Τα είχαμε πει 1. (Οι μονάδες εντατικής θεραπείας του κορονοϊού).

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας του κορονοϊού.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας του κορονοϊού.

Τα είχαμε πει 1. (Οι μονάδες εντατικής θεραπείας του κορονοϊού).

Ένα από τα χειρότερα σχόλια που μπορεί να κάνει κάποιος όταν μετά από κάποιο λάθος μας, μας ασκεί κριτική, είναι να μας πει ότι «εγώ σου το είχα πει». Και όλοι μας έχουμε τύχει μιας τέτοιας κριτικής και τις περισσότερες φορές, είτε εξωτερικά είτε μέσα μας αντιδράσαμε. Επέλεξα επίτηδες αυτό το σχόλιο για να αναφερθώ σε μερικά πράγματα τα οποία είχαμε συζητήσει την περίοδο του κορονοϊού και τα οποία επειδή ακριβώς είμαστε ένας λαός που σπάνια μαθαίνουμε από το παρελθόν μας, τα έχουμε ήδη ξεχάσει. Ο σκοπός της σειράς αυτών των άρθρων είναι να προσπαθήσουμε μαθαίνοντας από τα λάθη μας να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Γιατί τα λάθη της εποχής αυτής στοίχισαν τη ζωή σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους.

Τα “νέα κρεβάτια” στις  μονάδες εντατικής θεραπείας του κορονοϊού.

Όταν λοιπόν είχε ξεκινήσει η περίφημη πανδημία., το κράτος μας πρόβαλε ως μοναδική λύση στα προβλήματά μας την δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και μάλιστα με πολύ περηφάνια την εποχή εκείνη παρουσιάζονταν καινούργια κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με την λογική ότι αυτό που δεν είχαν κάνει άλλες κυβερνήσεις σε δεκαετίες, το έκαναν διπλασιάζοντας τα κρεβάτια των ΜΕΘ σε μερικούς μήνες οι άνθρωποι της τότε κυβέρνησης.

 Έχοντας εμπειρία πολλών δεκαετιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είχα αμέσως αντιδράσει και μάλιστα με μια σειρά από άρθρα είχα τονίσει ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να δημιουργηθούν μονάδες εντατικής θεραπείας μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Προσπάθησα τότε να εξηγήσω ότι δεν είναι δυνατόν βάζοντας έναν αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ και μερικά  ειδικά κρεβάτια, να θεωρήσω ότι έχουμε μια οργανωμένη μονάδα. Γιατί  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σημαίνει πολύ περισσότερα.

Μονάδα σημαίνει οργανωμένος χώρος, ο οποίος υποστηρίζεται από ένα νοσοκομείο με πολλές δυνατότητες, έμπειρο προσωπικό που να δουλεύει ως ομάδα για αρκετό χρονικό διάστημα και σωστή επιλογή ασθενών που μπορούν να βοηθηθούν από  τη λειτουργία τους. Θα ήθελα εάν είχατε το χρόνο πατώντας πάνω στους συνδέσμους να δείτε αυτά τα οποία είχαμε γράψει τότε.

Οι διοικούντες και η ολέθρια πολιτική τους.

 Τα άρθρα αυτά πολλοί τα είχαν επικρίνει και μάλιστα οι ήρωες της εποχής μας είχαν κατηγορήσει για μικροψυχία.. Ο γνωστός εθνικός λοιμωξιολόγος, ο οποίος όπως αποδείχθηκε εν συνεχεία ήτανε και ο προνομιακός σύμβουλος της Εκκλησίας. εμφανίστηκε για επικοινωνιακούς λόγους μπροστά σε ένα μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο νοσοκομείο, το οποίο μέσα σε λίγες μέρες είχε γίνει. Μονάδα Εντατικής Θεραπείες και μάλιστα στη σχετική φωτογραφία που παραθέτουμε κάνει και το σύμβολο της νίκης. Το δυστύχημα είναι ότι και οι έμπειροι  Εντατικολόγοι δεν μίλησαν προστατεύοντας την ησυχία τους, αλλά και εξυπηρετώντας συμφέροντα. Άφησαν να δημιουργηθούν τέτοιου είδους μονάδες σε πάμπολλα νοσοκομεία της επαρχίας αλλά και του κέντρου.

Βλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων είχαμε κρούσει τον Κώδωνα του κινδύνου για αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής. Παρακολουθώντας μάλιστα τις ανακοινώσεις του τύπου είχαμε επισημάνει μερικές τέτοιες Μονάδες, όπως αυτή της πόλεως του Αγρινίου. Σε μια ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου είχε τονιστεί ότι η μονάδα είχε πολύ κακά αποτελέσματα, όμως η αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου ήταν να αλλάξει διοικητή και να συνεχίσει την ελευθερία λειτουργία της μονάδας αυτής. Προσπαθώντας να συμβάλλουμε Στην προστασία των πολιτών. Είχαμε γράψει ειδικό άρθρο για εκείνο το νοσοκομείο, αλλά και για άλλα παρόμοια.

 Οι διοικούντες συνέχισαν την ολέθρια πολιτική τους, προβάλλοντας συνεχώς δια του τύπου τα επιτεύγματά τους με τη δημιουργία καινούργιων κρεβατιών και φτάσαμε στο σημείο να δημιουργούνται ΜΕΘ σε αποθήκες όπου δεν μπορούσαν να μπουν οι νοσηλευτές και οι γιατροί και παρακολουθούσαν τους ασθενείς με μόνιτορ από οθόνες.

Οι ομαδικοί θάνατοι ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Αγρινίου.

         Δυστυχώς τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σε απολογισμό σήμερα. Διαβάζουμε λοιπόν στον ημερήσιο Τύπο:

         «Στην άσκηση ποινικής δίωξης για τους «ομαδικούς θανάτους» ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Αγρινίου λόγω των επιπλοκών της Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» η ποινική δίωξη ασκήθηκε για το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος κατά μελών της διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου και μελών της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και κατά άλλων προσώπων που τυχόν θα προκύψουν από την ανάκριση

Κατά την περίοδο της πανδημίας, είχαν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ Αγρινίου 41 ασθενείς με Covid-19. Η θνητότητα έφτασε στο 100%, καθώς οι 40 ασθενείς, ηλικίας από 40 έως 67 ετών, πέθαναν εντός του νοσοκομείου -και σε αυτούς αφορά η άσκηση ποινικών διώξεων – και ο ένας την επομένη του εξιτηρίου.

Η υπόθεση εισήχθη για τακτική ανάκριση στον ανακριτή Αγρινίου, όπου θα κληθούν ν’ απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και να καταθέσουν συγγενείς θανόντων, πραγματογνώμονες ιατροί κ.λπ. Η άσκηση ποινικής δίωξης έρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών συνολικά 17 οικογενειών εκλιπόντων που αναζητούν απαντήσεις.»

Βέβαια, οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω όμως και για τη μνήμη τους, αλλά και για την προστασία όσων αυτή τη στιγμή θα χρειαστούν και πάλι νοσηλεία σε εντατικές θα πρέπει να διαλευκανθούν όλα αυτά τα περιστατικά τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε αθώους και κυρίως να αποδοθούν οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες σε εκείνους οι οποίοι. διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση και την ενίσχυσαν με όλες του τις δυνάμεις. Το πιο δυσάρεστο κομμάτι αυτής της υπόθεσης είναι οι επιστήμονες εκείνοι, οι οποίοι για λόγους σκοπιμότητας αποσιώπησαν τους κινδύνους και συνέβαλαν στο να χαθούν αυτές οι ζωές. Θεωρούμε ότι οι επιστήμονες αυτοί είναι επίορκοι και θα πρέπει με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπιστούν.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας του κορονοϊού : Άρθρα μας από εκείνη την περίοδο.

         Αν αγνοήσουμε τα γεγονότα να ξέρετε ότι θα είμαστε υπεύθυνοι γιατί θα τα βρούμε και πάλι μπροστά μας και ίσως αυτή τη φορά με μεγαλύτερη σφοδρότητα και σε μεγαλύτερη έκταση να θρηνήσουμε αθώα θύματα.

Σχετικά άρθρα μας  με την ημερομηνία δημοσίευσης:

Μήπως δε φτιάχνεται έτσι εύκολα μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; (15/8/2020)

Πόσο πέτυχε στην πανδημία το σύστημα υγείας μας; (25/11/2020)

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με απλά λόγια (Προ κορονοϊού και μετά από αυτόν) (12/1/2021)

Η επικοινωνία δεν αρκεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές (11/6/21)

Θεοί ή επίορκοι; (Οι ΜΕΘ τον καιρό του κορονοϊού) (16/1/2021)

Ένα σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσει (10/3/2022) 

Θάνατοι από κορονοϊό σε διασωληνωμένους κατά τη μελέτη Λύτρα 10/10/2022