Η επιστήμη στο απόσπασμα με αφορμή μια πανδημία

Πανδημία και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Πανδημία και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Διαφωνώ με αυτό που λες,
αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου
το δικαίωμά σου να το λες»…

Λόγια από άλλες εποχές προ κορονοϊού

 

(Πανδημία και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) Πριν λίγες ημέρες στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έφτασε αυτή η ανακοίνωση- απειλή:

Η ανακοίνωση-απειλή του ΙΣΑ.

Tα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κινούνται και λαμβάνουν αποφάσεις πάντα στα όρια των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων, διασφαλίζοντας το κύρος και το ρόλο του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, ως θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό και ΘΕΛΟΥΝ & ΜΠΟΡΟΥΝ να απομονώσουν και να διαχωρίσουν όλους εκείνους, οι οποίοι ευτυχώς είναι ελάχιστοι, που αν και θέλουν να είναι μέλη του Ι.Σ.Α. και θέλουν να λέγονται ιατροί, αμφισβητούν εμπράκτως τα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης.

Αυτή την υπεύθυνη στάση ως ΙΣΑ την έχουμε αποδείξει έμπρακτα, καλώντας ενώπιον των οργάνων του Συλλόγου μας εκείνους τους ιατρούς που υπέπεσαν στην αντίληψή μας ότι με δημόσιες δηλώσεις, πράξεις ή αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο, παρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι αμφισβητούν την επιστήμη.

Αποτελεί πάγια θέση του ΔΣ του ΙΣΑ ότι η ιατρική δεν μπορεί να ασκείται κατά το δοκούν, αλλά μόνο με βάση τη βασισμένη σε ενδείξεις ιατρική γνώση και τους παραδεδεγμένους κανόνες της επιστήμης.

Ατυχώς για λόγους που άπτονται της διαδικασίας ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που είναι ένα αυτοτελές και ανεξάρτητο συλλογικό όργανο του ΙΣΑ, υπήρξε καθυστέρηση, αφού εμφιλοχώρησαν ως πρόκριμα και άλλες διοικητικές διαδικασίες.

Η καθυστέρηση αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία κι άλλοθι γι’ αυτούς που λειτουργούν σε μια πολύ κρίσιμη για τη δημόσια υγεία συγκυρία, κόντρα στην ιατρική επιστήμη.

Ο Ι.Σ.Α. και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, παραμένουν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και σεβασμό στο ιατρικό λειτούργημα και την επιστήμη που υπηρετούμε.

Πανδημία και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.Μερικές επισημάνσεις.

Επειδή θεωρώ ότι όσοι ακόμη έχουν διάθεση να διαβάζουν κάποια διαφορετικά δεδομένα στην εποχή που η άποψη είναι μία και η αντίθετη άποψη διώκεται, είναι άτομα υψηλής νοημοσύνης και κρίσης  δεν πιστεύω ότι χρειάζονται πολλά σχόλια σε τέτοια κείμενα. Παρ’ όλα αυτά επειδή το θεωρώ μοναδικό και αποκαλυπτικό μνημείο λόγου του μεγαλύτερου σε μέλη επιστημονικού- επαγγελματικού συλλόγου της χώρας και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο τομέα, θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις.

Η  άλλη επιστημονική άποψη είναι πάντα σεβαστή.

            Κατ’ αρχάς η επιστήμη εξ’ ορισμού είναι μεταβλητή και συνεχώς εξελισσόμενη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μία επιστημονική άποψη. Είναι θεμελιακό αξίωμα ότι η άλλη επιστημονική άποψη είναι πάντα σεβαστή και από την εποχή του Γαλιλαίου ακόμη πολλές φορές η μειοψηφούσα άποψη αποδεικνυόταν η πιο σωστή.

Αν δε γινόταν αυτό θα πιστεύαμε ακόμη ότι η γη είναι ακίνητη και γύρω της περιστρέφεται ο ήλιος, ότι από την ανόργανη ύλη μπορεί να γεννηθεί ζωή, ότι κληρονομούνται τα επίκτητα χαρακτηριστικά κλπ. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην εποχή τους, τέτοιες δοξασίες ήταν η απόλυτη επιστημονική αλήθεια και δεν τολμούσε κανένας να τις αμφισβητήσει.

Πανδημία και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.Η άλλη άποψη δεν είναι η αμφισβήτηση αλλά η πρόοδος της Επιστήμης.

Επομένως η άλλη άποψη δεν είναι η αμφισβήτηση αλλά η πρόοδος της Επιστήμης. Εξάλλου όλη αυτή την περίοδο το διαπιστώσαμε με τις εξελίξεις που αφορούν τη γνώση μας για τον κορονοϊό. Όταν πρωτοδημοσίευσα (όχι φυσικά ως έμπνευση αλλά ως μελέτη των δεδομένων, θεωρητικών και εμπειρικών) ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν και νοσούν ήταν πολλοί που στο όνομα της επιστήμης λοιδορούσαν ή απειλούσαν.

Και στα ΜΜΕ οι «ειδικοί» απαξίωναν. Τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι έτσι. Όταν μιλούσαμε για τη  φυσική ανοσία  και τα lockdown   αλλά και ότι αυτή είναι πιο ισχυρή και ασφαλής  από τον εμβολιασμό, κάποιοι «επίσημοι επιστήμονες» έβριζαν. Τώρα έχουμε πολλά δεδομένα γι’ αυτό. Όταν προβάλλαμε το μοντέλο της Σουηδίας κάποιοι «δυνατοί» επιστήμονες μας κατακεραύνωναν. Όμως σήμερα απέχουμε σε θανάτους από τη χώρα αυτή μόλις 400 άτομα και με τους ρυθμούς που εμφανίζονται, δυστυχώς, σε λίγες μέρες θα την ξεπεράσουμε.

Η φίμωση του επιστήμονα είναι έγκλημα.

Μπορεί να κάνουμε και πολλά λάθη. Εδώ είμαστε για να τα ακούσουμε και να τα διορθώσουμε. Όμως η φίμωση του επιστήμονα είναι έγκλημα. Θεωρώ ότι αν υπάρχει ακόμη ντροπή, κάποιοι από τους υπογράψαντες το κείμενο αυτό θα ντραπούν κάποτε και θα προσπαθήσουν να δικαιολογηθούν.

Όμως φοβάμαι ότι οι εμπνευστές και πρωτεργάτες του κειμένου δεν έχουν καμία επιστημονική ευαισθησία. Η πολιτική στη χειρότερη μορφή της τους έχει τόσο συνεπάρει που δεν αντιλαμβάνονται την τραγικότητα των νοημάτων του.

Αν τρομοκρατήσουμε τους ιατρούς ίσως πετύχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών.

Η εξήγηση γιατί κυκλοφορούν τέτοια κείμενα στις μέρες μας είναι προφανής. Αρκεί να ανατρέξει κάποιος στις δημοσκοπήσεις που ανακοινώνονται. Σε αυτές ένα μεγάλο ποσοστό όσων δεν εμβολιάστηκαν δηλώνουν ότι θα το έκαναν αν τους το έλεγε ο ιατρός τους. Άρα αν τρομοκρατήσουμε τους ιατρούς ίσως πετύχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών.

Αφού να τους πείσουμε αποτύχαμε θα τους αναγκάσουμε να το κάνουν με την απειλή διαγραφής από τον ιατρικό σύλλογο. Και βέβαια θα μπορεί στο μέλλον και ένας «αγανακτισμένος ασθενής» να καταγγέλλει κάποιο ιατρό που διατηρεί επιφυλάξεις για τα εμβόλια και αυτός να οδηγείται στο πειθαρχικό με την απειλή της διαγραφής που δυστυχώς συνεπάγεται αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος αφού ο ιατρικός σύλλογος είναι μέρος της κρατικής γραφειοκρατίας των προαπαιτούμενων εγγράφων.

Ιατρική επιστήμη επίσης δεν είναι όσα οι κρατούντες στην οικονομία και την πολιτική  υπαγορεύουν.

Η ιατρική επιστήμη κύριοι και κυρίες συνάδελφοι του ΙΣΑ, απαιτεί τη συνεχή παρουσία δίπλα στο δοκιμαζόμενο άνθρωπο. Κι εσείς φοβάμαι ότι δεν έχετε καθόλου χρόνο για κάτι τέτοιο. Δε σας αφήνει η συνεχής έκθεση στη δημοσιότητα, οι συσκέψεις και η επαφές με τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, η οργάνωση πρωτοκόλλων σε συνεργασία με τις παντοδύναμες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ιατρική επιστήμη επίσης δεν είναι όσα οι κρατούντες στην οικονομία και την πολιτική σας υπαγορεύουν. Αν θέλετε πραγματικά να τιμήσετε την ιατρική επιστήμη στείλτε στο πειθαρχικό όσους πουλούν ελπίδα σε ασθενείς εφαρμόζοντας αντιεπιστημονικές μεθόδους και θησαυρίζουν, όσους καταπατώντας τον όρκο τους χρηματίζονται και έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε μαγαζάκια του χειρίστου είδους, όσους με την απρεπή συμπεριφορά τους προσβάλλουν την επιστήμη, τους ασθενείς και το λειτούργημά τους. Τους γνωρίζετε και πολλές φορές είναι ομοτράπεζοί σας. Αν πάλι δεν τους θυμάστε να σας τους θυμίσουμε.

            Σε όσους θεωρείτε ότι εκφράζουν αντιεπιστημονικές απόψεις απαντήστε όχι με απειλές αλλά με στέρεα επιστημονικά επιχειρήματα. Έτσι διαλέγονται οι επιστήμονες. Με απειλές και εκβιασμούς δουλεύουν κάποιοι άλλοι.