lockdown αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.
(lockdown αύξηση κρουσμάτων και θανάτων) Έχουν συμπληρωθεί ήδη σαράντα ημέρες από το δεύτερο κλείσιμο της κοινωνίας και ενώ είχε προηγηθεί ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, οι υποχρεωτικές μάσκες ακόμη και για μοναχικούς περιπατητές, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 12 από τα περίπτερα και άλλα ευφάνταστα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Και παρά τα μέτρα αυτά με αποκορύφωμα το lockdown, δεν υπάρχει μείωση των θανάτων που καθημερινά είναι εκατόμβες και των πιέσεων που δέχεται το σύστημα υγείας.
Και ενώ το χειμώνα ήμασταν πολύ ευαίσθητοι με τους θανάτους στο Μπέργκαμο τα ΜΜΕ δεν αφιερώνουν ούτε μερικά δευτερόλεπτα για σκηνές όπως οι μαζικές ταφές στη Θεσσαλονίκη. Και εν μέσω αποφάσεων για άνοιγμα του εμπορίου οι σοβαροί και σκεπτόμενοι πολίτες αυτής της χώρας αναρωτιούνται: «Γιατί δεν πέφτουν οι αριθμοί των θυμάτων;»
lockdown αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.Οι ανεύθυνοι πολίτες.
Η επίσημη απάντηση είναι η αναμενόμενη. Για όλα φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες. Αυτοί που κυκλοφορούν χωρίς να σέβονται τα κυβερνητικά κελεύσματα και διασπείρουν τον ιό στους ανυποψίαστους. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Όπως συνήθως υπάρχει και μια άλλη πλευρά του θέματος. Και αυτή θα ήθελα να συζητήσουμε.
lockdown αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.Οι τομείς που μένουν ανοιχτοί και η κυκλοφορία των εργαζομένων.
Η κοινωνία κλείστηκε μέσα παραλύοντας κάθε οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα. Τα σχολεία έκλεισαν σε όλες τους τις βαθμίδες, το λιανεμπόριο αλλά και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, η εστίαση και οι τόποι συνάντησης των ανθρώπων έκλεισαν, τα γήπεδα έκλεισαν, οι τόποι λατρείας έκλεισαν και όμως ο ιός κυκλοφορεί. Τι συμβαίνει; Ας δούμε τι έμεινε ανοιχτό. Οι βιομηχανίες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων λειτουργούν, οι εργάτες γης δραστηριοποιούνται εντατικά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κυκλοφορούν, οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες λειτουργούν, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι ανοικτές.
Οι εργάτες κυκλοφορούν και έρχονται σε επαφή -πολλές φορές και στενή- μεταξύ τους, νοσούν και μεταφέρουν στις κλεισμένες μέσα οικογένειές τους τη νόσο. Οι τεχνοκράτες και δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν δουλειά γραφείου παραμένουν στα σπίτια τους με τηλεργασία αλλά οι εργάτες και οι εργαζόμενοι σε παραγωγικές χειρωνακτικές κατά το πλείστον εργασίες, συνεχίζουν και κυκλοφορούν.
lockdown αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.Μια σημαντική μερίδα των ανθρώπων κυκλοφορεί.
Άρα το lockdown είναι δώρον άδωρο αφού δεν αφορά μια σημαντική μερίδα των ανθρώπων. Όμως αυτοί έχει κριθεί ότι χρειάζεται να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται. Και πως τότε πώς θα μπορούσε να σταματήσει η διασπορά ανάμεσά τους; Μα με συστηματικά και πολυάριθμα τεστ. Τεστ που θα γίνονταν σε όλες τις παραγωγικές μονάδες που είναι σε λειτουργία και που θα οδηγούσαν σε απομόνωση όσους νοσούν. Μόνο έτσι θα σταματούσε η διασπορά του ιού και θα μπορούσε να ελεγχθεί η κινητικότητά του. Όμως δεν γίνονται. Γίνονται σε όσους έχουν συμπτώματα, σε εξετάσεις εθελοντών σε διάφορες πόλεις και μόνο σε λίγες δειγματοληπτικές λήψεις από εκεί και πέρα.
lockdown αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.Η περίπτωση των νοσοκομείων.
Μια άλλη πολύ επικίνδυνη και θανατηφόρα διασπορά του κορονοϊού γίνεται στην πιο ευαίσθητη περιοχή, αυτή των νοσοκομείων και δομών υγείας. Μια σοβαρή διαχείριση του προβλήματος θα έπρεπε να δημιουργήσει άλλα νοσοκομεία που θα νοσήλευαν ασθενείς μολυσμένους με κορονοϊό και άλλα «καθαρά», κατά το πρότυπο των ιδιωτικών. Για να κατανοήσουμε το πρόβλημα ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Μια ηλικιωμένη κυρία παραπατά και υφίσταται κάταγμα ισχίου.
Οδηγείται σε ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται σε τέως παθολογικά, ουρολογικά, γαστρεντερολογικά, οφθαλμολογικά τμήματα , που έχουν μεταβληθεί σε τμήματα νοσηλείας κορονοϊού. Σε όλα τα νοσοκομεία πια νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό σύμφωνα με το πρόγραμμα «όλοι σε όλα». Επειδή είναι επείγον πρόβλημα χειρουργείται (ή περιμένει να χειρουργηθεί επί ημέρες) σε χώρους όπου κυκλοφορούν υγειονομικοί, διοικητικοί και συγγενείς, μερικοί από τους οποίους μεταφέρουν τον επικίνδυνο ιό.
Υποχρεωτικά τεστ δε γίνονται ούτε εντός νοσοκομείων.
Υποχρεωτικά τεστ δε γίνονται και η ηλικιωμένη σε λίγο εμφανίζει συμπτώματα covid, διασωληνώνεται και αν βρεθεί ΜΕΘ μεταφέρεται σε αυτή ή να δε βρεθεί παραμένει διασωληνωμένη σε ένα απλό θάλαμο covid. Είναι πολύ πιθανό να συγκαταλέγεται στα θύματα τις προσεχείς ημέρες. Σε κάποιο άλλο νοσοκομείο υποδέχονται στα εξωτερικά ιατρεία ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού και άλλους ασθενείς με συνήθη προβλήματα που βγάζουν ακτινογραφίες, κάνουν υπερήχους και υποβάλλονται σε αξονικές τομογραφίες στα ίδια εργαστήρια. Το αποτέλεσμα το ακούμε κάθε ημέρα το απόγευμα σε εθνικό δίκτυο. Η λύση στο πρόβλημα απαιτεί οργάνωση και διαχωρισμό των νοσοκομείων. Κάποια θα νοσηλεύουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη για όλα τα άλλα προβλήματα και κάποια όσους έχουν κορονοϊό. Όποιος έχει κορονοϊό πρέπει να μεταφέρεται σε ειδικό νοσοκομείο.
Τα κρούσματα εξαρτώνται από τον αριθμό των τεστ.
Μα τα κρούσματα υποχωρούν θα πει κάποιος. Τα κρούσματα εξαρτώνται από το πόσα τεστ πραγματοποιούνται και από το που πραγματοποιούνται αυτά τα τεστ. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε αν δε γίνουν αρκετά και αν γίνουν σε άσχετα σημεία π.χ. μικρά χωριά της επαρχίας όπως είδαμε τι προηγούμενες ημέρες. Δημιουργείται μάλιστα συχνά η υποψία ότι οι αριθμοί χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για άλλες σκοπιμότητες. Είναι αλήθεια ότι μετά από τόσες ημέρες παράλυσης της οικονομίας και με την ανάγκη να ανοίξουν τα καταστήματα χρειάζονται κάποια τεκμήρια.
Αφού οι θάνατοι δε μειώνονται ας μειωθούν τουλάχιστον τα κρούσματα. Το ερώτημα είναι αφού τα κρούσματα μειώνονται και τα καταστήματα ανοίγουν και μάλιστα γίνεται συζήτηση για άνοιγμα επιχειρήσεων όπως τα κομμωτήρια που η στενή επαφή είναι αναπόφευκτη, γιατί τα σχολεία μένουν κλειστά; Ίσως γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται να πιέσει γι’ αυτά; Μήπως το επιλεκτικό άνοιγμα του εμπορίου γίνεται με τη γνώση ότι το lockdown δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα οπότε τουλάχιστον να βοηθήσουμε την οικονομία;
Το lockdown της χώρας μας είναι από τα αυστηρότερα.
Το lockdown της χώρας μας είναι από τα πιο αυστηρά στον κόσμο σήμερα. Οι βόρειες χώρες δεν έκλεισαν, οι κεντροευρωπαϊκές ανοίγουν, εμείς το σκεφτόμαστε. Είμαστε βέβαια ευχαριστημένοι. Είμαστε οι καλύτεροι. Δε θα διαφωνήσω. Είμαστε διαχρονικά οι καλύτεροι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως και όχι σε σοβαρότητα και οργάνωση.