Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου στην πανδημία του κορονοϊόυ;

Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ. Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ.

(Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ) Πριν από μερικούς μήνες σε αυτή τη σειρά των άρθρων είχα αναφερθεί στη γενοκτονία που διαδραματίζονταν τότε στην «πολιτισμένη» Ευρώπη όπου ελλείψει μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πολλοί ηλικιωμένοι με μόνο με το ηλικιακό κριτήριο αφήνονταν αβοήθητοι να πεθάνουν εφαρμόζοντας μια απάνθρωπη ευθανασία. Ήταν κάτι που ο Καθηγητής κύριος Τσιόδρας με δάκρυα στα μάτια ξόρκιζε δικαιολογώντας το πρώτο lockdown. Είναι δυστυχώς μια τακτική που σε μικρότερη κλίμακα λαμβάνει χώρα αρκετά συχνά όταν πρόκειται για επιλογή ασθενών προκειμένου να εισαχθεί κάποιος σε ΜΕΘ. Το είχαμε περιγράψει σε ανύποπτο χρόνο σε κάποιο από τα άρθρα μας για τις ΜΕΘ. Δυστυχώς μάλιστα τα κριτήρια για την επιλογή είναι συχνά πέρα από οποιαδήποτε επιστημονική δεοντολογία.

Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ: Επιλογή ασθενών.

Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις στη χώρα μας στην πρώτη φάση της πανδημίας μια τέτοια τακτική εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις. Όταν κάποιος ασθενής πεθαίνε σε κάποιο μικρό επαρχιακό νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας που δε διέθετε ΜΕΘ ήταν φανερό ότι είχε επιλεγεί η λύση του θανάτου χωρίς να εξαντληθούν οι δυνατότητες που παρέχει μια οργανωμένη Μονάδα Εντατικής. Αυτό πιστεύω ότι γινόταν είτε γιατί ο ασθενής ήταν σε καταληκτική κατάσταση κάποιας βαριάς νόσου ή διότι ήταν επιλογή να μην επιβαρυνθούν τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ. Την παρατήρηση αυτή που συχνά επεσήμανα στους ασθενείς μου την επιβεβαίωσαν δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα. Αυτά ανέφεραν ότι τι 51% των ασθενών που απεβίωσαν άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ.

Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ :Διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων η απαξίωση του ΕΣΥ.

Έχουμε εκτενώς αναφερθεί στη διαχρονική πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων σε σχέση με το ΕΣΥ όπου το κόστος συμπιεζόταν προς όφελος άλλων δραστηριοτήτων με το να κλείνουν συνεχώς κρεβάτια ΜΕΘ. Οι διαμαρτυρίες των επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών και νοσηλευτών Εντατικής Θεραπείας αγνοούνταν επιδεικτικά και μόνο τις χειμερινές περιόδους που αναζητούνταν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση περιστατικών που χρειάζονταν λόγω εποχιακής γρίπης διασωλήνωση το σύστημα θυμόταν τις ελλείψεις, Για να ξεχαστούν όλα μόλις ο κίνδυνος περνούσε.

Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ : Η έλλειψη ΜΕΘ και ένα περιστατικό.

Θυμάμαι πριν τέσσερα χρόνια όταν υψηλά ιστάμενο πρόσωπο του ιδιωτικού νοσοκομείου που εργαζόμουν ως υπεύθυνος ΜΕΘ με παρακάλεσε να επικοινωνήσω με κρατικό νοσοκομείο όμορου νομού για κάποιο ασθενή που λόγω γρίπης είχε διασωληνωθεί και είχε μείνει σε απλό θάλαμο ελλείψει ΜΕΘ. Κατά την επικοινωνία μου με το διευθυντή της κλινικής που νοσηλευόταν μου είπε επί λέξει: «Αν δεν τον πάρετε άμεσα θα πεθάνει».

Έστειλα εσπευσμένα ασθενοφόρο με τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο του τμήματος Επειγόντων και όταν γύρισε μου είπε ότι ο ασθενής νοσηλευόταν ημιθανής με ένα άθλιο αναπενευστηράκι μεταφοράς, με οξυγόνο που προσέγγιζε το όριο θανάτου.  Ήδη με τη σύνδεση με το σύγχρονο αναπνευστήρα του ασθενοφόρου το οξυγόνο του ανέβηκε δραματικά. Ο ασθενής εισήχθη στη ΜΕΘ μας και μετά από μερικές μέρες ήταν υγιής στο σπίτι του. Σας λέω με το χέρι στην καρδιά ότι αν είχε παραμείνει εκεί θα αποδιδόταν ο θάνατός του στη βαριά κλινική του κατάσταση και οι οικείοι του ανυποψίαστοι θα ευχαριστούσαν τους ιατρούς για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν. Και ο άνθρωπος ήταν μόνο 65 ετών.

Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ : Πάλι στο προσκήνιο ο κίνδυνος κατάρευσης του ΕΣΥ.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα και με πολύ απλά λόγια ας εξηγήσουμε την κατάσταση. Οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατάλαβαν από την πρώτη στιγμή -και με την εμπειρία της Ευρώπης- ποιο ήταν το πρόβλημα. Το ΕΣΥ και μάλιστα το πιο ευαίσθητο κομμάτι του, οι ΜΕΘ κινδύνευαν με κατάρρευση αν οι ανάγκες αυξάνονταν. Γι’ αυτό εσπευσμένα προχώρησαν σε καθολικό lockdown. Και οι ΜΕΘ παρ’ ότι από ανασφάλεια άφησαν κάποιους να πεθάνουν έξω από αυτές, έμειναν σε πρώτη φάση άδειες. Αυτό οδήγησε σε μια θριαμβολογία που δυστυχώς αποκοίμισε τους ιθύνοντες και άφησαν τους θερινούς μήνες να περάσουν ανεκμετάλλευτοι για τη θωράκιση του συστήματος.

Προσλήψεις express 300 ιατρών.

Και από που φαίνεται αυτό; Ας φέρουμε ένα απλό παράδειγμα. Ο Υπουργός Υγείας θα κάνει άμεσα, μετά από μία απλή αίτηση, πρόσληψη express τριακοσίων ιατρών εκατό μάλιστα από αυτούς είναι οι επιλαχόντες. Δηλαδή κατά το κοινώς λεγόμενο ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ. Αυτοί οι γιατροί είναι που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν ξέρουμε αν έχουν τα προσόντα. Κάποιοι μάλιστα δεν είναι καν Εντατικολόγοι. Η δικαιολογία ότι δεν προσέρχονται εντατικολόγοι στις προκηρύξεις. Να ενημερώσω όσους όψιμα ασχολήθηκαν με το θέμα ότι τα τελευταία χρόνια ελλείψει προκηρύξεων θέσεων σε εντατικές οι εντατικολόγοι  ή υποαπασχολούνταν με χαμηλότατο μισθό σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή έφευγαν στο εξωτερικό και η εξειδίκευση της εντατικολογίας ήταν λίγο αδιέξοδη. Τώρα, την  τελευταία στιγμή ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού και με δέλεαρ τη μονιμότητα φορτώνουμε το δημόσιο σύστημα με προσωπικό που δε μπορούμε να ελέγξουμε την εμπειρία και τα προσόντα τους.

Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ :Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης δεν οργανώσαμε ΜΕΘ

Δεν έχουμε λοιπόν φροντίσει να οργανώσουμε ΜΕΘ και έτσι  κάνουμε επικοινωνιακές προσπάθειες ονομάζοντας το κρέας ψάρι. Παίρνουμε κρεβάτια από μονάδες εμφραγμάτων,  χειρουργικές και νευροχειρουργικές κλίνες, αναστέλλουμε το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων θέτοντας σε κίνδυνο όλους τους άλλους ασθενείς, διασωληνώνουμε ασθενείς και τους κρατάμε σε κοινούς θαλάμους  και κάνουμε επιλογή ασθενών με κορονοϊό που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Τελικός σκοπός να μην εκτεθούμε στην κοινή γνώμη που νομίζει ότι υπάρχει επάρκεια κρεβατιών ΜΕΘ.

Lockdown Κορονοϊός και ΜΕΘ : Ο αξιοπρεπής θάνατος, η ευθανασία  και οι μαζικοί θάνατοι.

Γράφω αυτές τις σκέψεις παρακάμπτοντας το άρθρο που σας υποσχέθηκα την προηγούμενη φορά, γιατί προβληματίζομαι  βλέποντας κάποια σημεία ανησυχητικά πίσω από κάποιες δηλώσεις. Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας αλλάζει μοτίβο και μιλά για αξιοπρεπή θάνατο ηλικιωμένων, ένα όρο που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να δικαιολογήσει την ευθανασία. Ο «αξιοπρεπής» θάνατος είναι η σημαία όσων υποστηρίζουν την ευθανασία ηλικιωμένων και βαριά πασχόντων. Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης προαναγγέλλει  μαζικους θανάτους το επόμενο διάστημα. Ο εξ Ελβετίας προάγγελος γεγονότων κ. Δερμιτζάκης προειδοποιεί ότι σύντομα μπορεί να χρειαστεί επιλογή για αυτούς που θα μπαίνουν στις ΜΕΘ. Φοβάμαι ότι κατά τα συνήθη μέχρι στιγμής τακτική η κοινή γνώμη προετοιμάζεται για αυτό που θα συμβεί.

Θα πάθουμε αυτό που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε.

Θα πάθουμε αυτό που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε. Οι απροστάτευτοι ηλικιωμένοι που θα μείνουν στις ΜΕΘ για μεγάλο διάστημα προκαλώντας μπλοκάρισμα στα κρεβάτια, δε θα μπαίνουν καθόλου για νοσηλεία στις εντατικές ή θα αφήνονται να πεθαίνουν εκεί χωρίς μεγάλη βοήθεια με συνοπτικές διαδικασίες. Θέλω με κάθε αίσθημα ευθύνης να μεταφέρω μια ιδιωτική συζήτηση με συνάδελφο έμπειρη στις ΜΕΘ και στέλεχος μεγάλου κρατικού νοσοκομείου που μου είπε ότι δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ασθενείς που θα χρειαστεί να παραμείνουν σε αυτές πολλές εβδομάδες ο μόνος τρόπος για να αδειάσουν κρεβάτια είναι κάποιοι να πεθάνουν και αφού κάποιοι δεν έχουν μέλλον, να πεθαίνουν χωρίς να τους «προσπαθήσουμε υπερβολικά».

Πολιτικές προθέσεις και καιροσκοπισμός; Απαντώ.

Η Εκκλησία που μέχρι στιγμής σιωπά προκλητικά, οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι,  και μάλιστα αυτοί που ασχολούνται με θέματα βιοηθικής, τα έντιμα αγωνιζόμενα στελέχη της υγείας, οι ευαίσθητοι πολίτες αλλά και όσοι μπορεί να αποτελέσουμε μελλοντικά θύματα οφείλουμε να πιέσουμε για να προλάβουμε τις οποιεσδήποτε κακές σκέψεις των υπευθύνων. Για όσους θα με κατηγορήσουν για καιροσκοπισμό και πολιτικές προθέσεις  θα ήθελα με πολλή δυσφορία γι’ αυτό που αναγκάζομαι να κάνω να τους πληροφορήσω ότι ζώντας τέτοιες καταστάσεις επί δυόμισι δεκαετίες σε ΜΕΘ, θέλησα να εμβαθύνω σε θέματα βιοηθικής σπουδάζοντας Θεολογία και κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο θέμα Βιοηθική.

Καρπός δε αυτής μου τις προσπάθειας είναι ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «20 χρόνια στην Εντατική» που μπορείτε να διαβάσετε διαδικτυακά χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην ιστοσελίδα του ιατρείου μου. Δε θέλω λοιπόν να επωφεληθώ σε κάτι ούτε έχω κάποια πολιτική σκοπιμότητα. Σέβομαι τους άρχοντες αρκεί και αυτοί να σέβονται την αποστολή τους που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αν αυτό επιδιώξουν όλη η κοινωνία θα είναι μαζί τους.