Περικαρδίτιδα

Περικαρδίτιδα,Ειδικός Καρδιολόγος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Περικαρδίτιδα

Περικαρδίτιδα. Η καρδιά περιβάλλεται από ένα υμένα που ονομάζεται περικάρδιο γιατί βρίσκεται γύρω από (περί) την καρδιά. Ο υμένας αυτός στηρίζει την καρδιά και την προστατεύει.

Περικαρδίτιδα Αιτίες

Πολλές φορές επειδή βρίσκεται σε γειτονία με όργανα όπως οι πνεύμονές αλλά και επειδή αιματώνεται πλούσια μπορεί να προσβληθεί από διάφορους παράγοντες όπως τα μικρόβια.Έτσι μπορεί να παρουσιάσει φλεγμονή  (οίδημα περικαρδίου) που προκαλεί έντονα συμπτώματα: Πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται με τις αναπνευστικές κινήσεις. Ακόμη ως εξέλιξη της νόσου μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό γύρω από την καρδιά . Αν είναι πολύ, μπορεί να αρχίσει να την πιέζει και να δημιουργεί πολύ σοβαρές καταστάσεις : Δύσπνοια και διαταραχές της πίεσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο. Αυτό λέγεται οξεία περικαρδίτιδα, όταν δεν επιπλέκεται με πίεση της καρδιάς οπότε η επιλοκή αυτή ονομάζεται επιπωματισμός.

Περικαρδίτιδα Διάγνωση

Όπως είπαμε οφείλεται σε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συνήθως ίωση αλλά και μικροβιακή λοίμωξη. Μπορεί βέβαια να οφείλεται και σε μια σειρά από συστημικά νοσήματα όπως: Η νεφρική ανεπάρκεια, οι αυτοάνοσες νόσοι, η ουραιμία οι καρκίνοι και άλλες, που πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν. Πέρα λοιπόν από την άμεση θεραπεία της νόσου χρειάζεται και η εμπειρία να διερευνηθούν οι λόγοι που την προκάλεσαν.

Περικαρδίτιδα Θεραπεία

Δεκαετίες επιστημονικός υπεύθυνος σε καρδιολογική- καρδιοχειρουργική ΜΕΘ είχα την ευκαιρία να δω τις πιο επίμονες και επιθετικές περικαρδίτιδες. Και νομίζω ότι έχω την εμπειρία να την αντιμετωπίσω κατάλληλα. Αλλά και η παρακολούθηση της θεραπείας απαιτεί μεγάλη τριβή με τη νόσο. Το triplex της καρδιάς είναι η πιο σημαντική εξέταση μαζί με δείκτες που μετριούνται στο αίμα για την διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου. Μια άλλη περίπτωση είναι η χρόνια περικαρδίτιδα που οφείλεται σε καταστάσεις που προκαλούν σκλήρυνση του περικαρδίου. Έτσι η καρδιά αποκτά ένα σκληρό κέλυφος που περιορίζει τη λειτουργία της. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη καρδιολογική οντότητα που απαιτεί πολύ προσεκτική αντιμετώπιση και παρακολούθηση και κάποιες φορές θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Τόσο η επιλογή του χειρουργείου, όσο και η μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι πολύ σημαντικό να γίνονται από καρδιολόγο μεγάλης εμπειρίας.

Μαρούσι,Ειδικός Καρδιολόγος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος