Θα μας κλείσουν και πάλι μέσα;

 

Κορωνοϊός και lockdown. Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Κορωνοϊός και lockdown.Θα μας κλείσουν και πάλι μέσα;

(Κορωνοϊός και lockdown) Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου θα έπρεπε κανονικά να είναι κατηγορηματική και μονολεκτική: Όχι. Και γιατί τόση σιγουριά για την απάντηση; Μα γιατί όλο το καλοκαίρι τα πιο επίσημα χείλη από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας, τους υπουργούς ως τους λοιμωξιολόγους και τους επιδημιολόγους έλεγαν ότι γενικό lockdown αποκλείεται γιατί δεν το αντέχουν η οικονομία και η κοινωνία. Εξάλλου εμείς αφού όλο το χειμώνα κατηγορούσαμε τη Σουηδία που δεν είχε κλείσει όλη την κοινωνία μέσα παρά συμβούλευε τους ευάλωτους να προσέχουν τις επαφές τους, είχαμε προσχωρήσει τελικά στη δική τους λογική. Αυτό το χειμώνα θα λάβουμε μέτρα και δε θα καταστρέψουμε ότι απέμεινε από την οικονομική δραστηριότητα και τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Κορωνοϊός και lockdown. Πως διαδίδονται οι φήμες που διαδιδονται στο ΜΜΕ.

Όμως να που το τελευταίο διάστημα όλο και πυκνώνουν τα τιτιβίσματα που τα παπαγαλάκια του επιτελείου που διαχειρίζεται την πανδημία στη χώρα μας διαδίδουν. Θα έχετε προσέξει. Όταν ετοιμάζονται μέτρα οι συνήθεις ύποπτοι σε κάποιο από τα πιο δημοφιλή μέσα ενημέρωσης διαρρέουν την πληροφορία. Αυτή αρχικά δεν επιβεβαιώνεται επίσημα αλλά αρχίζει και κάνει το γύρο των  ΜΜΕ. Και αφού την εμπεδώσουν οι πολίτες ανακοινώνεται η δέσμη μέτρων που είχε προαναγγελθεί, σαν το πιο φυσικό πράγμα. Αυτό λοιπόν τον τελευταίο καιρό όλο και πυκνώνουν οι φήμες για το γενικό lockdown. Γιατί όμως παρά τις διαβεβαιώσεις ξαναγυρίζουμε σε ακραίες επιλογές; Δε φοβόμαστε πια για τη καταστροφή που έρχεται στην κοινωνία και την οικονομία;

Κορωνοϊός και lockdown. Η αδυναμία του συστήματος υγείας και ο ιδιωτικός τομέας.

Τα έχουμε ήδη γράψει για όσους μας διαβάζουν τακτικά. Το lockdown είναι η απάντηση μιας τρομοκρατημένης πολιτικής ηγεσίας και της ακολουθούσας ιατρικής ομάδας της. Τα μέτρα δεν τα επιβάλουν τα κρούσματα αλλά το σαθρό σύστημα υγείας της χώρας μας. Δεν αντέχουμε να παραδεχτούμε ότι ποτέ δεν δημιουργήσαμε ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά πάντοτε το αντιμετωπίζαμε ως πεδίο ρουσφετολογικών διορισμών, ύποπτων προμηθειών και συναλλαγών. Εξ’ άλλου αυτό το ΕΣΥ ήταν για τους μη έχοντες. Για τους έχοντες υπήρχε ο Ιδιωτικός Τομέας γι’ αυτό και οι περισσότεροι πολιτικοί  και τα μέλη της ανώτερης κοινωνικής τάξης νοσηλεύονταν σε αυτόν όταν είχαν ανάγκη ιατρικών υπηρεσιών.

Μάλιστα λίγο πριν την έκρηξη της πανδημίας ετοιμαζόταν η παράδοση σημαντικών τομέων της Δημόσιας Υγείας στα χέρια των επιτήδειων ιδιωτών. Να θυμίσουμε μήπως ότι μεγάλα νοσοκομεία όπως το Ασκληπιείο Βούλας παρ’ ολίγον να μην είναι πια στα χέρια του κράτους αν δεν υπήρχαν νομικά κωλύματα στη μεταβίβασή τους; Να όμως που τώρα ο Ιδιωτικός Τομέας για να σε δεχθεί για νοσηλεία πρέπει να υπογράψεις δήλωση ότι δεν πάσχεις από κορονοϊό. Και αυτό γιατί υπάρχει φόβος να κλείσουν κρεβάτια, να μπει προσωπικό σε καραντίνα και να έχουμε διαφυγόντα κέρδη. Και φυσικά ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι αλλά ας το θυμόμαστε αυτό όταν θα ακούμε μεγάλα, δακρύβρεχτα λόγια.

Κορωνοϊός και lockdown : Η Κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Να λοιπόν που όλα εξαρτώνται από το υπό διάλυση -με ευθύνη όλων όσων κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο αλλά και όσων τους ψήφισαν- Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ήδη από το Σεπτέμβριο ακούγονται φωνές πανικού. Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής μέλος του ΚΕΣΥ μέσα σε εμφανή πανικό δηλώνει ότι το σύστημα ήδη έχει επιβαρυνθεί και δε θα αντέξει. Το προσωπικό εξαντλείται και τα κρεβάτια νοσηλείας αλλά και ΜΕΘ τελειώνουν. Κοντεύουμε να κηρύξουμε τη λήξη πριν ακόμη αρχίσουμε. Γιατί;

1.Ένα Σύστημα Υγείας  δεν στήνεται σε λίγους μήνες.

Γιατί ποτέ δεν παραδεχθήκαμε ότι ένα σύστημα υγείας  δεν στήνεται σε λίγους μήνες όταν τίποτε δεν έγινε για χρόνια. Η ένοχη σιωπή για το παρόν εξηγείται από τη συνενοχή όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν δηλαδή σχεδόν του συνόλου της Βουλής.

2.Ένα Σύστημα Υγείας δεν φτιάχνεται με επικοινωνιακά ταχνάσματα.

Δε φθάνει ότι δεν είπαμε τίποτε για το παρελθόν αλλά για λόγους επικοινωνιακούς διαδίδουμε ότι σε λίγους μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες. Πυροτεχνήματα για αφελείς. Συστήματα Υγείας και ΜΕΘ δε στήνονται στο πόδι.

3.Καμία κυβέρνηση δεν αντέχει την κατακραυγή ότι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δε βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Καμία κυβέρνηση δεν αντέχει την κατακραυγή ότι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δε βρίσκουν κρεβάτι σε ΜΕΘ. Αν και κάτι τέτοιο είναι πρακτική των τελευταίων δεκαετιών όπου τα κρεβάτια ΜΕΘ όλο και συρρικνώνονται και το ΕΚΑΒ έχει λίστες δεκάδων σε αναμονή για ΜΕΘ πολλοί από τους οποίους πεθαίνουν περιμένοντας, τώρα που τα φώτα της επικαιρότητας είναι στραμμένα στο πρόβλημα ανακαλύπτουμε την Αμερική.

4.Τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν ήταν όσα έλεγαν.

Τα κρεβάτια φαίνεται ότι δεν ήσαν όσα με θράσος μας έλεγαν.  Για όσους έχουν τελειώσει το Δημοτικό αφού 67 ασθενείς είναι το 70% των κλινών ΜΕΘ για κορονοϊό, αυτές είναι 100 περίπου και όχι 250 έως και 800 που επίσημα χείλη έλεγαν. Και μην ξεχνάτε ότι στο λεκανοπέδιο είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των κλινών ΜΕΘ της χώρας.

5.Ο κορωνοϊός έχει θνησιμότητα 1 στους χίλιους εφόσον λειτουργεί το Σύστημα Υγείας.

 Ο κορωνοϊός, το έχουμε ξαναπεί, έχει θνητότητα 1 περίπου στους χίλιους εφ’ όσον υπάρχει η υποδομή του Συστήματος Υγείας. Αν πεθαίνουν χιλιάδες στον κόσμο είναι γιατί τα Συστήματα Υγείας καταρρέουν. Όπου στέκονται π.χ. Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ν. Κορέα επικρατεί ψυχραιμία. ‘Όπου όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία τα συστήματα λόγω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης γερνούν, επικρατεί έντονη ανησυχία και έχουμε εκατόμβες νεκρών

6.Το lockdown έγινε για να κερδηθεί χρόνος.

Το lockdown του χειμώνα που δημιούργησε τόσα προβλήματα σε οικονομία και κοινωνία έγινε για να κερδίσουμε χρόνο. Τι τον κάναμε άραγε τον χρόνο αυτό όταν π.χ. αποφασίσαμε να φτιάξουμε μάσκες σε μια εβδομάδα και τις κάναμε για κυκλωπάκια; Τι έγινε όλο το καλοκαίρι.

7.Προαναγγέλθηκε εμβολιασμός χωρίς να υπάρχει εμβόλιο.

 Από «υπεύθυνα» χείλη προαναγγέλθηκε εμβολιασμός το Νοέμβριο χωρίς να υπάρχει εμβόλιο. Ή μας δουλεύουν ή πρέπει να φοβόμαστε από τέτοιους ανεύθυνους- υπεύθυνους

Κάτι που όλοι απευχόμαστε να φθάσουμε σε σημείο να θέτουμε ηλικιακό όριο σε όσους θα έχουν μια ευκαιρία να ζήσουν. Σε λίγο όταν θα αρχίσουν οι καταγγελίες για την αδυναμία του συστήματος τα ΜΜΕ θα ανακαλύψουν ότι και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. Θα μας πουν επίσης ότι εμείς φταίγαμε που δεν προσέχαμε, δε φορούσαμε τις μάσκες μας, συναντούσαμε τους φίλους και συγγενείς μας σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τέλος θα μας κλείσουν μέσα.

Θα μας κλείσουν μέσα από πανικό κι ας παριστάνουν τώρα τους ψύχραιμοyς και τους παντογνώστες, πολιτικοί και «ειδικοί».