Πόσο πέτυχε στην πανδημία το σύστημα υγείας μας; (Κοιτάζοντας πέρα από την επικοινωνία)

Ασθενείς χωρίς covid-19 και ΕΣΥ. Άρθρο του καρδιολόγου Νικόαλου Παναγιωτόπουλου

Ασθενείς χωρίς covid-19 και ΕΣΥ.Μια απαραίτητη διευκρίνιση.

(Ασθενείς χωρίς covid-19 και ΕΣΥ) Μια επισήμανση απαραίτητη για το ξεκίνημα της συζήτησης είναι ότι τα όσα γράφω ούτε συμπολιτεύονται ούτε αντιπολιτεύονται. Τα ίδια έγραφα όταν η σημερινή κυβέρνηση ήταν αντιπολίτευση, τα ίδια και τώρα, τα ίδια θα γράφω και στο μέλλον αν χρειάζεται. Σκοπός μου είναι η ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται και η προστασία των απλών, απροστάτευτων ανθρώπων που με εμπιστεύονται.

Ασθενείς χωρίς covid-19 και ΕΣΥ: Οι  δηλώσεις για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αισθάνομαι λοιπόν άσχημα όταν παρακολουθώ αυτάρεσκες δηλώσεις στα στρατευμένα ΜΜΕ από στελέχη της εξουσίας πολιτικής ή επιστημονικής. Διπλασιάσαμε τα κρεβάτια ΜΕΘ, δώσαμε ένα δισεκατομμύριο περισσότερο για την υγεία, προσλάβαμε 4.000 νοσηλευτές και ιατρούς, θωρακίσαμε το ΕΣΥ. Και αισθάνομαι άσχημα γιατί αισθάνομαι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτή την περίοδο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας διαλύεται οριστικά. Και πριν προλάβετε να σταματήσετε αγανακτισμένοι κάποιοι το διάβασμα εξηγούμαι  αμέσως.

Ασθενείς χωρίς covid-19 και ΕΣΥ: Η σοβαρή περίπτωση ενός αθενούς χωρίς covid-19 .

Έχω έναν ασθενή με γνωστή βαριά στεφανιαία νόσο που τον οδήγησε σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνεται από μια επίσης σημαντική νεφρική ανεπάρκεια. Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα δεν πάνε καλά γι’ αυτόν. Η νεφρική ανεπάρκεια επιβαρύνθηκε και τα υγρά που κατακρατά ο οργανισμός οδήγησαν σε σοβαρό οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια, νυχτερινή δύσπνοια που τον αναγκάζει να κοιμάται στην καρέκλα, ανορεξία και αδυναμία για την οποιαδήποτε κίνηση ακόμη και την πιο απλή. Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα με ένα σύστημα υγείας που να λειτουργεί θα έπρεπε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες, να πάρει ενδοφλέβια αγωγή, να σιτιστεί με εντερικό και παρεντερικό τρόπο, να κάνει συνεχείς εξετάσεις και να παρακολουθείται από κοντά η πορεία του μέχρι να ισορροπήσει. Και σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί έτσι να ισορροπήσει και να ζήσει μια καλή ζωή στη συνέχεια. Αντ’ αυτού τι γίνεται;

Ασθενείς χωρίς covid-19 και ΕΣΥ:Χωρίς δυνατότητα νοσηλείας.

Δύο φορές παρά τη βαριά του εικόνα το εφημερεύον νοσοκομείο τον έδιωξε. Αυτή την περίοδο νοσηλεύονται μόνο τα επείγοντα (αυτός δεν είναι επείγον; Όχι γιατί κατά τη λογική των υπευθύνων είναι χρόνια τα προβλήματά του). Τα νοσοκομεία τώρα νοσηλεύουν ασθενείς με  κορονοϊό. Οι άλλες κλινικές έχουν συρρικνωθεί. Έχουν μετατραπεί όλων των ειδών τα κρεβάτια (καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά, χειρουργικά, ουρολογικά, νεφρολογικά κλπ.) σε κρεβάτια covid. Οι υπόλοιπες ασθένειες δεν ενδιαφέρουν κανένα. ΜΕΘ και κορονοκρεβάτια μόνο μετρούν. Αυτά είναι στην επικαιρότητα.

Οι άλλοι ασθενείς δε μετράνε στις στατιστικές.  Είχαμε γράψει την άνοιξη γι’ αυτό. Όσοι θέλετε ρίξτε μια ματιά στα σχετικά άρθρα εκείνης της εποχής με τίτλο «Η τρομοκρατία που δεχόμαστε καθημερινά για την πανδημία του κορονοϊού βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία» στις 28 Μαρτίου 2020 και «Προσοχή!!! Άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας και όχι από κορονοϊό» στις 14 Απριλίου 2020. Όμως τώρα  όλα τα νοσοκομεία  είναι γεμάτα από ασθενείς με covid, τεράστιο στρατηγικό λάθος πανικού κατά τη γνώμη μου  που δεν κρατήθηκαν  κάποιες δομές «καθαρές» για άλλες νοσηλείες. Θα γράψουμε σε πρώτη ευκαιρία και γι’ αυτό.

Ασθενείς χωρίς covid-19 και ΕΣΥ: Αναγκαστική “νοσηλεία” στο σπίτι.

Οπότε τι κάνουμε με τον ασθενή μου; Νοσηλεία στο σπίτι. Τα παιδιά του, ένα εξαίρετο ζευγάρι κάνουν τους νοσηλευτές. Καθημερινή μέτρηση ούρων. Δύο φορές την ημέρα πίεση, σφυγμοί και κορεσμός οξυγόνου. Κάνουν ενδομυϊκές ενέσεις  αφού δε αποδίδουν τα φάρμακα από το στόμα. Συχνά πυκνά κάνουμε αιματολογικό έλεγχο. Επισκέψεις από εμένα στο σπίτι για καρδιογράφημα, ενδοφλέβιες ενέσεις και εξέταση. Καθημερινή επικοινωνία μεταξύ μας για τα νέα δεδομένα.  Αλλαγή θεραπευτικής αγωγής προσαρμοσμένης στις ανάγκες. Όμως το σπίτι δεν είναι νοσοκομείο και ούτε μπορεί να γίνει. Ούτε αιμοκάθαρση μπορείς να κάνεις, ούτε ενδοφλέβια ινότροπα μπορείς να δώσεις. Τι μένει; Ο πανάκριβος ιδιωτικός τομέας. Καθαρός από κορονοϊό και δελεαστικός για όποιον μπορεί να τον αντέξει. Όμως οι περισσότεροι δε μπορούν να τον αντέξουν. Κάποιοι θα ξεπουληθούν. Κάποιοι δε θα το κάνουν και (το έχω ακούσει να λέγεται πολλές φορές) θα θυσιάσουν τον παππού προς χάριν των εγγονών.

Ασθενείς χωρίς covid-19 και ΕΣΥ: Ασθενής με καρκίνο στον πνεύμονα.

Περιστατικό δεύτερο. Ασθενής με καρκίνο στον πνεύμονα. Ψάχνει εβδομάδες νοσοκομείο να χειρουργηθεί. Το «Σωτηρία» όπου διαγνώστηκε είναι κλειστό για «προγραμματισμένες» επεμβάσεις. Δεν είναι εξάλλου και ασφαλές λόγω κορονοϊού. Τα υπόλοιπα κρατικά νοσοκομεία το ίδιο. Ο ιδιωτικός τομέας ζητά από 10.000- 20.000 ευρώ. Που να τα βρει; Ψάχνει λοιπόν. Και ο καρκίνος, σχετικά πρώιμου σταδίου μένει ανεγχείρητος μέχρι πραγματικά να μη μπορεί να χειρουργηθεί. Κάποιοι ιατροί του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν επώνυμα ότι  στις εφημερίες τους άλλοι ιατροί από μεγάλα ιδιωτικά Θεραπευτήρια «ψαρεύουν» περιστατικά που μπορούν να πληρώσουν. Κατάντια!!!

Η κυβερνητική επικοινωνιακή διαχείριση ,το πολιτικό κόστος και οι ΜΕΘ.

Μα εδώ κάποιοι μεγαλογιατροί της επιτροπής τηςκυβέρνησης δηλώνουν ότι γίνονται στο ΕΣΥ όσα δεν έγιναν δεκαετίες. Ας το δούμε και αυτό. Διορίζονται άκριτα εκατοντάδες ιατροί για ΜΕΘ. Δίνονται δις για υποδομές της τελευταίας στιγμής. Χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αρκεί να πούμε στον κόσμο  ότι όσοι χρειάζονται ΜΕΘ βρίσκουν κρεβάτι. Ψέματα βέβαια και ουσιαστικά και τυπικά. Το ξέρουμε όλοι όσοι δεκαετίες εμπλεκόμαστε με τις ΜΕΘ και το πληροφορούμαστε και στην παρούσα συγκυρία από συναδέλφους μας ότι γίνεται επιλογή περιστατικών. Οι υπόλοιποι πεθαίνουν σε κοινό θάλαμο. Τα ΜΜΕ κραυγάζουν. Στο 99% τα κρεβάτια ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα. Ποτέ 100%. Κι ας πεθαίνουν πολλοί εκτός. Το επικοινωνιακό στοίχημα είναι να μην κατηγορηθούμε ότι αφήσαμε κάποιους να πεθάνουν αβοήθητοι. Γιατί αυτό κουβαλά πολιτικό κόστος. Και σα να μην έφτανε αυτό. Ιατροί της πολύτιμης πρωτοβάθμιας περίθαλψης εντάσσονται στο ΕΣΥ με προοπτικές να μείνουν μόνιμα. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη από πυλώνας στον αγώνα της πανδημίας γίνεται ουραγός.

Η χαριστική βολή στο ΕΣΥ.

Τι ΕΣΥ φτιάχνουμε όμως; Με εκατοντάδες ιατρούς ΜΕΘ, κρεβάτια με αναπνευστήρες που δημιουργήθηκαν στο πόδι και όλα τα υπόλοιπα τμήματα εγκαταλελειμμένα; Με τόσα λεφτά που δόθηκαν για την πανδημία την τελευταία στιγμή, υπονομεύτηκε το μέλλον του ΕΣΥ για δεκαετίες. Όταν περάσει το κακό σε λίγους μήνες η υπόθεση θα θυμίζει Ολυμπιακά Ακίνητα. Θα υπάρχουν κρεββάτια ΜΕΘ που δε θα είναι λειτουργικά. Κάποιες θα κλείσουν, όμως οι ιατροί θα μείνουν και αφού είναι μόνιμοι, θα πληρώνονται χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο επιβαρύνοντας το λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων. Δε θα υπάρχουν επομένως  χρήματα για την οργάνωση και στελέχωση άλλων ειδικοτήτων  και κλινικών.

Ίσως γυρίσουμε στον αρχικό μύθο. Ο ιδιωτικός τομέας θα δίνει τη λύση. Το ημιθανές ΕΣΥ αυτές τις μέρες δέχεται τη χαριστική βολή. Το θάβουμε εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων για την αποτελεσματική και αποφασιστική πολιτική των κυβερνώντων. Και οι επιστήμονες της επιτροπής; Άλλοι είναι επιδημιολόγοι και δεν έχουν ποτέ τους μπει σε νοσοκομείο και άλλοι λοιμωξιολόγοι με μικρή επαφή με αυτό που οι νέοι ιατροί αποκαλούν «λάντζα». Επιτελικοί και από τα γραφεία τους δεν ξέρουν τι σημαίνει εφημερία.

Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές πρέπει να είμαστε αληθινοί

Ίσως κάποιοι θεωρήσουν το άρθρο αυστηρό. Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές πρέπει να είμαστε αληθινοί. Και η αλήθεια είναι πιο κοφτερή κι από μαχαίρι δίστομο μας λέει η Γραφή. Ας ακούσουμε καλύτερα τους νοσοκομειακούς   ιατρούς  και τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που δίνουν τη μάχη. Ίσως έχουν  κάτι να πουν που χάνεται στη  βουή των φωνών των ΜΜΕ που αποπροσανατολίζουν.