Φάρμακα κατά του κορονοϊού.Μιλάμε μόνο για τα εμβόλια.
(Φάρμακα κατά του κορονοϊού) Μια από τις ερωτήσεις που μου θέτουν συχνά οι ασθενείς μου είναι αυτή που αποτελεί τον τίτλο αυτού του άρθρου. Μιλάμε πολύ για τα εμβόλια. Έχουμε εναποθέσει εκεί όλες μας τις ελπίδες για την έξοδο από την πανδημία. Όμως πολύ καλά γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια ελέγχονται αυτή τη στιγμή για την αποτελεσματικότητά τους και την ασφάλεια που παρέχουν στους εμβολιαζόμενους. Ανεξαρτήτως της άποψης που έχει κάποιος για τον εμβολιασμό, τα αντικειμενικά στοιχεία είναι ότι αποτρέπουν τη νόσηση από 40%- 70% και οι κλινικές μελέτες τους θα συνεχίζονται στο γενικό πληθυσμό που λειτουργεί πια ως μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, για μια διετία ως το τέλος του 2022 τουλάχιστον.
Θα μάθουμε πολλά για τους κινδύνους,τις επιπλοκές και το χρόνο ανοσίας των εμβολίων.
Μέχρι τότε θα μαθαίνουμε πολλά για τους κινδύνους, τις επιπλοκές, το χρόνο ανοσίας που παρέχουν και σήμερα θεωρείται ότι είναι περίπου 6 μήνες, για το αν μας προστατεύουν από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη και ένα σωρό ερωτήματα ακόμη. Εν τω μεταξύ δαπανώνται δισεκατομμύρια για την αγορά τους αλλά απασχολείται και ένας τεράστιου κόστους μηχανισμός που αποτελείται από υγειονομικούς, διοικητικούς υπαλλήλους, ακριβά μηχανήματα, διαμόρφωση κτιρίων και μια απαιτείται μια τεράστια κινητοποίηση. Είναι φανερό ότι την ώρα που επιτάσσουμε ιατρούς, απασχολούμε πολλαπλάσιους υγειονομικούς στα προγράμματα εμβολιασμού για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί. Πολλοί εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν στους άλλους και η ζωή μας όχι μόνο δεν έχει αλλάξει αλλά βρισκόμαστε στην κορυφή του πανδημικού κύματος.
Φάρμακα κατά του κορονοϊού. Η χλωροκίνη που αποσύρθηκε.
Είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα «δεν υπάρχουν φάρμακα κατά του κορονοϊού ώστε κάποιος που θα ασθενήσει και θα ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή θα αρχίσει να εμφανίζει ανησυχητικά συμπτώματα να μπορεί να προστατευτεί;» Και ένα ακόμη εύλογο ερώτημα: «Γιατί δε συζητάμε καθόλου για φάρμακα;» Είναι αλήθεια ότι το κεφάλαιο φάρμακα το κάψαμε από την αρχή με προχειρότητες, σκοπιμότητες και ανοησίες. Ας αναφέρουμε δύο φάρμακα που μας γενούν κάποιες μνήμες, τη χλωροκίνη και την κολχικίνη.
Η πρώτη με βάση την κινίνη που χρησιμοποιείτο παλαιότερα για την ελονοσία αλλά και σήμερα για την αντιμετώπιση κάποιων αυτοάνοσων παθήσεων προβλήθηκε βιαστικά ως μια αποτελεσματική και φτηνή λύση κατά του κορονοϊού. Πήρε προσωρινή άδεια από το FDA (τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων), χρησιμοποιήθηκε μερικούς μήνες και μετά αποδείχθηκε ότι όχι μόνο είναι αναποτελεσματική αλλά σε συνδυασμό με κάποιο αντιβιοτικό αυξάνει και τη θνητότητα από τη νόσο covid-19 και αποσύρθηκε.
Στο μεταξύ φυσικά στην Ελλάδα δεν έμεινε στα ράφια των φαρμακείων ούτε ίχνος δισκίου αφού εκτός από τα χαρτιά υγείας, τα ρύζια και τα μακαρόνια σε κάθε σπίτι θα έπρεπε να βρίσκονται και μερικά κουτιά χλωροκίνης.
Φάρμακα κατά του κορονοϊού.Η κολχικίνη,Ελληνική υπόθεση.
Και ήρθε η σειρά της κολχικίνης. Αυτή ήταν μια Ελληνική υπόθεση. Η χώρα μας που ως γνωστόν κάνει έρευνα για να εμπλουτίζει τα βιογραφικά των ημετέρων -παιδιών και συγγενών καθηγητών και των αγαπημένων τους- έκανε και πάλι το θαύμα της. Παραποιώντας επί της ουσίας τα πρώτα αποτελέσματα μιας Καναδικής μελέτης που ήταν κατά τους εγχώριους επιστήμονες συνέχεια μιας μελέτης που βάλτωνε επί καιρό στην Ελλάδα σχετικά με τη χρησιμότητα αυτής της ουσίας διέδωσαν ότι η κολχικίνη είναι θαυματουργή στη θεραπεία της covid- 19.
Και φυσικά καρπώθηκαν την εφήμερη δόξα εδραιώνοντας τη βεβαιότητα ότι τελικά είμαστε τα καλύτερα μυαλά παγκοσμίως. Όμως παγκοσμίως κανένας δεν ασχολήθηκε με την κολχικίνη. Η ανάγνωση των πλήρων πορισμάτων για την αποτελεσματικότητα της ουσίας δε δικαίωναν καθόλου τον ενθουσιασμό και η μόνη χώρα στην οποία η κολχικίνη εγκρίθηκε ως αποτελεσματικό φάρμακο για τον κορονοϊό ήταν η Ελλάδα.
Και επειδή και πάλι ο προνοητικός Νεοέλληνας γέμισε το σπίτι του με δισκία κολχικίνης (φάρμακο χρήσιμο σε άλλες νόσους όπως η οξεία περικαρδίτιδα) δόθηκε εντολή στους φαρμακοποιούς να την χορηγούν μόνο με ιατρική συνταγή. Εγώ πάντως για κάποιον ασθενή μου που χρειάστηκε κολχικίνη βρήκα με τεράστια δυσκολία. Και βέβαια τελικά ούτε στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά και τα νοσοκομεία μας γεμίζουν καθημερινά και οι ΜΕΘ δεν επαρκούν και τα θύματα πλησιάζουν τα 9000.
Φάρμακα κατά του κορονοϊού.Τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Η μόνη φαρμακευτική αγωγή που φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματική είναι αυτή των μονοκλωνικών αντισωμάτων που πέρασαν στην ιστορία ως «τα φάρμακα του προέδρου Τράμπ». Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα; Όλοι έχουμε την εμπειρία του αντιτετανικού ορού. Όταν τρυπιόμαστε με ένα ύποπτο για τέτανο αντικείμενο και φυσικά δεν προλαβαίνουμε να περιμένουμε τη δράση του εμβολίου που χρειάζεται εβδομάδες για να παράγει αντισώματα, καταφεύγουμε στη βοήθεια του αντιτετανικού ορού που είναι έτοιμα αντισώματα κατά του τετάνου από τον ορό ζώων και ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με την τοξίνη του.
Η ιδέα λοιπόν των έτοιμων αντισωμάτων, των πρωτεϊνών δηλαδή που στρέφονται κατά ενός μικροβίου ή ενός καρκινικού κυττάρου, δεν είναι καινούργια. Εκατομμύρια ασθενείς με όγκους υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία, δηλαδή θεραπεία με ειδικά αντισώματα που ονομάζουμε μονοκλωνικά γιατί απλά και πρακτικά στρέφονται εξειδικευμένα και όχι γενικά κατά συγκεκριμένων πρωτεϊνών κυττάρων ή μικροβίων.
Κορονοϊός και δύο μονοκλωνικά αντισώματα.
Στην περίπτωση του κορονοϊού υπάρχουν δύο μονοκλωνικά αντισώματα που στρέφονται κατά της πρωτεΐνης που του επιτρέπει να συνδέεται με τα κύτταρα του σώματός μας και να τα προσβάλλει. Με την εξουδετέρωση της πρωτεΐνης- ακίδας του ιού όπως την αποκαλούμε καταφέρνουμε να εξουδετερώσουμε στην πράξη τον ιό και να τον καταστήσουμε ακίνδυνο. Και πράγματι στις σχετικές μελέτες αποδεικνύεται ότι περισσότεροι από το 80% των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό δε χρειάστηκε να νοσηλευθούν και μάλιστα σε ΜΕΘ γιατί η νόσος αντιμετωπίσθηκε και τα συμπτώματα δεν εξελίχθηκαν.
Ο συνδυασμός μάλιστα των δύο αυτών μονοκλωνικών αντισωμάτων θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός. Το κόστος της θεραπείας είναι από 1.000- 1500 $ και τα αντισώματα αυτά έχουν πάρει έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ και τον EMA της Ε.Ε. Πολλές μάλιστα είναι οι χώρες της Ευρώπης που σπεύδουν να τα προμηθευτούν για άμεση χρήση.
Η χώρα μας δείχνει να αδρανεί για τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Η χώρα μας αδρανεί για να μην πούμε ότι αδιαφορεί. Με ένα Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να έχει υποκατασταθεί από μια αμφιβόλου θεσμικής νομιμότητας «επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» γυρίζει την πλάτη σε μια θεραπεία που για 15.000- 20.000 ασθενείς που θα χρειαζόταν θα μπορούσε να είναι σωτήρια, θα αποσυμφορούσε το σύστημα υγείας και θα κόστιζε μόλις 15- 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ασήμαντο μπροστά στον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που δαπανώνται για επιδοτήσεις και δημιουργία αμφιβόλου αξίας ΜΕΘ.
Βέβαια η θεραπεία είναι ενδοφλέβια και χρειάζεται ένα ικανοποιητικά οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας που δεν υπάρχει και αφού όλοι απασχολούνται με τον εμβολιασμό δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε κάτι τέτοιο.
Το πρωτόκολλο θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα.
Τι προβλέπει το πρωτόκολλο θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα: άτομα μεγάλης ηλικίας ή ευπαθών ομάδων που είναι θετικά σε κορονοϊό ή άτομα των υπολοίπων κατηγοριών που εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα υποβάλλονται σε άμεση χορήγηση ενδοφλεβίως μίας δόσης ενός ή συνδυασμού μονοκλωνικών αντισωμάτων. Πάνω από το 75% αυτών δε θα χρειαστούν ενδονοσοκομειακή νοσηλεία ή νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η διάρκεια προστασίας είναι πάνω από 6 τουλάχιστον μήνες. Τα άτομα αυτά εφ’ όσον το επιθυμούν μπορούν να εμβολιαστούν.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που σώζει ζωές.
Γιατί λοιπόν η Ελλάδα αδιαφορεί; Φόβος για την οργάνωση που χρειάζεται μια τέτοια αντιμετώπιση που δεν μπορεί να υπάρξει; Ανησυχία μήπως ο κάθε Νεοέλληνας απαιτήσει ένα μπουκαλάκι μονοκλωνικών αντισωμάτων για το σπίτι; Επιφύλαξη για το κόστος επιβάρυνσης των οικονομικών; Σκοτεινά συμφέροντα που σχετίζονται με αυτούς που παίρνουν αποφάσεις;
Το σίγουρο είναι ένα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που σώζει ζωές. Με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον εγκληματικό να μην χρησιμοποιούμε ως χώρα ένα ισχυρό όπλο που έχουμε στην επιστημονική φαρέτρα μας την ώρα που καθημερινά μετράμε θύματα και πολλοί πεθαίνουν περιμένοντας μια Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας.