Αρτηριακή Υπέρταση

Αρτηριακή Υπέρταση,Καρδιολογικό Ιατρείο Παναγιωτόπουλου

Αρτηριακή Υπέρταση

Ένας άλλος ύπουλος παράγοντας που υποσκάπτει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων είναι η αρτηριακή υπέρταση (high blood pressure).

Αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι η υψηλή πίεση δεν είναι αντιληπτή. Πολλοί νομίζουν ότι καταλαβαίνουν πότε ανεβαίνει η πίεσή τους είτε γιατί αισθάνονται πονοκέφαλο είτε ζαλάδα είτε δυσφορία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αρτηριακή Υπέρταση – Βλάβες στον οργανισμό

Η πίεση είναι ύπουλη και υποσκάπτει τα αγγεία της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου κυρίως.Καταστρέφει τα ίδια τα όργανα.
Φαίνεται ότι με την άσκηση πιέσεως στο εσωτερικό των αγγείων δημιουργούνται βλάβες που οδηγούν στην αθηροσκλήρυνση, τη δημιουργία δηλαδή στενώσεων που εμποδίζουν τη σωστή αιμάτωση των οργάνων.

Όμως εκτός από τις βλάβες στα αγγεία υπάρχουν και άλλοι τρόποι που η υπέρταση υποσκάπτει τον οργανισμό. Στην καρδιά π.χ. εκτός από τη ζημιά που παθαίνουν τα αγγεία, παρουσιάζεται πάχυνση των τοιχωμάτων,καρδιακή υπερτροφία. Η καρδιακή υπερτροφία προδιαθέτει σε αρρυθμίες,αιφνίδια καρδιακά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η πίεση ευθύνεται και για τη νεφρική ανεπάρκεια η οποία οδηγεί ασθενείς σε χρόνια αιμοκάθαρση (hemodialysis).
Η υψηλή πίεση δημιουργεί σε μεγάλα και μικρότερα αγγεία του οργανισμού τα ανευρύσματα που είναι διάταση του τοιχώματός τους. Μία χαλάρωση που κάποια στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο από ρήξη (“σπάσιμο” ) του αγγείου. Αν είναι π.χ. η αορτή, ένα μεγάλο αγγείο του οργανισμού ή αν πρόκειται για μικρότερο μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία π.χ. εγκεφαλική αιμορραγία. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν εκτός από το θάνατο, σε αναπηρίες ή δραματική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου. Η πίεση αποτελεί τον κρυφό και ύπουλο εχθρό πολλών ανθρώπων στο σύγχρονο πολιτισμό, με την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και το έντονο στρες.

Αρτηριακή Υπέρταση  – Διαγνωση – Holter Πιέσεως

Για τη σωστή διάγνωση, εκτός από τις μεμονωμένες μετρήσεις υπάρχει και η 24ωρη καταγραφή της με το Holter πιέσεως. Είναι μέθοδος συνεχούς καταγραφής της πιέσεως με πολλά πλεονεκτήματα. Η σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι συνδυασμός:  ενημέρωσης, συζήτησης, λήψης μέτρων για την καθημερινή ζωή, αναζήτησης της ζημιάς που έχει κάνει στον οργανισμό  και αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Και βέβαια είναι θέμα γνώσης και εμπειρίας του γιατρού και σωστής συνεργασίας με τον ασθενή.