Η δημοκρατία των εμβολίων και η ελευθερία έκφρασης γνώμης.

Αμφισβήτηση των εμβολίων και ο ΕΟΔΥ.Άρθρο για την πανδημία του κορονοϊού από τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Αμφισβήτηση των εμβολίων. Η μοναδική άποψη που επιτρέπεται από τα ΜΜΕ,πλέον και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

(Αμφισβήτηση των εμβολίων και ΕΟΔΥ) Διάβασα σε κάποια από τις μεγάλες στρατευμένες ιστοσελίδες, όπως ίσως και εσείς, ότι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέπτυξε έναν αλγόριθμο όπου αναγνωρίζονται αναρτήσεις που αμφισβητούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και μπορεί αυτόματα να τις εξαφανίζει ή να τις υποβαθμίζει. Ακόμη η είδηση έλεγε ότι οι χρήστες του μέσου ανάλογα με την άποψή τους για τα εμβόλια θα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Μετά τη μία άποψη που επιτρέπεται να εκφράζεται από τα ΜΜΕ τώρα προχωρήσαμε στη μία και μοναδική άποψη και στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Προφανώς αυτό γίνεται για να μας προστατεύσει από τους «ψεκασμένους» που κινδυνεύουμε να μας επηρεάσουν και να μας οδηγήσουν στην καταστροφή.

Και επειδή πρόκειται για ένα θέμα δημόσιας υγείας τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Καταλαβαίνετε ότι ο δημόσιος διάλογος θεωρείται κάτι επικίνδυνο για την υγεία και εξοβελίζεται εις το πυρ το εξώτερο. Εκ των προτέρων μια άλλη άποψη ακόμη και αν είναι επιστημονική θεωρείται όχι απλώς άχρηστη αλλά και επικίνδυνη και ο φορέας της φιμώνεται προληπτικά και χαρακτηρίζεται.

Αμφισβήτηση των εμβολίων και ο ΕΟΔΥ.

Αφού λοιπόν η άλλη άποψη θεωρείται επιλήψιμη εμείς που είμαστε νομοταγείς και αγαπούμε την τάξη σήμερα θα αναφερθούμε σε όσα αναφέρονται στην επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ με τον τίτλο «Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό SARS- Cov-2. Έχουμε πολλές φορές γράψει ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν πάρει μια προσωρινή έγκριση λόγω πανδημίας και στην πραγματικότητα οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται. Για να δούμε τι λέει ο ΕΟΔΥ:

«Αυτή τη στιγμή πολλά εμβόλια για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 βρίσκονται σε διαδικασία κλινικών δοκιμών. Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο εξαρτάται πάντα από το συγκεκριμένο εμβόλιο, τη σωστή διενέργεια του εμβολιασμού και από παράγοντες που αφορούν την ανοσιακή απάντηση του κάθε ατόμου.» Το ξεκαθαρίσαμε λοιπόν αυτό με τις ευλογίες του ΕΟΔΥ. Τα εμβόλια βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία κλινικών δοκιμών και περισσότερα θα ξέρουμε όταν αυτές ολοκληρωθούν. Η πιο κάτω επισήμανση είναι πολύ σημαντική και αρκετά κατατοπιστική: «Κάθε εμβόλιο έχει υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές, σε διάφορες χώρες και έχει αποδεκτό προφίλ ασφάλειας.

Ήδη έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 65.000.000 δόσεις σε 56 χώρες παγκοσμίως.» Κάποιος κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι η μεγάλη κλινική δοκιμή γίνεται τώρα στο γενικό πληθυσμό αλλά εμείς για να μην καταταγούμε  στη χειρότερη κατηγορία, αυτή των επικίνδυνων αμφισβητιών δεν την αποδεχόμαστε για κανένα λόγο. Και μια ακόμη ειλικρινής ομολογία: «Πράγματι η νέα πανδημία από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 και οι σημαντικές επιπτώσεις αυτής στις ζωές των ανθρώπων άσκησαν μεγάλη πίεση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παρασκευή ενός εμβολίου κατά του νέου ιού. Για το λόγο αυτό επιταχύνθηκαν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι διαδικασίες παρασκευής και έγκρισής του και χρηματοδοτήθηκαν εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή του από διάφορα κράτη.»

Αμφισβήτηση των εμβολίων.Η «Ελευθερία» που θα προκύψει από τα εμβόλια.

Η επίσημη προπαγάνδα μιλάει για την «Ελευθερία» που θα προκύψει από τα εμβόλια. Πολύς λόγος γίνεται για το περίφημο «τείχος ανοσίας» που αφορά την προστασία της κοινότητας από όσους εμβολιαστούν. Ακούμε καθημερινά να υποχρεώνονται εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στην υγεία, στα σχολεία, στο στρατό να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους τους. Όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί αποκαλούνται ανεύθυνοι και εγκληματίες γιατί δε σέβονται τους διπλανούς τους. Μιλάμε για ελεύθερη κυκλοφορία των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, για πράσινα πιστοποιητικά ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ των χωρών . Για να δούμε τι λέει το επίσημο κρατικό όργανο ο ΕΟΔΥ γι’ αυτό:

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν όσοι εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί, άρα μπορεί ακόμα να μεταδίδουν υπό αυτές τις συνθήκες τον ιό. Για αυτό είναι σημαντικό ακόμα και όσοι εμβολιαστούν να εφαρμόζουν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας κατά του νέου ιού, δηλαδή τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Προς το παρόν από τις κλινικές δοκιμές φαίνεται ότι τα νέα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από τη νόσηση από COVID-19 παρά μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Μένει να δούμε αν τα νέα εμβόλια που αναμένεται να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές θα είναι αποτελεσματικά στην μείωση της μετάδοσης του ιού.»

Τι καταλαβαίνετε εσείς από αυτό; Εγώ με όλη την καλή μου διάθεση καταλαβαίνω ότι οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν και μάλιστα ως το περισσότερο επικίνδυνο είδος, αυτό του ασυμπτωματικού φορέα. Όλη η φιλολογία για υποχρεωτικούς εμβολισμούς, για αποκλεισμό από διορισμούς των ανεμβολίαστων και όλη η κατακραυγή που συνοδεύει μια επιλογή που μέχρι πρότινος ήταν ελεύθερη, κρύβει άλλες διαθέσεις που ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να καταλάβει ως σκεπτόμενος άνθρωπος.

Αμφισβήτηση των εμβολίων.Τα έσοδα από τον τουρισμό, η υγεία των ιθαγενών και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Γιατί λοιπόν τόσος θόρυβος; Γιατί τόση πίεση; Γιατί τόση αναστάτωση; Όσοι παρακολουθούν κάτι πέρα από τα στρατευμένα ΜΜΕ θα είδαν υπουργό να σφυροκοπιέται  από δημοσιογράφο ξένου καναλιού για το μικρό ποσοστό εμβολιαζομένων στη χώρα μας. Αυτός απολογείτο σαν μαθητής που τον έπιασαν να κάνει αταξία ότι δεν είναι έτσι αλλά ότι η Ελλάδα είναι χώρα καθαρή που μπορούν οι ξένοι να αφήσουν το συνάλλαγμά τους ήσυχοι ότι δεν κινδυνεύουν. Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω με κίνδυνο να χαρακτηριστώ «εχθρός του λαού» ότι τελικά η υγεία των ιθαγενών κανένα δεν ενδιαφέρει αρκεί να πέσει το χρήμα. Με τους ιθαγενείς θα τα βρούμε τον Οκτώβριο πιθανόν με ένα ακόμη lockdown που είναι και ξεκούραστο. Εξάλλου το χειμώνα δεν παράγουμε τίποτε, μπορούμε να καθόμαστε σπίτι και να βγαίνουμε με SMS. Η χώρα έχει ήλιο και θάλασσα. Τα βουνά των άλλων είναι καλύτερα το χειμώνα.

Βέβαια για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών επιβεβαίωσε τις παλαιότερες σκέψεις μας ένας σκληρός των ΕΚΑΜ που όμως φαίνεται ότι όταν εκφράζεται δημόσια νομίζει ότι μιλάει σε υφισταμένους του άρα ελεύθερα. Είπε λοιπόν ότι ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός στα ΕΚΑΜ γιατί δε μας περισσεύει προσωπικό για αναρρωτικές άδειες. Το ίδιο σκέπτονται πολλοί για το υγειονομικό προσωπικό, για τους καθηγητές κλπ. Δε μας βλέπουν ως ελεύθερους ανθρώπους αλλά ως γρανάζια μιας μηχανής.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ο ΕΟΔΥ.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολών τι λέει ο ΕΟΔΥ:

«Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Άρα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασθενήσει κάποιος από το νέο κορωνοϊό παρόλο που έκανε το εμβόλιο. Επομένως θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν τις συνιστώμενες προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 φαίνεται ότι μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από τη νόσο.»

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι γνωστή. Αυτό το «φαίνεται» της τελευταίας πρότασης τα λέει όλα. Τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Μπορεί να πέφτει χαμηλά η αποτελεσματικότητα. Αλλά και σε αυτό απαντά ο ΕΟΔΥ: «Ανάλογη εμπειρία τέτοιας αποτελεσματικότητας υπάρχει και με άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται επί έτη στην ιατρική. Για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης κατά του H1N1 δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό κάθε έτος στον έλεγχο του νοσήματος. Διάφοροι παράγοντες, όπως η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται, το στέλεχος του ιού που θα επικρατήσει κάθε χρόνο, η γεωγραφική περιοχή, μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον έλεγχο του νοσήματος. Ακόμη όμως και λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια γρίπης στο παρελθόν φαίνεται ότι συνολικά μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης στον πληθυσμό.»

Τα εμβόλια είναι πολύτιμα εργαλεία στη μάχη κατά των νόσων.

Σταματώ εδώ γιατί σας κούρασα. Θα επανέλθω γιατί η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ που δεν είναι ψεκασμένη δίνει πολύ υλικό για συζήτηση. Τελειώνοντας να επισημάνω για να μην παρεξηγηθώ. Τα εμβόλια είναι πολύτιμα εργαλεία στη μάχη κατά των νόσων. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα γενικά και αόριστα καλεί σε αποχή από αυτά και κάνει μεγάλο κακό ακυρώνοντας ότι καλύτερο έχει επιτύχει η Υγιεινή ως κλάδος της Ιατρικής. Την πρόληψη. Όμως άλλο αυτό και άλλο η ελεύθερη σκέψη. Να εμβολιστούμε γνωρίζοντας όλους τους όρους. Όχι γιατί μας το είπε κάποιος άσχετος. Απαγορεύονται στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι προβληματισμοί για το εμβόλιο. Αποκλείστηκαν από τα ΜΜΕ οι γόνιμοι προβληματισμοί. Όλα έγιναν λαϊκίστικες φωνές. Οι διάφοροι τύποι με τα φανελάκια που ποστάρουν τη φάτσα τους με βαρύγδουπες δηλώσεις την ώρα του εμβολισμού είναι σαφώς το πρότυπο. Σημεία των καιρών.