Τουρισμός και πανδημία κορονοϊού

Τουρισμός και πανδημία κορονοϊού.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωόπουλου

Τουρισμός και πανδημία κορονοϊού. Μια ολόκληρη κοινωνία κλείστηκε μέσα για 6 μήνες.

(Τουρισμός και πανδημία κορονοϊού) Από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι πριν λίγες ημέρες μια ολόκληρη κοινωνία είχε κλειστεί μέσα με την απειλή της ασθένειας και του θανάτου. Οι κρατικοί επιστήμονες, οι στρατευμένοι δημοσιογράφοι, τα σε διατεταγμένη υπηρεσία ΜΜΕ και ένα ολόκληρο κράτος με τους δορυφόρους του μας βομβάρδιζαν με συστάσεις και απειλές για την επικινδυνότητα της κοινωνικής επαφής. Τα σχολεία ήσαν κλειστά από το φθινόπωρο, τα καταστήματα με διάφορους ευφάνταστους τρόπους λειτουργούσαν για λίγες μέρες και μετά έκλειναν, η εστίαση παρέμενε κλειστή, η κοινωνική και θρησκευτική ζωή είχε ανασταλεί και ο σκοπός, η προστασία της ζωής των ανθρώπων προβαλλόταν ως ο σκοπός που αγίαζε τα μέσα. Στις ποικίλες αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονταν για την καταπάτηση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων οι υγειονομικοί λόγοι φαίνονταν το αδιαμφισβήτητο επιχείρημα που δικαιολογούσε τα πάντα.

Τα lock down και η υγεία πάνω από τα δισεκατομμύρια.

Ο λόγος του πρωθυπουργού ότι η υγεία είναι πάνω από τα δισεκατομμύρια οδηγούσε τα συνεχόμενα lock down και πολλοί ήσαν αυτοί που παραβλέποντας τις εκατόμβες των θυμάτων θεωρούσαν ότι η κάθε θυσία αξίζει και μάλιστα αναλάμβαναν αυτόκλητοι θεματοφύλακες της τάξης συνδράμοντας με πληροφορίες τους κατά νόμον επιτηρητές της. Κι έτσι καταγγελίες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας για παράνομες συγκεντρώσεις, θρησκευτικές τελετές, οικογενειακές συνεστιάσεις, λειτουργίες καταστημάτων. Το μάτι και το αυτί του ευασθητοποιημένου πολίτη κάλυπτε τις αδυναμίες των οργάνων της τάξης.

Τουρισμός και πανδημία κορονοϊού.Και ξαφνικά στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός και τα πάντα.

Και ξαφνικά… Ξαφνικά μια μαγική ημερομηνία μας έκανε να τα ξεχάσουμε όλα. Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Τότε ως άλλη Αποκάλυψη τα πάντα άλλαξαν νόημα. Με τις ΜΕΘ γεμάτες και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, με 50-90 νεκρούς καθημερινά, με τη διασπορά της νόσου στα ύψη οι περιορισμοί σταμάτησαν ως δια μαγείας. Όπως τα λέπια που στερούσαν τον τυφλό του Ευαγγελίου από το φως του, έπεσαν και τα λέπια που μας έκαναν να μη βλέπουμε το αυτονόητο. Αφού ανοίγει ο τουρισμός ανοίξτε τα όλα. Μέσα σε μια νύχτα οι Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους, στα μαγαζιά, στις ταβέρνες και τις καφετέριες. Άνοιξαν τα σύνορα των νομών και συναντήθηκαν συγγενείς που είχαν μήνες να βρεθούν. Τότε ενώθηκαν οικογένειες και μπόρεσαν να γιορτάσουν αυτό που είχαν στερηθεί Χριστούγεννα και Πάσχα.

Τουρισμός και πανδημία κορονοϊού.Δεν υπάρχει τίποτα στη χώρα μας παρά μόνο ο τουρισμός.

Ο τουρισμός ως άλλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ τα ξεπλένει όλα. Έχει αποστειρωτικές ιδιότητες. Εξαφανίζει κορονοϊούς στο λεπτό. Τι κρίμα να μην το ξέραμε πιο πριν. Ακόμη και όταν οι τουρίστες που αρχίζουν να έρχονται με πράσινα διαβατήρια επισκέπτονται τα νοσοκομεία μας με συμπτώματα και θετικά τεστ, εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Ο πρώτος τουρίστας που εγκαινίασε τη σεζόν με θετικό τεστ προερχόταν από την πράσινη Κέρκυρα. Δε γιορτάσαμε το γεγονός με τοπικούς χορούς και εδέσματα βέβαια όπως τον είχαμε υποδεχτεί λίγες μέρες πριν. Αντίθετα αποσιωπήσαμε το γεγονός. Εξάλλου τα ΜΜΕ δικά μας είναι. Ότι θέλουμε τα βάζουμε να λένε. Το αν το χειμερινό αφήγημα καταρρέει πλέον και επίσημα δεν ενδιαφέρει κανένα. Ο τουρισμός πάνω από όλα.

Θυμάμαι στην παιδική μου ηλικία κοπέλες με στεφάνια λουλουδιών στο λαιμό στη Χαβάη και άλλα νησιά του ονείρου, να χορεύουν γύρω από τουρίστες και αναρωτιέμαι πως διολισθήσαμε σε αυτή την κατάσταση χωρίς να το καταλάβουμε. Πλέον δεν υπάρχει τίποτα στη χώρα μας παρά μόνο ο τουρισμός. Η βιομηχανία διαλύθηκε, η γεωργία και η κτηνοτροφία εγκαταλείφθηκαν, δεν παράγουμε τίποτε πιά. Μόνο ο τουρισμός φέρνει χρήματα. Και μάλιστα χρήματα χωρίς πολύ κόπο. Ένα δωματιάκι σε κάποιο τουριστικό προορισμό αξίζει χρυσάφι. Τι να τα κάνουμε τα χωράφια και τα γίδια που από το πρωί μέχρι το βράδυ απαιτούν κόπο και αποδίδουν ελάχιστα. Μπορεί να εισάγουμε λεμόνια από τη Χιλή, εμείς η πατρίδα του κήπου των Εσπερίδων, αλλά έχουμε άφθονα rooms to let.

Τουρισμός και πανδημία κορονοϊού.Τουρίστες από χώρες που απέτυχαν στη διαχείριση της πανδημίας.

Κι έτσι ξαφνικά ξεχάσαμε το αποτυχημένο στη διαχείριση της πανδημίας Βέλγιο και την Πολωνία που δεν έκλεισε τίποτε και άφηνε ανάλγητα τους ανθρώπους να πεθαίνουν από τον κορονοϊό και ξαφνικά εκλιπαρούμε τουρίστες από τις χώρες αυτές. Άκουσα πριν λίγες ώρες τη δήμαρχο της πολύπαθης Κέρκυρας που τα κρούσματα αυτές τις μέρες είναι στα ύψη να χαίρεται για τα τσάρτερ που φτάνουν από τις «αποτυχημένες» χώρες. Τα κρούσματα βέβαια αυξήθηκαν αλλά οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι. Να μην ξεχνάμε ότι ο Μητροπολίτης Κέρκυρας ακόμη είναι υπόδικος γιατί επέτρεψε σε δέκα άτομα να παρευρίσκονται στην κατά αιωνόβια παράδοση περιφορά του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα εντός του ναού παραβαίνοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Και βέβαια χώρες όπως η Βρετανία που εμείς  τις σνομπάραμε γιατί είχαν εκατομμύρια κρούσματα την εποχή της δικής μας άσπιλης καθαρότητας είναι εκείνες που τώρα με τη σειρά τους  μας έχουν σε καραντίνα προκαλώντας μας απόγνωση. Ελάτε όλοι να εμβολιαστούμε για να τους αποδείξουμε ότι είμαστε καθαροί. Μια συμπεριφορά που όπως γράψαμε πρόσφατα μας κατατάσσει σε ένα δυσφημισμένο επάγγελμα.

Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας που θα έρθει και πάλι.

Μα δε θα αντέξουμε δεύτερη αποτυχημένη σεζόν. Τα πάντα θα καταρρεύσουν. Καλύτερα νεκροί παρά καταστραμμένοι φωνάζουν οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό. Και οι σοφοί επιστήμονες και κυβερνώντες συναινούν. Τελικά ποιος απαξιώνει τα εκατομμύρια;  Κανείς. Παίρνουν τη ρεβάνς τους με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Συνηθίσαμε κάθε απόγευμα να ακούμε για δεκάδες νεκρούς. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πια αν πλησιάζουμε τα 12.000 κρούσματα και σύντομα θα τα ξεπεράσουμε. Τώρα πρέπει να ρεφάρουμε. Πρέπει να θυσιαστούμε για το συνάλλαγμα που θα συρρεύσει. Βέβαια για να είναι καλυμμένοι οι κυβερνώντες για το φθινόπωρο που έρχεται σε επίσημη συνέντευξη βάζουν τον μέχρι στιγμής εξαφανισμένο εθνικό λοιμωξιολόγο να δηλώνει ότι η πανδημία συνεχίζεται και πρέπει να προσέχουμε.

Το μήνυμα που πήρε η κοινωνία είναι ότι τώρα είμαστε ελεύθεροι να γευθούμε όσα στερηθήκαμε το χειμώνα. Τα πάντα είναι ανοιχτά. Μόνο οι εκκλησίες παραμένουν στο χειμερινό περιορισμό  αλλά ποιος νοιάζεται. Ο τουρισμός μας απελευθέρωσε, όπως και πέρυσι άλλωστε. Οι τουρίστες ήρθαν. Δε μπορεί οι ιθαγενείς να μετακινούνται με  SMS. Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Μόνο που ο βασιλικός θα φύγει και αυτή τη γλάστρα που θα μείνει πίσω την περιμένει, με αυτά τα μυαλά, ένας πολύ δύσκολος χειμώνας και πάλι.