Ούτε μια συγγνώμη

Υπουργείο Υγείας:καμιά συγνώμη.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Υπουργείο Υγείας:καμιά συγνώμη. Το ΣΕ αποφάνθηκε ότι η Υπουργική απόφαση είναι λανθασμένη και άρα πρέπει να ακυρωθεί.

Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια,
μια που δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν

Μ. Λουντέμης

(άρθρο-Υπουργείο Υγείας:καμιά συγνώμη-) Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την επίμονη προσπάθεια του Υπουργού Υγείας να υποστηρίξει, με τρόπο ακραίο, την επιλογή του να καταστρέψει τις ζωές εντίμων εργαζομένων που το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι κάνοντας χρήση του δικαιώματος προστασίας της υγείας τους -όπως αυτοί έκριναν- αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Το «έγκλημα» αυτό θεωρήθηκε ότι έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών που έρχονταν σε επαφή και έτσι βάζοντας η εξουσία σε υψηλότερη θέση την αξία της ζωής των άλλων (δήθεν) υποχρεώθηκαν ή να αφήσουν να συμβεί στο σώμα τους κάτι που πίστευαν ως βλαβερό ή να χάσουν το σημαντικότατο για την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους αγαθό που λέγεται εργασία.

Ακόμη και όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας  αποφάνθηκε ότι η Υπουργική απόφαση είναι λανθασμένη και άρα πρέπει να ακυρωθεί και οι τιμωρηθέντες να αποζημιωθούν με τουλάχιστον 50% του μισθού τους εκείνος υπαινίχθηκε ότι θα παρακάμψει την απόφαση της Δικαιοσύνης και θα μείνει αμετακίνητος. Μάλιστα όλο αυτό τον καιρό υιοθετεί σκληρές θέσεις και ζητά την απόλυση των Υγειονομικών σε αναστολή γιατί δήθεν δεν ακολουθούν τις θέσεις της επιστήμης.

Επειδή ο Υπουργός απέκτησε γνώσεις περί ιατρικής το μόλις προηγούμενο διάστημα και άρα δε δικαιούται να ομιλεί εν ονόματι της, ας ρωτήσει τους συμβούλους των επιτροπών που αυτός διόρισε και που τον τελευταίο καιρό έχουν εξαφανιστεί αν θα ζητήσουν συγγνώμη από όσους εξουθένωσαν και όσους οδήγησαν σε θάνατο για τους παρακάτω λόγους:

Υπουργείο Υγείας:καμιά συγνώμη. Οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό;

1ον Ας ρωτήσει αν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό. Και επειδή θα του απαντήσουν ότι μεταδίδουν και μάλιστα με την ίδια συχνότητα με τους μη εμβολιασμένους ας μας απαντήσει γιατί τους άφηνε τόσον καιρό να εργάζονται χωρίς τεστ στα νοσοκομεία. Ας μας απαντήσει πόσες κλινικές του ΕΣΥ έκλεισαν την περίοδο της πανδημίας γιατί εμβολιασμένοι υγειονομικοί μετέδωσαν τον κορονοϊό σε συναδέλφους και ασθενείς τους.

Ας  μας απαντήσει πόσοι άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της απόφασης να μην ελέγχονται ιατροί και νοσηλευτές γιατί είχαν εμβολιστεί, την ίδια στιγμή που ακόμη και διοικητικοί υπάλληλοι εταιρειών που σχετίζονταν με τα νοσοκομεία είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και γραφεία έκαναν συνεχή τεστ  με δικά τους έξοδα.

Θα περιμέναμε κάποια συγγνώμη από τον Υπουργό και τους πολιτικούς προϊσταμένους του αλλά αντ’ αυτού τον ακούμε να διαρρέει την πληροφορία ότι αν επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα υποχρεούνται  σε συνεχή τεστ που θα πληρώνουν οι ίδιοι (για εκδίκηση προφανώς) την ίδια ώρα που οι εμβολισμένοι συνάδελφοί τους συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν χωρίς να ελέγχονται στα νοσοκομεία.

Υπουργείο Υγείας:καμιά συγνώμη.Πόσοι ασθενείς πέθαναν στα νοσοκομεία από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις;

2ον Ας ρωτήσει ο Υπουργός τους συμβούλους «ειδικούς» που με βάση τη νομιμοφροσύνη τους διορίστηκαν, πόσοι ασθενείς πέθαναν στα νοσοκομεία από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και πόσοι απευθείας από επιπλοκές του κορονοϊού. Ας ρωτήσει τι έκαναν οι λαμπροί επιστήμονες για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις πέραν του να τις αποκρύπτουν και να τις υποβαθμίζουν; Μήπως υπό την πίεση των περιστατικών συνέδεαν τον ένα ασθενή μετά τον άλλο στους αναπνευστήρες που δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να αποστειρωθούν;

Μήπως ο χρόνος αποικισμού (μόλυνσης) από ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά στελέχη μικροβίων ήταν ελάχιστος και οι ΜΕΘ είχαν μεταβληθεί σε ποσοστό απαράδεκτο επιστημονικά σε προθάλαμοι των νεκροτομείων;  Επειδή είχα την τιμή να τον περιθάλψω στην προσωπική περιπέτεια της υγείας του να του υπενθυμίσω ότι αυτός με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη είχε το προνόμιο να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ κατά την πανδημία ο ίδιος προστάτευσε τους ιδιώτες κλινικάρχες από το να «μολύνουν» τα ακριβά τους κρεβάτια ΜΕΘ με το φονικό ιό.

Υπουργείο Υγείας:καμιά συγνώμη.Πόσοι συνάνθρωποί μας πέθαναν αβοήθητοι σε κάποιο διάδρομο;

3ον Ας ρωτήσει ο Υπουργός τους συμβούλους του πόσοι συνάνθρωποί μας πέθαναν από κορονοϊό ή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη αβοήθητοι σε κάποιο διάδρομο αν και η επιστήμη που τόσο σέβεται επέτασσε να νοσηλευτούν σε οργανωμένη ΜΕΘ; Ας ρωτήσει πόσοι δε μεταφέρθηκαν από τα ανεπαρκή νοσοκομεία της επαρχίας και πόσοι πέθαναν κατά τη μεταφορά. Βέβαια η απάντηση δόθηκε με το νέο νόμο πλέον για το ΕΣΥ που αντί να το δυναμώσει το διαλύει εντελώς.

Ο νόμος περί ατιμωρησίας.Το ηθικό και πολιτικό πρόβλημα.

Για λόγους χώρου και κόπωσης των τακτικών αναγνωστών μας που έχουν ξαναδιαβάσει όσα γράφουμε  θα σταματήσουμε εδώ. Τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματικά. Και είναι δεδομένο ότι αν δεν είχε φροντίσει ο Υπουργός και οι νομικοί σύμβουλοι των κυβερνώντων να ψηφίσουν τον περίφημο νόμο περί ατιμωρησίας, τα ερωτήματα αυτά και δεκάδες άλλα δε θα τα κάναμε εμείς ανεπίσημα αλλά κάποιος ανακριτής επίσημα.

Αλλά το πρόβλημα κυρίως δεν είναι νομικό. Είναι ηθικό και πολιτικό. Στη διαχείριση της πανδημίας αποτύχαμε. Απόδειξη οι 35.000 νεκροί σε μια χώρα που καταστράφηκε κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά, την ίδια ώρα που οι νεκροί στην «ανοιχτή» Σουηδία είναι 21.000. Επειδή όμως είμαστε Έλληνες και καλοπροαίρετοι θα περιμέναμε τουλάχιστον μια συγγνώμη και μια έμπρακτη απόδειξή της που θα ήταν μερικές παραιτήσεις. Δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε μία.

Αντίθετα απέναντι σε μια κοινωνία που εύκολα φατριάζεται, το θέμα έγινε κομματικό και το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας προωθείται στα στρατευμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τελικά φαίνεται ότι δε φταίει η επιστήμη αλλά η απουσία ντροπής. Κι όταν δεν υπάρχει ντροπή καλό είναι να μην έχουμε άλλες απαιτήσεις γιατί η υπόθεση είναι χαμένη. Και όπως είπε και ο συγγραφέας στην αρχή του άρθρου, την περίοδο αυτή : «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια μια που δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν»