Τι λέει η επιτροπή των ειδικών για όσα συμβαίνουν γύρω μας;

 

Η Επιτροπή των ειδικών και πολιτικές αποφάσεις.Άρθρο για την πανδημία του κορονοϊού από τον καρδιολόγο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

“Η καμήλα είναι ένα άλογο που σχεδιάστηκε από μία επιτροπή”

Η Επιτροπή των ειδικών και πολιτικές αποφάσεις.

(Η Επιτροπή των ειδικών και πολιτικές αποφάσεις) Για την περίφημη επιτροπή των ειδικών και το ρόλο της έχουμε εκφραστεί αρκετές φορές σε προηγούμενα άρθρα μας. Είναι σαφές ότι ο ρόλος της είναι απλώς επιβεβαιωτικός των πολιτικών αποφάσεων και όχι καθοριστικός γι’ αυτές. Είναι πολυάριθμη και άρα θα ήταν κακόπιστο να μας κατηγορήσει κάποιος για προσωπική εμπάθεια μια που οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές ήταν παντελώς άγνωστοι στους περισσότερους –κατά τη γνωστή έκφραση του παλαιού πολιτικού δεν τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους-.

Για το ρόλο τους αυτό τα μέλη των επιτροπών ειδικών έχουν πολλά και ποικίλα οφέλη. Πέραν της δημοσιότητας που κάποιους από αυτούς τους τρέφει, υπάρχουν και πρακτικά κέρδη. Σίγουρα οι καριέρες τους προωθούνται από την πολιτική εξουσία που έχει πολύ σημαντικό έλεγχο των πανεπιστημίων, γίνονται διαχειριστές πολύ μεγάλων κονδυλίων και προσώπων που μπορούν να εντάσσουν στις ομάδες τους, γίνονται οι εκλεκτοί των παντοδύναμων στο χώρο της υγείας φαρμακευτικών εταιρειών και άλλα πολλά που δεν είναι εύκολο να εκφραστούν δημόσια όσο ριψοκίνδυνος και αν είναι κανείς.

Η Επιτροπή των ειδικών και πολιτικές αποφάσεις. Ο νόμος που τους παρέχει πλήρη ασυλία.

Ο μόνος κίνδυνος που διέτρεχαν τα μέλη αυτών των επιτροπών θα ήταν να βρεθούν υπόδικοι για θανάτους ή βλάβες που προκάλεσαν οι αποφάσεις τους. Οι πολιτικοί θα τη γλύτωναν χάρη στη βουλευτική ή υπουργική ασυλία τους. Οι επιστήμονες είναι απλοί πολίτες και υπάγονται στα ποινικά και αστικά δικαστήρια. Αυτός ο κίνδυνος καλύφθηκε με το νόμο που τους παρέχει πλήρη ασυλία για όσα έκαναν την περίοδο της πανδημίας αλλά και τους προστατεύει από την κατάθεση σε πιθανές εξεταστικές επιτροπές που θα δημιουργηθούν αργότερα. Έτσι είναι στο απυρόβλητο ως ανεύθυνοι για τις αποφάσεις τους και δε μπορούν να ενοχοποιήσουν άλλους π.χ. πολιτικούς.

Η Επιτροπή των ειδικών και πολιτικές αποφάσεις.Μία μεγαλύτερη επιτροπή 60 πανεπιστημιακών.

Για να καλυφθούν λοιπόν όσοι περισσότεροι είναι δυνατό –οι δικοί μας όλοι αν είναι δυνατό- δημιουργήθηκε τώρα που η πανδημία τελειώνει μία μεγαλύτερη επιτροπή 60 (εξήντα) πανεπιστημιακών που τη σημασία της δε μπορώ προσωπικά να κατανοήσω. Θα ενταχθούν και αυτοί στα πρωτόκολλα και τις μελέτες, θα διαχειριστούν κεφάλαια, θα ενισχύσουν την παρουσία τους στον πανεπιστημιακό χώρο και βέβαια θα μπουν και αυτοί κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του νόμου.

Κι έτσι ενώ όσοι εκφράζουν αντίθετη άποψη σέρνονται στα πειθαρχικά των Ιατρικών Συλλόγων και τους εισαγγελείς, οι πειθαρχημένοι είναι καλυμμένοι να λένε ότι θέλουν και να μη φοβούνται κανένα στο παρόν και το μέλλον. Μια ακόμη δίκαιη και επιστημονική αντιμετώπιση που ο ακαδημαϊκός χώρος δέχτηκε με ενθουσιασμό.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων.

Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν κάποιον από τους πολυάριθμους ειδικούς τι θέση παίρνουν για την απόφαση του Υπουργείου παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων για να εξοικονομήσει ώρες καθηγητών και όχι μόνο; Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την εκπαιδευτική διαδικασία εξηγούμαστε. Σε περίοδο πανδημίας οι συνήθως μικρές τάξεις των σχολείων μας αντί να φιλοξενούν το δυνατό λιγότερους μαθητές για να κρατούν τις επιθυμητές αποστάσεις όχι απλά είναι πολυπληθέστατες αλλά με απόφαση του Υπουργείου γίνονται ακόμη μεγαλύτερες φτάνοντας μέχρι τους 30.

Φανταστείτε μια τάξη με 28 ή 29 μαθητές που κυριολεκτικά συνωστίζονται για 7 ώρες ημερησίως. Και αυτή η απόφαση έφτασε στα σχολεία την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου όπου καλούνται οι υπεύθυνοι να συγχωνεύσουν τμήματα ώστε να φτάσουν το μέγιστο αριθμό.

Η Επιτροπή των ειδικών και πολιτικές αποφάσεις.Οι εκπαιδευτικοί…

Όπως καταλαβαίνετε η δήλωση του Πρωθυπουργού το Μάρτιο του 2020 ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια αλλά η υγεία των πολιτών έχει πια ξεχαστεί και έχει μπει στο περίφημο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τώρα για την εξοικονόμηση μερικών παραπάνω ωρών εκπαιδευτικών που τους στέλνουμε σε δύο και τρία και τέσσερα σχολεία  για να συμπληρώσουν ωράριο δύο τριών ωρών (ώστε να μεταφέρουν παντού τον ιό οριζόντια), φτιάχνουμε τμήματα που ούτε σε περιόδους υγειονομικής ηρεμίας δεν τολμούσαμε.

Αυτό έχει τεράστιο υγειονομικό κόστος. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πουν πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν. Ανεξαρτήτως όμως οικονομικών παραμέτρων οι τόσο μαχητικοί τηλεαστέρες επιστήμονες, οι εμβριθείς αναλυτές των επιδημιολογικών μοντέλων, οι σοφοί των επιτροπών, τι λένε;

Περιβάλλον και …μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα.

Να ρωτήσουμε και κάτι ακόμη. Οι δρόμοι είναι τραγικά φορτωμένοι το τελευταίο διάστημα. Η δαπάνη χρόνου, χρήματος αλλά και η εκπομπή ρύπων είναι τεράστια. Η οικολογική συνείδηση των κυβερνώντων που καταργεί λιγνιτωρυχεία για να προστατεύσει το περιβάλλον πως ανέχεται την τεράστια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τα μποτιλιαρισμένα επί ώρες αυτοκίνητα; Και γιατί συμβαίνει αυτό;  Γιατί οι κυβερνώντες συνιστούν αποφυγή των ΜΜΜ και αφήνουν το δακτύλιο ανενεργό μια που δεν έχουν πρόθεση να κάνουν την παραμικρή παρέμβαση για ενίσχυση του στόλου των μέσων μεταφοράς. Το οικονομικό κόστος, τα συμφέροντα, η φορολόγηση της βενζίνης, η ανικανότητα σχεδιασμού, όλα μαζί και άλλα οδηγούν στο χάος στους δρόμους. Τι λέει για όλα αυτά η επιτροπή των ειδικών;

“Αν θέλεις να μην καταλήξεις πουθενά για ένα θέμα φτιάξε μια επιτροπή”

Έλεγε κάποιος έμπειρος πολιτικός ότι αν θέλεις να μην καταλήξεις πουθενά για ένα θέμα φτιάξε μια επιτροπή. Όμως επειδή πιστεύω ότι αυτό που ζούμε δεν είναι απλά   ανικανότητα αλλά κρύβει βαθύτερες ευθύνες αντιλαμβάνομαι την –αδικαιολόγητη σε πολλές περιπτώσεις- απαξίωση της επιστήμης από πολλούς συνανθρώπους μας. Φοβάμαι ότι από όλο αυτό η επιστήμη θα βγει τραυματισμένη όμως ας το σκεφτούμε καλύτερα: δε φταίει η επιστήμη. Φταίνε αυτοί που την εκπροσωπούν και ευτυχώς όχι όλοι. Υπάρχουν πάντα αυτοί που σώζουν την τιμή της.

Ο εθνικός λοιμωξιολόγος …

Υ.Γ. Ακούσαμε από τον περίφημο κρυπτόμενο εθνικό λοιμωξιολόγο ότι για τους νεκρούς φταίει η ανυπακοή των ανθρώπων. Την πρώτη –δική του- περίοδο που οι πολίτες πειθαρχούσαν  όλα πήγαν καλά. Πολύ ωραία ερμηνεία των 15000 και πλέον νεκρών. Συγχαρητήρια κ. καθηγητά. Δεν φτάνουν  προφανώς ως το γραφείο σας οι τραγικές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εξάλλου εσείς δεν καταλάβατε τίποτε γιατί κάνετε έρευνα.