Η συμβολή στο δημόσιο διάλογο για την πανδημία του κορονοϊού είναι αντιπολίτευση;

 

Πανδημία κορονοϊού και δημόσιος διάλογος. Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Πανδημία κορονοϊού και δημόσιος διάλογος

Άγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά
γερμένος πάνω σ’ ένα δεκανίκι
δεν ήξερε καθόλου μα καθόλου να μιλά
και είχε γλώσσα μόνο για να γλείφει

Τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά
μα ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας
γιατί έμοιαζε μ’ αλήθεια η κάθε του ψευτιά
κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας

Έστησε το κρεβάτι του πίσω απ’ την αγορά
κι έλεγε καλαμπούρια στην ταβέρνα
μπαινόβγαινε κεφάτος στα κουρεία και στα λουτρά
και χάζευε τα ψάρια μες στη στέρνα

Και πέρασε ο χειμώνας κι ήρθε η καλοκαιριά
κι ύστερα πάλι ξανάρθανε τα κρύα
ώσπου κάποιο βραδάκι βρε τι του `ρθε ξαφνικά
κι άρχισε να φωνάζει με μανία

Τα πόδια μου καήκανε σ’ αυτή την ερημιά
η νύχτα εναλλάσσεται με νύχτα
τα νέα που σας έφερα σας χάιδεψαν τ’ αυτιά
μα απέχουνε πολύ απ’ την αλήθεια

Αμέσως καταλάβαμε τι πήγαινε να πει
και του `παμε να φύγει μουδιασμένα
αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει
καλύτερα να μην μας πει κανένα

Στίχοι ενός φίλου κάθε εξουσίας τα τελευταία χρόνια

Όταν αρθρογραφούσα σε μια οικονομική ιστοσελίδα.

(Πανδημία κορονοϊού και δημόσιος διάλογος) Πριν από μερικούς μήνες, πριν η πανδημία μετατρέψει τα Μέσα Ενημέρωσης σε μια φωνή που αναπαράγει τα όσα η κεντρική εξουσία και τα φερέφωνά της διαδίδουν, έγραφα συστηματικά σε μια οικονομική ιστοσελίδα σε στήλη δημοσίου διαλόγου. Άμαθος από τέτοιου είδους διαδικασία, έγραφα αυτά που πίστευα μέσα από την εμπειρία τριάντα ετών άσκησης της ιατρικής σε όλες τις θέσεις, αυτή του εφέδρου ιατρού κατά τη θητεία μου,  του αγροτικού ιατρού, του ειδικευόμενου σε επαρχιακό αλλά και μεγάλο στη συνέχεια  δημόσιο νοσοκομείο, του μισθωτού σε πολύ μεγάλο  ιδιωτικό νοσοκομείο και μάλιστα ως υπεύθυνου για πολλά έτη σε μια από τις μεγαλύτερες ΜΕΘ της Ελλάδας και του ιδιώτη ιατρού που εργάζεται στην  πρωτοβάθμια υγεία.

Παράλληλα και ακαδημαϊκά διεύρυνα τις γνώσεις μου στα συστήματα Υγείας μέσω ενός μεταπτυχιακού που αφορούσε τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι ανάλογα με το τι έγραφα χωρίς να σχολιάσουν το περιεχόμενο και τα επιχειρήματα κολλούσαν μια ταμπέλα για να ακυρώσουν τα πάντα. Εκεί έμαθα ότι μάλλον ήμουν κρατικοδίαιτος στο ΕΣΥ, εχθρός της κυβέρνησης (άλλαξαν δύο κατά την περίοδο της συνεργασίας μου), πουλημένος στον ιδιωτικό τομέα, κομπλεξικός και εχθρός των συναδέλφων μου και πολλά άλλα.

Πανδημία κορονοϊού και δημόσιος διάλογος. Θα μάθουμε να μας ενδιαφέρει η αλήθεια των πραγμάτων;

Επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι δεν πρόκειται τίποτε να διορθωθεί εάν δεν ανοίξουμε λιγάκι τη σκέψη μας. Αν δεν μάθουμε να μας ενδιαφέρει η αλήθεια των πραγμάτων και όχι η υποτιθέμενη προέλευση του φορέα της. Εξάλλου πολλές φορές οι αντιπολιτεύσεις λένε μεγάλες αλήθειες που τις ξεχνάνε όταν γίνουν κυβέρνηση. Αν όμως πίσω από κάθε αλήθεια βλέπουμε μια σκοπιμότητα, μια αντιπολιτευτική τάση και κάποιον που μιλά για να μας χαλάσει τον πλαστό κόσμο που κατασκευάσαμε και ζούμε τότε νομίζω ότι  ο πραγματικός κόσμος που ζούμε μας αξίζει. Αυτοσαρκαζόμαστε, σαρκάζουμε, ευφυολογούμε και μετά σκύβουμε το κεφάλι και προχωρούμε υποταγμένοι στο ψέμα της κάθε εξουσίας.

Πανδημία κορονοϊού και δημόσιος διάλογος.Επιδιώκω να ενημερώνω με ψύχραιμο τρόπο τους σκεπτόμενους ασθενείς μου.

Από την αρχή αυτής της πανδημίας προσπάθησα με ψύχραιμο τρόπο να ενημερώσω τους σκεπτόμενους ασθενείς μου για κάποιες αλήθειες που δε θα άκουγαν στο βραδινό δελτίο. Έλεγχα τις πηγές μου και προσπάθησα να μην διολισθήσω σε θεωρίες συνωμοσίας ή σε αντιδικίες τηλεπαραθύρων.

Επέλεξα το δύσκολο δρόμο του γραψίματος, μια που λίγοι έχουν την επιμονή να διαβάσουν ένα κείμενο πέντε λεπτών, αν και οι περισσότεροι μου συνιστούσαν να χρησιμοποιήσω τη δύναμη της εικόνας που μπορεί να εύκολα αναπαραχθεί την ώρα που κάποιος κάνει το μπάνιο του ή ταυτόχρονα τρώει, ποτίζει τα λουλούδια ή μαστορεύει κάτι.

Πολλοί και τους ευχαριστώ με ακολούθησαν στο δρόμο αυτό, κάποιοι απαξίωσαν να σπαταλήσουν 5-10΄την εβδομάδα και τους καταλαβαίνω αλλά υπήρξαν και αυτοί που διείδαν δόλο πίσω από όσα γράφονταν εκάστοτε και τυφλή αντιπολιτευτική διάθεση. Αυτούς τους τελευταίους αν και θα ήθελα πολύ να τους προβληματίσω νομίζω ότι δε μπορώ να τους βοηθήσω να σκεφθούν και αλλιώς  γιατί τα ξέρουν όλα και ενημερώνονται από άλλες πηγές. Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να τα πω -εξάλλου από ανάγκη έγραφα τόσο καιρό- και γιατί προβληματίζομαι πολύ αν πρέπει να συνεχίζω να το κάνω. Για να μη χάνετε όμως άδικα το χρόνο σας θα ήθελα να ανατρέξω σε κάποια παλαιότερα άρθρα μου και να δούμε πόσο υποκειμενικά ήταν.

Πανδημία κορονοϊού και δημόσιος διάλογος.Οι ΜΕΘ,οι νεκροί και η σημερινή κατάσταση.

Στις 24 Μαρτίου του 2020, πριν ένα χρόνο δηλαδή, σε άρθρο μου με τίτλο «Γιατί τόσες χιλιάδες νεκροί από την πανδημία;» αναφερόμουν στους λόγους που αυξάνονται οι αριθμοί των νεκρών στις χώρες της Ευρώπης και τη Αμερική και ως κύριο λόγο υποδείκνυα την επιλογή των ασθενών που θα μπουν στη ΜΕΘ και την αδυναμία υποστήριξης όλων όσοι το χρειάζονταν. Πατήστε πάνω στο link ή αναζητήστε το στην ιστοσελίδα μου και διαβάστε το.

Και ύστερα με άνω των 8000 νεκρών στη Ελλάδα του σήμερα διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία που με αριθμούς αναφέρεται σε όσους μένουν εκτός ΜΕΘ σήμερα στο ΕΣΥ. Το όχι αντιπολιτευόμενο «ΒΗΜΑ» τη δημοσιεύει με τίτλο « Τραγική Κατάσταση στις ΜΕΘ- Γίνεται επιλογή ασθενών». Όσο ασθενείς μένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ οι νεκροί θα αυξάνονται.

Και είναι φυσικά και αυτοί που ποτέ δε θα διασωληνωθούν γιατί κάποιος στη φούρια της εφημερίας θα κρίνει ότι δεν είναι «διασώσιμοι» και θα τους καταδικάσει σε θάνατο. Αλλά εμείς οι λοιποί θα δηλώσουμε στην επόμενη δημοσκόπηση ότι η διαχείριση της πανδημίας έγινε κατά άψογο τρόπο και επειδή μας ενοχλεί να ακούμε για νεκρούς θα αλλάξουμε κανάλι στο αγαπημένο μας reality.

Η κατάρρευση του ΕΣΥ και τα ιδιωτικά νοσοκομεία “καθαρά” και με κερδοφορία.

Σε άρθρο που δημοσίευσα στην ιστοσελίδα του ιατρείου μου  στις 14 Απριλίου του 2020 με τίτλο «Προσοχή!!! Άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας και όχι από τον κορονοϊό» αναφέρθηκα σε όσους δε μπορούν ή φοβούνται να βρουν ένα κρεβάτι για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας τους που δεν σχετίζονται με την πανδημία. Σήμερα ένα χρόνο μετά πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία (Ερυθρός, Σισμανόγλειο, Θριάσειο) έχουν μεταβληθεί σε αποκλειστικά covid νοσοκομεία ενώ και όλα τα άλλα είναι γεμάτα  από ασθενείς με covid. Μόνο τα ιδιωτικά είναι «καθαρά» αλλά εκεί πληρώνεις αδρά.

Ταυτόχρονα μια σειρά από στατιστικές αποδεικνύουν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι θάνατοι από όλα τα άλλα νοσήματα και το χειρότερο είναι ότι τα προσεχή χρόνια θα δούμε την αύξηση των θανάτων από ασθένειες  που σήμερα δεν εξετάζονται ή ασθενών που παραμελούν τις θεραπείες τους  γιατί φοβούνται να βγουν από το σπίτι λόγω της πανδημίας. Αν κάποιος θεωρεί τέτοια άρθρα  αντιπολίτευση του εύχομαι κανείς από το περιβάλλον του να μην βρεθεί να ανήκει στη μερίδα όσων γλυτώσουν από τον κορονοϊό και κινδυνεύσουν από τα απόνερα του κορονοϊού.

Μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα είναι η αναξιοπιστία.

Στις 4 Μαΐου του 2020 σε άρθρο μου με τίτλο «Μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα είναι η αναξιοπιστία» αναφερόμουν στις αντιφάσεις των ειδικών που πληρώνουμε σήμερα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε επιστήμονες που μέχρι πρόσφατα ήσαν σφοδροί υποστηριχτές της καραντίνας να ομολογούν ότι έγιναν λάθη και κακώς κλείστηκε ο κόσμος μέσα και διακόπηκαν οι δραστηριότητες, να διαπληκτίζονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις επιπτώσεις του lockdown, να συζητούμε για το αν έπρεπε να επιτραπούν οι βόλτες στο ύπαιθρο .

Την ίδια ώρα που στα Μέσα Μεταφοράς ο κόσμος κρέμεται σαν τα σταφύλια σε συνθήκες ακραίου συνωστισμού και να αναρωτιόμαστε γιατί δεν περνάνε στην κοινωνία τα αντιφατικά μηνύματα που ακούμε τόσους μήνες. Δεν ξέρω πόσο θα σας ικανοποιούσε αν κάποιος που σας κατέστρεψε σας ζητούσε συγγνώμη για το λάθος αλλά ας ακουστεί έστω ένα συγγνώμη.

Πρέπει να το καταλάβουμε όσοι δεν έχουμε να κερδίσουμε αλλά μόνο να χάσουμε από το ψέμα.

Διάλεξα τρία από τα άρθρα των πρώτων μηνών του ’20 για να δούμε πόσο έξω έπεσαν ή πόσο υπερβολικά ήσαν. Θα το κάνουμε στο μέλλον και με άλλα, αν θέλετε με όλα. Συμπληρώθηκαν ήδη 70 άρθρα για την πανδημία σε μια τακτική συνάντηση δύο φορές την εβδομάδα. Τα άρθρα αυτά  από το πρώτο μέχρι το τελευταίο  είναι αναρτημένα και αμετάβλητα στην ιστοσελίδα του ιατρείου μου πράγμα που δεν νομίζω ότι συμβαίνει με τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις πολλών  από τους λαλίστατους συμβούλους της κοινής γνώμης.

Πρέπει να το καταλάβουμε όσοι δεν έχουμε να κερδίσουμε αλλά μόνο να χάσουμε από το ψέμα. Δεν υπάρχει συμπολίτευση και αντιπολίτευση σε θέματα ζωής. Και αν ακόμη μπορέσεις να κοροϊδέψεις πολλούς για πολύ διάστημα δεν θα το καταφέρεις με όλους για πάντα γιατί η πραγματικότητα περιμένει στη γωνία και όσο και αν την αποφεύγουμε κάποτε θα την «τρακάρουμε» σε κάποια γωνία.