Όταν τα στόματα ανοίγουν και ακούμε τα αυτονόητα

Πανδημία κορονοϊου:αλήθειες και ψέματα.Άρθρο του Καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την Πανδημία κορονοϊου

Πανδημία κορονοϊου:αλήθειες και ψέματα.Αποφάσεις που λαμβάνονται δεν ερμηνεύονται με επιστημονικά δεδομένα.

(Πανδημία κορονοϊου:αλήθειες και ψέματα) Εδώ και μήνες κατακλυζόμαστε από πληροφορίες που πολλές φορές προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ιατρός για να καταλάβει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται και επηρεάζουν τις ζωές όλων μας δε μπορούν να ερμηνευτούν με τα επιστημονικά δεδομένα ούτε καν με την κοινή λογική. Έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν αναφερθεί σε περίεργα επιχειρήματα που στηρίζουν αποφάσεις που παρουσιάζονται ως εισηγήσεις των «ειδικών» ενώ φαίνεται καθαρά ότι αποτελούν πολιτικές εισηγήσεις τις οποίες οι επιστήμονες προσυπογράφουν.

Θα ήθελα πριν θυμίσω τι γράφαμε όλο αυτό τον καιρό να ακούσουμε όσα δηλώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας κ. Ζακυνθινός μέλος της επιτροπής των ειδικών που παραιτήθηκε από αυτή για λόγους διαφωνίας με τον τρόπο που η επιτροπή λειτουργεί. Ας δούμε αρχικά τι λέει για τους λόγους της παραίτησής του:

Πανδημία κορονοϊου:αλήθειες και ψέματα.Η παραίτηση του μέλους της επιτροπής ειδικών κ.Ζακυνθινού.

«Ο καθένας έχει τη δική του ευθύνη. Και αυτοσεβασμό. Δεν μπορώ να κρίνω γιατί δεν παραιτήθηκαν και άλλοι, δεν θέλω να είμαι εναντίον συναδέλφων. Έχω την επιστημονική μου άποψη και γνώση. Δεν ανέχομαι να με περιπαίζουν, έχω φάει τα παντελόνια μου -όπως κι άλλοι- στα θρανία για να είμαι εδώ που είμαι. Την αξιοπρέπειά μου την κρατάω πιο ψηλά από οτιδήποτε και βέβαια πάνω από τις κομματικές σκοπιμότητες οποιουδήποτε. Δεν είχα ούτε έχω καμιά σχέση με κάποιο κόμμα, αλλά και να είχα την αξιοπρέπειά μου θα την έβαζα πάνω από οτιδήποτε».

Είχαμε τονίσει σε πολλά μας άρθρα ότι η μόνη λύση που φαινόταν αξιόπιστη για να αποφύγουμε την καραντίνα και τις ανυπολόγιστες συνέπειές της ήταν η διενέργεια τεστ με σοβαρό επιδημιολογικό τρόπο που θα εντόπιζαν τα ασυμπτωματικά κρούσματα και θα περιόριζαν τη διασπορά της νόσου. Είναι αυτό που δεν έγινε και ιδιαίτερα το καλοκαίρι και μας βρήκε το φθινόπωρο με αυξημένη διασπορά που οδήγησε σε όσα ζήσαμε τον περασμένο χειμώνα. Και μας γέννησε πραγματικά την απορία η παράξενη επιλογή να μη γίνουν τεστ και μάλιστα ως εισήγηση των «ειδικών». Την απορία μας λύνει ο κ. Ζακυνθινός:

Το θέμα του τουρισμού,τα τεστ και ο δειγματοληπτικός έλεγχος.

«Όταν η επιτροπή έλεγε θέλουμε τεστ για να ανοίξει ο τουρισμός, η κυβέρνηση έλεγε δεν έχουμε τεστ. Η επιτροπή πειθαναγκαζόταν να βρει κάποια εναλλακτική. Ως συνέπεια, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θεωρούνταν αποφάσεις της επιτροπής. Ενώ σε πάρα πολλά θέματα η κυβέρνηση είχε παρακάμψει την επιτροπή. Το θέμα του τουρισμού ήταν κρίσιμο και συνέβαλε σημαντικά στο να δημιουργηθεί το δεύτερο κύμα. Εμφανίστηκε ως απόφαση της επιτροπής, η υιοθέτηση ενός αλγόριθμου δειγματοληπτικού ελέγχου των τουριστών το καλοκαίρι. Αυτό ήταν κάτι που ούτε καν παρουσιάστηκε στην επιτροπή, ούτε καν ενημερωθήκαμε για το τι ήταν. Η επιτροπή έλεγε μανιωδώς ότι θέλουμε τεστ. Ότι τα τεστ είναι που θα κάνουν την κοινωνία να ανοίξει με ασφάλεια. Ασφαλώς να μπουν τουρίστες, ασφαλώς να μπουν εργάτες γης, να μην έρθει νέο κύμα χειρότερο από το πρώτο. Το είχαμε προβλέψει. Ζητούσαμε τεστ, που να είναι δωρεάν, να παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπως οι υπόλοιπες εξετάσεις, με συνταγογράφηση των γιατρών.»

Πανδημία κορονοϊου:αλήθειες και ψέματα.Τα αδιέξοδα lockdown και το ολικό άνοιγμα.

Ακούσαμε κατ’ επανάληψη ότι οι κυβερνώντες ακολουθούν τις κατευθύνσεις των ειδικών. Τελικά ίσως να μην ήταν ακριβώς έτσι. Θα υπάρξουν σίγουρα κάποιοι που θα αποδώσουν στον καθηγητή προσωπικά ή κομματικά κίνητρα. Σίγουρα στις περιπτώσεις αυτές τα δαιμόνια γραφεία που κατευθύνουν τα πάντα μπορούν να ανασύρουν σκελετούς από τα ντουλάπια ή να απειλούν. Όμως κάτι που τόσο καλά ταιριάζει με την επιστημονική και απλή λογική δε χρειάζεται πολλά για να μας πείσει.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη λογική μας είναι γιατί ενώ όλο το χειμώνα με ελάχιστα κρούσματα μείναμε κλειστοί και καταστρέψαμε τα πάντα, ξαφνικά ανοίξαμε και ουσιαστικά χωρίς όρους. Και σε αυτό η άποψη του κ. Ζακυνθινού νομίζω ότι συμφωνεί με τις απλές σκέψεις που είχαμε διατυπώσει:

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έφτασε σε αδιέξοδο. Τα lockdown δεν απέδωσαν, τα κρούσματα αυξήθηκαν, οι ΜΕΘ γέμισαν, οι θάνατοι επίσης σημείωσαν τεράστια αύξηση. Μετράμε πλέον παραπάνω από 11.500 θανάτους στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στα χειρότερα επίπεδα -σύμφωνα με τον πληθυσμό μας- τόσο σε σύγκριση με την Ευρώπη όσο και με άλλες χώρες. Εδώ που φτάσαμε, έπρεπε να γίνει πλέον ένα από τα δύο. Είτε σκληρό και καθολικό lockdown (όπως στο πρώτο κύμα πέρυσι) είτε άνοιγμα της κοινωνίας με τεράστια προσπάθεια για πολλά τεστ, ιχνηλάτηση, οργάνωση, επιτήρηση και διατήρηση των μέτρων προστασίας. Το πρώτο ήταν ανέφικτο. Σε μια κοινωνία κουρασμένη, μια οικονομία διαλυμένη, μέσα στο καλοκαίρι, μετά από ένα χρόνο ταλαιπωρίας, να κάνεις ολικό lockdown έχει τεράστιο κόστος. Ήταν μια οδός μη επιλέξιμη. Το άνοιγμα της κοινωνίας ήταν νομίζω μονόδρομος.

Η αμφιλεγόμενη λύση των self test.Η άποψη του κ.Ζακυνθινού.

Είχαμε γράψει και για τα περίφημα self-test τα οποία προβλήθηκαν ως πανάκεια για την έξοδο από τo lock down. Είχαμε εκφράσει προβληματισμούς και διαφωνίες και πραγματικά η άποψη του Διευθυντή της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού κ. Ζακυνθινού επιτείνει τις αμφιβολίες μας:

Πάντως το άνοιγμα με τη διενέργεια των self test, που τα σκαρφίστηκαν τώρα, είναι μια λύση πολύ αμφιλεγόμενη. Όπως λένε ομόφωνα όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι των ειδικών (Μικροβιολόγων και λοιπών Εργαστηριακών γιατρών), τα self-test μόνο συμπληρωματικά στην βασική μεθοδολογία ανίχνευσης του κορονοϊού μπορεί να έχουν ίσως κάποια χρησιμότητα. Και η κατεξοχήν βασική μεθοδολογία ανίχνευσης του ιού είναι τα μοριακά και αντιγονικά τεστ που τα κάνουν ειδικοί γιατροί σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Εμφανίστηκαν ξαφνικά σαν ιδέα, ενώ επί σειρά μηνών όλοι οι ειδικοί επιστήμονες ζητούν να γίνονται δωρεάν μαζικά τεστ στην κοινωνία, από τον ΕΟΔΥ, με οργανωμένο τρόπο, είτε δωρεάν από τα εξειδικευμένα ιδιωτικά εργαστήρια με αποζημίωση μέσω του ΕΟΠΠΥ όπως οι υπόλοιπες εξετάσεις των πολιτών.

Και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τέτοια ώρα έπρεπε να απελευθερωθούν τα τεστ και κάθε γιατρός να γράφει μοριακό ή αντιγονικό. Τα παιδάκια να γυρίσουν στα σχολεία τους με αρνητικό μοριακό τεστ που έχει γίνει δωρεάν μετά από εντολή παιδιάτρου. ΔΩΡΕΑΝ, επαναλαμβάνω. Γνωρίζω οικογένειες που ζουν με 200 ευρώ το μήνα και πληρώνουν μοριακά τεστ των 60 ευρώ. Είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας, που δεν το καταλαβαίνουν οι κύριοι που κυβερνούν, γιατί γεννήθηκαν μέσα σε χρυσά σπάργανα. Έκαναν άνοιγμα, λοιπόν, με seft test που είναι αναξιόπιστα – ανάθεμα αν κάνει κανείς σωστά, έστω και αυτά τα τεστ. Είναι μια επίφαση επιστημοσύνης και έπρεπε πάλι, επαναλαμβάνω, έστω και αυτή την τελευταία ώρα, να απελευθερωθούν τα κανονικά τεστ και να γίνονται δωρεάν».

Πανδημία κορονοϊου:αλήθειες και ψέματα.Το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής.

Ακόμη ο καθηγητής εκφράζει τη γνώμη του για το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής που μας απασχόλησε σε προηγούμενο άρθρο μας:

Το ακαταδίωκτο θεσπίστηκε για να προστατευτεί η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο, όχι τα μέλη της επιτροπής. Αν ήταν μόνο για την επιτροπή -που πάλι θα ήταν υπερβολή, αλλά εν μέρει θα μπορούσα να το δεχτώ- είναι ότι τα προστατεύει από κάθε λογής ψεκασμένους που κάνουν διάφορες παρεμβάσεις και μηνύσεις. Τότε, όμως, γιατί να απαγορέψει σε όποιο μέλος κληθεί σε οτιδήποτε, χωρίς να είναι ο ίδιος κατηγορούμενος, να καταθέσει; Άρα με πείθει ότι η διαδικασία αυτή έχει σκοπό να προστατευτεί η κυβέρνηση, για να μην μπορεί ένα μέλος της επιτροπής σε ένα δικαστήριο να πει π.χ. “ξέρετε, ήρθε η τάδε απόφαση και εμείς δεν την εγκρίναμε”».

Ασχοληθήκαμε σήμερα με μερικά θέματα στα οποία ήδη έχουμε δημόσια με την αρθρογραφία μας εκθέσει τη γνώμη. Τα θέματα αυτά τα είδαμε και μέσα από την ματιά του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας κ. Ζακυνθινού όπως εκτέθηκαν σε συνέντευξή του. Δεν υιοθετούμε άκριτα κάποια άποψη επειδή ταιριάζει με τις σκέψεις μας. Όπως και δεν αποδεχόμαστε αβασάνιστα όσα τα στρατευμένα ΜΜΕ μας σερβίρουν καθημερινά. Ο καθένας πρέπει χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του όχι για να αντιπολιτεύεται ή να συμπολιτεύεται αλλά για να προσφέρει στο σύνολο. Πρέπει ο καθένας μας να αξιολογεί τις καταστάσεις και να εκφέρει ελεύθερα την άποψή του. Αρκεί να μην προσβάλει τους άλλους και πολύ περισσότερο να μην επιχειρεί με αθέμιτα μέσα να τους εμποδίζει να διατυπώνουν τη δική τους. Εμείς θα προσπαθήσουμε με ευπρέπεια, ευθύνη και σοβαρότητα να συνεχίσουμε να γράφουμε και είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκρισή σας για την ποια σας ευχαριστούμε.