Οξεία μυοκαρδίτιδα

οξεία μυοκαρδίτιδα καρδιολόγος Μαρούσι

Οξεία μυοκαρδίτιδα

Μια επείγουσα αλλά και πολύ σοβαρή καρδιολογική νόσος είναι η οξεία μυοκαρδίτιδα. Μια νόσος που μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες, από βρέφη ως γέροντες πολύ προχωρημένης ηλικίας. Και όχι μόνο τους προσβάλει αλλά υποδύεται μια σειρά από άλλες νόσους ανάλογα με τα συμπτώματα και το άτομο που πάσχει. Σε βρεφική και παιδική ηλικία εμφανίζεται με δύσπνοια και καρδιακή ανεπάρκεια που παραπέμπει σε συγγενή καρδιοπάθεια. Σε νεανική ηλικία με αρρυθμίες, δύσπνοια και πόνο που οδηγεί τη σκέψη σε μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδοπάθεια ή στεφανιαία νόσο. Σε πιο μεγάλη ηλικία η στεφανιαία νόσος είναι πιο ύποπτη γιατί ο ασθενής πονάει στο στήθος. Σε γεροντική ηλικία μπαίνει η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και όλες οι νόσοι είναι ανοικτές.

Οξεία μυοκαρδίτιδα. Αίτια.

Και όσο ο γιατρός ψάχνει, μια θανατηφόρα αρρυθμία μπορεί να δώσει τον τραγικό επίλογο της νόσου. Κι αν τελικά η κατάληξη δεν είναι τραγική, μια βαριά καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να μείνει μόνιμη κληρονομιά στον ασθενή. Χρειάζεται επομένως άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση. Η αιτία είναι κάποια λοιμώδης νόσος που προσβάλει το περικάρδιο, προκαλεί περικαρδίτιδα και μεταφέρεται στο μυοκάρδιο. Επομένως η νόσος είναι μια οξεία φλεγμονή του μυοκαρδίου. Μπορεί να προκληθεί ως συνέχεια μιας πνευμονίας ή μπορεί να είναι επιπλοκή μιας ιογενούς νόσου. Συχνά μυοκαρδίτιδα προκαλείται από μια παιδική νόσο όπως η ιλαρά π.χ. Επομένως ιοί ή μικρόβια προσβάλουν το μυοκάρδιο και  διαταράσσουν τη λειτουργία του.Οξεία μυοκαρδίτιδα. Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στο στήθος, εύκολη κόπωση και αδυναμία, δύσπνοια, ταχυκαρδία ή αρρυθμίες. Τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν και να εμφανιστεί οξύ πνευμονικό οίδημα ή και ανακοπή. Η αρτηριακή πίεση είναι συχνά χαμηλή και συνυπάρχουν συχνά υψηλός πυρετός και άλλα συμπτώματα της λοίμωξης. Αιματολογικά όλοι οι δείκτες φλεγμονής είναι πολύ αυξημένοι (λευκά αιμοσφαίρια, CRP, ΤΚΕ) ενώ και άλλες εργαστηριακές τιμές είναι αυξημένες λόγω επηρεασμού άλλων οργάνων (ήπατος, νεφρών κλπ.).

Οξεία μυοκαρδίτιδα. Διάγνωση

Το καρδιογράφημα πολλές φορές προκαλεί σύγχυση, ακόμη και στον μη έμπειρο καρδιολόγο. Έχει συχνά την εικόνα εμφράγματος, παρουσιάζει πολλές και σύμπλοκες αρρυθμίες ή παρουσιάζει διαταραχές της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος της καρδιάς. Ο έμπειρος καρδιολόγος υποψιάζεται τη νόσο και προχωρά σε υπερηχογράφημα triplex καρδιάς. Η διάγνωση μπαίνει από το συνδυασμό των εξετάσεων.

Οξεία μυοκαρδίτιδα. Θεραπεία

Ο ασθενής ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου χρειάζεται παρακολούθηση. Συνήθως σε νοσοκομείο ή και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δίνονται υγρά και αντιβιοτικά, αν χρειαστεί αντιαρρυθμικά φάρμακα υπό συνεχή παρακολούθηση πιέσεως και σφυγμών. Αν όλα γίνουν γρήγορα και σωστά, η νόσος μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως χωρίς να αφήσει κάποια αναπηρία. Η πολυετής εμπειρία σε Μονάδα Εμφραγμάτων εξασφαλίζει τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου στο ιατρείο μας.

Καρδιολόγος Μαρούσι , Νικόλαος Παναγιωτόπουλος .