Ας μιλήσουμε λίγο για τη Σουηδία ( Ή μια άλλη προσέγγιση στην πανδημία του κορονοϊού)

Η Σουηδία και ο κορωνοϊός

Η επιβολή μιας και μοναδικής προσέγγισης στην ερμηνεία και αντιμετώπιση του προβλήματος.

(Η Σουηδία και ο κορωνοϊός) Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού έγινε φανερό στην πατρίδα μας -και όχι μόνο- ότι όλα τα ΜΜΕ αλλά και τα περισσότερα «διαπιστευμένα» μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν μία και μοναδική προσέγγιση στην ερμηνεία και αντιμετώπιση του προβλήματος και κάθε άλλη άποψη βρίσκεται υπό διωγμό. Έγινε μάλιστα η προσπάθεια όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις να θεωρηθούν ως αμφισβήτηση της ύπαρξης του ιού, πράγμα εντελώς συκοφαντικό και ανυπόστατο. 

Ακούσαμε τον  ίδιο τον πρωθυπουργό να αποκαλεί συλλήβδην όλους τους διαφωνούντες με τη δική του τακτική, «ψεκασμένους». Και βέβαια αφού απλοποιήθηκαν τα πράγματα και συγκεντρώθηκε ένα επιτελείο «επίσημων» επιστημόνων οργανώθηκε από τους εισαγγελείς, τους επικεφαλής ιατρικών συλλόγων, αστυνομικούς και κάθε επίσημη αρχή μια προσπάθεια να φιμωθούν όσοι τολμούσαν να εκφράσουν κάποιες διαφορετικές σκέψεις. Ένα μάλιστα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ότι αφού η παγκόσμια κοινότητα αποδέχθηκε ως θέσφατο τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Η Σουηδία και ο κορωνοϊός: Η χώρα που επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο.

Τη συνταγή που εφάρμοσε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτισμένων κρατών αμφισβήτησε μέχρι στιγμής μία χώρα που συγκεντρώνει την κοινή αποδοχή για κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Είναι μια χώρα δημοκρατική με έναν ιδιότυπο σοσιαλισμό σκανδιναβικού τύπου, με παράδοση στην κοινωνική οργάνωση και φροντίδα και ένα καλά οργανωμένο σύστημα υγείας. Η χώρα αυτή λοιπόν επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο. Για όσους βιαστούν να πουν ότι έβαλε την οικονομία πάνω από την υγεία να υπενθυμίσουμε τον ορισμό της υγείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας».

Για να δούμε λοιπόν ποιος ήταν αυτός που έδωσε μεγαλύτερη σημασία στην πραγματική υγεία των πολιτών του. Αυτός που τους έκλεισε μέσα καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, αυτός που διέκοψε βίαια την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή, αυτός που δημιούργησε τεράστια ψυχολογικά και κοινωνικά  προβλήματα ή αυτός που προσπάθησε με κάθε τρόπο να τα προστατέψει; Μήπως τελικά η υγεία έχει ποιοτικές παραμέτρους που όσο πιο πολιτισμένος είσαι τόσο πιο πολύ ανακαλύπτεις;

Η Σουηδία και ο κορωνοϊός : Η προπάθεια για ανοσία της κοινότητας.

Η Σουηδία λοιπόν επέλεξε να μην καταστρατηγήσει τα δικαιώματα των πολιτών της αλλά με σοβαρότητα να συστήσει κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς στους κατοίκους της, προσδοκώντας ότι με ήπιο τρόπο θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια ανοσία της κοινότητας, αυτό που σκόπιμα συκοφαντήθηκε ως «ανοσία της αγέλης». Με το ίδιο σκεπτικό ξεκίνησαν στην πανδημία οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία. Οι υπόλοιπες χώρες επέλεξαν την καραντίνα που τόσο καλά ξέρουμε  Οι ΗΠΑ με ένα αλλοπρόσαλλο ηγέτη, ένα πολύπλοκο ομοσπονδιακό σύστημα  και ένα ιδιωτικό σύστημα υγείας τελικά δεν έκανε τίποτα οργανωμένο, ούτε καραντίνα, ούτε ανοσία της κοινότητας. Η Μ. Βρετανία ξεκίνησε αλλά στην αρχή της προσπάθειας ένας ανεπαρκής ηγέτης και μια φοβική κοινωνία με ένα παρατημένο για χρόνια σύστημα υγείας έκαναν 180ο στροφή και ακολούθησαν τους πολλούς με κακά αποτελέσματα.

Η Σουηδία και ο κορωνοϊός: Περιορισμοί  χωρίς να σταματήσει η κοινωνική και οικονομική ζωή.1η φάση.

Τι έκανε λοιπόν η Σουηδία; Συνέστησε στους πολίτες προσοχή, προσπάθησε να περιορίσει τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους τρόφιμους γηροκομείων και άλλων ιδρυμάτων χωρίς όμως να σταματήσει την κοινωνική και οικονομική ζωή περιμένοντας να ανοσοποιηθούν οι νεότεροι και υγιείς και να προστατεύσουν τους υπόλοιπους. Και όλα αυτά υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες γιατί ως γνωστόν οι αναπνευστικοί ιοί στους οποίους ανήκει ο κορονοϊός ευνοούνται από την χαμηλή θερμοκρασία και την απουσία ηλιακού φωτός. Την πρώτη περίοδο της πανδημίας η Σουηδία παρουσίασε αυξημένο ποσοστό θανάτων με πολλαπλάσια κρούσματα από άλλες χώρες ίδιου μεγέθους που μπήκαν σε καραντίνα, αλλά οι θάνατοι αναλογικά δεν ήσαν περισσότεροι από πολλές κεντροευρωπαϊκές χώρες που θυσίασαν την κοινωνία και την οικονομία τους. 

Αυτοί οι θάνατοι της Σουηδίας αποδόθηκαν κυρίως στην ατελή προφύλαξη των γηροκομείων. Ας μην ξεχνάμε ότι γνωρίζαμε τότε πολύ πιο λίγα για τον ιό. Η απάντηση των επιστημόνων της χώρας στους επικριτές τους ήταν ότι όταν θα τελειώσει και το δεύτερο κύμα στα μέσα του 2021 θα κάνουμε όλοι τον απολογισμό μας. Τα ελληνικά  ΜΜΕ βέβαια κραύγαζαν για την αποτυχία του μοντέλου της Σουηδία, για τους νεκρούς και τους ασθενείς που δε θα είχαν που να νοσηλευτούν. Η Ελλάδα του νότου με τη διαλυμένη οικονομία περιορίζοντας την υγεία στη σωματική ακεραιότητα πανηγύριζε μεταξύ των νικητών.

Η Σουηδία και ο κορωνοϊός: 2η φάση.

Διανύουμε λοιπόν τη δεύτερη φάση. Η Σουηδία, μέχρι στιγμής, παραμένει σταθερή στη γραμμή της. Ποτέ δεν αμφισβήτησε τη σοβαρότητα της πανδημίας ή την ύπαρξη του ιού. Ποτέ δεν έκρυψε την αλήθεια. Όμως είχε άλλη τακτική. Το τελευταίο διάστημα οι εμπαθείς κονδυλοφόροι κραυγάζουν ότι δήθεν το μοντέλο Σουηδίας απέτυχε και ότι κάνει στροφή. Η αλήθεια είναι ότι η Σουηδία που δεν επιβάλλει χρήση μάσκας πουθενά, απαγόρευσε τη χρήση αλκοόλ μετά τις 10 σε μπαρ και την κοινή εστίαση σε δημόσιους χώρους άνω των 8 ατόμων.

Τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, τα εστιατόρια λειτουργούν με τραπέζια όπου μπορούν να συνυπάρχουν μέχρι 8 άτομα, τα σχολεία δεν έκλεισαν και η κοινωνία είναι ελεύθερη να κυκλοφορεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Όσο για τις συναθροίσεις σε ιδιωτικούς χώρους η δημοκρατία της πρεσβεύει ότι δε μπορεί κανείς να παρέμβει και να ορίσει μέγιστο αριθμό συναθροιζόμενων. Το σύστημα υγείας της παρά την πίεση λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Και μην ξεχνάμε, με το χειμώνα προχωρημένο σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό νότο και τον ήλιο εξαφανισμένο τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Η Σουηδία και ο κορωνοϊός: Μερικά πληροφοριακά γραφήματα.

Τα αποτελέσματα φαίνονται στο σχήμα 1. Δεξιά οι θάνατοι στη δεύτερη φάση:

Η Σουηδία και ο κορωνοϊός, γράφημα1

Στην καμπύλη του σχήματος 2 βλέπουμε σχεδόν επιπέδωση των θανάτων:

Η Σουηδία και ο κορωνοϊός, γράφημα2

Ας συγκρίνουμε με το σχήμα 3 και 4 αντίστοιχα της Ελλάδας όπου φαίνεται η σημαντική αύξηση των θανάτων στη δεύτερη φάση σε σχέση με τους λίγους και σταθερούς θανάτους της Σουηδίας. Μάλιστα η καμπύλη στην Ελλάδα αυξάνει κατακόρυφα:

 

Η Ελλάδα και ο κορωνοϊός, γράφημα1

 

Η Ελλάδα και ο κορωνοϊός, γράφημα2

 

Για όσους δυσκολεύονται με τα διαγράμματα ας παραθέσουμε ένα πίνακα:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΟΥΗΔΙΑ

ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΛΛΑΔΑ

27/11

16

101

26/11

3

99

25/11

10

87

24/11

21

101

20/11

27

72

19/11

17

59

Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ούτε είναι σωστό να πάρουμε θέση στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όμως μέχρι στιγμής η Σουηδία αντέχει και το μοντέλο της είναι καρφί στο μάτι της πανικόβλητης αλλά μεθοδικής καταστρατήγησης κάθε αξιοπρέπειας που ζούμε. Βέβαια ούτε είμαστε ούτε μπορούμε να γίνουμε Σουηδία όπως είπε ο πολύς κ. Μόσιαλος. Τουλάχιστον ας μη λοιδορούμε και παραπληροφορούμε αλλά ας προβληματιζόμαστε.

Υ.Γ Τα διαγράμματα και πολλά περισσότερα στατιστικά στο σύνδεσμο www.worldometers.info/coronavirus όπου μπορείτε να επιλέξετε αναλυτικά χώρες.