Τι γίνεται μετά την πανδημία με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας;

Κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνος, ενδεικτική φωτογραφία. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (κατ’ όνομα) -Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (κατ’ όνομα).

[άρθρο:Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (κατ’ όνομα) ]Ο κορονοϊός, τουλάχιστον στην πρώτη του φάση, ως αναπνευστικός ιός, φανέρωσε την απουσία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας. Όπως εκτεταμένα είχαμε επισημάνει την περίοδο εκείνη, η απουσία Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, έστελνε τους ασθενείς στα νοσοκομεία με συμπτώματα που σε ένα οργανωμένο κράτος θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Πηγαίνοντας στα νοσοκομεία οι ασθενείς, μέσα στο χάος που επικρατούσε, μετά από λίγες μέρες έως ώρες νοσηλείας αποικίζονταν από ανθεκτικά μικρόβια, που στους εξασθενημένους από την ίωση οργανισμούς, προκαλούσαν βαρύτατες πνευμονίες. Έτσι η νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν μονόδρομος.

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (κατ’ όνομα). Όταν η απουσία οργανωμένης ΜΕΘ ισοδυναμεί με θάνατο.           

Σε αυτή τη φάση της νοσηλείας, η απουσία οργανωμένης ΜΕΘ ήταν ισοδύναμη με θάνατο. Υπενθυμίζω ότι η μελέτη Λύτρα που επεξεργάστηκε τα επίσημα στοιχεία από τις νοσηλείες της πανδημίες έδειξε ότι το 100% των ασθενών που διασωληνώθηκαν αλλά δε βρήκαν κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας τελικά απεβίωσαν. Βέβαια την εποχή εκείνη ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή είχε πει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ ήταν ισοδύναμη με τη νοσηλεία σε ΜΕΘ. 

            Παρά ταύτα η πίεση της κοινής γνώμης με βάση και τις πληροφορίες του εξωτερικού ήταν προς την κατεύθυνση της παρουσίας ΜΕΘ για τη νοσηλεία των βαριά πασχόντων. Και έτσι αφού δεν υπήρχαν πραγματικές ΜΕΘ που ήταν ακριβές και γι’ αυτό το προηγούμενο  διάστημα είχαν αποψιλωθεί από προσωπικό, έπρεπε να δημιουργηθούν ΜΕΘ- μαϊμού. Σε κάθε νοσοκομείο, αναπνευστήρες και μόνιτορ που τότε δωρίζονταν από οργανισμούς και ιδιώτες, τοποθετούνταν σε χώρους που εκκενώνονταν ή ήταν από μόνοι  τους κενοί και ονομάζονταν ΜΕΘ. Βιαστικές προσλήψεις ιατρών που είχαν την εξειδίκευση του εντατικολόγου, ή κάποια από τις συναφείς ειδικότητες όπως αυτές του πνευμονολόγου, του αναισθησιολόγου, του καρδιολόγου, του παθολόγου, μετακινήσεις νοσηλευτών που μερικοί δεν είχαν περάσει ποτέ ούτε έξω από ΜΕΘ και οι νέες ΜΕΘ ήταν έτοιμες.

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (κατ’ όνομα). Η ΜΕΘ είναι ένας ολόκληρος κόσμος.

Έτσι τα νοσοκομεία απέκτησαν ΜΕΘ κατ’ όνομα, που βέβαια είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορούσαν να έχουν καλά αποτελέσματα. Είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή και μπορεί κάποιος να διαβάσει πατώντας πάνω στο σχετικό σύνδεσμο ότι η ΜΕΘ είναι ένας ολόκληρος κόσμος που απαιτεί μια καλοκουρδισμένη ομάδα που συντονίζει τις λειτουργίες ενός οργανωμένου νοσοκομείου και τις χρησιμοποιεί προς όφελος του ασθενούς. Οτιδήποτε άλλο είναι όχι απλώς ψεύτικο, αλλά επικίνδυνο. Και αυτό φάνηκε από τις στατιστικές.

Η «ΜΕΘ» του νοσοκομείου Αγρινίου π.χ. είχε 100% θνησιμότητα. Δηλαδή όσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του του Διοικητή (που εκπαραθυρώθηκε άμεσα), πέθαναν. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες τέτοιες ΜΕΘ του ποδαριού σε ολόκληρη τη χώρα. Μόνο οι προϋπάρχουσες  της πανδημίας ΜΕΘ είχαν πιο καλές επιδόσεις, όχι όμως τις επιθυμητές, γιατί και αυτές ήταν σε κακή κατάσταση. Και σε όλη την Ευρώπη αναρωτιούνταν τι γίνεται σε αυτή την Ελλάδα;

ΜΕΘ του δημόσιου τομέα και ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Και όλα αυτά για τις ΜΕΘ του δημόσιου τομέα γιατί  ο ιδιωτικός τομέας αφέθηκε να λειτουργεί ως ένας άλλος κόσμος μια που κανένα περιστατικό με covid δε νοσηλεύθηκε σε αυτές. Παρέμειναν πολύ κερδοφόρες γιατί προς τα εκεί κατευθύνθηκαν οι χειρουργικοί ασθενείς που δε μπορούσαν να νοσηλευθούν στις γεμάτες με ασθενείς με κορονοϊό δημόσιες ΜΕΘ.

Βέβαια αυτό το αφήγημα δε βρήκε θέση στις σελίδες των εφημερίδων και τις οθόνες των τηλεοράσεων. Εκεί συναντήσαμε θριαμβευτικές εικόνες με στελέχη του Υπουργείου και Καθηγητές Πανεπιστημίου, που σε υψηλούς τόνους αναφέρονταν στην ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία  η επαρκέστατη διοίκηση δημιουργούσε κρεβάτια ΜΕΘ. Ένα παραμύθι που διαψεύσθηκε από τους αριθμούς της αληθινής ζωής. Είμαστε από τους χειρότερους σε θανάτους από κορονοϊό στο Δυτικό κόσμο και οι χειρότεροι από τις χώρες που μας αρέσει να συγκρινόμαστε ως πολιτισμένοι Ευρωπαίοι.

Τι θα γίνουν όλες οι υποτιθέμενες ΜΕΘ τώρα που πανδημία υποχώρησε;

Και τώρα η πανδημία υποχώρησε. Τι θα γίνουν όλες αυτές οι υποτιθέμενες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν αλλά και όλοι αυτοί που χωρίς σχεδιασμό προσλήφθηκαν για τις κανονικές ΜΕΘ; Θα μπορούσαμε να σας απασχολήσουμε αναφέροντας αναλυτικά τις εικόνες παρακμής που εξελίσσονται στο Σύστημα Υγείας ως προς τις ΜΕΘ αλλά για να μη σας κουράσουμε μπορείτε να φέρετε στο νου σας την εικόνα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για να  φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δείτε τις εικόνες του Κωπηλατοδρόμιου του Μαραθώνα π.χ. που αναρτήσαμε ως εικόνα του άρθρου και θα έχετε μια εικόνα της κατάστασης. Ίδιο το σκεπτικό του άρπα κόλα τότε και τώρα.

   Για όλους εκείνους που σκέπτονται, να πούμε ότι η Ελλάδα δε θα γίνει ποτέ σύγχρονη χώρα χωρίς σχεδιασμό αλλά θα παραμείνει μια χώρα άθυρμα στα χέρια των πολιτικάντηδων. Και για όσους ακόμη δεν κατάλαβαν θα ήθελα να σκεφτούν πότε άκουσαν τελευταία να γίνεται λόγος για ΜΕΘ σε τηλεοπτικό σταθμό τους τελευταίους μήνες;

            Γιατί θα ξαναμιλήσουμε για ΜΕΘ στην επόμενη πανδημία, άσχετα αν καθημερινά συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δε βρίσκουν κρεβάτι Εντατικής. Αυτή την περίοδο δεν είναι πια πρωτοσέλιδοι και μπορούν να φύγουν από τη ζωή, ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες.