Ίσως τελικά να μην υπάρχει ελπίδα για αυτή τη χώρα

Ίσως τελικά να μην υπάρχει ελπίδα για αυτή τη χώρα (Αξιολόγηση Ιατρών)   – Του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Αρχική δημοσίευση   8 Οκτωβρίου 2019,   στο   capital.gr    “Με Άποψη”.

Αξιολόγηση Ιατρών. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος Μαρούσι.

Αξιολόγηση Ιατρών. Αξιολόγηση γενικά.

(Αξιολόγηση  Ιατρών) Αξιολόγηση αναγκαστικά κάνει ο καθένας στη ζωή του. Αξιολογεί τον μανάβη του για το αν τα φρούτα που διαθέτει είναι καλής ποιότητας, αξιολογεί το κατάλυμα που πέρασε τις διακοπές του για το αν αξίζει να ξαναπάει ή διαβάζει τις αξιολογήσεις όσων έχουν ήδη πάει για να κάνει την επιλογή του. Όταν πρόκειται να αγοράσει αυτοκίνητο διαβάζει ειδικά περιοδικά που έχουν αξιολογήσεις και όταν αγοράζει μια ηλεκτρική συσκευή διαλέγει την καλύτερη με βάση τις δυνατότητές της. Δεν γίνεται αλλιώς. Θέλουμε για τον εαυτό μας το καλύτερο δυνατό και έτσι αξιολογούμε πρόσωπα, υπηρεσίες, προϊόντα.

Όλα καλά, αρκεί να μην αξιολογείται η απόδοσή μας στο επάγγελμα, τις δραστηριότητες ή τις γνώσεις μας. Ή καλύτερα, επειδή τυπικά δε γίνεται αλλιώς, να υποβαθμιστεί η αξιολόγηση σε κάτι τυπικό, ανούσιο, που τσουβαλιάζει τους καλούς με τους κακούς, τους μέτριους με τους ικανούς, τους αδιάφορους με τους δραστήριους.

Αξιολόγηση στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο Τομέα.

Έτσι ο εκπαιδευτικός δεν αξιολογείται από κανέναν, ο δημόσιος υπάλληλος προάγεται με τα χρόνια της υπηρεσίας του και ο ιατρός ή ο νοσηλευτής στο δημόσιο εξελίσσεται μέχρι τη συνταξιοδότησή του αρκεί να έχει καταφέρει να διοριστεί. Για τον ιδιωτικό τομέα για να μην τον εξαιρούμε, έχουμε μιλήσει αρκετά για τις υπόγειες διαδρομές και τις δημόσιες σχέσεις που τον διέπουν. Έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί στο θέμα της αξιολόγησης στον τομέα της υγείας και όσοι μας κάνουν την τιμή να αφιερώνουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να μοιράζονται κάποιες σκέψεις μας το γνωρίζουν καλά.

Η Αξιολόγηση των Ιατρών σήμερα. Οι ειδικευόμενοι ιατροί.

Πριν από λίγο διάστημα είχαμε ασχοληθεί με αφορμή δηλώσεις στελέχους της μαχητικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην υγεία, σχετικά με την αξιολόγηση των ιατρών στο δημόσιο. Είχαμε επίσης αναφερθεί στον τρόπο που εκπαιδεύονται και αξιολογούνται ως ικανοί να ασκήσουν μια ιατρική ειδικότητα οι ειδικευόμενοι. Είχαμε πει για όσους δεν το θυμούνται ότι οι ειδικευόμενοι ιατροί ουσιαστικά κλείνουν τρύπες σε ένα σύστημα υγείας που πάσχει από στελέχη και οργάνωση.

Ασχολούνται με τα πάντα σε μια κλινική χωρίς την παρουσία και συμπαράσταση, τις περισσότερες φορές, ειδικευμένων ιατρών που με άλλα ασχολούνται και περί άλλων τυρβάζουν. Χωρίς προγράμματα σπουδών, χωρίς υποχρεωτικά μαθήματα, χωρίς καμία μέριμνα, προσπαθούν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις και δεξιότητες κυριολεκτικά “στου κασίδη το κεφάλι”, μόνο που το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο κασίδης στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κάθε ασθενής.

Πως αξιολογούνται οι ειδικευόμενοι ιατροί

Και αφού το σύστημα τους εκμεταλλευτεί, τους αξιολογεί εντελώς προσχηματικά. Δίνουν προφορικές και γραπτές εξετάσεις χωρίς καμία διαβάθμιση αυτού που αρίστευσε ή αυτού που απέδωσε οριακά και το μόνο που φαίνεται είναι ότι πέρασε ή δεν πέρασε. Μάλιστα αν κοπεί κάποιος τρεις φορές, δεν επαναλαμβάνει την ειδικότητα για κάποιους μήνες για να επανέλθει εκ νέου σε εξετάσεις, αλλά η τρίτη αποτυχημένη φορά παραμένει κρυφή ώστε να μπορεί να δίνει και τέταρτη και πέμπτη και έκτη φορά.

Αν αποτύχει σε αυτές τότε κάνει ένα εξάμηνο σε κάποια κλινική και επανέρχεται για απεριόριστες προσπάθειες. Αν δεν βαρεθεί, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα επιτύχει. Και από εκεί και πέρα, ως ειδικός ιατρός πια, δεν θα διαφέρει σε τίποτε από αυτόν που αρίστευσε και πέρασε τις εξετάσεις του με την πρώτη φορά. Και φυσικά και οι δύο θα διεκδικήσουν θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπου τελικά θα επικρατήσει ο πιο καλά δικτυωμένος ελλείψει άλλων κριτηρίων.

Αξιολόγηση ιατρών και …αριστεία.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο με βάση τις απόψεις της για την αριστεία, η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε εξετάσεις ειδικότητας με αξιολόγηση που θα εκφράζεται με βαθμολόγηση των υποψηφίων. Έτσι αντί για το περνάω ή δεν περνάω θα υπήρχε βαθμολόγηση της επίδοσης του κάθε ειδικευόμενου. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των ιατρών που ιδεολογικά είναι αντίθετες σε κάθε μορφή αξιολόγησης επαναστάτησαν. “Δεν θα αφήσουμε να μας αξιολογήσει κανείς βαθμολογώντας μας” δήλωναν, “γιατί έτσι στιγματίζεται από ένα χαμηλό βαθμό κάποιος για την υπόλοιπη σταδιοδρομία του”.

Βέβαια με την ίδια λογική κάποιος που παίρνει το πτυχίο του με πέντε ή τελειώνει κάποιο ανυπόληπτο πανεπιστήμιο, θα έπρεπε να στιγματίζεται κι αυτός. Σας βεβαιώνω ότι ασκώ τριάντα χρόνια την ιατρική και κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ με το “Άριστα” από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών που κοσμεί το Πτυχίο μου. Είδα άπειρες φορές να με προσπερνάει κάποιος με “μπάρμπα στην Κορώνη” γιατί αυτά τα προσόντα αγαπά το σύστημα.

Άρνηση της αξιολόγησης ιατρών από το ιατρικό σύλλογο Αθηνών

Παρ’ όλα αυτά η άρνηση της αξιολόγησης είναι θέση που άπτεται ιδεολογικών αντιλήψεων και εμμονών για κάποιους. Όμως πραγματικά με εξέπληξε η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που ως γνωστόν διοικείται από παράταξη που πρόσκειται πολιτικά σε κόμμα που έχει κάνει την αριστεία σημαία του, που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του Ενημέρωση των Ιατρών τ. 251 Φεβρουάριος- Απρίλιος 2019 σελ. 24.

Την παραθέτω σε εισαγωγικά “Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, η οποία γίνεται με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει βαθμό στις εξετάσεις, για ιατρική ειδικότητα και ζητά την άμεση απόσυρσή της. Το Υπουργείο υγείας για άλλη μια φορά νομοθέτησε ερήμην του ιατρικού κόσμου αντιεπιστημονικά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν στη μετανάστευση τους νέους γιατρούς που θα διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση, με τους συναδέλφους τους από τις άλλες χώρες.

Ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων γιατρών σε πολλές ειδικότητες ακόμα και στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής στην Αττική. Το Υπουργείο Υγείας αντί να λάβει μέτρα, ώστε να αντιστραφεί το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό ρεύμα του ιατρικού κόσμου, δίνει τη χαριστική βολή. Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, τόνισε τα εξής: Δυστυχώς η χώρα του Ιπποκράτη, διώχνει πλέον τους γιατρούς της. Η Ελλάδα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμο, για να τον παραχωρήσει στη συνέχεια ως φθηνό εργατικό δυναμικό, στις υπόλοιπες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν τους Έλληνες γιατρούς για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας τους. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει βαθμό στις εξετάσεις για ιατρική ειδικότητα, καθώς στρέφεται ενάντια στις μελλοντικές γενιές γιατρών”.

Όλος λοιπόν ο ιατρικός κόσμος για λόγους συντεχνιακούς συμφωνεί με το σύνθημα που ήταν γραμμένο κάποτε στις Πανεπιστημιακές σχολές: “Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών”. Με πιο χαλαρούς ρυθμούς οι ιατροί θα μείνουν στη χώρα μας και αν μάλιστα δεν εξετάζονται καθόλου ίσως μας έρθουν και ιατροί από άλλες χώρες. Αρκεί η καταραμένη αξιολόγηση να εξοβελιστεί στο εξώτερο πυρ. Ίσως τελικά να έχουν δίκαιο όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα και από πουθενά, σε αυτό τον τόπο;

*  Ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είναι ειδικός καρδιολόγος με εξειδίκευση και πολύχρονη θητεία στην Διοίκηση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας