Το 1940 ο Γαλιλαίος και κορονοϊός

Επιστήμη Αλήθεια και Κορονοϊός.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Επιστήμη Αλήθεια και Κορονοϊός

 

 

 

Επιστήμη Αλήθεια και Κορονοϊός

 

 

 

 

 

 

 

Επιστήμη Αλήθεια και Κορονοϊός : Ο Γαλιλάιος…

(Επιστήμη Αλήθεια και Κορονοϊός) Το 1633 ό Γαλιλαίος, ένας επιστήμονας ο οποίος με τις μελέτες του αμφισβήτησε ότι η γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος και υιοθέτησε τις απόψεις του Κοπέρνικου ότι κέντρο είναι ό ήλιος και η γη κινείται γύρω από αυτόν, καλείται από την Ιερά εξέταση να ανασκευάσει τις απόψεις του. Η ποινή είναι φυλάκιση ή και θάνατος γιατί οι απόψεις τις εποχής στηριγμένες σε αιώνες βεβαιότητας είναι ότι η γη είναι επίπεδη και γύρω από αυτήν γυρίζει ολόκληρο το σύμπαν. Τότε ήταν Μεσαίωνας. Και ο Γαλιλαίος υπέκυψε και γονατιστός ζήτησε συγγνώμη. Απέναντί του είχε τον πάπα Ουρβανό και την πανίσχυρη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Και ο Μεσαίωνας πέρασε και τα χρόνια που ακολούθησαν μάθαμε ότι η επιστήμη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και η αλήθεια της δεν μονοπωλείται από κανένα. Κάθε επιστημονική άποψη αναιρείται ή συμπληρώνεται από μια άλλη επιστημονική άποψη. Στον επιστημονικό διάλογο οι απειλές και ο φόβος δεν έχουν θέση γιατί τότε σίγουρα δε μιλάμε για επιστήμη αλλά για καταναγκασμό. Η επιστήμη όμως ανθεί μόνο σε συνθήκες ελευθερίας και διαλόγου. Έτσι πιστεύαμε και έτσι μάθαμε στα Πανεπιστήμια που φοιτήσαμε.

Επιστήμη Αλήθεια και Κορονοϊός: Τα φαντάσματα του παλελθόντος.

Έπρεπε όμως να έρθει ο κορονοϊός για να καταλάβουμε πόσο λάθος κάναμε. Γιατί ξαφνικά ξύπνησαν τα φαντάσματα του παρελθόντος. Το κράτος με μια ομάδα «ειδικών» της αρεσκείας και της επιλογής του στο όνομα της δημόσιας υγείας και της επίσημης αναστέλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβάλλουν το στρατιωτικό νόμο και αυτοχρίζονται σωτήρες του Έθνους. Τα Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν τη μία και μοναδική αλήθεια, ένας θίασος δίνει καθημερινά την παράστασή του από κανάλι σε κανάλι και βέβαια οι δημοσιογράφοι σε διατεταγμένη υπηρεσία συμφωνούν και επαυξάνουν σε εμφανώς στημένους διαλόγους. Κάθε αντίθετη φωνή φιμώνεται και λαμπροί επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού δε βρίσκουν βήμα για να εκφράσουν μια άλλη σκέψη. Μονόλογοι, μονόλογοι, μονόλογοι. Ο επιστημονικός διάλογος στα σκουπίδια. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε στους ειδικούς και κάθε τι άλλο είναι επικίνδυνο και διώκεται.

Επιστήμη Αλήθεια και Κορονοϊός: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Στους ιατρούς έρχονται  απειλητικά μηνύματα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Θαυμάστε ύφος:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του  Συμβουλίου κατά τη σημερινή του συνεδρίαση επαναλαμβάνει με ιδιαίτερη έμφαση προς κάθε κατεύθυνση ότι τάσσεται κατηγορηματικά και εμφαντικά υπέρ όλων των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί.

Με ξεκάθαρο επιστημονικό λόγο καλεί τους πολίτες να ακολουθούν  τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ και να μην τείνει ευήκοο ους, σε όλους εκείνους που σκόπιμα ή μη προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.Για δηλώσεις…

Δηλώσεις και εκδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας, των λοιπών μέτρων δημόσιας υγείας, ή κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών είναι επικίνδυνες και σκοταδιστικές.

Είναι αποδεκτό να διαφωνεί κανείς επιστημονικά, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού forum, είναι όμως εντελώς καταδικαστέες και απαράδεκτες δηλώσεις ιδίως ιατρών εφόσον δεν έχουν επιστημονικό έρεισμα.

Συνιστούμε στα μέλη μας να απέχουν από δηλώσεις και εμφανίσεις στα ΜΜΕ εφόσον δεν είναι ειδικοί σε θέματα λοιμώξεων και Covid-19. Ως ιατρικό σώμα θα πρέπει, όπως πάντα, να επιδείξουμε τη σοβαρότητα και σύνεση που αρμόζει στο κύρος του ιατρικού λειτουργήματος.

Ο ΙΣΑ ασφαλώς αναγνωρίζει την ελευθερία της έκφρασης, αλλά, υπό τις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας, δεν θα ανεχτεί από τα μέλη του παρουσίες στα ΜΜΕ ή άλλο μέσο την προβολή προσωπικών απόψεων που στερούνται επιστημονικής βάσης και αποπροσανατολίζουν το κοινό. Ο ΙΣΑ αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητά του, στο πλαίσιο της πειθαρχικής αρμοδιότητάς του, σε τέτοιες περιπτώσεις, εξετάζοντας κατά περίπτωση και την προσφυγή του στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. 

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα ανυπόστατες και επικίνδυνες απόψεις σχετικά με την πανδημία και τα μέτρα προφύλαξης που αποπροσανατολίζουν το κοινό και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι σε μέλη του που δεν ενστερνίζονται  τις διεθνείς επιστημονικές απόψεις για το θέμα, ωστόσο καλούμε και τους πολίτες να μη παρασύρονται και βάζουν σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό τους όσο και την κοινωνία».

Επιστήμη Αλήθεια και Κορονοϊός: Η απόλυτη αλήθεια από τα ΜΜΕ.

Θα ήθελα απλά να ρωτήσω το εξής: Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ορθοπεδικός στην ειδικότητα και πολιτικός στο επάγγελμα και πολλοί άλλοι παρατρεχάμενοι που χρόνια πολιτεύονται και έχουν ξεχάσει τι είναι η ιατρική είναι οι ειδικοί και δεν έχουν αφήσει κανάλι για κανάλι που να μην εμφανιστούν  και όλοι εκείνοι που από τις ΜΕΘ και τη μάχιμη 24 ώρες το 24ωρο ιατρική δίνουνε τον αγώνα δεκαετίες τώρα θεωρούνται μη ειδικοί και απειλούνται με πειθαρχικό και εισαγγελείς; Μήπως οι νομπελίστες και παγκοσμίως σεβαστοί καθηγητές δε δικαιούνται να ομιλούν γιατί όλα τα ξέρουν οι σύμβουλοι της κυβέρνησης;

Να πληροφορήσουμε λοιπόν όσους θέλουν να φιμώσουν τους προβληματισμούς και την άλλη γνώμη και να ακυρώσουν το διάλογο μη σέβόμενοι τους συναδέλφους τους ότι η αληθινή επιστήμη δε φοβάται την αντιπαράθεση αλλά αντίθετα την επιδιώκει. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια και οι ειδικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν αλλάξει πολλές γνώμες στα κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η εμπειρία πάνω στη συμπεριφορά του ιού αλλάζει με το χρόνο και έτσι αυτό που φαινόταν αλήθειας χθες είναι ξεπερασμένο ψέμα σήμερα.  Ίσως υπάρχουν και ακραίες φωνές που πραγματικά εκφράζουν ανυπόστατες απόψεις. Ας τους απαντήσουμε κατάλληλα κι ας αποδείξουμε την πλάνη τους. Όσο τους καταδιώκουμε τόσο τους δίνουμε αίγλη και αξία. Ο αποκλεισμός φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η έκφραση των αντίθετων επιστημονικών απόψεων από τις κυρίαρχες.

Όσοι καλοπροαίρετα θέλουν να ακούγονται και άλλες σκέψεις και απόψεις προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στη δημόσια Υγεία και διασώζουν το κύρος της επιστήμης στα μάτια των απλών ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε λοιπόν κύριοι με νηφάλιο λόγο και καλή διάθεση να εκφράζουμε την επιστημονική μας άποψη και θα ακούμε καλοπροαίρετα  και τη δική σας. Οι πατεράδες μας που τιμούμε αυτές τις μέρες και αγωνίστηκαν το 1940 κατά της βίας και της επιβολής της προπαγάνδας και της μοναδικής αλήθειας των εκλεκτών της νέας τάξης των Αρείων, μας δίδαξαν ότι με αγώνες κατακτιέται η ελευθερία και δεν την απεμπολούμε για κανένα λόγο, όσο σοβαρός κι αν παρουσιάζεται. Τις μέρες του κορονοϊού παίρνει ιδιαίτερη αξία κι εκείνος ο χιλιοειπωμένος αλλά φαίνεται τελικά λησμονημένος λόγος: «Διαφωνώ με όσα λες αλλά θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μπορείς να το λες».