Η παραπληροφόρηση την εποχή του κορονοϊού και η κακοποίηση του επιστημονικού διαλόγου

Κορονοϊός και Παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Κορονοϊός και Παραπληροφόρηση από ΜΜΕ: Η απόλυτη ομοφωνία των μεγάλων μέσων.

(Κορονοϊός και Παραπληροφόρηση από ΜΜΕ) Όλοι μας έχουμε νομίζω αντιληφθεί το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στη δύσκολη περίοδο που περνάμε με την πανδημία του κορονοϊού. Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει εύκολα κάποιος είναι η απόλυτη ομοφωνία των πιο μεγάλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων, ιστοσελίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Κάθε αντίθετη γνώμη εξαφανίζεται. Διαπρεπείς επιστήμονες του εξωτερικού που εκφράζουν μια άλλη γνώμη στην καλύτερη περίπτωση φιμώνονται και στη χειρότερη σπιλώνονται. Και στο εσωτερικό δεν δίνεται κανένα βήμα σε νηφάλιες φωνές που εκφράζουν απορίες και προβληματισμούς.

Διαμορφώθηκε μάλιστα ένα κλίμα τρομοκρατίας από την πρώτη στιγμή με φρικιαστικές σκηνές από την Ιταλία κακπηχυαίους τίτλους που σκοπό είχαν να σοκάρουν την κοινή γνώμη  και έτσι τρομαγμένη να την χειραγωγήσουν.

Κορονοϊός και Παραπληροφόρηση από ΜΜΕ: Αντιδεοντολογική μετάδοση εικόνων.

Δε θα ξεχάσουμε επίσης ότι παραβιάζοντας κάθε αρχή δεοντολογίας μετέδιδαν σκηνές ετοιμοθανάτων μέσα από Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας χωρίς ο κατά τα άλλα λαλίστατος Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών να καταδικάσει αυτή τη μοναδική παραβίαση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας. Ο κάθε ασθενής είναι σεβαστός και πέρα από το ιατρικό απόρρητο υπάρχει και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μη διασύρονται οι τελευταίες του στιγμές και να ρίχνεται βορά στις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα.  Μήπως οι δεοντολόγοι του ιατρικού σώματος δεν παρακολούθησαν συνεντεύξεις όπου ασθενείς περιέγραφαν τις φρικαλέες εμπειρίες που βίωσαν στο κρεβάτι του πόνου πάσχοντας από Covid-19;

Κορονοϊός και Παραπληροφόρηση από ΜΜΕ:Συνεχής ενημέρωση για θαυματουργά φάρμακα.

Μήπως μπορούμε να αγνοήσουμε τη συνεχή «ενημέρωση» για τα θαυματουργά φάρμακα που αφού ωφελούσαν σε δημοσιότητα και κέρδη  κάποιους επιτήδειους εξαφανίζονταν στη συνέχεια: Έκτακτη είδηση για 97χρονους που πέθαιναν σε κάποιο επαρχιακό νοσοκομείο. Λες και δεν πεθαίνουν καθημερινά πολλοί νεότεροι από διάφορες αιτίες χωρίς να δημοσιευθεί τίποτε γι’ αυτούς.  Αν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε όσα ειπώθηκαν αυτούς τους μήνες από τα «έγκυρα» μέσα θα αισθανόμαστε κάτι περισσότερο από απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο ενημερωνόμαστε.

Κορονοϊός και Παραπληροφόρηση από ΜΜΕ: Η περίπτωση του θανάτου 47χρονου.

Ας δούμε ένα κραυγαλέο παράδειγμα της έγκυρης αυτής δημοσιογραφίας. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες σε αναγνωσιμότητα ενημερωτικές ιστοσελίδες, ηλεκτρονικό κομμάτι μιας από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδας, με πηχυαίους τίτλους η  εξής είδηση «ΣΤΟΥΣ 285 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ- ΠΕΘΑΝΕ 47ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ» Τι κατάλαβα; Ότι φαντάζομαι καταλάβατε κι εσείς. Πεθαίνουν από κορονοϊό νέοι και μάλιστα στα καλά καθούμενα. Άρα φοβηθείτε όλοι γιατί κινδυνεύετε. Τ

ους ηλικιωμένους τους τρομοκρατήσαμε. Όσους έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τους έχουμε κάνει να ανησυχούν ότι ο θάνατος τους παραμονεύει. Ας τρομοκρατήσουμε και τους υπόλοιπους. Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα την είδηση και έπεσα από τα σύννεφα. Σας την παραθέτω με απόλυτη ακρίβεια αντιγράφοντάς την μέχρι και στο κόμμα  Η υπογράμμιση είναι του αρθρογράφου):

Η περίπτωση του θανάτου 47χρονου:Η περιγραφή της είδησης.

«Ο ασθενής νοσηλευόταν στη Μονάδα Εμφραγμάτων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο – Μετά τον θάνατό του διαπιστώθηκε ότι το τεστ κορωνοϊού ήταν θετικό

Ένας 47χρονος άνδρας προστέθηκε στη λίστα των νεκρών από κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό στους 285.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 47χρονος κατέληξε την Πέμπτη, στις 22:10 μ.μ. από οξύ έμφραγμα του Μυοκαρδίου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν στη Μονάδα Εμφραγμάτων.

Ωστόσο, χθες βράδυ, το αποτέλεσμα στο τεστ κορωνοϊού ήταν θετικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άτυχος άνδρας δεν αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα»

Τι να σχολιάσουμε για την παραπληροφόρηση;

Τι να σχολιάσουμε; Ότι όταν κάποιος πεθαίνει από έμφραγμα του Μυοκαρδίου σε Μονάδα Εμφραγμάτων έχει στεφανιαία νόσο; Το έμφραγμα είναι η εκδήλωση του υποκείμενου νοσήματος που τον οδήγησε στο θάνατο και η εκδήλωση αυτή της νόσου είναι επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρος; Τι να πούμε όταν ένας ασθενής με έμφραγμα χρεώνεται στη λίστα των θυμάτων του κορονοϊού επειδή βρέθηκε θετικό το δείγμα στη νεκροτομή; Αν δηλαδή μετά από θανατηφόρο τροχαίο ο πολυτραυματίας που υποκύπτει στα τραύματά του βρεθεί θετικός στον κορονοϊό  θα χρεωθεί στα θύματα της πανδημίας; Δυστυχώς αυτό θα γίνει αγνοώντας το προφανές. Το θύμα είναι ένα από τα εκατομμύρια ασυμπτωματικά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Θαυμάστε δημοσιογραφία και στατιστικές Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις στατιστικές αυτές που απάδουν κάθε επιστημονικότητας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου έστειλε απειλητική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου μας,  μας έστειλε απειλητική ανακοίνωση- δήλωση ότι όποιος ιατρός μέλος του συλλόγου διατυπώσει ι αντίθετη από την επίσημη γνώμη δημόσια, θα τιμωρείται και μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος θα εξαντλεί την αυστηρότητά του απέναντί του. Αντί να φιμώνει την αντίθετη άποψη που μπορεί να συμβάλλει σε ένα διάλογο που επιβάλλεται να γίνεται μεταξύ επιστημόνων, μήπως θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει την τιμωρία όσων διακινούν τέτοιες ειδήσεις όπως η πιο πάνω . Φυσικά δε θα το κάνει γιατί αυτά τα ίδια μέσα τον τρέφουν προβάλλοντάς τον σε κάθε ευκαιρία.

Ζούμε μέρες επικίνδυνες…

Δυστυχώς στις μέρες του κορονοϊού αποδεικνύεται με τον πιο απεχθή τρόπο ότι ζούμε σε μέρες επικίνδυνες. Μέρες καταστρατήγησης δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα καταργούνται στο όνομα δήθεν της δημόσιας υγείας. Πραγματικοί κίνδυνοι αξιοποιούνται στην κλίνη του Προκρούστη για να εξυπηρετηθούν ποικίλες σκοπιμότητες. Δεν μπορούμε ίσως να κατανοήσουμε απόλυτα ποιες είναι αυτές. Είναι όμως σίγουρο ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ο χρόνος θα δείξει πολλά. Μέχρι τότε προσοχή στην πληροφόρηση. Μπορεί να βλάπτει πολύ τη δημόσια και ατομική μας υγεία.