Η ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης στην πανδημία

Κορονοϊός και Μέσα Ενημέρωσης

 

Κορονοϊός και Μέσα Ενημέρωσης.Ο ρόλος τους στην τρομοκρατία των ανθρώπων.

Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.
Ουμπέρτο Έκο

 (άρθρο:Κορονοϊός και Μέσα Ενημέρωσης) Επί τρία σχεδόν χρόνια ζήσαμε μια περίοδο τρομοκρατίας. Μία περίοδο που την πληρώσαμε και θα την πληρώνουμε για πολλά πολλά χρόνια ακόμη. Από την αρχή της πανδημίας είχαμε τονίσει τη σημασία της ψυχολογικής επιβάρυνσης και ένα από τα πρώτα άρθρα που γράψαμε το Μάρτιο του 2020 αναφερόταν σε αυτή την παράμετρο. Όχι γιατί έχουμε κάποιο διορατικό χάρισμα αλλά διότι ασκούμε μάχιμη ιατρική ανάμεσα στους ανθρώπους και όχι πίσω από αποστειρωμένα γραφεία.

Δυστυχώς δεν αποφύγαμε αυτό που το ζούμε και θα το ζήσουμε ως αποδιοργάνωση των παιδιών και των νέων ανθρώπων, ως έξαρση της κατάθλιψης, ως κορύφωση της βίας, ως αντικοινωνική και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Δυστυχώς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αυτής της κατάστασης για την οποία μεγάλη ευθύνη πρωτίστως φέρουν όσοι κυβερνούν, κάποια από τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και ασφαλώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που από την πρώτη στιγμή ανέλαβαν να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους σε κάθε επαφή μαζί τους.

Κορονοϊός και Μέσα Ενημέρωσης.Οι “ενημερωτικές” εκπομπές,οι “ειδικοί” και ο αποκλεισμός της αντίθετης άποψης.

 Θυμάμαι μια ηλικιωμένη ασθενή μου, συμπαθέστατη, που συνέδεε την αύξηση της αρτηριακής της πίεσης  με την εμφάνιση κάποιων «τηλεαστέρων», «ειδικών», που απειλούσαν ευθέως τον κόσμο από τις τηλεοπτικές οθόνες με τις ευλογίες κάποιων δημοσιογράφων. Και δε θα ήταν τόσο απειλητική η παρουσία τους αν δεν ήταν προσκεκλημένοι σε καθημερινή βάση στις πιο δημοφιλείς «ενημερωτικές» εκπομπές. Το κύρος γνωστών και δημοφιλών δημοσιογράφων ήταν αυτό που έδινε στους τρομοκράτες ιατρούς -και όχι μόνο- το δικαίωμα να καθοδηγούν και να τρομοκρατούν τους ανθρώπους.

Δυστυχώς ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης την περίοδο του κορονοϊού επιβεβαίωσε αυτό που είπε κάποιος σύγχρονος στοχαστής: «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση». Όλα ευθυγραμμισμένα στην επίσημη άποψη (και αδρά χρηματοδοτημένα γι’ αυτό), στέρησαν από την επιστήμη το φυσικό της διάλογο. Όποιος είχε αντίθετη άποψη από τη μία άποψη, κατηγορείτο για διασπορά ψευδών ειδήσεων, είχε τη ρετσινιά του ψεκασμένου και αποκλειόταν από όλα τα συστημικά Μέσα. Αυτό φυσικά οδηγούσε σε ένα μονοπώλιο ενημέρωσης, κόντρα σε ότι μάθαμε να ονομάζουμε δημοκρατία. Δυστυχώς πρέπει να το πούμε. Η δημοκρατία μας δοκιμάστηκε και απέτυχε την περίοδο της πανδημίας. Μία μόνο άποψη κυριάρχησε και αυτή ήδη αποδεικνύεται ότι περιέκλειε πολλά και κρίσιμα λάθη.

Κορονοϊός και Μέσα Ενημέρωσης:Η μονόπλευρη προπαγάνδα.

Όχημα αυτής της μονόπλευρης προπαγάνδας οι δημοφιλείς παρουσιαστές που στρατεύθηκαν πρόθυμα στην διατεταγμένη τους υπηρεσία. Ούτε μια παραίτηση, ούτε μια απόκλιση. Λυπάμαι αλλά δε θα παράσχω τη συγγνώμη μου στο δημοφιλέστερο επί δεκαετίες δημοσιογράφο της πρωινής ζώνης που αυτοφασκελωνόταν  γιατί έκανε πέντε δόσεις εμβολίων και όχι μόνο νόσησε αλλά χρειάστηκε να νοσηλευτεί επι πενθήμερο. Ούτε βέβαια στην κακοστημένη παρτενέρ του που έλεγε ότι εμείς δεν είμαστε γιατροί αλλά ακούμε τους γιατρούς και τις δικές τους γνώμες μεταφέραμε. Είναι αλήθεια ότι την πρώτη ευθύνη φέρουν οι σε διατεταγμένη υπηρεσία ιατροί. Όμως δε θα είχαν το βήμα της απόλυτης αλήθειας του Πάπα αν δεν τους το έδιναν οι δημοφιλείς δημοσιογράφοι.

 Ο φόβος σε μια ολόκληρη κοινωνία.

Τώρα που η κοινωνία αρχίζει να απομυθοποιεί το φόβο που της έσπειραν και να κάνει την κριτική της για όσα αναγκάστηκε να κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάποιοι αρχίζουν να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω. Και να επιχειρούν να καβαλήσουν το κύμα της αμφισβήτησης. Όμως δε θα πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Κανένας δεν παρασύρθηκε. Τη δουλειά τους έκαναν. Ο λαϊκός βραχίονας της εξουσίας είναι.

Παραπληροφόρηση πουλούν μια ζωή και σε πλήρη συναλλαγή με τους πολιτικούς παραπλανούν τους ανθρώπους. Πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνήσουμε και να τους απαξιώσουμε. Τιμωρία τους θα είναι να μην τους ακούμε. Να μην τους ακολουθούμε, να μην τους βλέπουμε. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να σκεφτόμαστε και όχι να σκέπτονται οι άλλοι για εμάς. Δεν είμαστε άβουλα πρόβατα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε άκριτα όσα μας πουλάνε. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν και άλλες γνώμες που θα πρέπει να θέτουμε στη βάσανο της κρίσης μας.

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να διατυπώσουν την άποψή τους σε μικρά μέσα και κυρίως στο διαδίκτυο.

 Η δικαιολογία ότι δεν είμαστε ιατροί και αυτοί μας παραπλάνησαν δε στέκει. Γιατί υπήρχαν διακεκριμένοι επιστήμονες που αναγκάζονταν να διατυπώνουν την αντίθετη άποψη σε μικρά Μέσα, κυρίως στο διαδίκτυο γιατί όλες οι πόρτες ήταν κλειστές γι’ αυτούς.. Την περίοδο του κορονοϊού όλοι έκαναν τους ιατρούς. Οι δημοσιογράφοι στα κανάλια και τις εφημερίδες, οι επίσκοποι στις εκκλησίες, οι καθηγητές στα σχολεία, οι συνταξιούχοι στα καφενεία. Ο δημόσιος διάλογος όμως μεταξύ επιστημόνων ήταν ναρκοθετημένος. Και το πληρώσαμε με 35.000 νεκρούς και μια κοινωνία που μετρά καθημερινά θύματα από αιφνίδιους θανάτους, από αυτοκτονίες, από δολοφονίες και κάθε είδους ψυχική διαταραχή. Οι ένοχοι δε δικαιούνται να δηλώνουν παραπλανημένοι. Δεν τους παραπλάνησε κανείς. Αυτοί παραπλάνησαν τους ανθρώπους και έχουν τεράστια ευθύνη γι’ αυτό.