Χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας ΙΙ. (Ή πως μπορείς να πεθάνεις εξαιτίας του κορονοϊού χωρίς κορονοϊό)

Θάνατος εξαιτίας κορονοϊού χωρίς κορονοϊό.Άρθο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Θάνατος εξαιτίας κορονοϊού χωρίς κορονοϊό:Χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

(Θάνατος εξαιτίας κορονοϊού χωρίς κορονοϊό) Συνεχίζοντας να κοιτάζουμε με κριτική ματιά τα όσα γράψαμε την προηγούμενη άνοιξη κατά την πρώτη φάση του κορονοϊού, προκειμένου να κάνουμε την αυτοκριτική μας, στεκόμαστε σε δύο από τα άρθρα εκείνης της περιόδου. Το πρώτο δημοσιεύθηκε στις 28/3/20 και είχε τίτλο: «Η τρομοκρατία που δεχόμαστε καθημερινά για την πανδημία του κορονοϊού βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία» και το δεύτερο στις 14/4/20 με τίτλο «Προσοχή, άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας και όχι από κορονοϊό».

Θάνατος εξαιτίας κορονοϊού χωρίς κορονοϊό:Η τρομοκρατία για την πανδημία του κορονοϊού.

Στα άρθρα αυτά εξετάζαμε το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει για την υγεία των ανθρώπων το να ασχολούμαστε αποκλειστικά και με τρομοκρατικό τρόπο με την πανδημία του κορονοϊού και να αγνοούμε ή να υποβαθμίζουμε όλα τα υπόλοιπα νοσήματα που παραδοσιακά αποτελούν τους πρώτους κινδύνους για τη ζωή μας. Και μάλιστα σε μια κοινωνία που ενημερώνεται μονόπλευρα και με τρόπο ελεγχόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο. Έχοντας προσωπικά παραδείγματα από τον χώρο άσκησης της ιατρικής επεσήμανα ότισε ένα πολύ αδύναμο σύστημα υγείας υπάρχει ο κίνδυνος να ριχτεί μονόπλευρα το βάρος στον κορονοϊό και να οδηγήσουμε σε βλάβη της υγείας και κίνδυνο πολλούς άλλους ασθενείς.

Θάνατος εξαιτίας κορονοϊού χωρίς κορονοϊό:Τρομοκράτηση των πολιτών και αλλαγή λειτουργίας νοσοκομείων.

Την άνοιξη ζήσαμε το επικίνδυνο και  εξωφρενικό για πολιτισμένη χώρα φαινόμενο να απαγορευτούν με απόφαση του Υπουργείου Υγείας τα τακτικά χειρουργεία για να μείνουν άδεια κρεβάτια (κυρίως σε ΜΕΘ) σε περίπτωση που χρειαστούν για νοσηλεία ασθενών με επιπλοκές του κορονοϊού. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε όσοι κινούμαστε στο χώρο της υγείας κρύβει θανάσιμους κινδύνους. Κάποια σοβαρή ασθένεια που δε χειρουργείται στην ώρα της ή κάποια χρόνια ασθένεια που φτάνει στο σημείο να πρέπει να χειρουργηθεί και αναβάλλεται λόγω εκτάκτων μέτρων μπορούν να κάνει  μια σοβαρή – και θανατηφόρα- επιπλοκή ή να μετατραπούν λόγω καθυστέρησης σε ανεγχείρητες.

Από την άλλη πλευρά ολόκληρες κλινικές στα λεγόμενα νοσοκομεία αναφοράς άλλαζαν χρήση για να βρεθούν κρεβάτια για το αναμενόμενο κύμα COVID-19. Και μπορεί όπως γράψαμε το κύμα να μην ήταν σαρωτικό αφού κλειστήκαμε μέσα όμως η χρήση των κλινών παρέμεινε εν αναμονή δεύτερου κύματος αλλαγμένη. Και βέβαια η τρομοκρατία που έκλεινε τον κόσμο στο σπίτι του οδηγούσε σε φόβο επίσκεψης του ιατρού του, μιας δομής πρωτοβάθμιας υγείας και πολύ περισσότερο ενός νοσοκομείου.

Θάνατος εξαιτίας κορονοϊού χωρίς κορονοϊό: Το ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι απροετοίμαστο.

Σε προηγούμενο άρθρο αντλώντας στοιχεία από την Εταιρεία Ογκολογίας των ΗΠΑ δείξαμε ότι οι επισημάνσεις μας ήταν πολύ εύστοχες. Θα πει όμως κάποιος ότι αυτά ήσαν ακραία μέτρα γιατί χρειαζόταν να κερδηθεί χρόνος και τώρα που περιμένουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Τα λέγαμε πριν δύο εβδομάδες ότι δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα για να λέμε ότι κέρδισε το ΕΣΥ από αυτή την απειλή. Και πριν μερικές ημέρες η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία που προς τιμήν της κράτησε μια πολύ υπεύθυνη και καθόλου επικοινωνιακή στάση στην πρώτη φάση της πανδημίας, έστειλε μια πολύ σημαντική επιστολή στους αρμόδιους την οποία δημοσιεύω αυτούσια:

Επιστολή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προς το Υπουργείο Υγείας.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Θέμα: Μονάδες Νοσηλείας Στεφανιαίων Ασθενών

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Σύμφωνα με καταγγελίες από μέλη μας, ορισμένοι Διοικητές Νοσοκομείων και υπηρεσιακοί παράγοντες, από υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη γνώσης σχεδιάζουν τη μετατροπή των Στεφανιαίων Μονάδων των Νοσοκομείων τους σε Μονάδες για τη Νοσηλεία βαθέως πασχόντων από SARS -COV-2. Αναγνωρίζουμε όλοι τις δύσκολες καταστάσεις και τις έκτακτες συνθήκες που ζει ο κόσμος παγκοσμίως και την ανάγκη για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας για τη νοσηλεία των ασθενών λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο παρά την πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να είναι η στεφανιαία νόσος με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αναμενόμενων θανάτων φέτος από τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ήδη υπάρχουσες αξιόπιστες μελέτες μιλούν για αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ελλιπή αντιμετώπιση των οξέων εμφραγμάτων, αύξηση των επιπλεγμένων εμφραγμάτων και πιθανή αύξηση της θνητότητάς της στεφανιαίας νόσου. Ο αριθμός των κρεβατιών στις στεφανιαίες μονάδες είναι ήδη πολύ μικρός. Η αναλογία κρεβατιών στεφανιαίας μονάδας προς το γενικό πληθυσμό είναι πολύ μικρότερη από την αναλογία κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας προς το γενικό πληθυσμό. Να είστε σίγουρος ότι η σχεδιαζόμενη από ορισμένους διοικητές, μετατροπή κρεβατιών στεφανιαίας μονάδας σε κρεβάτια γενικής μονάδας θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τον τρόπο αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου και θα αυξήσει την ήδη μεγάλη θνητότητα της. Παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Τι λέει πρακτικά αυτή η επιστολή:

Δεν φτιάχνεται κάτι κατατρέφοντας κάτι άλλο.Αντιμετώπιση και άλλων νοσημάτων εκτός κορονοϊού.

1ον Δεν φτιάχνω κάτι βιαστικά και επιπόλαια καταστρέφοντας κάτι άλλο που έστω και με αδυναμίες χρειάστηκε χρόνια να φτιαχτεί.

2ον Υπάρχουν και άλλα νοσήματα εκτός του κορονοϊού.

3ον Η επιστημονική κοινότητα με μελέτες αναφέρεται σε αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους που οφείλονται προφανώς σε καθυστέρηση αναζήτησης βοήθειας και παραμονής στο σπίτι «μέχρι να περάσει το πρόβλημα», ελλιπή αντιμετώπιση των οξέων εμφραγμάτων για τους ίδιους λόγους, αύξηση των εμφραγμάτων που επιπλέκονται δηλαδή εξελίσσονται άσχημα όπως δεκαετίες πριν που δεν υπήρχε η δυνατότητα παρεμβάσεων για τη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων με τα σύγχρονα μέσα και τέλος αύξηση των θανάτων από στεφανιαία νόσο που έτσι κι αλλιώς είναι η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Θάνατος εξαιτίας κορονοϊού χωρίς κορονοϊό.Προσοχή στα επικοινωνιακά παιχνίδια!

Αν για το Κράτος που έχει εμπλακεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με πολλούς που κινούνται από όχι πάντα εμφανή κίνητρα αυτά μπορεί να μη λένε πολλά, ο καθένας μας ας λάβει τα μέτρα του. Όχι πανικός, σωστή αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων του και συνεχή επικοινωνία με τον ιατρό του που τον παρακολουθεί και τον οποίο εμπιστεύεται. Όπως και η σωστή τήρηση του Συντάγματος κατά το ακροτελεύτιο άρθρο του, έτσι και η διατήρηση της υγείας και της ζωής μας φαίνεται ότι επαφίεται στον πατριωτισμό μας.