Επιστήμη,κράτος και θρησκεία.
(Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά) Το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε και με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού αναδύθηκε μια νέα θεότητα που προσκυνήθηκε όχι μόνο από τους παραδοσιακούς θαυμαστές της αλλά και από πιστούς άλλων θρησκειών ως η απόλυτη και αληθινή θρησκεία. Και αυτή όπως ίσως υποψιασθήκατε είναι η επιστήμη.
Ακόμη και αυτή η χριστιανική εκκλησία μέσω των λειτουργών της αρχιερέων εγκατέλειψε την παράδοση αιώνων που σε περιπτώσεις λοιμωδών νόσων ενεργοποιούσε την κοινή προσευχή, λιτανείες, προσκύνηση λειψάνων αγίων και θαυματουργών εικόνων και αφού έδωσε οδηγίες για τη σωστή υγειονομική συμπεριφορά, έκλεισε τους ναούς, καθιέρωσε αναφορά σε κάθε γραπτό κείμενό της στους ήρωες επιστήμονες ιατρούς, νοσηλευτές και ερευνητές και παρέδωσε κάθε δραστηριότητά της στη γνώμη των ειδικών.
Στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια ολόκληρη κοινωνία.
Παρομοίως και το κράτος, με ιδιοτέλεια ενδεχομένως, επικαλέστηκε τη γνώμη των ειδικών για να καλύψει τις διάφορες αποφάσεις που οδήγησαν σε αλλαγή του τρόπου της ζωής και πρωτοφανή στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια ολόκληρη κοινωνία. Με αγωνία ένα μεγάλο μέρος του λαού περίμενε στις έξι το απόγευμα να ακούσει τις ανακοινώσεις σχετικά με τις επιστημονικές θέσεις που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του κινδύνου. Και οι ειδικοί σε ρόλο πάπα μετέφεραν την επιστημονική γνώση. Μόνο που όπως επισημάναμε σε προηγούμενο άρθρο αυτή παρουσίασε στην πορεία κάποιες αντιφάσεις που αποδείκνυαν πόσο ατελής και υποκείμενη σε διάφορες «ανάγκες» είναι.
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά για την πανδημία του κορονοϊού.
Κορυφαία στην πυραμίδα της θεϊκής αποκάλυψης της επιστήμης, τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά τα οποία δημοσίευαν τα αποτελέσματα των τελευταίων μελετών που έδιναν τον τόνο στην πορεία των εξελίξεων. Και από τα περιοδικά αυτά, στην κορυφή, κάποια που ζήλωσαν δόξα των ιερών κειμένων και των δέκα εντολών που δόθηκαν στο Σινά στο Μωυσή. Αυτά όλα για τους πολλούς. Γιατί οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε πως γίνονται πολλές από αυτές οι μελέτες, πως χρηματοδοτούνται, πως γίνεται η στατιστική επεξεργασία του και πως αξιοποιούνται επιστημονικά από τους συγγραφείς τους για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους αλλά και πρακτικά για να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τους χρηματοδότες τους.
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και κριτική.
Είναι πολλές οι φορές που μια ανακοίνωση σε ένα επιστημονικό περιοδικό κύρους ακολουθείται από ισχυρή κριτική και τα όσα είχαν δημοσιευθεί αμφισβητούνται και ανατρέπονται. Οι επιστημονικές εργασίες και ανακοινώσεις δεν τελειώνουν όταν θα δημοσιευθούν αλλά όταν θα φτάσουν στους αποδέκτες τους που είναι η επιστημονική κοινότητα -και όχι μόνο-. Φυσικά υπάρχουν πολλές επιστημονικές εργασίες που προωθούν τα θέματα υγείας και είναι ευεργετικές για την κοινωνία. Υπάρχουν όμως και άλλες που απλώς είναι κατασκευάσματα των «επιστημόνων» που κάτι θέλουν να επιτύχουν με αυτές πέραν της βοήθειας προς το κοινωνικό σύνολο.
Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και εκμετάλλευση.
Σε περιόδους όπως της πανδημίας υπάρχουν πολλοί που εκμεταλλευόμενοι το παρθένο έδαφος επωφελούνται επιστημονικά (μένω μόνο σε αυτή την παράμετρο). Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτό ότι την περίοδο της καραντίνας οι δημόσιοι λοιμωξιολόγοι πέρασαν εξπρές ρυθμίσεις με την βοήθεια του πρόθυμου κράτους για να χρηματοδοτηθούν αυτοί που επέλεξαν για να αξιοποιήσουν το υπάρχον υλικό και να παράγουν εργασίες και δημοσιεύσεις. Κάποιοι συνεργάτες των λοιμωξιολόγων και άλλων επιστημονικών συμβούλων που κυκλοφορούσαν στις τηλεοράσεις και τα μέσα και τόσο αγαπήσαμε, με φωτογραφικές διατάξεις, γίνανε υπότροφοι του κράτους και μελλοντικοί πανεπιστημιακοί. Από την απέναντι πλευρά άλλοι επιστήμονες διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν τους άφηναν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που έμεναν κλειδωμένα στα συρτάρια των λίγων για να προωθήσουν την καριέρα τους.
Επιστολή από τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Και για να προλάβω την αντίδραση των φανατικών οπαδών της επιστήμης ας αναφερθώ σε κάποια πρόσφατα γεγονότα όπως τα αντιγράφω από την επιστολή που λάβαμε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητή Ι. Γουδέβενο. Για λόγους αμεροληψίας προτιμώ να τα μεταφέρω εντός εισαγωγικών:
«Να ξεκινήσουμε με κάτι σοβαρό που πέρασε όμως στα ψιλά.
Τα 2 κορυφαία ιατρικά περιοδικά Lancet και Ν Engl J Med απέσυραν
(retracted) δύο εργασίες για τη COVID 19. Mehra MR, Desai SS, Ruschitzka F, Patel AN. Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis. Lancet. 2020; (online May 22)
Mehra MR, Desai SS, Kuy S, Henry TD, Patel AN. Cardiovascular disease,drug therapy, and mortality in Covid-19. N Engl J Med 2020(Online May 1).
Τα ονόματα των ερευνητών τεράστια και μεταξύ τους ένας Ελβετός γνωστός των φίλων της HF Association της ESC. Το 2ρο όνομα και στις δυο εργασίες είναι ο κύριος αυτουργός.
H πρώτη μελέτη έδειξε αύξηση των παρενεργειών με την υδροχλωροκίνη και η δεύτερη ασφάλεια των ACEi/ARBs στην COVID 19.
Τη πρώτη την είχε επικαλεσθεί και ο Σ. Tσιόδρας στην καθημερινή του ενημέρωση και ήταν αιτία που ο ΠΟΥ διέκοψε τη μελέτη SOLIDARITY
που σκοπό είχε την αξιολόγηση του φαρμάκου.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της έκβασης είναι ότι το “μαγείρεμα” των μελετών το ανακάλυψαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας Guardian. Τρέμω στην ιδέα πώς μπορεί να έχει συμβεί και δεν κάνω κανένα σχόλιο. Διαβάστε τι δήλωνε στην αρχή της πανδημίας ο εκδότης του Lancet R. Horton: «Συνειδητοποιούμε ότι δημοσιεύουμε έρευνες,που τροποποιούν σε καθημερινή βάση τη στρατηγική αντιμετώπισης του κοροναϊού. Νοιώθουμε το βάρος της ευθύνης, καθώς ενδεχόμενο σφάλμα στις δημοσιεύσεις μας μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην πορεία της πανδημίας».
Νομίζω ότι το κείμενο είναι πολύ εύγλωττο και το αφήνω στην κρίση και την αξιολόγηση των σκεπτόμενων αναγνωστών μας. Και μην ξεχνάτε. Η επιστήμη είναι αμερόληπτη αλλά οι επιστήμονες πολλές φορές όχι.