Δισεκατομμύρια ή ανθρώπινες ζωές;

Κορονοϊός: Οικονομία ή Υγεία.Καρδιολόγος Μαρούσι Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Κορονοϊός: Οικονομία ή Υγεία; Η δήλωση του Πρωθυπουργού το Μάρτιο του 2020.

(Κορονοϊός: Οικονομία ή Υγεία;)Τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, το Μάρτιο του 2020, όταν τα πάντα έκλεισαν χωρίς να υπάρχουν κρούσματα κυριάρχησε μια δήλωση. «Εγώ μπροστά στο να χάσω ανθρώπους που μπορώ να σώσω, δεν με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια. Τα δισεκατομμύρια θα τα ξαναφτιάξουμε, τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους φέρουμε πίσω».

Η δήλωση αυτή ανήκει στον Πρωθυπουργό και μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Επιτέλους και ένας πολιτικός που μπροστά στο κομματικό όφελος προτιμά τη ζωή και την υγεία του λαού.

Κορονοϊός: Οικονομία ή Υγεία;  Τα σκληρά lockdown και τα SMS

Με βάση λοιπόν αυτή τη δήλωση η χώρα μας ακολούθησε τις επιλογές ισχυρών οικονομιών. Και μάλιστα με απόλυτο τρόπο. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε τα περίφημα SMS, πατέντα της ευφάνταστης διοίκησης, μοναδική από ότι ξέρω παγκοσμίως.

Σκληρό lockdown παρόλο που δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα κρούσματα. Σε μια χώρα που η κυκλοφορία από το εξωτερικό Μάρτιο ως Μάιο είναι μικρή και ο καιρός καλός η οικονομία πάγωσε χωρίς λόγο. Αυτό βέβαια αρχικά παρουσιάστηκε ως θρίαμβος και η χώρα συγκρίθηκε με άλλες Ευρωπαϊκές που το lockdown δεν ήταν τόσο σκληρό και τα θύματα περισσότερα

Ο τουρισμός και η  εκ των υστέρων αντίληψη των σφαλμάτων;

Εκ των υστέρων κρίνοντας καταλαβαίνουμε ότι αυτό ήταν σφάλμα. Αλλά το καλοκαίρι ανοίξαμε τον τουρισμό χωρίς όρους και το σφάλμα διευρύνθηκε. Μεγάλη διασπορά του ιού που οδήγησε αρχές Οκτωβρίου σε νέο αυστηρό lockdown. Μεγάλη πάλι η οικονομική επιβάρυνση αλλά τα χρήματα έρεαν από την Ευρώπη και τα στόματα έκλειναν.

Και εν μέσω πολλών θυμάτων ο τουρισμός άνοιξε και πάλι και με το πρόσχημα των εμβολιασμών πάλι χωρίς μέτρα επί της ουσίας. Η διασπορά τεράστια, πολλοί νεκροί εν μέσω θέρους αλλά τα λεφτά τελείωναν και τα δισεκατομμύρια άρχισαν να βαραίνουν.

Κορονοϊός: Οικονομία ή Υγεία; Πως φτάσαμε στο σημερινό παραλογισμό.

Και φτάσαμε στην πρόσφατη περίοδο όπου βιώνουμε έναν παραλογισμό. Η διασπορά τεράστια, τίποτε κλειστό και οι νεκροί πλησιάζουν τους 23.000. Μια από της χειρότερες επιδόσεις στον πολιτισμένο κόσμο σε μια χώρα με τα πιο σκληρά lockdown. Και σα να μην έφτανε αυτό. Συνειδητά, για λόγους οικονομίας φαντάζομαι, ενισχύεται επίσημα η διασπορά.
Δεν πίστευα πραγματικά όταν άκουσα ότι η καραντίνα νόσησης περιορίστηκε στις 5 ημέρες και μπορούν οι εργαζόμενοι –και οι υγειονομικοί- να επιστρέφουν στις εργασίες τους χωρίς αρνητικό τεστ. Πραγματικές βόμβες που διασπείρον στους ανυποψίαστους.

Κορονοϊός: Οικονομία ή Υγεία. Η επικίνδυνη οδηγία του ΕΟΔΥ.

Συζητούσα πολύ πρόσφατα με συνάδελφο λοιμωξιολόγο σε μεγάλο νοσοκομείο που νόσησε και στις 7 μέρες έχει ακόμη θετικό τεστ αν θα επιστρέψει. Μου είπε ότι στο νοσοκομείο της δεν ακολουθούν την οδηγία του ΕΟΔΥ. Την κρίνουν επικίνδυνη. Αυτοί ακολουθούν την κλασική συνταγή. Μετά τις 5 ημέρες βέβαια ουσιαστικά απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τη δουλειά τους. Αλλά κάνουν τα στραβά μάτια. Σε μια όμως ιδιωτική επιχείρηση;

Πρόσφατες μελέτες που συνεχώς πληθαίνουν μιλούν για σημαντική πιθανότητα ακόμη και μετά τις 10 ημέρες καραντίνας κάποιος να μεταδίδει στους γύρω του. Το σημαντικό είναι η αρνητικότητα του τεστ και μάλιστα του αντιγονικού τεστ.

Τα δισεκατομμύρια υπερτερούν της υγείας.

Τελικά τα δισεκατομμύρια υπερτερούν της υγείας. Όλο αυτό το εφεύρημα περί εμβολιασμένων που μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς τεστ, να ταξιδεύουν ελεύθερα, να μπαίνουν σε μαγαζιά, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους, θέατρα χωρίς αρνητικά τεστ κατέρρευσε και παρέσυρε πολλούς στο θάνατο. Βοηθούσε βέβαια την οικονομία αλλά… Η πολιτική της άλογης ανοσίας της αγέλης ουσιαστικά εφαρμόστηκε αν και επίσημα την ξορκίζουμε.

Κορονοϊός: Οικονομία ή Υγεία.Τι ακριβώς συμβούλεψε η επιτροπή των ειδικών;

Θα ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς συμβούλευε η περίφημη «επιτροπή των ειδικών» όλο αυτό τον καιρό. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Συμβούλευσαν στα σχολεία να πρέπει να ασθενεί η μισή τάξη για να κλείνει; Αυτό θα είναι πανωλεθρία όχι υγειονομική πολιτική. Που αλλού εφαρμόστηκε; Συμβούλευσαν 5 ημέρες καραντίνα και μετά επιστροφή χωρίς αρνητικό τεστ;

Συμβούλευσαν 10.000 άτομα σε ένα γήπεδο; Συμβούλευσαν ελεύθερη είσοδο και ταξίδια χωρίς τεστ; Συμβούλευσαν οι υγειονομικοί να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς τεστ; Αν συμβούλευσαν αυτά και άλλα πολλά να το ξέρουμε. Αν όχι και είναι πολιτικές αποφάσεις κόντρα στη γνώμη των ειδικών να το μάθουμε. Για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Είχαμε τοποθετηθεί από την αρχή…

Ας ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας. Από την άνοιξη του 2020 είχαμε πει ότι τα άκριτα lockdown δεν ωφελούν. Είχαμε μιλήσει για τους κινδύνους θανάτων από παραμελημένες νόσους εξ’ αιτίας της ενασχόλησης μόνο με τον κορονοϊό . Είχαμε αμφισβητήσει την αισιοδοξία ότι η πανδημία τελειώνει γρήγορα ή τελείωσε.  Είχαμε εντοπίσει ότι ο μεγάλος ασθενής είναι το Σύστημα Υγείας.  Είχαμε προειδοποιήσει για τις δυσκολίες που έρχονται. Όλα την άνοιξη του 2020 όπως θα δείτε πατώντας στα σχετικά links.

Με θλίψη ακούμε από επίσημα χείλη ότι τα λεφτά τελείωσαν και όποιος θέλει να πεθάνει ας πεθάνει. Με λύπη ακούμε τις επίσημες οδηγίες που οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι αλήθεια ότι είναι πολλά τα χρήματα. Εμείς όμως αναπολούμε την αρχική δήλωση του Πρωθυπουργού που έστω και για λίγο μας θύμισε ότι υπάρχει και η αγάπη στον άνθρωπο που πάντα είναι άνθρωπος.