Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Συγγενείς Καρδιοπάθειες .Πολλά παιδιά γεννιούνται με καρδιολογικά προβλήματα. Άλλα από αυτά είναι σοβαρά και άλλα πολύ λιγότερο σοβαρά. Άλλα είναι γνωστά και άλλα άγνωστα. Με τα πολύ σοβαρά ασχολούνται από τους πρώτους μήνες της ζωής τους παιδίατροι, καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί. Πολλές φορές χρειάζεται να γίνει χειρουργική επέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα περνάει απαρατήρητο από τους παιδιάτρους. Και όταν φτάσει το παιδί σε ηλικία να πάει στο σχολείο και να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να ελεγχθεί για το πόσο είναι ασφαλές να προχωρήσει.

Συγγενείς Καρδιοπάθειες Διάγνωση

Για το λόγο αυτό απαιτείται έλεγχος που πολλές φορές γίνεται με μια απλή ακρόαση από τον παιδίατρο. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς, υποψιασμένοι παιδίατροι παραπέμπουν τα παιδιά σε καρδιολόγους για τη χορήγηση τέτοιων πιστοποιητικών. Πρέπει τα παιδιά να εξετασθούν κλινικά. Να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex καρδιάς και μετά εφ’ όσον δεν υπάρχει πρόβλημα να δοθεί η άδεια να αθληθεί. Αν πάλι διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα έστω και ως ένδειξη (διάγνωση), θα χρειαστεί να ακολουθήσει επισταμένος περαιτέρω έλεγχος.

Προαθλητικός έλεγχος

Δυστυχώς πολλά παιδιά συμμετέχουν σε αθλητικά σωματεία χωρίς ποτέ να  έχει γίνει  καρδιολογικός έλεγχος. Η εμπειρία μου στο χώρο της εκπαίδευσης με έχει φέρει αντιμέτωπο με περιπτώσεις παιδιών που με κίνδυνο της ζωής τους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο η άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στο πλαίσιο κάποιων σωματείων ενώ έχουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους, μερικές φορές και σοβαρό. Πολλές φορές  ακούμε για αιφνίδιο θάνατο νεαρού αθλητή και τότε όλοι ανησυχούμε για να το ξεχάσουμε σε λίγο.

Ο προαθλητικός έλεγχος είναι μια πολύ υπεύθυνη διαδικασία που πρέπει να γίνεται από κάποιο έμπειρο καρδιολόγο. Για όσα παιδιά χρειάστηκε από την άλλη πλευρά να χειρουργηθούν είναι απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση. Έχοντας θητεύσει κατά και μετά από την ειδικότητά μου σε ένα αξιόλογο παιδοκαρδιολογικό τμήμα, και έχοντας εξετάσει αρκετές εκατοντάδες παιδιά, θεωρώ ότι μπορώ να παρακολουθώ και να συμβουλεύω παιδιά και γονείς με υπευθυνότητα για όσο καρδιολογικά προβλήματα κρύβονται κάτω από μια φαινομενική φυσιολογική παιδική δραστηριότητα .