Αρρυθμίες

Αρρυθμίες,Καρδιακή Αρρυθμία,Καρδιακές Παθήσεις

Αρρυθμίες

Οι αρρυθμίες (καρδιακή αρρυθμία) είναι από τα πιο πολύπλοκα καρδιολογικά προβλήματα γιατί δεν είναι κάτι ενιαίο. Σχετίζονται και με άλλες καρδιακές παθήσεις.

Είναι πολλών ειδών, οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους και μπορούν να διαγνωστούν με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Και βεβαίως αφού διαγνωστούν σωστά, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με τις αρρυθμίες και δηλώνουν αρρυθμιολόγοι.

Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμοι για τις ειδικές επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Συνεχίζω όμως να πιστεύω ότι το θαυμαστό όργανο που λέγεται καρδιά πρέπει πάντα να το αντιμετωπίζουμε σφαιρικά και όχι απομονωμένα. Ο καλός καρδιολόγος θα διαγνώσει την αρρυθμία, θα ψάξει να βρει την αιτία της και αν χρειαστεί θα παραπέμψει για ειδική θεραπεία στον αρρυθμιολόγο.

Αρρυθμίες Διάγνωση-Αιτίες

Μπορεί όμως βάζοντας τη σωστή διάγνωση να λύσει το πρόβλημα με τη σωστή θεραπεία που δε σχετίζεται με την αρρυθμία αλλά με την αιτία της. Θα θεραπεύσει π.χ. τη στεφανιαία νόσο στην οποία οφείλονται οι σοβαρές κοιλιακές αρρυθμίες . Εμφανίζονται με τη μορφή μεμονωμένων συστολών κοιλιακή ταχυκαρδία μη εμμένουσα ή εμμένουσα και βέβαια ως θανατηφόρα κοιλιακή μαρμαρυγή .

Άλλης σημασίας και αιτιολογίας είναι οι υπερκοιλιακές αρρυθμίες με τη μορφή μεμονωμένων υπερκοιλιακών συστολών. Αυτές μπορεί να σχετίζονται με άγχος ή χρήση καφέ, παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδιάς που μπορεί να σχετίζονται με κάποια κυκλώματα μέσα στην καρδιά η κολπική μαρμαρυγή που μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις του θυρεοειδούς, βαλβίδων ή να είναι αγνώστου αιτιολογίας. Όλες αυτές οι αρρυθμίες απαιτούν καλή γνώση του ασθενή, σωστή παρακολούθηση. Χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης, τη σωστή επιλογή φαρμάκου και την αξιοποίηση των κατάλληλων μέσων επεμβατικής θεραπείας όπου χρειάζεται.

Αρρυθμίες και Βηματοδότες

Στην κατηγορία των θεραπειών των αρρυθμιών είναι και μηχανήματα όπως οι βηματοδότες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί και σώσει χιλιάδες ανθρώπων στον τόπο μας αλλά έχουν τύχει και καταχρηστικής τοποθέτησης σε πολλούς -λιγότερους από τους πρώτους ελπίζω- για λόγους κακής εκτίμησης ή σκοπιμότητας.

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
Εδικός Καρδιολόγος, Μαρούσι