Τελικά έχουμε αποτύχει. (Μια ανεπαρκής ηγεσία σε εποχές κορονοϊού)

 

Ανεπαρκής ηγεσία και κορονοϊός.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

ΤΡΩΕΣ

Είν’ η προσπάθειές μας, των συφοριασμένων·
είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων.
Κομμάτι κατορθώνουμε· κομμάτι
παίρνουμ’ επάνω μας· κι αρχίζουμε
να ’χουμε θάρρος και καλές ελπίδες.

Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά.
Ο Αχιλλεύς στην τάφρον εμπροστά μας
βγαίνει και με φωνές μεγάλες μάς τρομάζει.—

Είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων.
Θαρρούμε πως με απόφαση και τόλμη
θ’ αλλάξουμε της τύχης την καταφορά,
κι έξω στεκόμεθα ν’ αγωνισθούμε.

Aλλ’ όταν η μεγάλη κρίσις έλθει,
η τόλμη κι η απόφασίς μας χάνονται·
ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει·
κι ολόγυρα απ’ τα τείχη τρέχουμε
ζητώντας να γλιτώσουμε με την φυγή.

Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω,
στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος.
Των ημερών μας αναμνήσεις κλαιν κι αισθήματα.
Πικρά για μας ο Πρίαμος κι η Εκάβη κλαίνε.

Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ

Ανεπαρκής ηγεσία και κορονοϊός.

(Ανεπαρκής ηγεσία και κορονοϊός) Μέσα λοιπόν και πάλι! Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας η σύντομη ανάπαυλα του ανοίγματος των καταστημάτων. Μα το είχαν πει οι «ειδικοί» σε όλα τα πάνελ που αφειδώς τους προσφέρονται ως βήμα  καθημερινά από τα στρατευμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αν παρουσιαστεί αύξηση των κρουσμάτων θα γυρίσουμε πάλι πίσω. Και γυρίσαμε εν μέσω απειλών για την καταστροφή που έρχεται. Μόνο που η καταστροφή είναι ήδη εδώ.

Είναι η καταστροφή των παιδιών που δίνουν εξετάσεις και συμπληρώνουν τρείς μήνες της παρωδίας που λέγεται τηλεκπαίδευση, είναι η καταστροφή όσων παιδιών πηγαίνουν στο σχολείο αφού έμειναν μέσα δύο μήνες και ίσως ξανακλειστούν μέσα σε λίγο, είναι η καταστροφή όσων εδώ και τρεις μήνες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους βγάζοντας σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό τους, είναι η καταστροφή όσων ανοιγοκλείνουν τα καταστήματά τους με τεράστια ζημιά. Μα το κράτος τους αποζημιώνει θα πει κάποιος. Είναι αλήθεια πως μοιράζει χρήματα -με μεγαλύτερη φειδώ γιατί τελειώνουν τελευταία- αλλά αυτά είναι αντίδωρο για τη ζημιά που γίνεται. Ένας λαός που βλέπει τα δικαιώματά του και την αξιοπρέπειά του να καταρρακώνονται και το μέλλον του να φαντάζει εφιάλτης. Ένας λαός που η ψυχική του υγεία βλάπτεται ανεπανόρθωτα

Ανεπαρκής ηγεσία και κορονοϊός.Lockdown και θυσίες.

Μα θα πει κάποιος ότι όλες αυτές οι θυσίες γίνονται για τη σωτηρία όσων κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Ως κοινωνία προστατεύουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους. Καλό είναι να κάνουμε κριτική σε όσους μας καταστρέφουν αλλά μήπως δεν υπάρχει άλλος δρόμος; Είναι σαφές ότι το lockdown είναι επιλογή και όχι μονόδρομος. Διαλέξαμε για άγνωστους λόγους αυτούς τους επιστήμονες που η μόνη τους μέριμνα είναι να πλειοδοτούν σε περιοριστικά μέτρα. Μέχρι μονά ζυγά στην κυκλοφορά των πολιτών βάσει των ταυτοτήτων τους ακούσαμε αυτή την εβδομάδα.

Η φαντασία τους καλπάζει. Αφού οι ίδιοι εξασφάλισαν την ευημερία τους που ξεκινά από τους παχυλούς μισθούς που τους προσφέρουν πάνω και κάτω από το τραπέζι διάφορα συμφέροντα, καταστρέφουν σκληρά και ανάλγητα έναν ολόκληρο λαό. Και όχι μόνο αυτό, θέλουν να δρέψουν τις δάφνες της επιτυχίας. «Χάρη σε εμάς και σε μια αποφασιστική πολιτική ηγεσία σωθήκατε».

Ανεπαρκής ηγεσία και κορονοϊός.Όλοι απέτυχαν.

Χωρίς καμία αμφιβολία σας λέω ότι όλοι απέτυχαν. Μια ομάδα κρατικών επιστημόνων που μόνο καταστροφολογούν. Μια φοβική κυβέρνηση που εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα και νομοθετεί ακάθεκτη εν μέσω επιδημιολογικού πολέμου. Μόνο που το fair play ορίζει ότι στους πολέμους δε νομοθετούμε. Μια ακόμη πιο φοβική αντιπολίτευση που το μόνο που κάνει είναι να ζητά πιο αυστηρά μέτρα και να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν τα πήρε. Μια πνευματική ηγεσία ανύπαρκτη. Κι όμως υπάρχουν λύσεις.

Ανεπαρκής ηγεσία και κορονοϊός.Τεστ για όλο τον πληθυσμό.Μία μελέτη.

Είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο μας για κάποιες λύσεις που προτείνουν άλλοι επιστήμονες όπως τα τεστ για όλο τον πληθυσμό. Και με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε κάτι που τελικά τα χορτάτα με κρατική παπαγαλίνη που στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ ΜΜΕ, αποσιώπησαν. Το θέτουμε στην κρίση σας:

«Οικονομική μελέτη που έκανε το ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου η οποία αφορά σε ένα σχέδιο καθολικού ελέγχου με Rapid Test για τον κορωνοϊό διαπίστωσε ότι για τη διεξαγωγή δύο γύρων τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό εντός έντεκα ημερών χρειάζονται συνολικά 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πλάνο έτοιμο προς υλοποίηση.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 10.000 σταθμών διεξαγωγής τεστ ανά την επικράτεια με βάση τον πληθυσμό του κάθε δήμου και την διεξαγωγή δωρεάν rapid tests σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας.

Το Σχέδιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Φάση 1 της προετοιμασίας, όπου αγοράζονται τα απαραίτητα τεστ, ο υγειονομικός εξοπλισμός, λαμβάνει χώρα η δημιουργία των σταθμών διεξαγωγής και η διανομή όλων των υλικών σ’ αυτούς.

Φάση 2 αυτή της επικοινωνίας του εγχειρήματος στο κοινό με την οργάνωση επικοινωνιακής καμπάνιας, ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα η γνώση και η συμμετοχή των πολιτών.

Φάση 3 η οποία προβλέπει την διεξαγωγή των τεστ με την προσέλευση των πολιτών στα κέντρα, την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού σε κάθε ένα από αυτά για την διεξαγωγή των τεστ και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον κάθε πολίτη.

Όσοι θα διαγιγνώσκονται αρνητικοί θα λαμβάνουν με ένα κρατικό πιστοποιητικό, το οποίο θα έχουν πάντα μαζί τους, ώστε να ελέγχονται από τις Αρχές για την εφαρμογή του νόμου. Οι διαγνωσμένοι αρνητικοί θα έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς στην επικράτεια, θα μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, να επισκέπτονται μαγαζιά και να επιστρέψουν στην ζωή τους – φυσικά με κάποια μέτρα όπως η χρήση μάσκας και αποστάσεων.

Αντίθετα, κάθε διαγνωσμένος θετικός αλλά και οι πολίτες οι οποίοι θα επιλέξουν να μην προσέλθουν στην διαδικασία αυτή θα υποχρεώνονται σε απομόνωση μαζί με όσα άτομα συγκατοικεί ο καθένας, για 14 ημέρες. Αυτό θα επιτρέπει την διάγνωση σχεδόν όλων των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα, την απομόνωσή τους και την μείωση της περαιτέρω διασποράς.

Στην παρούσα μελέτη, παρουσιάζεται τόσο η νομική αντιμετώπιση του παραπάνω σχεδίου όσο και μια πρόταση για το επιχειρησιακό πλάνο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη διεξαγωγή των μαζικών τεστ για την τήρηση των παραπάνω προβλέψεων.  

Σύμφωνα με το πλάνο ο χρόνος που για την διεξαγωγή των τεστ είναι 3 ημέρες. Αρχικά θα γίνουν δύο μαζικοί γύροι τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό με διαφορά 5 ημερών. Έτσι όχι μόνο θα βρεθούν αλλά και θα απομονωθούν όλα τα ενεργά κρούσματα εντός της χώρας μας προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς αλλά και να διασφαλιστεί πως μέσα από την διαδικασία του μαζικού ελέγχου δεν θα διαφύγουν κρούσματα τα οποία θα αποτελούν δυνητικά εστίες κινδύνου.

Σημαντικό σημείο στο Σχέδιο είναι η επανάληψη των μαζικών ελέγχων σε επίπεδο γενικού πληθυσμού τουλάχιστον για ένα εξάμηνο (ή για ολόκληρο το έτος) μια φορά κάθε μήνα. Με αυτόν τον τρόπο διαγιγνώσκονται όλα τα θετικά κρούσματα που δημιουργούνται με τον χρόνο έστω και εάν αυτά, είναι από ελάχιστες θετικές περιπτώσεις οι οποίες μετέδωσαν τον ιό εντός της χώρας, αποφεύγοντας έτσι ένα νέο ξέσπασμα που θα οδηγήσει σε πίεση του Συστήματος Υγείας και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Το κόστος του Σχεδίου είναι πολύ μικρότερο από όσα δαπανούνται σήμερα για την διάσωση της οικονομίας.

Ειδικότερα, το Σχέδιο για τη διεξαγωγή δύο γύρων τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό εντός έντεκα ημερών κοστίζει συνολικά 150 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα κόστη προετοιμασίας, επικοινωνίας και διεξαγωγής των τεστ.

Κάθε περαιτέρω γύρος μαζικών τεστ έχει συνολικό κόστος 72 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την χώρα. Ως εκ τούτου, εάν η πολιτεία επιλέξει να προχωρήσει σε μαζικά τεστ για 6 μήνες θα χρειαστούν 582 εκατ. ευρώ και για έναν ολόκληρο χρόνο μόλις 1,09 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά δείχνουν την μεγάλη διαφορά μεταξύ των σημερινών πακέτων στήριξης της οικονομίας και του προτεινόμενου σχεδίου.

Η ανεύρεση των θετικών κρουσμάτων και η απομόνωσή τους σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή των τεστ καταφέρνει να σπάσει τις αλυσίδες διασποράς, να μειώσει την διασπορά του ιού και εν τέλει να σώσει ζωές ανθρώπων οι οποίοι εάν είχαν προσβληθεί από τον ιό ίσως και να είχαν άσχημη κατάληξη. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να κλείσει η οικονομία και να πιεστούν περαιτέρω οι πολίτες οικονομικά και ψυχολογικά.

Το σχέδιο όπως λέει, είναι πλήρως εφαρμόσιμο, κοστολογημένο και αποτελεσματικό στην διαχείριση της πανδημίας, την ώρα, μάλιστα, που τα εμβόλια αργούν και το φως δεν φαίνεται ακόμη στην άκρη του τούνελ είναι, ίσως, το μόνο σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών χωρίς τον οικονομικό και ψυχολογικό μαρασμό τους.»

Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Αντίθετα γίνονται ελάχιστα τεστ και ερωτηθείς ένας από τους κρατικούς παράγοντες είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν τεστ γιατί το προσωπικό ασχολείται με τους εμβολιασμούς. Μια πολύ στοιχειώδης σκέψη λέει γιατί δε χρησιμοποιούνται ιατροί ειδικοτήτων που εκ των πραγμάτων έχουν παροπλιστεί (ουρολόγοι, ΩΡΛ κλπ.) για τους εμβολιασμούς ή τα τεστ; Έτσι κι αλλιώς οι συγκεκριμένες και πολλές άλλες ειδικότητες έχουν λόγω κορονοϊού μειώσει δραματικά τα χειρουργεία τους.  Ανικανότητα, διαπλοκή, φοβίες;  Τελικά μήπως οι συνωμοσιολόγοι έχουν δίκαιο;

Υ.Γ.  Μια πολύ απλή σκέψη στην οποία θα επανέλθουμε είναι στην περίφημη επιτροπή ειδικών να συμπεριληφθούν και οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων και άλλες κοινωνικές ομάδες. το θέμα έχει προ πολλού πάψει να είναι μόνο στενά υγειονομικό).