Ας μιλήσουμε για το εμβόλιο του κορονοϊού I. ( Ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης)

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού.Καρδιολόγος Μαρούσι,Νικόλαος Παναγιωτόπουλος,άρθρο για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

(Εμβόλια κατά του κορωνοϊού) Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανείς ασθενής μου ή μη που επικοινωνώντας για οποιοδήποτε λόγο μαζί μου να μη θέτει ένα τελευταίο ερώτημα: «Τι γνώμη έχετε για το εμβόλιο;» αναφερόμενος προφανώς στο εμβόλιο του κορονοϊού. Είναι ασφαλώς ένα ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους μια που όπως ακούμε πρόκειται σύντομα να απαντήσουμε στην πράξη αν θα το κάνουμε ή όχι. Προσπαθώ να αποφύγω μια οριστική απάντηση δεδομένου ότι τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και πολλά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ούτε από τις εταιρείες που τα διακινούν ούτε από τα κράτη που εμβολιάζουν τους πολίτες τους.

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού.Άδεια έκτακτης χρήσης.

Είναι σοβαρά ερωτήματα που ίσως να μην έχουν ακόμη απάντηση γι’ αυτό και η εγκρίσεις αφορούν «Άδεια Έκτακτης χρήσης για εμβόλια για την πρόληψη του COVID- 19». Είναι δηλαδή άδειες που δεν ακολουθούν την κανονική διαδικασία εγκρίσεων εμβολίων αλλά δίνονται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως έκτακτη και αναλαμβάνοντας την ευθύνη όποιων προβλημάτων προκύψουν από την επείγουσα αυτή έγκριση. Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα.

Στο νοσοκομείο εισάγεται ένας ασθενής που κινδυνεύει να πεθάνει από αιμορραγία λόγω ρήξης ήπατος. Πρέπει να γίνει επειγόντως μετάγγιση γιατί η ζωή του θα τελειώσει πριν προλάβουν να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι συμβατότητας αίματος που θα εξασφαλίσουν μια ασφαλή μετάγγιση. Το αίμα χορηγείται επειγόντως με συναίσθηση ότι μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές από αυτή καθ’ εαυτή τη μετάγγιση αλλά προέχει η σωτηρία της ζωής. Κατά το κοινώς λεγόμενο «χαμένος για χαμένος, τις λεπτομέρειες θα κοιτάξουμε τώρα;». Μπροστά στο μείζον, τη διάσωση, το έλασσον, οι επιπλοκές από μια βιαστική μετάγγιση χωρίς τον κανονικό έλεγχο συμβατότητας, φαίνεται υπερβολική πολυτέλεια.

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού.Όσο θα περνά ο χρόνος θα αποκαλύπτονται πληροφορίες για το νέο εμβόλια.

Κάπως έτσι φαίνεται να ενεργούν οι αρμόδιοι. Το έλασσον θυσιάζεται μπροστά στο μείζον. Η σιγουριά μπροστά στην αποτελεσματικότητα. Όποιος θεωρεί λοιπόν ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του είναι πιο ελαστικός με τα ερωτήματα που γεννά η κυκλοφορία ενός εμβολίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αλλά θα μου επιτρέψουν όσοι παρακολουθούν την αρθρογραφία μου να ασχοληθούμε αναλυτικά και με μεγάλη υπευθυνότητα όσο θα περνά ο χρόνος και αποκαλύπτονται πληροφορίες για το νέο εμβόλιο με κάποια θέματα που απασχολούν έντονα όσους σκέπτονται σοβαρά και δεν παρασύρονται από το προσφιλές σπορ των φανατικών οπαδών της μίας ή άλλης πλευράς.

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Το προπαγανδιστικό μοτίβο υπερ των εμβολίων,οι ψεκασμένοι και οι αρνητές του ιού.

Σήμερα θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι που διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει το προπαγανδιστικό μοτίβο περί των εμβολίων και θα γηπεδοποιήσει τη συζήτηση. Μέχρι τώρα όσοι διαφωνούσαν με τη διαχείριση της πανδημίας χαρακτηρίζονταν ψεκασμένοι και αρνητές του ιού. Και μάλιστα αυτό κατά τον πιο επίσημο τρόπο το ακούσαμε από το στόμα κορυφαίων παραγόντων της διαχείρισης του προβλήματος. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησαν να απαξιώσουν καθετί που τους ενοχλούσε. Τα αποτελέσματα, οι χιλιάδες νεκροί, η αύξηση των ψυχικών νόσων, η οικονομική καταστροφή, η αύξηση των διαζυγίων και της ενδοοικογενειακής βίας και η διάλυση της κοινωνίας δεν τους ενόχλησε τόσο όσο η αντίθετη άποψη που σκοπό είχε να βοηθήσει και να μειώσει όλες αυτές τις συνέπειες. Διάλογος δεν επιτράπηκε, η ευθύνη είναι όλη δική τους.

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού.Όποιος προβληματίζεται χαρακτηρίζεται αντιεμβολιστής και προβληματικός.

Αυτό διαφαίνεται ότι προετοιμάζεται να γίνει και τώρα με το εμβόλιο. Τα σημάδια είναι ανησυχητικά. Όποιος προβληματίζεται σε σχέση με το εμβόλιο χαρακτηρίζεται αντιεμβολιστής και προβληματικός. Η συζήτηση από το συγκεκριμένο εμβόλιο περνάει γενικά στα εμβόλια και τη συμβολή τους. Αυτό γίνεται συνειδητά για να απαξιώσει κάθε φωνή που απευθύνει ερώτηση και ένσταση για το εμβόλιο και τον κατεπείγοντα εμβολιασμό. Βλέπουμε αρχικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναφέρεται σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην αείμνηστη μητέρα του που ως γνωστόν ταλαιπωρήθηκε από την πολιομυελίτιδα, μια νόσο που τις τελευταίες δεκαετίες έχει αντιμετωπιστεί με τη χρήση εμβολίων. Την πρόβαλε ως παράδειγμα του τι θα είχε συμβεί αν στην παιδική της ηλικία υπήρχε το εμβόλιο αυτό και πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή της. Όμως το εμβόλιο στο οποίο αναφέρεται είναι ένα κλασικό εμβόλιο, πού δεν πρωτοτύπησε ως προς το μηχανισμό δημιουργίας της ανοσίας, δοκιμάστηκε επί έτη πριν κυκλοφορήσει και δεν εγκρίθηκε με διαδικασία κατεπείγοντος.

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού.Η γηπεδοποίηση της συζήτησης,ο Μόσιαλος και ο Τάκης Τσουκαλάς.

Ακολούθως ο πολύς κ. Μόσιαλος καθηγητής της πολιτικής της Υγείας που είναι αμφίβολο αν έχει μπει και ως επισκέπτης σε ΜΕΘ πανηγυρίζει ότι η απόδειξη για την πανωλεθρία των αντιεμβολιαστών είναι η αύξηση των θανάτων από ιλαρά. Και ενώ κατακεραυνώνει ως ανόητους όσους αντιτίθενται στα εμβόλια, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού προβάλει τον Τάκη Τσουκαλά το γνωστό «άντε γειά» ως τον καλύτερο λοιμωξιολόγο. Τι λέει ο Τάκης στη γνωστή οπαδική εκπομπή του;  Ότι θα κάνει το εμβόλιο για να μπορέσει να  ταξιδέψει με την ομάδα του στο Μάντσεστερ και δεν έχει γνώμη για πράγματα που δεν ξέρει. Μπορεί όμως να μας πει για το τι θα κάνει ο Ολυμπιακός απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού.Η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι ο κ. Μόσιαλος απαντώντας στους ανησυχούντες λέει ότι « Αύριο όμως αρχίζουν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία. Θα έχουμε επομένως περισσότερα στοιχεία από τη χορήγηση του εμβολίου σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς πολίτες άνω των 80 ετών αρχικά (συνολικά 3,2 εκατομμύρια Βρετανοί) πριν τα εμβόλια χορηγηθούν στη χώρα μας. Οι Άγγλοι είναι εξαιρετικά καλοί στη συλλογή και την ανάλυση  των δεδομένων» (Καθημερινή 7/12/20). Το μεγάλο πείραμα.  (Για όσους θεωρούν την εικόνα του άρθρου υπερβολική όπου για όσους δυσκολεύονται στα Αγγλικά το ένα ποντίκι λέει:”Θα εμβολιαστείς;¨ και το άλλο απαντά “Είσαι τρελός! Δεν έχουν ακόμη τελειώσει τα πειράματα στους ανθρώπους”). 

Και για να συμπληρωθεί η σύγχυση, ο μητροπολίτης Ναύπακτου Ιερόθεος εκφράζει τη θετική του γνώμη για το εμβόλιο γιατί μέχρι την ηλικία των δέκα ετών γίνονται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για 13 νόσους και προαιρετικά για 3 και ότι θα κάνει το εμβόλιο αν το εγκρίνει το κράτος και η Ιερά Σύνοδος. Πλήρης πραγματικά σύγχυση.

Τα εμβόλια χρειάζονται διαδικασίες και χρόνια για να μελετηθούν, να δοκιμαστούν, να εγκριθούν και να γίνουν αποδεκτά από την ιατρική κοινότητα.

Όμως το θέμα θα ήταν γραφικό αν τα πρόσωπα δεν εξέφραζαν σοβαρούς θεσμούς, την Πολιτεία, την Ακαδημαϊκή κοινότητα και την Εκκλησία. Ας το ξαναπούμε λοιπόν απλά. Για τα εμβόλια έχουμε μιλήσει. Αποτέλεσαν επανάσταση στην Ιατρική και συνέβαλαν στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Δε συζητείται η ωφέλειά τους. Η ιατρική κοινότητα αλλά και η ζωή έχουν αποφανθεί. Όμως όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν τα εμβόλια χρειάζονται διαδικασίες και χρόνια για να μελετηθούν, να δοκιμαστούν, να εγκριθούν και να γίνουν αποδεκτά από την ιατρική κοινότητα.

Πράγμα που δεν πρόλαβε να γίνει με το εμβόλιο εξπρές του κορονοϊού. Ενός εμβολίου που εμφανίζει για πρώτη φορά στην ιατρική πρακτική τη μέθοδο του m- RNA  που χορηγεί δηλαδή γενετικό υλικό του ιού αντί για τμήμα του ιού, τον ιό νεκρό ή εξασθενημένο όπως τα κλασικά εμβόλια. Κάτι πολύ καινούριο και επαναστατικό που θα συζητήσουμε πολύ στο μέλλον. Άρα η όποια συζήτηση γίνει δε θα γίνει για ΤΑ εμβόλια γενικά αλλά για ΤΟ εμβόλιο του κορονοϊού. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά αποπροσανατολίζει τη συζήτηση και κατά την άποψή μου γίνεται εκ του πονηρού.