Η έξαρση της πανδημίας στην Κίνα και οι καραντίνες

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.Καρδιολόγος Μαρούσι Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.

(άρθρο:Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα) Το τελευταίο διάστημα οι Υγειονομικές αρχές παγκοσμίως ασχολούνται με την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα. Το κλειστό καθεστώς της χώρας αυτής που είναι πολύ φειδωλό σε πληροφορίες, επιτρέπει τις διαρροές ειδήσεων πού μιλούν για εκατομμύρια κρούσματα και μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και είναι πολλοί που ενώ μέχρι χθες θαύμαζαν τη χώρα αυτή για το μηδενικό αριθμό κρουσμάτων, έχουν αρχίσει να θεωρούν υπεύθυνη γι’ αυτή την έξαρση την αντίδραση της κοινωνίας που οδήγησε σε άρση των προστατευτικών μέτρων και την ελεύθερη κυκλοφορία. Μήπως όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο;

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.Τα καθολικά lockdown που εφαρμόστηκαν στη χώρα.

Η Κίνα ήταν μια χώρα που επειδή τόσο η οργάνωση του καθεστώτος όσο και η κουλτούρα του λαού της επέτρεπαν, εφάρμοσε πραγματικά καθολικά lockdown με πλήρη εγκλεισμό και κυκλοφορία ενός από κάθε οικογένεια και μόνο για τροφοδοσία. Αυτό είχε μηδενίσει τα κρούσματα και είχε ενισχύσει το θαυμασμό όσων δυτικών επιστημόνων ήταν θιασώτες των αυστηρών μέτρων. Η τάση αυτή ενίσχυε την περίοδο της έξαρσης της νόσου στη Δύση την τρομοκρατία και πολύ συχνά τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος ακούγονταν κραυγές που προειδοποιούσαν ότι αν δεν εντείνουμε τα μέτρα της καραντίνας θα θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων.

Τα lockdown  και το αδύναμο σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Τους φόβους αυτούς, δεδομένου και το αδύναμου συστήματος υγείας μας υιοθέτησαν και οι αρμόδιοι στη χώρα μας εφαρμόζοντας μέτρα από τα αυστηρότερα στο Δυτικό κόσμο. Μάλιστα επειδή είμαστε πάντα πρωτοπόροι σε ευφάνταστες ιδέες, ανακαλύψαμε την έξοδο από τα σπίτια με SMS και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να εφαρμόσουμε μέτρα καταστολής της κυκλοφορίας. Κλείσαμε τα σχολεία, τις επιχειρήσεις, απαγορεύσαμε την κυκλοφορία από νομό σε νομό και στη συνέχεια από… Δήμο σε Δήμο. Επιβάλαμε πρόστιμα σε όποιον κολυμπούσε μόνος του και απαγορεύσαμε σε κάποιον να κάθεται στο ύπαιθρο σε κατάστημα εστίασης αν δεν ήταν εμβολιασμένος.

Η αρθογραφία μας και οι αρνητικές επιπτώσεις των lockdown.

 Για τις αρνητκές επιδράσεις των lockdown είχαμε κατ’ επανάληψη γράψει την εποχή που κάθε διαφορετική γνώμη οδηγούσε στα δικαστήρια για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει στο τέλος του άρθρου σχετικούς συνδέσμους για κάποια ενδεικτικά άρθρα ή να ψέξει ανάμεσα στα δεκάδες άρθρα που δημοσιεύσαμε στις ιστοσελίδες μας (www.cardiodoctor.gr  και www.neasmirni.cardiodoctor.gr ).Τα ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της καραντίνας τα βιώνουμε ήδη και θα τα βιώσουμε εντονότερα στο μέλλον.

Τα προβλήματα και οι θάνατοι παραμένουν.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται σε ασυνήθιστα ακραίες συμπεριφορές των μαθητών όλων των βαθμίδων, η οικονομία όσο και αν κρυβόμαστε πίσω από τον πόλεμο ξέρουμε ότι διαλύθηκε από τις καραντίνες, όσο για τα κοινωνικά προβλήματα φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη. Τα προβλήματα υγείας είναι στα ύψη, οι θάνατοι ανεβαίνουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και δεν είναι πια μυστικό ότι τα ψυχιατρικά προβλήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση. Όσα είχαμε γράψει δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

 Όμως σώσαμε ζωές υποστηρίζουν κάποιοι. Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε. Στη χώρα μας είχαμε 35.000 θανάτους ενώ στη Σουηδία μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό που δεν ακολούθησε μοντέλο lockdowns οι θάνατοι ήσαν λιγότεροι από 22.000. Άλλα ήταν τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν και δε λήφθηκαν ποτέ για να προστατευθούν οι άνθρωποι, όπως τα σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς και τα σχολεία. Την ίδια ώρα π.χ. που απαγορευόταν η κυκλοφορία κάποιου μοναχικού στο αυτοκίνητό του, οι άνθρωποι στοιβάζονταν σαν σαρδέλες στα λεωφορεία και το μετρό.

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα και το λάθος της τακτικής της καραντίνας.

Όμως εκτός από όσα έχουμε ξαναπεί και μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενα άρθρα μας η Κίνα μας αποδεικνύει το πόσο λάθος είναι η τακτική της καραντίνας. Ο ιός δεν κυκλοφορεί, η κοινωνία δεν μπορεί να μένει εσαεί κλειστή οπότε κάποια στιγμή έστω και καθυστερημένα η πανδημία θα σαρώσει. Ας το εξηγήσουμε λίγο περισσότερο αυτό. Για να ολοκληρώσει την ανοσία του ένας πληθυσμός θα πρέπει να μολυνθεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Αυτό λέγεται ανοσία της κοινότητας (ή για σαφείς αρνητικούς ψυχολογικούς λόγους κυκλοφόρησε ως ανοσία της αγέλης).

Αν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια με τα οποία εμποδίζεται η νόσηση και η μετάδοση δε χρειάζεται κάποιος να νοσήσει αλλά αρκεί ο εμβολιασμός. Δυστυχώς τα υπάρχοντα εμβόλια δε μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές τις συνθήκες, οπότε η φυσική νόσηση είναι απαραίτητη. Αυτή για να μην επιβαρύνει τραγικά το σύστημα υγείας θα πρέπει να γίνει σταδιακά και να προστατευθεί ο ευάλωτος πληθυσμός. Θα μπορούσαν δηλαδή να περιοριστούν οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι που δεν είχαν και λόγο να κυκλοφορούν και να συνεχίσει με προσοχή η υπόλοιπη κοινωνία να ζεί.

 Και ξανά ανησυχία.

Ακούμε σήμερα τους θιασώτες των  lockdown να λένε ότι δεν ανησυχούν για την κατάσταση στην Κίνα γιατί στην Ευρώπη είμαστε θωρακισμένοι αφού οι πληθυσμοί έχουν έρθει σε επαφή με τα στελέχη του κορονοϊού, οπότε μια πανδημία είναι απίθανη. Εξυμνούν εκ των υστέρων και συγκαλυμμένα την ανοσία της αγέλης που αναθεμάτιζαν. Αντίθετα στην κλειστή μέχρι σήμερα Κίνα (που κατά την προσωπική μου άποψη δεν άνοιξε λόγω διαδηλώσεων αλλά γιατί κάποτε έπρεπε να ανοίξει) οι «παρθένοι» πληθυσμοί που είχαν μεν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν νοσήσει ασθενούν κατά εκατομμύρια, επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας αυξάνοντας τους θανάτους και γίνονται φυτώριο ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων.

            Κατά τα φαινόμενα τα ασφυκτικά lockdown της Κίνας οδηγούν σε καταστροφή, τα αυστηρά της Δύσης δεν απέδωσαν και τις επιπτώσεις τις πληρώσαμε και θα τις πληρώνουμε για πολύ καιρό σε όλα τα επίπεδα, ενώ η λογική και αξιοπρεπής διαχείριση της Σουηδίας πέτυχε και την κοινωνία να μην πληγώσει και θανάτους να αποφύγει.

Υ.Γ.  Αρθρά σχετικά με τα  locdown

Θα μας κλείσουν και πάλι μέσα; (20/9/2020)

Απολογισμός της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού (22/5/2020)

Είναι τα lockdown λύση στην πανδημία του κορονοϊού; (12/11/22)

Ας μιλήσουμε λίγο για τη Σουηδία (1/12/22)

Τι γίνεται με τη φυσική ανοσία και την ανοσία της κοινότητας; (21/11/2021)

Επιστρέψαμε στην ανοσία της αγέλης; (15.6/2022)