Μη βγάζουμε πρόχειρα συμπεράσματα

Κορονοιός,εμβόλια και συμπεράσματα.Άρθρο για πανφημία κορονοϊού,Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Κορονοιός,εμβόλια και συμπεράσματα.

«Η ανθρώπινη ζωή είναι σύντομη, η επιστήμη ατέλειωτη,
ο χρόνος λίγος, η πείρα λαθεμένη».
Ιπποκράτη Αφορισμοί.

(Κορονοιός,εμβόλια και συμπεράσματα) Από την πρώτη στιγμή, στα πρώτα μου βήματα στην Ιατρική, που διάβασα τους περίφημους «Αφορισμούς» του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής με προβλημάτισε ο λόγος του περί πείρας. Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε ιδιαίτερη αξία στην εμπειρία ενός ιατρού. Και ακούμε συχνά έναν εμβριθή επιστήμονα να αναφέρεται σε μια διάγνωση με τη φράση «από την προσωπική μου πείρα». Ή σε άλλη περίπτωση ακούμε να λέει: «είχα ένα περιστατικό που…». Και ασφαλώς η εμπιστοσύνη και ο θαυμασμός μας αυξάνει κατακόρυφα. Όμως εδώ ο Ιπποκράτης φαίνεται να διαφωνεί. «Η πείρα είναι λαθεμένη» μας λέει. Τι να εννοεί άραγε;

Κορονοιός,εμβόλια και συμπεράσματα. “Η πείρα είναι λαθεμένη”.

Η πανδημία του κορονοϊού με έκανε να το καταλάβω πολύ καλά. Κάποιος παιδικός φίλος έχει κλειστεί στο σπίτι και αρνείται να δει οποιοδήποτε. Έχει φοβηθεί τόσο πολύ που η ζωή του είναι δύσκολη. Προβληματίστηκα για τη συμπεριφορά του και το ρώτησα. Μου απάντησε ότι κάποιος πολύ γνωστός του ιατρός πέθανε σε ηλικία 55 ετών από κορονοϊό και αυτό είναι καθοριστικό για τη στάση του. Ένας άλλος γνωστός μου είναι εντελώς απρόσεκτος και δε λαμβάνει κανένα μέτρο. Αυτός δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι όσοι γνωστοί του νόσησαν από κορονοϊό δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Το πέρασαν σαν ένα κρυολόγημα και αυτό τον έπεισε ότι δεν αξίζει κάποιος να φοβάται.

Κορονοιός,εμβόλια και συμπεράσματα.Οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι.

Το ίδιο συμβαίνει με τα εμβόλια. Κάποιος ορκισμένος εχθρός των εμβολίων αναφέρεται σε κάποιο γνωστό του που πέθανε αιφνίδια λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό. Κάποιος άλλος πάλι επηρεάστηκε από μια νεαρή που έκανε καθολική θρόμβωση και χαροπαλεύει στη ΜΕΘ. Αντίθετα κάποιοι ένθερμοι υποστηρικτές του εμβολιασμού οδηγήθηκαν σε αυτόν όταν κάποιος φίλος τους ανεμβολίαστος πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού.

Στη μεμονωμένη εμπειρία στηρίζεται και η τρομοκρατία των ΜΜΕ.

Και βέβαια η στοχευμένη τρομοκρατία  των ΜΜΕ στηρίζεται στη μεμονωμένη εμπειρία. Κάποιος ανεμβολίαστος χωρίς υποκείμενα νοσήματα πέθανε. Μια οικογένεια ανεμβολίαστων ξεκληρίστηκε. Όταν χρειάζεται να πείσουν για τον εμβολιασμό των παιδιών ανακαλύπτουν ότι 17 παιδιά πέθαναν από την αρχή της πανδημίας. Όταν όμως δε θέλουν να εμβολιάσουν τους ένστολους υποχρεωτικά, λένε ότι οι ένστολοι δεν πεθαίνουν γιατί είναι νέοι. Ένας ιερέας πέθανε γιατί ήταν ανεμβολίαστος λένε. Αλλά παραβλέπουν ότι ο αντιδήμαρχος Λαμίας πέθανε εμβολιασμένος την ίδια ώρα βέβαια που τα site  των αντιεμβολιαστών το κάνουν σημαία.

Η ατομική εμπειρία είναι πολύ περιορισμένη και  λανθασμένη.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε επικεντρωθεί σε μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού βαριά περιστατικά εγκύων και νεογέννητων. «Η πείρα σφαλερά» λέει ο Ιπποκράτης και έχει απόλυτο δίκαιο. Η ατομική εμπειρία είναι πολύ περιορισμένη. Και είναι λανθασμένη. Δε θα περιπτωσιολογούμε αν θέλουμε να είμαστε επιστημονικά έγκυροι. Λυπάμαι που το λέω αλλά δε θα πρέπει να στηριζόμαστε ούτε και σε μικρές και συχνά σκόπιμες επιστημονικές εργασίες. Αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε σύντομα. Προς το παρόν ας γυρίσουμε στα θέματα κορονοϊού.

Κορονοιός, εμβόλια και συμπεράσματα. Οι σκοπιμότητες εξηγούν πολλά.

Πιθανόν η σκοπιμότητα να εξηγεί και όχι να δικαιολογεί βέβαια την μεμονωμένη αναφορά σε περιστατικά. Όμως εμείς δε θα πρέπει να επηρεαζόμαστε. Χάσαμε βέβαια ένα καλό μας φίλο από κορονοϊό. Χάσαμε ίσως και κάποιον πιο καλό μας φίλο από μία επιπλοκή του εμβολίου. Αυτό όμως από μόνο του δε λέει τίποτε. Πρέπει πίσω από τη μικρή εικόνα να βλέπουμε τη μεγάλη. Πεθαίνουν και εμβολιασμένοι ασφαλώς. Νοσούν και βαριά. Όμως όπως φαίνεται σε ασθενείς άνω των 70 και με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να βοηθήσουν.

Αν μάλιστα παραδεχθούμε ότι άνω του 95% των ασθενών που διασωληνώνονται και πεθαίνουν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αν πάλι μιλάμε για παιδιά, εφήβους και νέους που η θνησιμότητα είναι σχεδόν μηδενική και η νόσηση ελαφρά, πράγματι τίθεται ένα ερωτηματικό για την επιμονή να εμβολιαστούν. Το ίδιο και για τους νεότερους ενήλικους. Πρέπει οι ίδιοι και οι γονείς τους με αντικειμενική ενημέρωση να αναλάβουν την ευθύνη της όποιας επιλογής. Για τους άνω των 50 που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη τα πράγματα είναι πιο ρευστά.   Από την αρχή είχαμε εισάγει τη λογική του φλεγομένου κτιρίου. Για να μην κουράζουμε τους τακτικούς αναγνώστες μας την παραθέτουμε σε link για όσους δεν τη γνωρίζουν.

Για τα εμβόλια θα πρέπει να αναφέρουμε και τις επιπλοκές τους.

Όμως ενώ επαινούμε τα πλεονεκτήματα των εμβολίων θα πρέπει να έχουμε τη επιστημονική εντιμότητα να αναφέρουμε και τις επιπλοκές τους. Αυτές παραμένουν ως επτασφράγιστο μυστικό στα αρχεία του ΕΟΦ. Δεν συζητούνται γιατί θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια. Ακόμη και αν δεν είναι σοβαρές όπως οι περικαρδίτιδες που είναι αρκετά συχνές ακόμη και για το ιατρείο της γειτονιάς. Η απουσία αντικειμενικής ενημέρωσης φουντώνει τις φήμες. Όμως αντίθετα η σοβαρή και αντικειμενική ενημέρωση τονώνει την εμπιστοσύνη του πολίτη σε ένα κράτος που δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Και βέβαια όταν οι «ειδικοί» φάσκουν και αντιφάσκουν τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Οι κρατούντες φαίνεται ότι μας θεωρούν ανώριμους ή και ανόητους. Μας συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά που είναι ακόμη αδύνατο να αποφασίζουν για τη ζωή τους και πρέπει να τα χειραγωγούμε. Προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολίτες δεν τους λέμε όλη την αλήθεια. Και βέβαια σε αυτό φταίνε και οι ίδιοι οι πολίτες που θέλουν εντολές για να μην παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις. Η ατομική πείρα είναι σφαλερή αλλά η συλλογική πείρα και ας μην είναι πάντα αλάνθαστη είναι η πιο ασφαλής. Ας αναζητήσουμε λοιπόν τα επιστημονικά δεδομένα και ας μην σπεύδουμε να βγάζουμε συμπεράσματα από προσωπικά περιστατικά. Αυτό θα μας συνιστούσε και ο Ιπποκράτης.

ΥΓ. Και για να προλάβω τους συνήθεις έξαλλους παραθέτω το σκεπτικό με το οποίο η Σουηδία απέρριψε τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών:

“Με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα, με χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια για τα παιδιά, δεν βλέπουμε κανένα σαφές όφελος για τον εμβολιασμό τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η αξιωματούχος της Υπηρεσίας Υγείας, Μπρέτα Μπγιόρκχολμ. Πρόσθεσε ότι η απόφαση μπορεί να επανεξεταστεί αν αλλάξουν τα δεδομένα της έρευνας ή αν μια νέα παραλλαγή αλλάξει την πανδημία. Τα παιδιά σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν ήδη να εμβολιαστούν”.