Πανδημία κορονοϊού: Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες;

Πανδημία κορονοϊού και επιστημονικές μελέτες.Άρθρο για την πανδημία του κορονοϊού από το ν καρδιολόγο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Πανδημία κορονοϊού και επιστημονικές μελέτες.

(Πανδημία κορονοϊού και επιστημονικές μελέτες) Από την αρχή αυτής της πανδημίας που άλλαξε ριζικά τις ζωές μας αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε πλέον τον κόσμο και τους άλλους, προσπάθησα με μια σειρά άρθρων να φωτίσω κάποιες πλευρές της αλήθειας που ηθελημένα ή όχι αποκρύπτονταν ή αλλοιώνονταν. Σκοπός μας ή ενημέρωση των ασθενών μας και όχι μόνο, με απώτερο σκοπό την βοήθεια και τη στήριξή τους. Αισίως με πολλές δυσκολίες έχουμε δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα στην ταπεινή ιστοσελίδα του ιατρείου μας και θα συνεχίσουμε όσο μας το επιτρέψουν  και εσείς μας διαβάζετε. Όμως υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν την αξία των γραφομένων και επικαλούνται ως επιχείρημα το ότι δήθεν είναι αστήρικτα και δεν υποστηρίζονται από τα επιστημονικά δεδομένα και τις ανακοινώσεις σε διεθνή περιοδικά.

Πανδημία κορονοϊού και επιστημονικές μελέτες.Όσα άρθρα δημοσιεύουμε βασίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

Θα ήθελα λοιπόν να διαβεβαιώσω τους καλοπροαίρετους αναγνώστες των άρθρων μου ότι μπορεί να γράφονται απλά και κατανοητά αλλά στηρίζονται αποκλειστικά στα όσα δημοσιεύονται στη διεθνή βιβλιογραφία και την κοινή λογική βέβαια. Η άποψή μου είναι ότι δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους η ανάγνωση των πολύπλοκων στατιστικών  και άλλων αναφορών ενός επιστημονικού άρθρου αλλά τα συμπεράσματα και μάλιστα όσο πιο απλά γίνεται.

Σήμερα λοιπόν για να ικανοποιήσω τους επικριτές μου θα αφιερώσω το   άρθρο αυτό σε μία εργασία που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Epidemiology» με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021. Το περιοδικό αυτό είναι για τους μη γνωρίζοντες ένα από τα πιο σημαντικά στο χώρο της επιδημιολογίας. Ο τίτλος του άρθρου είναι « Increases in COVID-19 are unrelated to levels of vaccination across 68 countries and 2947 counties in the United States» και για τους μη μυημένους στα Αγγλικά: «Η αύξηση του  COVID-19 δεν σχετίζεται με τα επίπεδα εμβολιασμού σε 68 χώρες και 2947 κομητείες στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Πανδημία κορονοϊού και επιστημονικές μελέτες.Μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology.

Στην εισαγωγή του άρθρου διαβάζουμε: «Τα εμβόλια είναι επί του παρόντος η κύρια στρατηγική για τον μετριασμό και την καταπολέμηση του COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, το αφήγημα που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) υποστηρίζεται ότι οφείλεται σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ένα παρόμοιο αφήγημα έχει επίσης παρατηρηθεί σε χώρες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ που χαιρετίστηκε για τα γρήγορα και υψηλά ποσοστά εμβολιασμού του, έχει επίσης σημαντική αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19. Ερευνούμε τη σχέση μεταξύ του ποσοστού του πληθυσμού που έχει πλήρως εμβολιαστεί και των νέων κρουσμάτων COVID-19 σε 68 χώρες και σε 2947 κομητείες στις ΗΠΑ.»

Το αφήγημα αυτό, ότι η νόσος πλέον είναι νόσος ανεμβολίαστων όχι μόνο κυριαρχεί στη χώρα μας αλλά είναι η καραμέλα στα χείλη πολιτικών, επιστημόνων και όσων αφελών ή όχι πείθονται από την επίσημη προπαγάνδα. Για να δούμε όμως αν τα επιστημονικά δεδομένα πραγματικά συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Η εργασία αυτή αφού μελετά τα υπάρχοντα δεδομένα καταλήγει στα συμπεράσματά της.

Ο εμβολιασμός ως κύρια στρατηγική για το μετριασμό του Covid-19.

Να λοιπόν τι συμπεραίνει: «Η αποκλειστική εξάρτηση από τον εμβολιασμό ως κύρια στρατηγική για τον μετριασμό του COVID-19 και των δυσμενών συνεπειών του πρέπει να επανεξεταστεί, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την παραλλαγή Delta (B.1.617.2) και την πιθανότητα μελλοντικών παραλλαγών. Μπορεί να χρειαστεί να τεθούν σε εφαρμογή άλλες φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις παράλληλα με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Αυτή η διόρθωση πορείας, ειδικά σε ό,τι αφορά την αφήγηση της πολιτικής, αποκτά πρωταρχική σημασία με τα αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Για παράδειγμα, σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα 2 δόσεων του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) κατά της πρόληψης της μόλυνσης από COVID-19 αναφέρθηκε ότι ήταν 39%, σημαντικά χαμηλότερη από την αποτελεσματικότητα στο εργαστήριο που ήταν 96%. Αναδεικνύεται επίσης ότι η ανοσία που προέρχεται από το εμβόλιο Pfizer-BioNTech μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο η ανοσία που αποκτάται μέσω της ανάρρωσης από τον ιό COVID-19. Έχει επίσης αναφερθεί σημαντική μείωση της ανοσίας από τα εμβόλια mRNA 6 μήνες μετά την ανοσοποίηση. Παρόλο που οι εμβολιασμοί προσφέρουν προστασία στα άτομα από σοβαρή νοσηλεία και θάνατο, το CDC ανέφερε αύξηση από 0,01 σε 9% και από 0 σε 15,1% (μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021) στα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων, αντίστοιχα, μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Ο στιγματισμός πληθυσμών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Συνοψίζοντας, ακόμη και αν πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να ενθαρρυνθούν οι πληθυσμοί να εμβολιαστούν, θα πρέπει να γίνει με ταπεινότητα και σεβασμό. Ο στιγματισμός πληθυσμών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Είναι σημαντικό, άλλες μη φαρμακολογικές προσπάθειες πρόληψης (π.χ. η σημασία της βασικής υγιεινής της δημόσιας υγείας όσον αφορά τη διατήρηση ασφαλών αποστάσεων ή το πλύσιμο των χεριών, την προώθηση καλύτερων συχνών και φθηνότερων μορφών τεστ) πρέπει να ανανεωθούν προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία της μάθησης να ζεις με τον COVID-19 με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε να ζούμε 100 χρόνια αργότερα με διάφορες εποχιακές αλλοιώσεις του ιού της γρίπης του 1918.»

Μερικά από τα άρθρα μας …

Δε θα ήθελα να προσθέσω κάτι περισσότερο. Νομίζω ότι το άρθρο αυτό δικαιώνει τις θέσεις που προβάλαμε τόσους μήνες.

1) Τα εμβόλια δεν είναι μόνη η λύση του προβλήματος της πανδημίας

2) Η αποτελεσματικότητά τους στο πραγματικό κόσμο είναι πολύ κατώτερη από αυτή του εργαστηρίου

3) Η φυσική ανοσία είναι σαφώς ανώτερη της ανοσίας του εμβολιασμού.

4) Η νόσηση και ο θάνατος δεν είναι αμελητέα στους εμβολιασμένους.

5) Δε θα πρέπει να στοχοποιούνται όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

6) Τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

7) Τα μέτρα υγιεινής όπως οι αποστάσεις  αλλά και τα τεστ που στη χώρα μας αντιμετωπίζονται ως μέσα τιμωρίας, θα πρέπει να μην χαλαρώνουν.

8) Φάρμακα και θεραπείες θα πρέπει να μην αγνοούνται στο όνομα του εμβολιασμού.

Αυτά λοιπόν γράφουμε κι εμείς και όλα μας τα άρθρα βρίσκονται αναρτημένα και ανοιχτά σε κριτική.