Πως κατασκευάζεται μια είδηση(Η χειραγώγηση σε εποχές κορονοϊού)

Κορονοϊός:ειδήσεις και χειραγώγηση. Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Κορονοϊός:ειδήσεις και χειραγώγηση. Ο χάρτης που παρουσίασαν τα ΜΜΕ.

(Κορονοϊός:ειδήσεις και χειραγώγηση) Μερικές ημέρες πριν την ανακοίνωση του γενικού lockdown παρακολουθήσαμε από τα δελτία ειδήσεων και τις ιστοσελίδες των στρατευμένων ΜΜΕ ένα διθυραμβικό ρεπορτάζ που στηριζόταν σε ένα χάρτη. Όλη η Ευρώπη κόκκινη και η Ελλάδα πορτοκαλί και τα Ιόνια νησιά πράσινα. Η ανάλυση αυτού του χάρτη συνοδευόταν από τη διαπίστωση ότι είμαστε  οι καλύτεροι στην Ευρώπη αφού τα κρούσματα στη χώρα μας είναι τα λιγότερα ανά 100.000 κατοίκους. Το ρεπορτάζ γέμισε φαντάζομαι υπερηφάνεια όλους όσοι αισθάνονται ότι είμαστε και πάλι οι φωτιστές της υπανάπτυκτης Ευρώπης «που όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί έτρωγαν βελανίδια πάνω στα δέντρα». Και μας γέμισε αυτοπεποίθηση ότι θα είμαστε και πάλι νικητές.

Κορονοϊός:ειδήσεις και χειραγώγηση.Η πολιτική του ΕΟΔΥ και τα τεστ κορονοϊού.

Ας δούμε όμως χωρίς παρωπίδες κάτι που θα εξηγήσει αυτόν τον χάρτη. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ασθενών μου όπως χιλιάδες παππούδες και γιαγιάδες σε αυτή τη χώρα μετά το σχολείο και μέχρι την επιστροφή των εργαζόμενων γονέων κρατάνε τα δίδυμα εγγόνια τους που είναι μαθητές του δημοτικού στο δικό τους σπίτι. Πριν μία εβδομάδα το ένα από τα παιδιά παρουσίασε πυρετό και υπεβλήθη σε τεστ για κορονοϊό που βγήκε θετικό. Το ίδιο και ο ασυμπτωματικός αδελφός του. Αμέσως μου τηλεφώνησαν θορυβημένοι και η συμβουλή μου ήταν να υποβληθούν και οι ίδιοι σε τέστ μετά από δύο ημέρες. Πράγματι μετά από δύο ημέρες τηλεφώνησαν στον Ε.Ο. Δ.Υ από όπου τους είπαν να μείνουν σπίτι επί 15 ημέρες και ότι δεν ήταν απαραίτητο να κάνουν τεστ, αν όμως επέμεναν να έπαιρναν τηλέφωνο κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο για να κάνει το τεστ στο σπίτι.

Εκείνοι ακολούθησαν το πρώτο σκέλος της συμβουλής και δεν υποβλήθηκαν σε τεστ, μέχρι που ο σύζυγος με ιστορικό καρδιοχειρουργικής επέμβασης έκανε πυρετό 37,6ο C οπότε και μου τηλεφώνησαν ξανά εμφανώς αγχωμένοι. Τους είπα και πάλι ότι έπρεπε να κάνουν τεστ και οι δύο και ξαναπήραν τον Ε.Ο.Δ.Υ. που τους επανέλαβε ότι μόνο αν παρουσίαζε δύσπνοια ή έντονα συμπτώματα θα έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο. Αν όχι, να μείνει σπίτι. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με νοσοκομεία και ιδιωτικά εργαστήρια όμως στο άκουσμα συμπτωμάτων κανένας δε θέλησε να τους κάνει το τεστ.

Κορονοϊός:ειδήσεις και χειραγώγηση.Ανύπαρκτη ιχνηλάτηση επαφών.Οι αυξομειώσεις στον αριθμό των τεστ και οι σκοπιμότητες.

Αυτή είναι η περίφημη ιχνηλάτηση επαφών και η διενέργεια τεστ covid. Απλά ενημερωτικά να αναφέρω ότι το προηγούμενο Σάββατο έγιναν 3880 rapid test. Και από αυτά ενημερώθηκε η Ευρώπη για τον αριθμό των κρουσμάτων της χώρας μας για να καταρτίσει το σχετικό χάρτη που αναφέραμε. Όταν όμως δεν κάνεις τεστ νομίζεις ότι δεν έχεις και κρούσματα. Και όταν νομίζεις ότι δεν έχεις κρούσματα όταν αρχίζουν να γεμίζουν τα νοσοκομεία σου πανικοβάλλεσαι και τα κλείνεις όλα.

Αυτό όμως δεν είναι διαχείριση αλλά απάτη. Από ανικανότητα; Από σκοπιμότητα; Πάντως δε μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς. Την ημέρα που λήφθηκαν αποφάσεις για το γενικό lockdown διενεργήθηκαν 52.000 τεστ αριθμός ρεκόρ και βρέθηκαν μόλις 1526 κρούσματα. Αυτό κι αν είναι ακορντεόν που παίζει το σκοπό που του υποδεικνύουν. Τα ίδια ΜΜΕ που απένειμαν τα εύσημα στο χάρτη, όταν τους ζητηθεί σπέρνουν τον πανικό για πληθώρα κρουσμάτων που απειλούν τη δημόσια υγεία. Τη μια μέρα θρίαμβος, την άλλη μέρα πανικός και σε κάθε περίπτωση κάτι που να αποδεικνύει ότι πάντα είμαστε οι καλύτεροι.

Ο ιός κυκλοφορεί στις οικογένειες, στα σχολεία, στα Μέσα Μεταφοράς.

Όταν σε ένα χώρο όπως το σχολείο δε γίνονται στοχευμένα τεστ στον περίγυρο και τους συμμαθητές ενός παιδιού θετικού στον κορονοϊό, τότε ο ιός κυκλοφορεί και ας είμαστε όλοι κλεισμένοι μέσα από τις 6 ή τις 9 στα σπίτια μας.  Γιατί ο ιός κυκλοφορεί στις οικογένειες, στις τάξεις, στα Μέσα Μεταφοράς. Γιατί ο ιός μεταδίδεται στους κλειστούς χώρους και στο συνωστισμό. Γιατί όταν κάποιος πρέπει να ψωνίσει αντί για 12 ώρες σε 9 στο σούπερ μάρκετ  που κλείνει στις 5 αντί για τις 8 τότε θα συνωστιστεί και αυτό είναι το καλύτερο πεδίο για τον ιό. Δε σας προβληματίζει ότι ένα χρόνο τώρα παίζουμε κρυφτό με τον κορονοϊό και αυτός πάντα μας βρίσκει (και μας φτύνει για να θυμηθούμε το παιδικό παιχνίδι);

Όσο δεν τον ψάχνουμε με τεστ που θα γίνονται οργανωμένα τόσο θα μας νικά. Κλείνουμε μια πόλη ή ένα χωριό αντί να απομονώσουμε όσους από αυτή την πόλη ή το χωριό έχουν τον ιό. Απαγορεύουμε την κυκλοφορία κι όμως οι ασυμπτωματικοί θετικοί στον ιό θα πάνε στο παντοπωλείο ή θα πάνε στο γείτονα για κάποια δουλειά τους γιατί δεν ξέρουν ότι είναι πηγή διασποράς.

Όσο ο ΕΟΔΥ αρνείται την ιχνηλάτηση τόσο θα δίνει πλασματικούς αριθμούς στη δημοσιότητα.

Όσο ο Ε.Ο.Δ.Υ θα αρνείται να ιχνηλατήσει σε σπίτια και το στενότερο περιβάλλον των κρουσμάτων και θα δίνει πλασματικούς αριθμούς στη δημοσιότητα τόσο θα κλεινόμαστε πιο πολύ. Και όπως είπε εμπνευσμένα κάποιος, στο τέλος θα μας κλείσουν σε μια ντουλάπα τον καθένα. Δε βρισκόμαστε στο Μάρτιο του 2020. Τώρα υπάρχουν αξιόπιστα και γρήγορα τεστ. Δε μπορεί να πληρώνει το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια για τις ΜΕΘ και να μην έχει θεσμοθετήσει από πολλού τη δωρεάν συνταγογράφηση τεστ για όποιον το χρειάζεται. Δε μπορεί να μην πολεμάμε το κακό στη ρίζα του. Δυστυχώς έχοντας αντιστρέψει την πυραμίδα οργανώνουμε τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ ενώ έχουμε εγκαταλείψει στην τύχη της την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 Η μάχη του κορονοϊού θα πρέπει να δοθεί στην κοινότητα.

Κι όμως η μάχη του κορονοϊού θα πρέπει να δοθεί στην κοινότητα. Όταν κάποιος φτάσει στο νοσοκομείο τα πράγματα είναι ήδη πολύ προχωρημένα. Δε μπορεί να οργανώνω τα Πανεπιστήμια τη στιγμή που τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια βγάζουν αγράμματους μαθητές. Πρέπει να δώσω τον αγώνα ως κράτος να μη χρειάζεται να φτάνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία γιατί τότε και τα πιο οργανωμένα συστήματα καταρρέουν. Πόσο μάλλον όταν όπως έχουμε πολλές φορές γράψει έχουμε ένα σύστημα που από μόνο του δυσκολεύεται για να μην πω ψυχορραγεί.

κορονοϊός:ειδήσεις

Κορονοϊός:ειδήσεις και χειραγώγηση.Η περίπτωση του νομού Γρεβενών.

Πριν από μερικούς μήνες έβλεπα ένα χάρτη της Ελλάδας όπου όλη η Βόρεια Ελλάδα ήταν κόκκινη αλλά μια νησίδα ήταν πράσινη και αυτή ήταν ο νομός Γρεβενών. Ήταν προφανές γιατί. Γιατί κανένας δεν έκανε τεστ στα Γρεβενά. Όταν αποφάσισαν να γίνουν και εκεί τεστ κατακοκκίνισαν κι αυτά. Αν θέλουμε λοιπόν ένα θρίαμβο ας αφήσουμε τα greek statistics. Ας πιάσουμε δουλειά για μια επιδημιολογική ανάλυση που τόσο λείπει στη χώρα μας. Μας αρέσει να αλλοιώνουμε  τα δεδομένα. Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση που προηγήθηκε δε μας δίδαξε τίποτε και συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι τους κοροϊδεύουμε όλους.

Όμως όσο και να κατασκευάζουμε ειδήσεις για εσωτερική κατανάλωση η αλήθεια είναι εδώ και πολύ φοβάμαι ότι ο ιός με αυτές τις πολιτικές θα μας δείχνει για καιρό τα δόντια του. Ας παρουσιαστεί (αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει) μια μελέτη που στη συζήτηση εκτός από τον κορονοϊό να μπουν και όλες οι άλλες απώλειες από τις υπόλοιπες νόσους που οφείλονται στους αποκλεισμούς λόγω κορονοϊού. Ας μας πουν για όλες τις επιπτώσεις στην κοινωνική, οικονομική και προσωπική ζωή των ανθρώπων. Η εύκολη προπαγάνδα οδηγεί σε αφάνταστες καταστροφές και οι κατασκευασμένες ειδήσεις όπως κάθε ψέμα έχουν κοντά πόδια.