Τη νίκη κατά της πανδημίας πρέπει να την γιορτάσουμε όλοι (ή πως να μη μας φοβίζει το άγνωστο).

Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις . Άρθρο του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την πανδημία του κορονοϊού

Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις: Η ενημέρωσή μας από τους ειδικούς και μη.

(Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις )Από τους συχνούς διαλόγους που κάνω τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του ιατρείου μου ή πιο συχνά από το τηλέφωνο, διαπιστώνω ότι οι αναστατωμένοι άνθρωποι που με ρωτούν και εκφράζουν τους φόβους τους πιο πολύ από όλα φοβούνται την αόρατη απειλή που έχουν απέναντί τους. Αυτό το άγνωστο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους. Οι δεκάδες ειδικοί και μη που έχουν αναλάβει την ενημέρωσή μας, πολλές φορές αντί να μας εξηγούν μας μπερδεύουν περισσότερο. Και δεν το κάνουν από πρόθεση. Άλλοι από την υπερβολική εξοικείωση με τους επιστημονικούς όρους τους διατυπώνουν χωρίς να σκέφτονται αν  όσοι τους ακούν τους  καταλαβαίνουν και άλλοι από έλλειψη χρόνου ή (οι μη ειδικοί) από παρεξήγηση και άκαιρο ζήλο εξάπτουν τη φαντασία και προκαλούν περαιτέρω αναστάτωση σε όσους προσπαθούν να καταλάβουν από τι απειλούνται.

Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις: τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την πανδημία;

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν με πολύ απλό τρόπο να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την πανδημία. Αυτή η πανδημία οφείλεται σε έναν ιό. Τι είναι οι ιοί; Είναι όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας ατελείς μικροοργανισμοί μη ορατοί ακόμη-τις περισσότερες φορές-   και στο απλό μικροσκόπιο που για να ζήσουν και να πολλαπλασιαστούν χρειάζονται να μπουν σε κύτταρα άλλων οργανισμών. Αφού καταφέρουν και μπουν μέσα στα κύτταρα αυτά, κάνουν κατάληψη παίρνουν τον έλεγχο του κυττάρου, χρησιμοποιούν τις λειτουργίες του, ζουν και παράγουν χιλιάδες αντίγραφά τους. Όταν γίνουν τόσοι όσοι δε μπορούν να ζήσουν στο κύτταρο το καταστρέφουν και μπαίνουν σε άλλα κύτταρα κάνοντας το ίδιο. Αυτό σημαίνει πολλαπλασιασμός των ιών και καταστροφή των κυττάρων. Εκατομμύρια ιών έναντι εκατομμυρίων κυττάρων ενός οργανισμού όπως ο άνθρωπος.

Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις: Πως πολλαπλασιάζονται οι ιοί και οως αντιδρά ο οργανισμός.

Οι ιοί πολλαπλασιάζονται και καταστρέφουν κύτταρα μέχρι να αντιδράσει ο οργανισμός. Και πως αντιδρά; Παράγοντας όπλα, όπως π.χ. τα αντισώματα, ή ουσίες -όπως οι ιντερφερόνες- που μπορούν να καταστρέψουν τους ιούς και να δώσουν την τελική νίκη στον οργανισμό. Αυτό συνήθως χρειάζεται μερικές μέρες για να λήξει με νίκη συνήθως του οργανισμού. Ας πάρουμε το παράδειγμα του κοινού κρυολογήματος. Ο ιός ( 15- 20% είναι της οικογένειας των κορονοϊών) μπαίνει στον οργανισμό. Χρειάζεται λίγες ώρες ή μέρες για να καταστρέψει τόσα κύτταρα όσα να το καταλάβουμε. Αυτή η περίοδος είναι η περίφημη περίοδος ή χρόνος επωάσεως. Αρχίζουν να πονάνε τα κόκκαλά μας, να αισθανόμαστε αδυναμία, αρχίζει η μύτη να τρέχει, αρχίζουμε να βήχουμε, ο οργανισμός αντιδρά, ανεβάζει θερμοκρασία για να καταστρέψει τους ιούς, κινητοποιείται η άμυνα και σε λίγες ώρες ή ημέρες ο ιός κατατροπώνεται και αισθανόμαστε πάλι καλά

Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις:Σε ποιοις περιπτώσεις δεν μπορεί να αντιδράσει ο οργανισμός σε έναν ιό;

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο οργανισμός είτε δε μπορεί είτε δεν προλαβαίνει να αντιδράσει και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Γιατί δε μπορεί; Γιατί σπάνια ο ιός είναι πολύ δυνατός και γρήγορος Γιατί συνηθέστερα είναι εξασθενημένος ο οργανισμός. Ένας ηλικιωμένος έχει χειρότερη άμυνα από ένα νέο. Ένας καρκινοπαθής έχει επηρεασμένη άμυνα, όπως και ένας χρόνιος νεφροπαθής ή ένας βαριά καρδιοπαθής. Η άμυνα του δεν επαρκεί και μπορεί να μην τα καταφέρει να νικήσει τον ιό. Μπορούμε να τον βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την άμυνα; Εδώ έρχεται η χρησιμοποίηση των κατάλληλων φαρμάκων. Στους ιούς δυστυχώς δεν έχουν καμία επίδραση τα αντιβιοτικά. Αυτά είναι φτιαγμένα για άλλους μικροοργανισμούς, τα βακτήρια που έχουν άλλη δομή και αυτήν πλήττουν. Π.χ. κάποια αντιβιοτικά καταστρέφουν το τοίχωμα των βακτηρίων.

Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις:Ιοί και κύτταρα

Οι ιοί δεν έχουν τοίχωμα, είναι πιο απλοί οργανισμοί και αυτή η απλότητά τους τους κάνει πιο ευέλικτους. Υπάρχουν αντιικά φάρμακα που δρουν εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό τους, καταστρέφοντάς τους απευθείας ή δυσκολεύοντας την είσοδό τους στα κύτταρα. Αυτά τα φάρμακα ψάχνουμε για τον ιό που μας έχει τόσο ταλαιπωρήσει σε αυτή την πανδημία γιατί οι ιοί μην ξεχνάτε ότι δεν όλοι ίδιοι και δρουν μέσα στα κύτταρα και πρέπει να καταστρέψουμε μόνο αυτούς και όχι τα κύτταρα μέσα στα οποία βρίσκονται. Άλλες φορές η άμυνα του οργανισμού μπορεί να χρειάζεται πιο πολύ χρόνο να ενεργοποιηθεί και να νικήσει τον ιό.

Η μάχη δηλαδή χρειάζεται παράταση χρόνου. Η υποστήριξη του οργανισμού είναι απαραίτητη μέχρι να ανακάμψει, να νικήσει τον ιό και να διορθώσει τις βλάβες που του έχει κάνει όσο κέρδιζε. Και κάτι τελευταίο. Οι ιοί δε μπορούν να μπουν σε όλα τα κύτταρα. Υπάρχουν ιοί ζώων που δε μπορούν να μπουν στα ανθρώπινα κύτταρα και το ανάποδο. Δεν έχουν τον τρόπο να συνδεθούν με το τοίχωμα των κυττάρων για να τα εκπορθήσουν. Επίσης και στον ίδιο οργανισμό υπάρχουν ιοί που αφορούν το αναπνευστικό και προκαλούν εκεί λοιμώξεις, το πεπτικό και προκαλούν γαστρεντερίτιδες ή το ήπαρ και προκαλούν ηπατίτιδες. Υπάρχει και ο φοβερός ιός της ανοσολογικής ανεπάρκειας του γνωστού AIDS που καταστρέφει την άμυνα του οργανισμού.

Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις: Ιός και βλάβες το ανθρώπινο σώμα.

Σας κούρασε σίγουρα η θεωρία. Πάμε να την εφαρμόσουμε. Ένας ιός που μπορεί να υπήρχε στη φύση  (αυτό δεν το γνωρίζουμε θετικά ακόμη) και ανήκε στην οικογένεια των κορονοϊών παθαίνει μια μετάλλαξη, αλλάζει δηλαδή κάτι στη δομή του και μπορεί πια να μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτός είναι ένας ιός του αναπνευστικού. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ εκτός οργανισμού (σε αντικειμενα, επιφανειες κλπ.) δεν μπορεί να ζήσει πολύ. Είναι ιός που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα της μύτης, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και της τραχείας και προκαλεί καταρροή, ερεθιστικό και ξηρό βήχα, διαταραχή στην οσμή και τη γεύση. Αν πάει και πιο κάτω, στους πνεύμονες, προκαλεί εντονότερο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και καταστροφή της μεμβράνης που είναι απαραίτητη για να γίνεται η ανταλλαγή, να παίρνει δηλαδή οξυγόνο το αίμα και να δίνει το διοξείδιο.

Κορονοϊός συμτωματικοί και ασυμπτωματικοί.

Όταν προσβληθούν οι πνεύμονες σοβαρά δε μπορούν να προμηθεύσουν το απαραίτητο οξυγόνο στο αίμα κι έτσι αυτό το απαραίτητο για τη ζωή χημικό στοιχείο δε φτάνει σε επάρκεια στα όργανα που ένα ένα μπορεί να καταστρέφονται. Αυτά όλα σε δυνατούς οργανισμούς δε θα συμβούν γιατί ο ιός θα νικηθεί πριν προλάβει να κάνει ζημιές. Αυτοί είναι οι νέοι και γενικά οι ασυμπτωματικοί ή με λίγα συμπτώματα που περνούν τη νόσο στο πόδι και το σπίτι και αν είναι διάσημοι ανεβάζουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Αυτοί είναι το 85% των κρουσμάτων πολλά από τα οποία δε θα τα μάθουμε και δε θα τα μετρήσουμε ποτέ. Είναι όσοι έχουν αντισώματα και τώρα μπορεί να ανησυχούν γιατί δεν ξέρουν ότι έχουν ήδη ιαθεί και  είναι εξασφαλισμένοι. Υπάρχουν και αυτοί που ανήκουν σε πάνω από 10% και που ο ιός προλαβαίνει να κάνει ζημιά αλλά με λίγη βοήθεια ή τον απαραίτητο χρόνο τα καταφέρνουν και νικούν.

Κορονοϊός ερωτήσεις απαντήσεις: Ιός και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Είναι αυτοί που περνούν τη νόσο στο σπίτι με πυρετό και συμπτώματα ή πηγαίνουν στο νοσοκομείο αλλά με λίγη υπομονή γίνονται καλά χωρίς άλλες συνέπειες. Υπάρχουν όμως και αυτοί με τους  ευαίσθητους οργανισμούς (ευπαθείς ομάδες μάθαμε να τους λέμε). Σε αυτούς υπάρχει κίνδυνος πριν προλάβει ο οργανισμός να αντιδράσει να γίνει η ζημιά. Αυτοί χρειάζονται εντατική θεραπεία. Πρέπει να μπουν στη ΜΕΘ. Αν η ζημιά στον πνεύμονα είναι μεγάλη το οξυγόνο πρέπει να χορηγηθεί με ειδικό μηχάνημα, τον αναπνευστήρα. Με πίεση και αυξημένη περιεκτικότητα οξυγόνου υποστηρίζεται ο οργανισμός. Μέχρι πότε; Μέχρι να αντιδράσει και να νικήσει τον ιό  με την άμυνά του και με τη βοήθεια των φαρμάκων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, η χορήγηση υγρών, η υποστήριξη των οργάνων όπως οι νεφροί και άλλων λειτουργιών είναι μερικές από τις υποστηρικτικές πράξεις που θα γίνουν σε μια ΜΕΘ.

Κορονοϊός και η δοκιμασία του συστήματος υγείας.

Αν στη φάση αυτή δεν υπάρχει ΜΕΘ, ο ιός μπορεί να νικήσει. Αν υπάρχει και μάλιστα οργανωμένη πολλές ζωές θα κερδηθούν. Γιατί ο ιός έχει τόσα θύματα; Το ξαναείπαμε. Γιατί τα συστήματα υγείας αυτό το 1%-5% του πληθυσμού που χρειάζονται βοήθεια δε μπορούν να το βοηθήσουν. Ο ιός διαδίδεται πολύ γρήγορα και το ποσοστό αυτό είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι. Γι’ αυτό καθόμαστε σπίτι, γιατί αν κολλήσουμε όλοι μαζί το ποσοστό αυτό θα αφορά πολλές χιλιάδες που δε θα μπορέσουν να υποστηριχθούν και θα χαθούν άδικα. Γι’ αυτό όλοι λένε «Το στοίχημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας». Όσους περισσότερους μπορέσει να υποστηρίξει τόσοι περισσότεροι θα ζήσουν. Όσο πιο αργά κολλήσουμε τόσο πιο συντεταγμένα θα πάμε στα νοσοκομεία όσοι το χρειαστούμε. Οι άλλοι θα είναι η ασπίδα μας

Νίκη κατά της πανδημίας του κορονοϊού!

Κι όταν ο οργανισμός αποκτήσει ανοσία; Τότε δε θα ξαναπεράσει την ίδια λοίμωξη γιατί θα είναι έτοιμος. Κι αν την ξαναπεράσει, γιατί κάποιες φορές ο ιός θα δράσει γρήγορα, ο οργανισμός  θα νικήσει πολύ σύντομα γιατί η άμυνα θα είναι έτοιμη. (Το πέρασε «ελαφρά») Αυτό μπορεί να γίνει πιο σίγουρα και με ασφάλεια με το εμβόλιο που προετοιμάζει τον οργανισμό για ακαριαία άμυνα. Μέχρι να το αποκτήσουμε χρειάζεται προσοχή, προστασία των ευάλωτων και ψυχραιμία. Στο τέλος όλα θα τελειώσουν και πρέπει τότε να είμαστε ΟΛΟΙ να το γιορτάσουμε.