως παραπέουσα. Τις πληροφορίες της ενημέρωσης  μονοπωλούν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία που έχουν κι αυτές μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και έχουν παραμελήσει τα συστήματα υγείας τους  ή το προβληματικό Βέλγιο μια χώρα στα πρόθυρα της διάσπασης και η Μεγάλη Βρετανία με ένα σύστημα υγείας που η ανεπάρκειά του έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Brexit ως επιχείρημα σε όσους επέκριναν τις μέχρι τότε κυβερνήσεις της. Οι  ΗΠΑ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν έχουν σύστημα υγείας. Τα πάντα είναι ιδιωτικά και οι απόπειρες που έγιναν πριν μερικά χρόνια να στηθεί ένα στοιχειώδες δημόσιο σύστημα ανεστάλησαν και ότι είχε γίνει διαλύθηκε από τον προσφάτως ηττηθέντα πρόεδρο.

Τα δεύτερα lockdown που βιώνουμε είναι πολιτικά και όχι υγειονομικά.

Τα δεύτερα lockdown που βιώνουμε είναι πολιτικά και όχι υγειονομικά. Προδίδουν το έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Γίνονται για μικροπολιτικούς λόγους. Για να μην μπορεί κανείς να πει ότι δεν έγινε ότι περισσότερο γινόταν. Πλειοδοτούν κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις σε αυστηρότερα μέτρα. Οι κυβερνήσεις παίρνουν ακραία μέτρα για να μη μπορεί να πει η αντιπολίτευση ότι εμείς αν ήμασταν κυβέρνηση θα παίρναμε αυστηρότερα μέτρα. Και οι επιστήμονες προσαρμόζονται σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Τώρα όμως γνωρίζουμε πολλά για τον ιό και δε δικαιολογούμαστε να παίρνουμε τυφλά μέτρα.

Αν βέβαια ρωτούσαμε ένα επιδημιολόγο ποια θα ήταν η τέλεια στάση του κάθε πολίτη θα απαντούσε ότι αν μπορούσε σαν την Ωραία Κοιμωμένη του παραμυθιού να πέσει σε ύπνο για τρεις εβδομάδες και να ξυπνήσει ξανά όταν δοθεί το σύνθημα από το βασιλόπουλο όλα θα λύνονταν. Όμως η κοινωνία είναι ζωντανή. Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στις δουλειές τους, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, στην παραγωγή και διάθεση τροφίμων και φρούτων- λαχανικών, τα δημοτικά σχολεία και -τι δραματικό- τα ειδικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι ανοικτά, οι συγκοινωνίες κινούνται, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, οι αστυνομικοί και ο στρατός βρίσκονται σε πλήρη δράση και ο ιός διαδίδεται.

Τα lockdown  δεν αποδίδουν.

Καλές οι διαπιστώσεις θα πει κάποιος. Και τι να κάνουμε λοιπόν με ένα σύστημα υγείας που καταρρέει; (σήμερα ο λαλίστατος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κάλεσε γιατρούς από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως ειδικότητας να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίας τους ακόμη και εκτός νοσοκομείων σε δημόσιους χώρους, ενώ προέβλεψε ότι μπορεί να ζήσουμε εκεί σκηνές από το Μπέργκαμο της Ιταλίας). Τα lockdown  δεν αποδίδουν. Ο κόσμος πιέζεται, η οικονομία διαλύεται. Κάθε λίγες μέρες πριν προλάβουμε να περιμένουμε να αποδώσουν τα μέτρα που λάβαμε παίρνουμε και νέα μέτρα μέσα σε ένα πανικό που φυσικά κρύβουμε κατηγορώντας το λαό ως απειθαρχο.

Προτάσεις για λήψη στοχευμένων μέτρων.

Η πρόταση που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος είναι μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό για την καταγραφή του προβλήματος και λήψη στοχευμένων μέτρων. Απομόνωση δομών όπως τα γηροκομεία όπου ενώ η γενική θνησιμότητα είναι 1-2 στους χίλιους εκεί είναι 20-25%. Δημιουργία νοσοκομείων covid και «καθαρών νοσοκομείων» Οι ασθενείς από διάφορα νοσήματα είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον ιό. Στον πανικό τους οι ιθύνοντες γεμίζουν κάθε διαθέσιμη κλίνη με ασθενείς προσβεβλημένους από κορονοϊό.

Κάποιοι διοικητές νοσοκομείων δεσμεύουν κλίνες ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς για να νοσηλεύσουν δίπλα τους covid ασθενείς. Αυτό είναι εγκληματικό λάθος Είναι ωρολογιακές βόμβες που αυξάνουν ραγδαία τους θανάτους. Πρέπει κόμη να δώσουμε έμφαση σε όσους παραμελήσαμε, τους πάσχοντες από όλα τα υπόλοιπα νοσήματα των οποίων οι θάνατοι αυξάνονται δραματικά . Φαίνεται όμως ότι δεν ενδιαφέρουν τόσο οι θάνατοι αλλά το αφήγημά που διατηρεί τους πολιτικούς στις θέσεις τους και τους πολίτες στις αυταπάτες τους.

Η … άτεχνη προπαγάνδα.

Υ.Γ. Λυπούμαστε ως ιατροί να βλέπουμε συναδέλφους μας επιστρατευμένους στην πιο άτεχνη προπαγάνδα όπως πχ.  χθες στην επίσημη ενημέρωση που η καθηγήτρια εντατικολογίας είπε ότι είμαστε οι καλύτεροι με 60 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (με 860 θανάτους εκείνη την ώρα πόσα εκατομμύρια είμαστε τελικά;) ενώ ανέφερε ποσοστό θνησιμότητας στις ΜΕΘ 36-37% (πριν λίγες ώρες ο καθηγητής πνευμονολογίας μιλούσε για πάνω από 41% θνησιμότητα και κάποιοι στο εξωτερικό μιλούν για ασυνήθιστα αυξημένο ποσοστό θανάτων στις Ελληνικές ΜΕΘ που «πρέπει να κοιτάξουμε»)