Άυλη συνταγογράφηση: πρόοδος ή υποβάθμιση;

Άυλη συνταγογράφηση. Καρδιολόγος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος,Μαρούσι

Άυλη συνταγογράφηση.Το πρώην ΙΚΑ και η απρόσωπη συνταγογράφηση.

(Άυλη συνταγογράφηση) Μια από τις πρακτικές που οδήγησε το αλήστου μνήμης ΙΚΑ στην ανυποληψία ήταν ότι είχε μεταβληθεί σε ένα μηχανισμό απρόσωπης συνταγογράφησης. Ο ασφαλισμένος έκλεινε ραντεβού που πολλές φορές χρειαζόταν μήνες για να πραγματοποιηθεί και προσερχόταν την καθορισμένη ημέρα με το βιβλιάριό του στο υποκατάστημα του ΙΚΑ όπου ανήκε. Αν ήταν τυχερός και την ημέρα εκείνη δεν υπήρχε κάποια απεργία ή ο γιατρός δεν είχε προγραμματισμένη ή αιφνίδια άδεια έμπαινε στο ιατρείο και παρέδιδε το βιβλιάριο στον ιατρό της ειδικότητας που τον ενδιέφερε και τον οποίο μπορεί να έβλεπε για πρώτη φορά.

Αυτός ανάλογα με τη διάθεσή του, με το αν έβρισκε μέσα στο βιβλιάριο κανένα «ξεχασμένο» κατοστάρικο σε δραχμές ή δεκάρικο σε ευρώ και το προσωπικό του ενδιαφέρον για κάποιο σκεύασμα μιας διόλου αχάριστης φαρμακευτικής εταιρείας, προχωρούσε σε αντιγραφή των φαρμάκων της προηγούμενης συνταγογράφησης ή άλλαζε την αγωγή χωρίς όμως να εξετάσει τον ασθενή. Πολλές φορές έγραφε κάποια νέα φάρμακα ή αρνιόταν να γράψει τα καθιερωμένα και πολλές φορές συνταγογραφημένα από νοσοκομείο φάρμακα που έπαιρνε ο ασθενής ανάλογα με τα κέφια του. Για κάποιο φάρμακο που έκρινε ότι δεν ήταν της ειδικότητάς του, ο ασθενής έπρεπε να κλείσει εκ νέου ραντεβού με ότι αυτό σήμαινε για την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία που έπρεπε να υποστεί στην άλλη αυτή ειδικότητα.

Πολλές φορές επί χρόνια ή και δεκαετίες ένας ασθενής έπαιρνε φάρμακα χωρίς να εξετασθεί και να αξιολογηθεί για την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του. Ακολουθούσε μια αγωγή που είχε διαμορφωθεί από τα κέφια των ιατρών που του συνταγογραφούσαν τα φάρμακα και που ούτε κατ’ όψιν δεν τον ήξεραν με ότι αυτό σήμαινε για τη ζωή του. Τριτοκοσμικές καταστάσεις. Αντιγραφή από το βιβλιάριο και ανανέωση της συνταγής. Αυτό ήταν η πρωτοβάθμια κρατική φροντίδα.

Άυλη συνταγογράφηση.Πρακτικές που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση κάθε σοβαρού ιατρού και ασθενή.

Το ΙΚΑ πέθανε, ζήτω το ΙΚΑ. Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού και με αφορμή την αποφυγή δια ζώσης συνταγογράφησης, επικαλούμενο υγειονομικούς κινδύνους,  το ψηφιακό κράτος που θριαμβευτικά εισέβαλε στη ζωή μας ανέστησε πρακτικές που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση κάθε σοβαρού ιατρού και ασθενή. Ανακαλύψαμε, διαφημίσαμε και επιβάλαμε την λεγόμενη «άυλη συνταγογράφηση». Τοποθετώ τον όρο σε εισαγωγικά γιατί πραγματικά αποτελεί νεολογισμό.

Εξαϋλώσαμε τη συνταγογράφηση και όπως έγραψα και παλιότερα επειδή άυλη συνταγή δε μπορεί να υπάρχει μάλλον επιδιώκουμε με αυτή να εξαϋλώσουμε τους ασθενείς. Το βιβλιάριο ζει και βασιλεύει  μόνο που είναι ηλεκτρονικό πιά. Παρακολουθώ τον ιατρικό σύλλογο, ουραγό των πολιτικών της κυβέρνησης -της κάθε κυβέρνησης- παράρτημα της οποίας είναι, να διαφημίζει με ζήλο και να προωθεί την «άυλη συνταγογράφηση» και αναρωτιέμαι: «άραγε δεν υπάρχει κανείς από τους επικεφαλής του που να ασκεί μάχιμη ιατρική;». Δεν υπάρχει κανείς που να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους;

Άυλη συνταγογράφηση και ιατρική πράξη.Ένα περιστατικό.

Πριν προλάβετε να αντιδράσετε να σας πω μια απλή ιστορία του προ- προηγούμενου Σαββάτου για να καταλάβετε. Στις 10 το βράδυ με παίρνει στο τηλέφωνο ένας ηλικιωμένος ασθενής μου που έχω πάνω από χρόνο να δω.

«Γιατρέ συγγνώμη για την ενόχληση, έχω μετακομίσει λόγω κορονοϊού στο Πόρτο Ράφτη και γι’ αυτό χαθήκαμε. Παίρνω τα φάρμακα που μου έχεις γράψει και ακολουθώ τις οδηγίες σου. Μου τα γράφει ο γιατρός του κέντρου Υγείας «άυλα». Όμως εδώ και δύο ημέρες με πονάει ο στομάχι μου για λίγο και μου περνάει. Σήμερα φαίνεται ότι έφαγα βαριά  και δύο ώρες τώρα  με κρατάει ο πόνος συνέχεια. Σε παρακαλώ γράψε μου κάτι για το στομάχι σε άυλη συνταγή να πάρω από το φαρμακείο για να ηρεμήσω και κάποια στιγμή όταν τα καταφέρω θα τα πούμε από κοντά».

Ευτυχώς θυμήθηκα ότι ο ογδοντάχρονος αυτός ασθενής μου δεν είχε ποτέ πρόβλημα με το στομάχι του αντιθέτως σε στεφανιογραφία προ τριετίας τα στεφανιαία αγγεία του ήταν σε κακή κατάσταση. «Δε μπορώ να σας γράψω τίποτε αν δεν κάνετε ένα καρδιογράφημα»  του είπα. Πρέπει να πάτε στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας- στο Μαρκόπουλο νομίζω-. Ο ασθενής θύμωσε. Είμαι σίγουρος ότι σκέφτηκε ότι τον ταλαιπωρώ γιατί δεν θα αμειφθώ για τη συνταγογράφηση και γιατί δεν με έχει επισκεφθεί για μήνες. Επιμένει για λίγο, επιμένω κι εγώ. Σχεδόν μου κλείνει θυμωμένος το τηλέφωνο.

Η αντικατάσταση της εξέτασης ενός ασθενούς και συνταγές εξ αποστάσεως.

Η «άυλη συνταγογράφηση» φαρμάκων και εξετάσεων τείνει πια να αντικαταστήσει την εξέταση του ασθενούς και την καθιερωμένη επίσκεψη. Συνταγές εξ αποστάσεως. «Γιατρέ, μου τελειώνουν τα φάρμακα, γράψε μου δύο κουτιά από εκείνο της καρδιάς και ένα από το αντιπηκτικό, ά, και δύο για την πίεση. Γράψε μου και γενικές εξετάσεις και θα τα πούμε.» Αρνούμαι να αποδεχτώ αυτού του είδους την ιατρική. Την ιατρική του νέου ψηφιακού ΙΚΑ. Ίσως σκεφτεί κάποιος ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί. Η συνταγή εξ αποστάσεως δεν πληρώνεται ενώ ο ιατρός φορολογείται γι’ αυτή αφού αποτελεί ιατρική πράξη. Κάνει δηλαδή την  κοινωνική πολιτική που διαφημίζουν οι κρατικοί παράγοντες και οι συνδικαλιστές μας από την τσέπη του.

Όσοι με γνωρίζουν ελπίζω όμως ότι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι αυτός ο λόγος της άρνησής μου. Εξ άλλου το ξέρουν καλά ότι όποιος θέλει μπορεί να έρθει δωρεάν στο ιατρείο μου όχι μόνο για συνταγογράφηση αλλά και για οποιοδήποτε έλεγχο. Είναι αυτό που τους ξεκαθαρίζω από την πρώτη συνάντηση. Άλλος είναι ο λόγος που καταγγέλλω την υποβάθμιση που φέρνει η εξ’ αποστάσεως ιατρική. Το κάνω γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Και αρνούμαι να συμμετάσχω σε ένα έγκλημα.

Άυλη συνταγογράφηση. Η τυχερή κατάληξη ενός επικίνδυνου περιστατικού.

Θέλετε τη συνέχεια της ιστορίας που σας είπα πιο πριν για να καταλάβετε τι λέω; Πέντε μέρες αργότερα λαμβάνω ξανά ένα τηλεφώνημα από τον γηραιό ασθενή που αρνήθηκα να συνταγογραφήσω το Σάββατο. « Γιατρέ ξέρεις από που σου τηλεφωνώ; Από το Γεννηματάς. Πήγα τελικά στο Κέντρο Υγείας όπως μου είπες αλλά δεν ήταν το στομάχι μου. Έμφραγμα είχα. Τρόμαξαν και με έστειλαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Και αυτοί με έβαλαν στη Μονάδα και μου έδωσαν ένα φάρμακο να μου ξεβουλώσουν τα αγγεία. Είμαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ. Θα πέθαινα στο σπίτι. Μόλις βγω θα έρθω στο ιατρείο σου να τα πούμε». Και πράγματι ήρθε και τον είδα και τα είπαμε και πείσθηκε ότι πρέπει να εξετάζεται συστηματικά.

Άυλη συνταγογράφηση και ανθρώπινες ζωές.

Η «άυλη συνταγογράφηση» μπορεί να εξυπηρετεί τις απρόσωπες κρατικές δομές και να αποσυμφορεί τα ιατρεία τους όμως θα στοιχήσει ζωές. Είναι επικίνδυνη. Αντί να ενισχύουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την απαξιώνουμε και τη διαλύουμε. Διαμορφώνουμε κουλτούρα καναπέ. Η υγεία είναι απλά θέμα συνταγογράφησης και μπορεί να εξυπηρετηθεί εξ’ αποστάσεως. Εγκληματικό.

Η υγεία είναι προσωπική επαφή ιατρού και ασθενή, συστηματική επικοινωνία, συζήτηση για αλλαγή συμπτωμάτων ή εμφάνιση κάποιων νέων και αξιολόγησή τους, κλινική εξέταση, εργαστηριακός και παρακλινικός έλεγχος. Όλα αυτά σε συστηματική βάση και τακτικές συναντήσεις. Αναγκάζομαι μερικές φορές να απογοητεύσω ασθενείς μου που ζητούν τηλεϊατρική και που ίσως παρεξηγούν τις προθέσεις μου. Δε με πειράζει. Το προτιμώ από το να τους κοροϊδεύω. Ξέρω ότι κάποιοι αναζητούν πρόθυμους για εξ’ αποστάσεως ιατρική. Ας προσέξουν μόνο γιατί ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα πληρώνονται τελικά ακριβά. Ενίοτε και με ανθρώπινες ζωές.