Τι γίνεται με τη φυσική νόσηση και την ανοσία της κοινότητας;

Κορονοϊός:φυσική νόσηση και ανοσία κοινότητας.

(Κορονοϊός:φυσική νόσηση και ανοσία κοινότητας) Αυτή την περίοδο με τα τρομολάγνα ΜΜΕ να αναφέρονται με στοχευμένες ειδήσεις σε χιλιάδες κρούσματα που στα ρεπορτάζ ταυτίζονται με θανάτους  και να περιγράφουν πέρα από κάθε δεοντολογία συγκεκριμένες περιπτώσεις που τις δραματοποιούν, ίσως υπάρχει και η άλλη πλευρά, η πιο αισιόδοξη. Μέσα στην εμμονή των εμβολισμών φαίνεται ότι ξεχνάμε τη φυσική ανοσία, την περίφημη ανοσία της αγέλης στην οποία από την αρχή της πανδημίας πολλοί επιστήμονες είχαν επενδύσει.

Ένα ολόκληρο κράτος, η Σουηδία στήριξε τη στρατηγική της σε αυτή και σήμερα μετά από δύο χρόνια ελεύθερης κυκλοφορίας χωρίς καραντίνες έχουν καθημερινά  δύο έως πέντε θανάτους και στο σύνολο2.000 θανάτους λιγότερους από τη χώρα μας. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η πρόβλεψη του επικεφαλής λοιμωξιολόγου της Σουηδίας ότι οι χώρες με καραντίνα εμποδίζουν τους πολίτες τους να νοσήσουν και άρα κάποια στιγμή θα το πληρώσουν φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται.

Φυσική νόσηση και ανοσία κοινότητας:Τα lockdown είναι διπλά προβληματικά.

Σε πολλά άρθρα μας έχουμε τονίσει πολλούς μήνες πριν ότι τα lockdown  είναι διπλά προβληματικά. Πρώτα από όλα διαλύουν την οικονομία και την κοινωνία. Και δεύτερον ενώ δημιουργούν τεράστια οικονομικά, προσωπικά, ψυχολογικά προβλήματα την ίδια ώρα κρατούν  τους ανθρώπους μακριά από τη φυσική νόσηση που δημιουργεί το περίφημο ανοσολογικό τείχος που τόσο διαφημίστηκε τους προηγούμενους μήνες. Οι εμβολιασμοί που  προβάλλονται ως η μόνη λύση φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την προστασία του πληθυσμού από μόνοι τους. Απόδειξη ότι ενώ έχουμε δεκάδες εκατομμύρια εμβολιασμένους πανευρωπαϊκά ο ιός κυκλοφορεί και οδηγεί σε καταστάσεις που τόσο διεκτραγωδούνται καθημερινά.  Που βρίσκεται λοιπόν η λύση;

Φυσική νόσηση και ανοσία κοινότητας: ηλικιωμένοι και  πάσχοντες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν.

Ήταν εξ’ αρχής πάγια θέση μας ότι οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από κάποιο σοβαρό νόσημα και γενικότερα οι υψηλού κινδύνου μπορούν να ωφεληθούν από τα εμβόλια. Είχαμε μάλιστα αναπτύξει τη θεωρία του φλεγομένου κτιρίου για τους ενδοιασμούς για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Οι ένοικοι του πρώτου ορόφου ενός φλεγομένου κτιρίου που κινδυνεύουν άμεσα από τις φλόγες που πλησιάζουν πηδούν για να γλυτώσουν ακόμη και αν φοβούνται την πτώση. Όσοι όμως βρίσκονται μακριά από τις φλόγες μπορούν να περιμένουν. Ένας νέος έχει ελάχιστο κίνδυνο βαριάς νόσου και οι αριθμοί μιλούν για απειροελάχιστο  ποσοστό νέων και υγειών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή πολύ περισσότερο πεθαίνουν.

Οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν.

Η επίσημη στάση όμως ήταν καραντίνα και εμβολιασμός όλων. Όμως οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν και άρα η ελεύθερη κυκλοφορία τους που επιχειρείται, διασπείρει τον ιό. Πρέπει να το καταλάβουμε. Ο ιός μεταδίδεται από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μόνο που οι τελευταίοι υποβάλλονται σε εξαντλητικά τεστ και έχουν εξοβελιστεί από την κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Οι εμβολιασμένοι από την άλλη κυκλοφορούν ελευθέρα και ανεξέλεγκτα  και μεταδίδουν παντού. Μια αξιόπιστη στάση θα ήταν τεστ σε όλους και μάλιστα δωρεάν.

Και οι νέοι και υγιείς; Από τα 7000-8000 κρούσματα την ημέρα η συντριπτική πλειοψηφία νοσεί ελαφρά χωρίς να πηγαίνει στο νοσοκομείο. Αυτή η συντριπτική πλειοψηφία είναι η ελπίδα του αύριο. Γιατί; Ας δούμε μια μεγάλη Αμερικανική έρευνα.

Φυσική νόσηση και ανοσία κοινότητας:μια Αμερικανική μελέτη για την επαναμόλυνση.

Η μελέτη αυτή με τον τίτλο «Reinfection With Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) in Patients Undergoing Serial Laboratory Testing» (« Επανάληψη μόλυνσης με SARS-CoV-2 σε ασθενείς που υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες  εργαστηριακές εξετάσεις »).

Αφορά μια ανασκόπηση περισσότερων από 9.000 ασθενών στις ΗΠΑ με σοβαρή λοίμωξη COVID-19  που έδειξε ότι λιγότερο από το 1% όσων είχαν νοσήσει με SARS-CoV-2 προσβλήθηκε ξανά από την ασθένεια. Εξετάστηκαν  δεδομένα από 62 μονάδες υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι 63 από τους 9.119 ασθενείς (0,7%) με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 προσβλήθηκαν από τον ιό για δεύτερη φορά. Από τους 63 που μολύνθηκαν εκ νέου, δύο (3,2%) πέθαναν.

 Οι ασθενείς που κατηγοριοποιήθηκαν ως μη λευκοί διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης από τους λευκούς ασθενείς. Η ανάλυσή βρήκε επίσης ότι το άσθμα και η εξάρτηση από τη νικοτίνη συσχετίζονται με επαναμόλυνση. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό πνευμονίας, καρδιακής ανεπάρκειας και οξείας νεφρικής βλάβης με επαναμόλυνση σε σύγκριση με την πρωτογενή λοίμωξη. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες αυτού του είδους στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases». Υποστήριξη για αυτή τη μελέτη παρείχαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. 

Νοσήσαντες:Πόσο διαρκεί η ανοσία τους;

Οι νοσήσαντες λοιπόν δεν είναι άτρωτοι ασφαλώς αλλά νοσούν σε πολύ μικρό ποσοστό και μάλιστα ελαφρύτερα από την πρώτη φορά. Πόσο όμως διαρκεί η ανοσία τους; Μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  “The Lancet Microbe” με τίτλο  “The durability of immunity against reinfection by SARS-CoV-2: a comparative evolutionary study”  δείχνει ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορούν να περιμένουν ότι η ανοσία έναντι της επαναμόλυνσης θα διαρκέσει 3-61 μήνες μετά την εμφάνιση του covid-19 εάν ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Αν λοιπόν έχουμε διασπορά στην κοινότητα και νοσούν πολλοί, οι περισσότεροι θα φτιάξουν την ανοσία της κοινότητας αρκεί να μην είναι οι υψηλού κινδύνου που οδηγούνται στα νοσοκομεία. Αυτοί πρέπει να απομονωθούν ή/και να εμβολιστούν. (Και όχι ασφαλώς  με πιστοποιητικό εμβολιασμού να κατακλύζουν ελεύθερα τα καφενεία καθημερινά). Και βέβαια πίσω και πάνω από όλα θα πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό σύστημα υγείας. Οι χώρες της καραντίνας δυστυχώς τώρα δημιουργούν  τείχος ανοσίας και οι πιο αδύναμες από αυτές -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- δυστυχώς πολύ οδυνηρά.