Φταίνε όσοι δεν εμβολιάστηκαν για τις μεταλλάξεις;

Εμβόλια κατά κορονοϊού και μεταλλάξεις.Άρθρο του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου,καρδιολόγου στο Μαρούσι

Εμβόλια κατά κορονοϊού και μεταλλάξεις.

(Εμβόλια κατά κορονοϊού και μεταλλάξεις) Έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά στην πορεία της αρθρογραφίας μας ότι θεωρούμε γενικά τα εμβόλια ως μια σημαντική κατάκτηση της επιστήμης. `Επίσης έχουμε καταστήσει σαφές ότι σε ένα εμβολιασμό ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Και αυτό στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού σημαίνει ότι μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους η άποψη ότι για να σωθούν οι πολλοί αξίζει να θυσιάσουμε και μερικούς αρκεί τα ποσοστά τους να μην είναι πολύ υψηλά.

Αυτή η άποψη ταιριάζει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σε προσβλητικό για την μοναδική ανθρώπινη αξία τρόπο σκέψης. Επίσης είναι σαφές ότι όταν πρόκειται για τη ζωή κάποιου κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει σε συμπεριφορές που δεν συμφωνεί να ακολουθήσει όποιο και να είναι το τίμημα.

Εμβόλια κατά κορονοϊού και μεταλλάξεις.Ευθύνονται όσοι δεν εμβολιάστηκαν για τις μεταλλάξεις;

Βέβαια στη μάχη για τον πάση θυσία εμβολιασμό όλων ακούμε τελευταία πολιτικούς κυρίως αλλά και αδαείς που επαναλαμβάνουν ως φερέφωνα τα όσα ακούγονται από τα στρατευμένα  ΜΜΕ τους, να επιχειρηματολογούν εκ του προχείρου και να λένε διάφορα επιστημονικά απαράδεκτα πράγματα. Ένα από τα επιχειρήματα που ακούμε τελευταία είναι ότι όσοι δεν εμβολιάστηκαν ευθύνονται για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού.

Και μάλιστα επίσημα πρόσωπα τους κατονομάζουν ως τους υπαιτίους για την εμφάνιση ενός τέταρτου θανατηφόρου κύματος.  Και αυτό γίνεται αφ’ ενός μεν για να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι ακόμη το σκέφτονται και αφ’ ετέρου για να στοχοποιηθούν οπότε να αυξηθούν οι ηθικές και κοινωνικές πιέσεις απέναντί τους. Όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακρίβεια από αυτή που εκφράζεται με την άποψη. Για να το καταλάβουμε πρέπει να κατανοήσουμε λίγα πράγματα για το τι είναι μετάλλαξη.

Τα εμβόλια και η πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού.

Για τις μεταλλάξεις είχαμε γράψει και σε παλιότερο άρθρο μας. Ο όρος μετάλλαξη περιγράφει μια αλλαγή που συμβαίνει σε ένα γενετικό υλικό ενός οργανισμού και που προκαλείται στο πλαίσιο κάποιων  μηχανισμών του πολλαπλασιασμού του και των περιβαλλοντικών συνθηκών. Το γενετικό υλικό γνωστότερο ως DNA ή RNA καθορίζει τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού. Αποτελείται από κάποιες χημικές ουσίες, η αλληλουχία των οποίων οδηγεί στη δημιουργία πρωτεϊνών χαρακτηριστικών για τον οργανισμό. Ο άνθρωπος π.χ. έχει καστανά μάτια γιατί μια αλληλουχία μορίων στο DNA του παράγει μια πρωτεΐνη που δίνει αυτό το χρώμα στην κόρη του ματιού.

Η απουσία αυτής της πρωτεΐνης δίνει στο μάτι το γαλανό χρώμα. Αυτή η αλληλουχία λέγεται γονίδιο και μεταφέρεται κληρονομικά. Ο άνθρωπος ως πολυσύνθετος οργανισμός έχει πολύπλοκο γενετικό υλικό. Προκειμένου για έναν ιό τα πράγματα είναι πιο απλά. Επειδή ουσιαστικά οι πρωτεΐνες του είναι ελάχιστες το γενετικό του υλικό, το RNA είναι περιορισμένο.

Συνήθως φτιάχνει τις πρωτεΐνες που του επιτρέπουν να μπει στα κύτταρα και να αναπαραχθεί χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς τους  που ο ίδιος δε διαθέτει. Στην περίπτωση του κορονοϊού η πρωτεΐνη- ακίδα που του επιτρέπει να συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα είναι αυτή στην οποία έχει συγκεντρωθεί όλο το ενδιαφέρον. Εκεί άλλωστε στοχεύουν και τα εμβόλια. Χορηγώντας το  RNA του ιού στον οργανισμό παράγεται η πρωτεΐνη αυτή και στη συνέχεια ο οργανισμός μας φτιάχνει αντισώματα εναντίον της.

Γιατί δημιουργούνται οι μεταλλάξεις;

Το  RNA του ιού μεταλλάσσεται συνεχώς έτσι και αλλιώς. Αυτό γίνεται τυχαία. Όταν όμως ένας ιός βρεθεί σε έναν ευαίσθητο οργανισμό δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει κάποια μετάλλαξη. Επικρατεί το κλασσικό στέλεχος εκτός και αν η μετάλλαξη του δίνει κάποιο εξαιρετικό πλεονέκτημα. Όταν όμως οι άνοσοι αυξάνονται, τότε για να επιβιώσει ο ιός επιστρατεύει τα μεταλλαγμένα στελέχη του γιατί αλλιώς θα εξαφανιστεί.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα. Αν ο ιός μεταλλαχθεί και σε ένα οργανισμό υπάρχουν κλασσικά και μεταλλαγμένα στελέχη και ο οργανισμός αυτός έχει αντισώματα κατά των κλασσικών στελεχών τότε αυτά θα εξαφανιστούν και θα επιβιώσουν τα μεταλλαγμένα που θα πολλαπλασιαστούν στο συγκεκριμένο άνθρωπο και μετά θα μολύνουν τον επόμενο άνθρωπο και ούτω καθ’ εξής μέχρι να επικρατήσουν σε ένα πληθυσμό . Έτσι αν και άνοσος ένας πληθυσμός στο κλασσικό στέλεχος σε λίγο θα είναι ευαίσθητος στο μεταλλαγμένο που θα επικρατήσει.

Φυσική ανοσία,εμβολιασμός και μεταλλάξεις.

Στην περίπτωση της φυσικής ανοσίας διατηρείται κάποια ισορροπία η οποία δεν πιέζει τον ιό ασφυκτικά προς την κατεύθυνση επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών. Όσο όμως πιο μαζικός και εκτεταμένος είναι ένας εμβολιασμός απέναντι σε ένα ταχέως μεταλλασσόμενο ιό, τόσο αυξάνεται η πίεση της «φυσικής» επιλογής να επιβιώσουν και να επικρατήσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη ανθεκτικά στα εμβόλια, εξαντλώντας έτσι πολύ γρήγορα το χρονικό διάστημα προστασίας των εμβολίων στους πληθυσμούς των ευπαθών και ηλικιωμένων που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μεταλλαγές ανθεκτικές στα εμβόλια στο γονίδιο (το RNA)  που παράγει την πρωτεΐνη της ακίδας.

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι συσσωρεύονται μεταλλαγές ανθεκτικές στα εμβόλια στο γονίδιο (το RNA)  που παράγει την πρωτεΐνη της ακίδας και οι οποίες μπορεί να του επιτρέπουν να συνδέεται πιο αποτελεσματικά με το ανθρώπινο κύτταρο ή ακόμη και να αναγνωρίζει νέους κυτταρικούς στόχους (gain of function mutations).

Έτσι εκφράζεται ο φόβος ότι ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πείραμα κατευθυνόμενης δημιουργίας μεταλλάξεων του ιού που θα διαιωνίσει ή και θα επιδεινώσει την επιδημική κρίση. Βέβαια οι φαρμακοβιομηχανίες μας διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα έχουν εμβόλια για τις νέες μεταλλάξεις αλλά αυτό θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο ατελείωτων εμβολιασμών από τον οποίο ωφελημένη δε θα βγει η ανθρωπότητα αλλά η φαρμακοβιομηχανία και οι συνοδοιπόροι σε επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο.

Εμβόλια κατά κορονοϊού και μεταλλάξεις.Δεν ευθύνονται οι μη-εμβολιασμένοι για τις μεταλλάξεις!

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι μη εμβολιασμένοι δεν ευθύνονται για τις μεταλλάξεις. Το ακριβώς αντίθετο. Γιατί αν συνέβαινε αυτό τότε θα έπρεπε να επιβληθεί η άποψη να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων και να εμβολιαστούν γρήγορα όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο και αυτοί δηλαδή που ανήκουν στους φτωχότερους πληθυσμούς.

Αν υπεύθυνοι για τις μεταλλάξεις ήταν οι μη εμβολιασμένοι τότε τα δισεκατομμύρια που δε μπορούν να εμβολιαστούν θα αποτελούν εσαεί τη δεξαμενή των μεταλλάξεων. Και άρα είναι υποκρισία εκ μέρους των φαρμακοβιομηχανιών και όσων πολιτικών και επιστημόνων τις υποστηρίζουν να διατηρούν τις πατέντες και τα υπέρογκα κέρδη τους την ίδια στιγμή που αφήνουν την πλειοψηφία της υφηλίου ανεμβολίαστη.

Αντί να πιέζουν πολιτικοί και επιστήμονες τον περιορισμένο πληθυσμό ενός κράτους να εμβολιστεί θα έπρεπε να επιβάλλουν την υποχρεωτική άρση των πατεντών και την παραγωγή δισεκατομμυρίων δόσεων σε κάθε γωνιά του κόσμου. Βέβαια θα πείτε άλλος ο κολοσσός των φαρμάκων και άλλος ο μπάρμπα- Γιάννης που έχει ενοχές γιατί δεν εμβολιάζεται και θα καταστρέψει την οικογένειά του  και την κοινωνία

Η επικοινωνιακή μάχη για τον εμβολιασμό.

Στην επικοινωνιακή μάχη για τον εμβολιασμό που δε μπορούμε να φανταστούμε γιατί δίνεται με τόσο πάθος και εμπάθεια έχουν προκύψει και ψευδεπίγραφα επιχειρήματα. Είναι ανήθικο να σπιλώνονται άνθρωποι και να στοχοποιούνται απλά και μόνο γιατί προβληματίζονται για την υγεία τους και την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων. Αυτοί που ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου ας προσέξουν γιατί ο διχασμός και ο εξαναγκασμός έχει πληρωθεί ακριβά σε αυτόν τον τόπο.