Ας μιλήσουμε για το εμβόλιο του κορονοϊού IV. (Τι φοβούνται οι υγειονομικοί;).

Εμβόλια κατά κορονοϊού και υγειονομικοί.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Εμβόλια κατά κορονοϊού και υγειονομικοί.Σε μεγάλα ποσοστά σκεπτικισμός ή άρνηση.

(Εμβόλια κατά κορονοϊού και υγειονομικοί) Tις τελευταίες ημέρες μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορονοϊό που έχει αλλάξει τις ζωές μας, ανησυχία προκαλεί στους απλούς ανθρώπους η είδηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας ότι οι υγειονομικοί (ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων και ιατρείων) που έχουν επιλεγεί ως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, παρουσιάζουν σε μεγάλα ποσοστά σκεπτικισμό ή άρνηση. Τα ποσοστά που μεταδίδονται επίσημα από τα κάθε άλλο παρά αντιεμβολιαστικά στρατευμένα ΜΜΕ είναι πολύ ανησυχητικά. Διαβάζουμε ότι σε πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο στη χώρα μας όπως η Λάρισα, μόνο το 22% των υγειονομικών δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν και στο σύνολο της χώρας οι πρόθυμοι δεν πλησιάζουν ούτε  το 50% του συνόλου.

Οι συνήθως αμετροεπείς «ειδικοί» σπεύδουν να κατακεραυνώσουν τους συναδέλφους τους δηλώνοντας με προσβλητικό τρόπο ότι μόνο εκείνοι κατέχουν την αλήθεια και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να ρωτούν αυτούς για να την μάθουν. Κάτι σαν τον πάπα δηλαδή. Άλλοι πάλι εγκαλούν τους ιατρούς και νοσηλευτές για ελλιπή ενημέρωση, ξεχνώντας ότι με αυτούς τους ελλιπώς ενημερωμένους στην πρώτη γραμμή δίνουν τη μάχη όλους αυτούς τους μήνες σε νοσοκομεία και ιατρεία. Οι διοικητές των δομών ακούγεται ότι πιέζουν τους υφισταμένους τους και μάλιστα πιεστικά, να εμβολιαστούν.

Εμβόλια κατά κορονοϊού και υγειονομικοί.Ποιοι λόγοι κάνουν τους  υγειονομικούς διστακτικούς.

Εμείς με σεβασμό στην κάθε γνώμη και μετά από πολλές συζητήσεις με συναδέλφους όλο αυτό το διάστημα θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε κάποιους από αυτούς τους λόγους που κάνουν τους υγειονομικούς διστακτικούς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Ίσως με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουμε τη σκέψη και όσων δεν είναι τόσο ειδικοί.

Εμβόλια κατά κορονοϊού και υγειονομικοί.Η κυκλοφορία των εμβολίων με “Έγκριση Επείγουσας Χρήσης”.

Ένα πρώτο επιχείρημα όσων συνιστούν τον εμβολιασμό είναι ότι τα εμβόλια έχουν πάρει την άδεια των μεγαλύτερων οργανισμών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή ένωση και άρα δε μπορεί παρά να είναι ασφαλή. Αν ψάξουμε λίγο καλύτερα θα διαπιστώσουμε ότι η έγκριση που πήραν δεν είναι αυτή που λαμβάνει ένα φάρμακο ή εμβόλιο σε κανονικές συνθήκες. Η έγκριση χαρακτηρίζεται ως  Emergency Use Authorization (EUA) και για τους μη εξοικειωμένους με τους όρους ως  Έγκριση Επείγουσας Χρήσης.

Το αμερικανικό  FDA (Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων) στο οποίο έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του  εξηγεί τη διαδικασία ως εξής: «ο Επίτροπος της FDA μπορεί να επιτρέψει τη χρήση μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων ή μη εγκεκριμένων χρήσεων εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη σοβαρών ή  απειλητικών ασθενειών ή καταστάσεων που προκαλούνται από παράγοντες απειλής – χημικούς, βιολογικούς, ακτινοβολίας ή πυρηνικούς (CBRN)- όταν δεν υπάρχουν επαρκείς, εγκεκριμένες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.» Στην ίδια ιστοσελίδα παρατίθεται ένας μεγάλος κατάλογος ουσιών και συσκευών που ενώ εγκρίθηκαν για κάποιο διάστημα, στη συνέχεια ανακλήθηκαν γιατί χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνες ή αναποτελεσματικές.

“Έγκριση Επείγουσας Χρήσης.Η περίπτωση της χλωροκίνης.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η χλωροκίνη, μια ουσία που διαφημίστηκε τόσο πολύ ως αποτελεσματική  για τη θεραπεία του κορονοϊού πού τα ράφια των φαρμακείων άδειασαν την πρώτη περίοδο της πανδημίας  με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς αυτήν ασθενείς που την χρειάζονταν για άλλες θεραπείες. Η ουσία αυτή πήρε έγκριση επείγουσας χρήσης από το FDA με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το εμβόλιο, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα σε κλινικές και ΜΕΘ covid , ακόμη μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο διθυράμβους για την αξία της για να αποδειχθεί σύντομα ότι όχι μόνο δεν ήταν αποτελεσματική αλλά ότι αύξανε τη θνησιμότητα από τον ιό κατά 10% και σε συνδυασμό με αντιβιοτικά ως 20%. Παρόλο ότι γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός την παρήγαγε μαζικά, 100.000- 200.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους χωρίς βέβαια κανένας να αναλάβει την ευθύνη. O FDA απέσυρε την έγκριση και οι θάνατοι αποδόθηκαν στον ιό και τέθηκαν στην «κοινή δεξαμενή» των θυμάτων του κορονοϊού.

Όταν εγκρίνεται ένα φάρμακο, το δεδομένο είναι η αποτελεσματικότητά του – η ασφάλειά του εξακριβώνεται πλήρως μετά την κυκλοφορία του.

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτή η έγκριση θα πρέπει να φέρουμε ένα άλλο παράδειγμα. Ένας ασθενής πεθαίνει από μία σοβαρή αιματολογική νόσο που δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία. Αναλαμβάνει την ευθύνη και αυτός και ο ιατρός του και υποβάλλεται σε μια θεραπεία που δεν έχει πάρει πλήρη έγκριση αλλά ελλείψει άλλης αξίζει να δοκιμάσει με όποιο κίνδυνο. Αυτή η θεραπεία μελλοντικά, μετά  από εκτεταμένη χρήση και πρόσθετες μελέτες μπορεί να καταξιωθεί ως ευεργετική  και να καθιερωθεί ή να αποδειχθεί επικίνδυνη και να αποσυρθεί. Αστοχίες βέβαια συμβαίνουν και με φάρμακα που δοκιμάστηκαν πολλά χρόνια και πάλι μας διέφυγε κάποια λεπτομέρεια.

Στην ιατρική μου πορεία μπορώ να αναφέρω αρκετά. Μεταφέρω δήλωση του σεβαστού και αειμνήστου εμβληματικού καθηγητή μου Δημήτριου Τριχόπουλου το 2004: «Είναι γεγονός  πως όταν εγκρίνεται ένα φάρμακο, το δεδομένο είναι η αποτελεσματικότητά του – η ασφάλειά του εξακριβώνεται πλήρως μετά την κυκλοφορία του, όταν το λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι». Και αναφερόμαστε σε φάρμακα που δοκιμάζονται πολλά χρόνια πριν κυκλοφορήσουν».

Εμβόλια κατά κορονοϊού και υγειονομικοί. Η νέα τεχνολογία εμβολίων RNA και ο ανταγωνισμός των εταιριών.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό που κυκλοφορεί βασίζεται σε μια πρωτοποριακή αλλά πολύ νέα τεχνολογία  όπως αναφέρουμε σε προηγούμενο άρθρο και βγήκε σε κυκλοφορία λόγω του επείγοντος της πανδημίας μέσα σε λίγους μήνες. Οι εταιρείες σε συνθήκες άκρου ανταγωνισμού επιδόθηκαν σε ένα αγώνα ταχύτητας ποια θα κυκλοφορήσει πρώτη το προϊόν της ( 19 ευρώ το κόστος κάθε δόσης επί 300.000.000 δόσεις που ήδη έχουν παραγγελθεί δίνει μια ιδέα για το κίνητρο, πέρα βέβαια του ανθρωπιστικού κινήτρου για τη σωτηρία της ανθρωπότητας).

Τα αποτελέσματα τόσο ως προς την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα με μια πρωτοφανή διαδικασία αντί να ανακοινωθούν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και να τύχουν κριτικής  και  των ανάλογων προβληματισμών, ανακοινώθηκαν από τους CEO των εταιρειών, υποβλήθηκαν απευθείας στους οργανισμούς έγκρισής ΗΠΑ και Ευρώπης και πήραν εξπρές άδειες. Οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού και των ευρημάτων σε όλο τους το εύρος είναι ακόμη εν πολλοίς άγνωστες και εμφανίζονται σταδιακά όχι πάντα με τον ορθόδοξο επιστημονικό τρόπο αλλά και ως διαρροές. Η εξήγηση είναι ότι όλα αυτά τα ανορθόδοξα έγιναν γιατί η ανθρωπότητα κινδυνεύει και οι οικονομίες καταρρέουν οπότε όλα δικαιολογούνται και επιτρέπονται.

Τα εμβόλια τεχνολογίας RNA και οι πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες.

Η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες εντέχνως κατά τη γνώμη μου εξαντλούνται σε συζητήσεις για τα άμεσα προβλήματα όπως πόνος στο σημείο ενέσεως, παροδικός πυρετός, κακουχία, αλλεργικές αντιδράσεις κλπ. Καμία συζήτηση για τις πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες, αυτές που μπορεί να εμφανιστούν σε μήνες ή χρόνια. Γι’ αυτές ούτε οι  κατασκευαστές του εμβολίου δε μπορούν να μας πληροφορήσουν γιατί δεν τις ξέρουν μια που η μελέτη κράτησε λίγες εβδομάδες. Θα τις δούμε ίσως -εύχομαι όχι- το επόμενο διάστημα. Ήδη κάποιοι θιασώτες του εμβολιασμού μιλούν για πιθανή εικόνα αυτοάνοσης νόσου και συνιστούν να μην γίνει σε όσους έχουν ήδη κάποιο ανάλογο ιστορικό.

Τα εμβόλια τεχνολογίας RNA και οι νομικές ευθύνες από τις πιθανές παρενέργειες.

Κι αν παρουσιαστούν επιπλοκές μετά από μήνες ή χρόνια; Ποιος θα είναι υπεύθυνος; Πάντως όχι οι εταιρείες παραγωγής των εμβολίων. Αυτές είναι καλυμμένες νομικά. Τα κράτη που κάνουν τους εμβολιασμούς έχουν αναλάβει την ευθύνη και την έχουν μεταβιβάσει στους ίδιους τους εμβολιαζόμενους. Όσοι εμβολιαστούν θα υπογράψουν το εξής κείμενο: «Έχω διαβάσει ή μου εξηγήθηκαν οι πληροφορίες σχετικά με το υπό χορήγηση εμβόλιο έναντι της Covid-19. Κατανοώ τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού.

Έχω ενημερωθεί για τις αντενδείξεις εμβολιασμού με το παραπάνω εμβόλιο στο παραπάνω άτομο. Κατανοώ ότι στη σπάνια περίπτωση εμφάνισης αναφυλαξίας, θα γίνει παροχή επείγουσας θεραπείας. Είχα την ευκαιρία να θέσω ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν ικανοποιητικά». Και να μας έχουν εξηγήσει αναλυτικά δεν είμαι σίγουρος αν αυτοί που θα μας  εξηγήσουν ξέρουν τα πάντα γι’ αυτό που μας χορηγούν. Και αυτό φαίνεται από το ότι και οι ίδιοι  είναι αναποφάσιστοι για το αν θα εμβολιαστούν.

Δεν είμαστε κατά του εμβολιασμού. Είμαστε υπέρ της ενημέρωσης που θα διαφωτίσει και θα οδηγήσει σε συνειδητή επιλογή.

Υπάρχουν και άλλοι προβληματισμοί. Αν είμαστε καλά θα τα πούμε σε επόμενα άρθρα. Το ζητούμενο είναι πολύ σημαντικό. Να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Όμως αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς να ξέρουμε τι ζωή θα πάρουμε πίσω μετά τον εμβολιασμό. Δεν είμαστε κατά του εμβολιασμού. Είμαστε υπέρ της ενημέρωσης που θα διαφωτίσει και θα οδηγήσει σε συνειδητή επιλογή. Ας αφήσουμε τις κραυγές, τις απειλές, τους χλευασμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση. Ας μην πετροβολούμε όσους υγειονομικούς  προβληματίζονται. Ας τους ενημερώσουμε πειστικά για όσα τουλάχιστον είναι γνωστά για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και αν μπορούμε ας τους πείσουμε.