Η Ελλάδα παίρνει μέτρα για τον κορονοϊό που ανησυχούν τον πολιτισμένο κόσμο

Εμβολιασμός και στοχοποίηση ηλικιωμένων.Άρθρο για πανδημία κορονοϊού

Εμβολιασμός και στοχοποίηση ηλικιωμένων

Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος, 
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά, 
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
 κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί,
  τον έχω βαρεθεί.

Β. Μπίρμαν

(άρθρο εμβολιασμός και στοχοποίηση ηλικιωμένων) Από την αρχή της πανδημίας τεράστια εντύπωση μας έκανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονταν για τον περιορισμό της γίνονταν δεκτά αδιαμαρτύρητα από τα πολιτικά κόμματα, τους ανεξάρτητους θεσμούς αλλά και τους πολίτες. Είχαμε μάλιστα σχολιάσει κάποια από αυτά και προβληματιστήκαμε σχετικά με τις πληγές που θα αφήσουν στο σώμα της κοινωνίας. Μερικά από τα μέτρα ήταν ατελέσφορα, μερικά εκδικητικά αλλά μερικά ήταν επικίνδυνα για τις αρχές του δυτικού πολιτισμού.

Πολιτικά κόμματα και δικαιωματιστές σε συμφωνία για όλα τα μέτρα.

Μολονότι ζούμε καθημερινά κοκορομαχίες «περί όνου σκιάς» μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τα σοβαρά υγειονομικά θέματα είδαμε συμφωνία επί τις ουσίας και στα πιο προβληματικά από αυτά. Το ίδιο και όλα τα σωματεία των «δικαιωματιστών» που  είναι πολύ εύθικτα σε πολύ πιο απλά θέματα αλλά για τις προεκτάσεις των μέτρων τήρησαν σιγήν ιχθύος. Δε μιλώ για τους επιστήμονες που αν δεν υπερθεμάτισαν έλαμψαν δια της απουσίας τους στο δημόσιο διάλογο. Και βέβαια η επαίσχυντη στάση των ΜΜΕ που φίμωσαν κάθε αντίθετη φωνή αν δεν την στοχοποίησαν για να την παραδώσουν βορά στον όχλο.

         Ευτυχώς υπάρχουν σοβαροί επιστημονικοί κύκλοι εκτός Ελλάδος. Αυτοί ανησύχησαν αν δεν τρόμαξαν με κάποια μέτρα. Μεταξύ τους το παλαιότερο επιστημονικό περιοδικό στη Βρετανία  και πολύ έγκυρο Lancet που είναι γνωστό έστω κατ’ όνομα στον κάθε ασχολούμενο με την ιατρική. Το περιοδικό αυτό τον Φεβρουάριο στο Editorial, το άρθρο δηλαδή της σύνταξης, δημοσίευσε ένα επικριτικότατο για την Ελλάδα άρθρο με τίτλο: «Greek government’s ageist vaccination policy» δηλαδή : « Ηλικιακή πολιτική εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης». Σας παραθέτω τη μετάφραση του άρθρου αυτού για όσους δυσκολεύονται με τα Αγγλικά τους:

Άρθρο στο Lancet-Εμβολιασμός και στοχοποίηση ηλικιωμένων

            «Από τις 17 Ιανουαρίου 2022, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω στην Ελλάδα που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του COVID-19 επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ. Εάν και πάλι αρνηθούν τον εμβολιασμό, το πρόστιμο αυτό θα αυξηθεί στα 100 ευρώ και θα συνεχιστεί μηνιαία χωρίς προκαθορισμένο τέλος. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο αυτή τη στιγμή παλεύει με την ικανότητα ως απάντηση στην αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία που σχετίζονται με τον COVID-19. Περίπου 300.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι ανεμβολίαστα, περίπου το 2,7% του ελληνικού πληθυσμού.

Άρθρο στο Lancet-Η ηλικιακή ομάδα άνω των 60.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φέρεται να είπε ότι «ο παράγοντας ηλικία είναι σημαντικός λόγω της επίδρασής του στη δημόσια υγεία», προφανώς αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έναντι της λοίμωξης. Στην Ελλάδα, περίπου το 90% των θανάτων λόγω COVID-19 αφορούν άτομα άνω των 60 ετών. Το μέτρο φαίνεται να είναι μερικώς αποτελεσματικό. Ειδήσεις σχετικά με την επιβολή προστίμου για αυτήν την ομάδα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021. Σε εκείνο το σημείο, περίπου 520.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ήταν ανεμβολίαστα. […].

Αλλά η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που επέβαλλε πρόστιμο σε μια ομάδα επειδή δεν εμβολιάστηκε με βάση αποκλειστικά την ηλικία. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σχετικά με την εντολή εμβολιασμού της Ελλάδας είναι η απουσία αντίδρασης της κοινωνίας για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας. Το επιχείρημα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού είναι ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο απέναντι στον COVID-19 από τον γενικό πληθυσμό και επομένως η απόφαση να παραμείνουν ανεμβολίαστοι θα επιβάλει δυσανάλογη επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Lancet-Για τον εμβολιασμό ατόμων με παχυσαρκία και άλλες παθήσεις.

Ωστόσο, το ίδιο ισχύει για όσους έχουν παχυσαρκία ή άλλες υποκείμενες παθήσεις υγείας. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου ήταν οι συνθήκες που χρησιμοποιήθηκαν για τη στρωματοποίηση της διαθεσιμότητας εμβολίων σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού σε πολλές χώρες. Ωστόσο, κανείς δεν προτείνει ή εγκρίνει την επιβολή προστίμων σε άτομα με υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος που αρνούνται το εμβόλιο: πράγματι, όταν η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο Cancer Research UK δημοσίευσε μια σειρά διαφημίσεων το 2018-2019 που είχαν στόχο απλώς να ευαισθητοποιήσουν μεταξύ της επιστημονικά αδιαμφισβήτητης σχέσης μεταξύ της παχυσαρκίας και μιας σειράς καρκίνων, επικρίθηκε για υπεραπλούστευση πολύπλοκων, πολυπαραγοντικών ζητημάτων.

Δεν πιστεύαμε ότι οποιαδήποτε παρόμοια απόφαση να επιβληθούν πρόστιμα στην κοινωνία με ηλικιακά κριτήρια θα είχε τόσο μικρή αντίδραση. Το γεγονός ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε ευρέως αποδεκτή ως μια ρεαλιστική απόφαση έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν το δικαίωμα των ηλικιωμένων στην αυτονομία και την αυτοδιάθεση. Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως δήλωση κατά του εμβολιασμού. Το Lancet Healthy Longevity υποστηρίζει πλήρως τα προγράμματα εμβολιασμού για τον COVID-19 και όσο το δυνατόν περισσότερες ασθένειες.Ωστόσο, πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να επισημανθεί.

Γιατί είναι αποδεκτό να επιβάλλονται πρόστιμα μόνο σε ηλικιωμένους όταν υπάρχουν άλλοι που διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο; Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηλικία είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για τις περισσότερες μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, σημαίνει αυτό ότι είναι αποδεκτό να επιβάλλονται πρόστιμα σε ηλικιωμένους για τη δυσανάλογη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης;

Η ηλικία θα συνεχίσει να στοχοποιείται αν δεν το φωνάξουμε-Εμβολιασμός και στοχοποίηση ηλικιωμένων

Ο κίνδυνος του καθενός να χρειαστεί υγειονομική περίθαλψη ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για παράδειγμα, εάν γεννήσετε, θα χρειαστείτε περισσότερους πόρους υγειονομικής περίθαλψης από ότι συνήθως. Αυτό ισχύει και για όσους κάνουν extreme sports. Η καθολική υγειονομική περίθαλψη λειτουργεί με βάση την ιδέα ότι όλοι πληρώνουν με ένα αναλογικό ποσό και ότι σας επιστρέφεται σε είδος τη στιγμή που την χρειάζεστε. Το να ξεχωρίζουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι απλώς μεροληπτικό, είναι επίσης εκπληκτικά κοντόφθαλμο. Μπορεί να μην έχουμε όλοι καρκίνο, αλλά όλοι θα γεράσουμε. Εάν τέτοια μέτρα γίνουν δεκτά χωρίς αμφιβολία, τότε όχι μόνο αποδεχτήκαμε τις διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων σε αυθαίρετη βάση, αλλά δεχθήκαμε επίσης ένα προηγούμενο που θα μπορούσε κάλλιστα να μας στοιχειώνει μερικές δεκαετίες στη συνέχεια. Η ηλικία θα συνεχίσει να στοχοποιείται αν δεν το φωνάξουμε, και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να επισημανθεί.»

            Το άρθρο είναι καταπέλτης. Επισημαίνει τους κινδύνους της στοχοποίησης των ηλικιωμένων και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της. Θα μείνω μόνο στην επαναλαμβανόμενη απορία για το ότι η κοινωνία δεν αντέδρασε. Τελικά μήπως ο ραγιαδισμός χρειάζεται περισσότερα από 200 χρόνια για να αποβληθεί;