Υπερχοληστερολαιμία

Υπερχοληστερολαιμία Χοληστερίνη,Ν.Παναγιωτόπουλος,Καρδιολόγος

Υπερχοληστερολαιμία Δυσλιπιδαιμία

Επειδή η στεφανιαία νόσος οφείλεται σε κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες, είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πως να τους ρυθμίζει με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Με τον όρο υπερχοληστερολαιμία  δυσλιπιδαιμία, εννοούμε τις ποσοτικές και ποιοτικές διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων του ανθρώπινου οργανισμού.Τα βασικότερα λιπίδια του ανθρώπινου οργανισμού αποτελούν η χοληστερόλη (ολική χοληστερόλη, LDL και HDL) και τα τριγλυκερίδια.

Υπερχοληστερολαιμία Δυσλιπιδαιμία Αιτίες

Η χοληστερίνη είναι μια ουσία που συνθέτει ο οργανισμός μας στο ήπαρ όταν οι τροφές μας είναι πλούσιες σε λίπη. Μπορεί όμως παρά την μικρή πρόσληψη από τις τροφές λιπών, για λόγους μεταβολισμού να έχει κάποιος χωρίς να είναι υπέρβαρος πολύ αυξημένη χοληστερίνη. Η αύξηση της χοληστερίνης που αποθηκεύεται στο τοίχωμα των αγγείων (“κακή χοληστερίνη” LDL cholesterol) . Οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια (ischemic cerebral attack), στενώσεις των αγγείων (peripheral stenosis disease). Είναι υπεύθυνη για πολλούς αιφνίδιους θανάτους.

Από την άλλη πλευρά ,υπάρχει και η  χοληστερίνη που απομακρύνεται από τα αγγεία για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του οργανισμού (“καλή χοληστερίνη” HDL cholesterol). Μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από όλα αυτά τα νοσήματα. Σκοπός μας λοιπόν είναι η μείωση της “κακής” και η αύξηση της “καλής” χοληστερίνης.

Υπερχοληστερολαιμία Δυσλιπιδαιμία Θεραπεία

Ο πρώτος στόχος γίνεται με την κατάλληλη διατροφή, τη σωστή άσκηση. Εφ’ όσον αυτά δεν είναι αποτελεσματικά η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η “καλή” χοληστερίνη δεν εξαρτάται από διατροφικούς παράγοντες αλλά απαιτεί κυρίως άσκηση και διακοπή του καπνίσματος. Και οι δύο στόχοι -η πτώση της LDL χοληστερόλης και η αύξηση της HDL- είναι σημαντικοί. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η προστασία των αγγείων από τη δημιουργία της λεγόμενης αθηρωματικής πλάκας. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει με τρόπο καλά ανεκτό από τον ασθενή.

Θα ήταν ιδανικό να είναι ευχάριστο, χωρίς να δυσκολεύει τον ασθενή να ακολουθήσει τις οδηγίες. Απαιτείται σωστή ενημέρωση, γνώση, συνεργασία, και συστηματική παρακολούθηση. Το μυστικό της όλης προσπάθειας είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η σωστή συνεργασία με τον γιατρό. Είναι λοιπόν θέμα αναλυτικής εξήγησης των μηχανισμών της δημιουργίας του αθηρώματος, της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των όπλων που μας δίνει η σύγχρονη ιατρική και από εκεί και πέρα η συνεχής εγρήγορση για τη διατήρηση του σωστού αποτελέσματος.

Καρδιολογικό Ιατρείο Ν.Παναγιωτόπουλου,Μαρούσι