Ας μιλήσουμε για το εμβόλιο του κορονοϊού ΙΙ (Θα κυκλοφορούμε μετά τον εμβολιασμό χωρίς μάσκες;)

Εμβόλιο κατά κορονοϊού και μάσκες

Εμβόλιο κατά κορονοϊού και μάσκες.Ας μιλήσουμε για το εμβόλιο του κορονοϊού.

(Εμβόλιο κατά κορονοϊού και μάσκες) Θα αφιερώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα αρκετές σκέψεις πάνω στο φλέγον θέμα των εμβολίων με οδηγό μας όσα (έστω ελλιπή) γνωρίζουμε γι’ αυτά. Σκοπός μας όχι να προσκαλέσουμε σε αντίσταση αλλά ούτε και να ενισχύσουμε την πανστρατιά υπέρ του εμβολιασμού. Η αναζήτηση της αλήθειας και όχι οι σκοπιμότητες νομίζω ότι πρέπει πάντα να είναι ο στόχος κάθε  έντιμου επιστήμονα και κάθε αξιοπρεπούς ανθρώπου. Και δε θα χρειαζόταν αυτή η εισαγωγή αν δε ζούσαμε στην εποχή της επικοινωνίας και του κάθε λογής συμφέροντος. Και επειδή η επικοινωνία και οι σκοπιμότητες μας οδήγησαν στους 4000 μέχρι στιγμής νεκρούς ας προσπαθήσουμε να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα του τίτλου.

Εμβόλιο κατά κορονοϊού και μάσκες. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την απειλή του covid.

Αφορμή για τη σημερινή παράθεση σκέψεων δόθηκε από όσα δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στις 15/12/20. «Η απειλή της covid   θα καραδοκεί έως ότου εμβολιστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού με δύο δόσεις. Μέχρι τότε θα φοράμε μάσκα. Θα φοράμε μάσκα πριν το εμβόλιο. Θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο. Σε λίγα 24ωρα ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Σηματοδοτεί την αρχή του τέλους. Θα ονομάσουμε την επιχείρηση αυτή ελευθερία. Να ζούμε και να δημιουργούμε ελεύθερα απαλλαγμένοι από τις συνέπειες της πανδημίας. Ελεύθερα να γιορτάσουμε το 2021, τα 200 χρόνια ελευθερίας μας ως έθνος». Τελικά πέρα από τη ρητορεία που ίσως προκαλεί το περιβάλλον του Κοινοβουλίου τι καταλάβατε; Θα φοράμε μάσκες μετά τον εμβολιασμό ή όχι; Δηλαδή θα προστατεύει το εμβόλιο εκτός από τον εμβολιαζόμενο και τους γύρω του;

Εμβόλιο κατά κορονοϊού και μάσκες.Προστατεύει ο εμβολιασμένος την κοινότητα;

Για το πόσο και ποιους εμβολιαζόμενους θα προστατεύει επιτρέψτε μου να μιλήσουμε αναλυτικά προσεχώς. Για το αν όμως προστατεύει την κοινότητα μπορούμε να πούμε αρκετά σήμερα. Είχαμε γράψει σε ένα από τα αρχικά μας άρθρα την άνοιξη για την έννοια του ανοσολογικού ή ανοσιακού τείχους. Δείτε το άρθρο εκείνο. Ας πούμε όμως δύο πράγματα ξανά. Όταν κάποιος νοσεί από μια ίωση πέραν του ότι αποκτά άμυνα απέναντι στον ένοχο ιό μπορεί να προστατεύει και τους γύρω του γιατί σταματά να μεταδίδει τη νόσο στους άλλους. Όταν μάλιστα ένα ποσοστό 50%-70% των μελών της κοινότητας αποκτήσει ανοσία, τότε ο κίνδυνος της επιδημίας σταματά γιατί αυτοί προστατεύουν και τους υπόλοιπους. 

Αυτό είναι το περίφημο ανοσολογικό τείχος ή αλλιώς ανοσία της αγέλης που τόσο λοιδορήθηκε τους μήνες που προηγήθηκαν. Αυτή η ανοσία μπορεί να επιτευχθεί ή με τη φυσική νόσηση ή με τα κλασικά εμβόλια. Δεν είναι όμως γνωστό αν μπορεί να επιτευχθεί με τα εμβόλια εξπρές που κυκλοφόρησαν κατά του κορονοϊού και με τα οποία ξεκινούν άμεσα εμβολιασμοί. Όπως οι ίδιοι οι υποστηριχτές τους  μας πληροφορούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν είναι γνωστό αν προστατεύουν τους άλλους πέρα του εμβολιαζόμενου. Δεν είναι γνωστό δηλαδή αν ο εμβολιαζόμενος σταματά να μεταδίδει τη νόσο στους άλλους και με τα όσα γνωρίζουμε σήμερα μάλλον δεν θα το κάνει. Πως γίνεται αυτό θα πείτε;

Εμβόλιο κατά κορονοϊού και μάσκες.Πως μεταδίδεται ο ιός;

Ας απλοποιήσουμε την απάντηση. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του βλεννογόνου της μύτης. Όταν από εκεί διεισδύσει στον οργανισμό  προκαλεί πνευμονία και τις άλλες επιπλοκές της νόσου. Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά και παράγει αντισώματα κατά του ιού. Φαίνεται όμως ότι επειδή  δεν εισέρχεται από τη φυσική οδό της μύτης δεν εμποδίζει τον ιό να εγκατασταθεί και να αποικίσει τον βλεννογόνο της. Έτσι ο εμβολιασμένος μπορεί να να συνεχίσει μεταδίδει μέσω του αναπνευστικού του τον ιό στους γύρω του . Αντίθετα με τη φυσική νόσηση που επειδή ακολουθεί την κανονική οδό δημιουργεί αντισώματα τοπικά στην πύλη εισόδου του ιού, τη μύτη, το εμβόλιο φαίνεται ότι δε μπορεί να το κάνει.

Επομένως τα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί δε μπορούν να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης. Αν δεν εμβολιαστεί το 100% των ανθρώπων ώστε -κατά τις ανακοινώσεις- το 90-95% να ανοσοποιηθεί ο ιός θα συνεχίσει να μολύνει και οι άνθρωποι να νοσούν. Ήδη  έχει αρχίσει η συζήτηση για εμβόλια που θα λαμβάνονται από τον αναπνευστικό βλεννογόνο ή για τη δυνατότητα εμβολίων που θα ακολουθήσουν κλασικούς τρόπους ανοσοποίησης να προστατεύουν και όσους δε θα έχουν εμβολιαστεί. Φανταστείτε μια κοινωνία που θα πρέπει κάθε χρόνο να εμβολιάζεται καθολικά για να προστατεύεται. Ο παράδεισος των φαρμακευτικών εταιρειών.

Γιατί όποιος έχει νοσήσει ήδη  από τον ιό και έχει θεραπευτεί  πρέπει να κάνει το εμβόλιο;

Και στο σημείο αυτό μπορούμε να θέσουμε ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα. Γιατί όποιος έχει νοσήσει ήδη  από τον ιό και έχει θεραπευτεί  πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Γιατί να μην κάνει τεστ αντισωμάτων και αν έχει δημιουργήσει αντισώματα να εξαιρείται του εμβολιασμού; Αυτό δεν γίνεται με πολλά από τα κλασικά εμβόλια; Πριν εμβολιαστούμε για την ηπατίτιδα Β κάνουμε έλεγχο αντισωμάτων και αν είμαστε θετικοί δεν εμβολιαζόμαστε.

Πριν το εμβόλιο της φυματίωσης δεν προηγείται η δερμοαντίδραση Mantoux; Όποιος έχει έρθει σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης δεν εμβολιάζεται ξανά. Γιατί δε συμβαίνει με το εμβόλιο του κορονοϊού το ίδιο;  Με δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες στη χώρα μας και εκατομμύρια παγκοσμίως έχουν μολυνθεί χωρίς να νοσήσουν, θα μπορούσαν με έλεγχο αντισωμάτων να μην εμβολιστούν και να αποφύγουν τις δυνητικές επιπλοκές από το  εμβόλιο αλλά και το κόστος του εμβολιασμού. Μήπως αυτό χαλάει το σενάριο περί «καθολικού εμβολιασμού» και θίγει κάποια συμφέροντα; Μα λένε, η φυσική ανοσία ίσως κρατάει λίγο. Η ανοσία από το εμβόλιο μήπως ξέρει κάποιος πόσο κρατάει; Κανείς.

Τα μέτρα και οι μάσκες θα παραμείνουν.

‘Ένα πάντως είναι βέβαιο. Ότι με ένα μέρος του πληθυσμού -τους κάτω των δεκαέξι ετών, τους αλλεργικούς, τις εγκύους και όσους στη πορεία προκύψουν- να μην εμβολιάζεται και με τη διαφαινόμενη αδυναμία του εμβολίου να αποτρέψει τη μετάδοση, τα μέτρα και οι μάσκες θα παραμείνουν εκτός και αν ανακαλύψουμε ότι δεν ωφελούν με την ίδια ευκολία  που δογματίσαμε ότι είναι απαραίτητα. Όλα τα άλλα είναι μόνο επικίνδυνες ρητορείες και προεκλογικές υποσχέσεις πολιτικών.