Επιστρέψαμε στην ανοσία της αγέλης;

Επιστροφή στην ανοσία αγέλης. Άρθρο του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την πανδημία του κορονοϊού

Επιστροφή στην ανοσία αγέλης; (ανοσία κοινότητας)

(άρθρο:Επιστροφή στην ανοσία αγέλης;) Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε στα τελευταία άρθρα μας να αξιολογήσουμε τα όσα συνέβησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια την Ελλάδα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού ας θυμηθούμε μια έννοια που καταδικάστηκε και καταδιώχθηκε όσο καμία άλλη. Την ανοσία της αγέλης ή όπως θα έπρεπε να λέγεται την ανοσία της κοινότητας. Ο όρος επίτηδες χρησιμοποιήθηκε με την πρώτη του μορφή για να προκαλέσει αντανακλαστικά την αντίδραση. Ας δούμε όμως τι είναι ανοσία της κοινότητας. Τον όρο τον εξηγήσαμε πολλές φορές σε άρθρα μας, όμως τον ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Όλοι κυκλοφορούμε ελεύθερα, χωρίς καραντίνα, πηγαίνουμε στις εργασίες μας, τα σχολεία και τα καταστήματα. Για ψυχολογικούς λόγους σε κάποιους χώρους δείχνουμε και πιστοποιητικά εμβολιασμού. Γιατί για ψυχολογικούς λόγους; Γιατί τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει δεν είναι αποτελεσματικά για την μετάλλαξη Ο1 και Ο2 που κυριάρχησαν. Είναι φτιαγμένα για τον αρχικό ιό και έχουν μερική αποτελεσματικότητα για τον ιό Δ που από τον Φεβρουάριο έχει εξαφανιστεί. Άρα εμβολιασμένοι και μη είμαστε εκτεθειμένοι στη νέα μετάλλαξη χωρίς διαφορά στην προστασία.

Επιστροφή στην ανοσία αγέλης; Ο εκφυλισμός της πανδημίας.

Εκείνο επομένως που λειτουργεί είναι η φυσική ανοσία. Κολλάμε τον ιό, ασθενούμε, θεραπευόμαστε και συνεχίζουμε τις ζωές μας. Λίγοι χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο, ακόμη πιο λίγοι στις εντατικές και ακόμη λιγότεροι πεθαίνουν. Να μην ξεχνάμε ότι αν κάποιος δε χρειάζεται να νοσηλευθεί δεν κινδυνεύει ούτε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις του.

Επομένως η πανδημία έχει εκφυλιστεί και κανένας ιδιαίτερος κίνδυνος δε φαίνεται να υπάρχει. Γιατί κάποιοι συνεχίζουν και μετρούν κρούσματα και λύματα είναι γιατί αυτή είναι η δουλειά τους και αυτό έκαναν πάντα. Απλώς δε θα πρέπει να μας τρομοκρατούν, θα πρέπει να φύγουν από το προσκήνιο και να σταματήσουν να προβάλλουν τον προσεχή Σεπτέμβριο ως φόβητρο. Γιατί εκτός δραματικού απροόπτου ο επόμενος χειμώνας δε φαίνεται να κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Επιστροφή στην ανοσία αγέλης; Το  θα συμβεί το φθινόπωρο;

Τι θα γίνει το φθινόπωρο; Αν έλθουν νέα εμβόλια για την παραλλαγή Ο, θα πρέπει να εμβολιαστούν οι άνω των 70, οι έχοντες σοβαρό αναπνευστικό, καρδιολογικό, νεφρολογικό, αιματολογικό νόσημα και οι ανοσοκατασταλμένοι. Όπως ακριβώς γίνεται με το ιό της γρίπης. Και μάλιστα όχι υποχρεωτικά. Οι νέοι και τα παιδιά δε χρειάζονται καμία παρέμβαση και οι μεσήλικες με προσωπική ευθύνη ανάλογα με τα προβλήματα υγείας τους θα λαμβάνουν τα ατομικά τους μέτρα. Ότι άλλο συμβεί θα είναι ύποπτο.

Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Βέβαια αυτά θα έπρεπε να έχουν συμβεί και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Οι άνω των 70 και έχοντες σοβαρό νόσημα θα έπρεπε να απομονωθούν στην πρώτη φάση, να εμβολιαστούν αλλά όχι υποχρεωτικά στη δεύτερη φάση και να περιοριστούν οι δραστηριότητες και η κυκλοφορία τους. Το ότι εμβολιάστηκαν μικρά παιδιά με μηδενική θνησιμότητα και νέοι που σπανιότατα παρουσίασαν σοβαρό πρόβλημα θα παραμείνει για άλλους ερωτηματικό και σε άλλους θα προκαλεί ντροπή για τις σκοπιμότητες που έκρυβε. Από τη στιγμή μάλιστα που όπως έχουμε ήδη συζητήσει διεξοδικά δεν υπήρχε περίπτωση να χτιστεί τείχος ανοσίας, όλη η προσπάθεια εγκυμονούσε μονάχα κινδύνους και καμία ωφέλεια.

Το κόστος των περιορισμών και των lockdown.

Έκλεισαν τα σχολεία, περιορίστηκε η οικονομική δραστηριότητα, δημιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήματα, κλονίστηκε η ψυχική υγεία των ανθρώπων, εμποδίστηκε η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, διασύρθηκε η επιστημονική αυθεντία και εξαφανίστηκε κάθε είδος διαλόγου, προς τι; Η Σουηδία, η μόνη χώρα που τόλμησε να δοκιμάσει την ανοσία της κοινότητας πέτυχε. Με πολύ λιγότερα θύματα από εμάς έζησε μια κανονική ζωή με μέτρα αλλά χωρίς ακρότητες.

Οι άλλες χώρες την ακολούθησαν στην τελευταία φάση της πανδημίας από ανάγκη, για να διασώσουν ότι σωζόταν στην οικονομία τους. Γιατί όσα ζούμε με την οικονομία, μόνο ένας φανατικός μπορεί να υποστηρίξει ότι αφορούν μόνο τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο και όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά μεγέθη το γνωρίζουν καλά. Καταστρέψαμε τους ανθρώπους, την κοινωνία, την οικονομία και τις συνέπειες θα τις πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Οι γενιές των μικρών παιδιών που μεγαλώνουν θα κουβαλούν ένα αχρείαστο εμβολιασμό και πολλά ψυχικά στίγματα.

Επειδή ως λαός διακρινόμαστε για την κοντή μας μνήμη πιστεύω ότι δε θα αποδώσουμε σε κανέναν ευθύνες. Τουλάχιστον ας διδαχθούμε από τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Αν και χωρίς αυτοκριτική και με το φανατισμό που μας διακρίνει φοβάμαι ότι δε θα συμβεί ούτε αυτό. Και θα είμαστε και πάλι εκτεθειμένοι σε μια ακόμη αποτυχία που θα φέρει νεκρούς και ζωντανούς- νεκρούς.